Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
iz dna duše

#201 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by iz dna duše »

I mene zanaima, ko može objasniti, molim da nam tačno obajasni....bila bih zahvalna...
Onaj kometar o prljavom narodu itd je toliko neukusan da nemam riječi...
Ljudi su siromašni i treba im vremena da sve dovedu u red...
Usput, i mi smo u očima nekih takvi (govorim o Balkanu općenito), a jesmo li...
Kada dođu shvate da nije sce tako...pa tako i sa Albanijom...
Ali, nebitno, ja molim za informacije ko ih ima da podijeli sa nama...

sunčan dan wrote:Molim vas da mi malo pojasnite slijedeće:
- preko koje Agencije se može ići,
- koje mjesto predlažete,
- cijena,
- da li je sve organizovano što se tiče puta,
- da li postoji avionska linija Sarajevo - ?
Hvala :razz:
LeEjLlAa

#202 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by LeEjLlAa »

gledala sam reportazu o albaniji i njihovom primorju i samom razvoju turizma. to je ljepota nad ljepotama! i ja sam, iskreno govoreci, bila skepticna o toj drzavi, ne znam zasto, ali jesam. sad bih pristala da idem tamo na ljetovanje, ta ljepota se ne moze porediti sa hrvatskim primorjem na koje svi toliko letimo kao da je djaba, a bas suprotno, ogulise nas kako znaju i umiju, a mi budale...
coek

#203 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by coek »

I ja odoh aBd za 10-ak dana u albaniju,. U ćoravo što bi se reklo. Autom pa gdje nam se svidi ...
iz dna duše

#204 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by iz dna duše »

coek wrote:I ja odoh aBd za 10-ak dana u albaniju,. U ćoravo što bi se reklo. Autom pa gdje nam se svidi ...
Haj, pa nam ispričaj kako je bilo, počev od pura, rute, graničnog prelaza pa do odmora...
Brižno zapisuj detalje... :D
Sretno!
pita

#205 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by pita »

Bio sam na kosovu...priroda naljepsa na svijetu...ZAKON!!!!
i gradi se na sve strane...nema frke..ako pricas nas..inace kada vide slovenske registracije su veseli kao da vide boga :D
Valbon_1

#206 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by Valbon_1 »

pita wrote:Bio sam na kosovu...priroda naljepsa na svijetu...ZAKON!!!!
i gradi se na sve strane...nema frke..ako pricas nas..inace kada vide slovenske registracije su veseli kao da vide boga :D

Stvarnooo....A gdje si bio...u kome gradu... :-D
coek

#207 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by coek »

semmy wrote: a evo i hotel koji sam nasla u sarandi....
http://www.lukovapalace.com/index.htm
Ja pit'o - "price 1room with brekfast 2 person 60euro."
str8

#208 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by str8 »

Redovni sam posjetilac SA-X, a ponekad i foruma. Nikad nisam smatrao da moram dati svoj komentar, cak kada su ljudi bacali drvlje i kamenje na albance zbog Kelmendi i Gashi Klana. Ja sam albanac, zivim u Sarajevu zadnjih 15 godina (iako nisam tu zadnjih 1,5 godinu). Moj dom je Sarajevo i osjecam se najbolje kada sam u tom gradu. Vecina mojih prijatelja su sarajlije i do sad nisam osjecao neku mrznju da iskazuju prema albancima. Negdje sam citao komentar, na samom pocetku ovog topica, da su albanci pogani, prljavi... (nebitno).
Mora da zali za Kosovom - nemam drugi komentar.

Sto se tice Albanije i njenih ljepota, sve sto trebate uraditi je sjesti u neko prevozno sredstvo i posjetiti tu zemlju. Ovo su sve nagadjanja kako moze izgledati i sta vas moze docekati tamo.

Moj otac vuce korijene iz albanije pa smo zbog toga i iskoristili priliku da odemo tamo iste one godine kada su bile otvorene granice za strance. Sve je bilo pusto, sve sami bunkeri i vidljivi znaci najrigoroznijeg komunizma. Ljudi su sklanjali te znakove golim rukama. Nisi mogao hljeb kupiti, a Boga mi o Koli i da ne govorimo. Sjecam se da je moj daidza meni i jednom mom rodjaku narucio vode i secera da ne bi gledali njih dok pijuckaju kafu.
Godine su prolazile, ekonomsko stanje se uglavnom samo popravljalo zahvaljujuci mukotrpnom radu albanaca, sigurnosno stanje se s vremena na vrijeme pogorsavalo zahvaljujuci grckim i srpskim obavjestajnim strukturama.

