Redovni sam posjetilac SA-X, a ponekad i foruma. Nikad nisam smatrao da moram dati svoj komentar, cak kada su ljudi bacali drvlje i kamenje na albance zbog Kelmendi i Gashi Klana. Ja sam albanac, zivim u Sarajevu zadnjih 15 godina (iako nisam tu zadnjih 1,5 godinu). Moj dom je Sarajevo i osjecam se najbolje kada sam u tom gradu. Vecina mojih prijatelja su sarajlije i do sad nisam osjecao neku mrznju da iskazuju prema albancima. Negdje sam citao komentar, na samom pocetku ovog topica, da su albanci pogani, prljavi... (nebitno).
Mora da zali za Kosovom - nemam drugi komentar.
Sto se tice Albanije i njenih ljepota, sve sto trebate uraditi je sjesti u neko prevozno sredstvo i posjetiti tu zemlju. Ovo su sve nagadjanja kako moze izgledati i sta vas moze docekati tamo.
Moj otac vuce korijene iz albanije pa smo zbog toga i iskoristili priliku da odemo tamo iste one godine kada su bile otvorene granice za strance. Sve je bilo pusto, sve sami bunkeri i vidljivi znaci najrigoroznijeg komunizma. Ljudi su sklanjali te znakove golim rukama. Nisi mogao hljeb kupiti, a Boga mi o Koli i da ne govorimo. Sjecam se da je moj daidza meni i jednom mom rodjaku narucio vode i secera da ne bi gledali njih dok pijuckaju kafu.
Godine su prolazile, ekonomsko stanje se uglavnom samo popravljalo zahvaljujuci mukotrpnom radu albanaca, sigurnosno stanje se s vremena na vrijeme pogorsavalo zahvaljujuci grckim i srpskim obavjestajnim strukturama.
Ratovi na balkanu se polako privodili kraju, problema sve manje a ameri nasli albance kao najbolje pomagace na terenu. Odlucili su da ih podrzavaju i danas imamo jednu novu realnost na ovom podrucju. Albanija ide punom parom naprijed, potpomognuta amerima pa nekima nije jasno otkud toliki priliv kapitala u zemlju koja do jucer nije imala hljeba u prodavnicama.
Turizam je poceo da se razvija jos od 1990 kada se albanija i otvorila. To su bili albanci iz MKD, KS, Juzne Srbije, CG...itd. Citava dijaspora je bila tamo, bez obzira na lose uslove. Tako je to i danas - najvise turista iz ovih zemalja koncentrisano je u grad Durres (Drach), dok strance u pravom smislu (Britance, Njemce..itd) mozete naci u Sarandi, Vlora, Himara (uglavnom na obali jonskog a ne jadranskog mora).
Albanci su gostoprimljivi, s osmjehom na licu uvijek i vazi parola "Buke, krype e zemer"! (Hleba, soli i srca).
Da li treba ici - ja cu vam reci kao bosanac a ne kao albanac. Definitivno treba ici pa usput se mozda i sastanete s nekim biznismenom i uspijete plasirati neki BIH proizvod tamo ili u obratnom smjeru.
Zelim vam ugodne dane tamo..