Ratovi na balkanu se polako privodili kraju, problema sve manje a ameri nasli albance kao najbolje pomagace na terenu. Odlucili su da ih podrzavaju i danas imamo jednu novu realnost na ovom podrucju. Albanija ide punom parom naprijed, potpomognuta amerima pa nekima nije jasno otkud toliki priliv kapitala u zemlju koja do jucer nije imala hljeba u prodavnicama.

Turizam je poceo da se razvija jos od 1990 kada se albanija i otvorila. To su bili albanci iz MKD, KS, Juzne Srbije, CG...itd. Citava dijaspora je bila tamo, bez obzira na lose uslove. Tako je to i danas - najvise turista iz ovih zemalja koncentrisano je u grad Durres (Drach), dok strance u pravom smislu (Britance, Njemce..itd) mozete naci u Sarandi, Vlora, Himara (uglavnom na obali jonskog a ne jadranskog mora).
Albanci su gostoprimljivi, s osmjehom na licu uvijek i vazi parola "Buke, krype e zemer"! (Hleba, soli i srca).
Da li treba ici - ja cu vam reci kao bosanac a ne kao albanac. Definitivno treba ici pa usput se mozda i sastanete s nekim biznismenom i uspijete plasirati neki BIH proizvod tamo ili u obratnom smjeru.
Zelim vam ugodne dane tamo.. ;)
Valbon_1

#209 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by Valbon_1 »

Paj, mirë se na erdhe vëlla... :)
str8

#210 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by str8 »

Mire se ju gjeta... :)
sunčan dan

#211 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by sunčan dan »

Nije vam fazon ništa ne razumijem :shock: :razz:

Vrlo bi rado otišla u Albaniju na g.o. Ne mislim ništa loše ni o Albaniji, niti o ljudima tamo. Poštujem sve ljude (dobre naravno). Da nam je nekako animirati agencije po Sarajevu da uvrste turizam Albanije u svoje aranžmane.
Meni lično je nezgodno što nemam svoje auto pa se ne mogu organizovati.
semmy

#212 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by semmy »

sunčan dan wrote:Nije vam fazon ništa ne razumijem :shock: :razz:

Vrlo bi rado otišla u Albaniju na g.o. Ne mislim ništa loše ni o Albaniji, niti o ljudima tamo. Poštujem sve ljude (dobre naravno). Da nam je nekako animirati agencije po Sarajevu da uvrste turizam Albanije u svoje aranžmane.
Meni lično je nezgodno što nemam svoje auto pa se ne mogu organizovati.
haj ne brini...ja cu ti sve fino ispricat i uslikat :D
str8

#213 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by str8 »

Paj, mirë se na erdhe vëlla... = Dobro nam dosao brate

Mire se ju gjeta = Bolje vas nasao

Nista strasno :)
sunčan dan

#214 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by sunčan dan »

Sammy,radujem se već unapred. Sve mi napiši...ama baš sve.... jedva čekam da se vratiš. :dance:

@str8 - hvala na prevodu. Znala sam da nije bilo ništa strašno, šala mala. Ali lijepo je znati koju stranu rječ, ako se ode i tako...da čovjek ne bleji ko tele, jel' tako.
Van Halen

#215 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by Van Halen »

Mislim da je na ovom forumu zanemariv broj ljudi koji napišu nešto negativno o Albancima. Ogromna većina ljudi ima pozitivan stav, a sama tema je otvorena radi što boljeg upoznavanja sa albanskim primorjem. I sam bih nekad želio otići tamo, samo ne bi bilo loše da se odredišta u Albaniji uvrste u turističke ponude.
neprilagodjena

#216 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by neprilagodjena »

Ne bi imala nista protiv da odem i da vidim kako je tamo.

Neka im je sa srecom.
Bumerang

#217 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by Bumerang »

http://img594.imageshack.us/img594/3418 ... 067417.jpg
Image

Vise slika na: http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 00&page=41
str8 wrote:Redovni sam posjetilac SA-X, a ponekad i foruma. Nikad nisam smatrao da moram dati svoj komentar, cak kada su ljudi bacali drvlje i kamenje na albance zbog Kelmendi i Gashi Klana. Ja sam albanac, zivim u Sarajevu zadnjih 15 godina (iako nisam tu zadnjih 1,5 godinu). Moj dom je Sarajevo i osjecam se najbolje kada sam u tom gradu. Vecina mojih prijatelja su sarajlije i do sad nisam osjecao neku mrznju da iskazuju prema albancima. Negdje sam citao komentar, na samom pocetku ovog topica, da su albanci pogani, prljavi... (nebitno).

Sto se tice Albanije i njenih ljepota, sve sto trebate uraditi je sjesti u neko prevozno sredstvo i posjetiti tu zemlju. Ovo su sve nagadjanja kako moze izgledati i sta vas moze docekati tamo.

Moj otac vuce korijene iz albanije pa smo zbog toga i iskoristili priliku da odemo tamo iste one godine kada su bile otvorene granice za strance. Sve je bilo pusto, sve sami bunkeri i vidljivi znaci najrigoroznijeg komunizma. Ljudi su sklanjali te znakove golim rukama. Nisi mogao hljeb kupiti, a Boga mi o Koli i da ne govorimo. Sjecam se da je moj daidza meni i jednom mom rodjaku narucio vode i secera da ne bi gledali njih dok pijuckaju kafu.
Godine su prolazile, ekonomsko stanje se uglavnom samo popravljalo zahvaljujuci mukotrpnom radu albanaca, sigurnosno stanje se s vremena na vrijeme pogorsavalo zahvaljujuci grckim i srpskim obavjestajnim strukturama.

Ratovi na balkanu se polako privodili kraju, problema sve manje a ameri nasli albance kao najbolje pomagace na terenu. Odlucili su da ih podrzavaju i danas imamo jednu novu realnost na ovom podrucju. Albanija ide punom parom naprijed, potpomognuta amerima pa nekima nije jasno otkud toliki priliv kapitala u zemlju koja do jucer nije imala hljeba u prodavnicama.

Turizam je poceo da se razvija jos od 1990 kada se albanija i otvorila. To su bili albanci iz MKD, KS, Juzne Srbije, CG...itd. Citava dijaspora je bila tamo, bez obzira na lose uslove. Tako je to i danas - najvise turista iz ovih zemalja koncentrisano je u grad Durres (Drach), dok strance u pravom smislu (Britance, Njemce..itd) mozete naci u Sarandi, Vlora, Himara (uglavnom na obali jonskog a ne jadranskog mora).
Albanci su gostoprimljivi, s osmjehom na licu uvijek i vazi parola "Buke, krype e zemer"! (Hleba, soli i srca).
Da li treba ici - ja cu vam reci kao bosanac a ne kao albanac. Definitivno treba ici pa usput se mozda i sastanete s nekim biznismenom i uspijete plasirati neki BIH proizvod tamo ili u obratnom smjeru.
@ str8 Jako lijepo napisano i opisano. Cestitam i pisi nam sto vise o toj zemlji, ljudima tamo, turizmu, mogucnostima bavljenja biznisom, razvoju te zemlje na svim planovima itd :)
Last edited by Bumerang on 16/01/2013 19:56, edited 1 time in total.
Bumerang

#218 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by Bumerang »

Van Halen wrote:Mislim da je na ovom forumu zanemariv broj ljudi koji napišu nešto negativno o Albancima. Ogromna većina ljudi ima pozitivan stav, a sama tema je otvorena radi što boljeg upoznavanja sa albanskim primorjem. I sam bih nekad želio otići tamo, samo ne bi bilo loše da se odredišta u Albaniji uvrste u turističke ponude.
Slazem se s tvojim komentarom :)

http://v7.cache5.c.bigcache.googleapis. ... _counter=2
Image
Last edited by Bumerang on 16/01/2013 19:57, edited 2 times in total.
pita

#219 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by pita »

Bumerang wrote:
str8 wrote:Redovni sam posjetilac SA-X, a ponekad i foruma. Nikad nisam smatrao da moram dati svoj komentar, cak kada su ljudi bacali drvlje i kamenje na albance zbog Kelmendi i Gashi Klana. Ja sam albanac, zivim u Sarajevu zadnjih 15 godina (iako nisam tu zadnjih 1,5 godinu). Moj dom je Sarajevo i osjecam se najbolje kada sam u tom gradu. Vecina mojih prijatelja su sarajlije i do sad nisam osjecao neku mrznju da iskazuju prema albancima. Negdje sam citao komentar, na samom pocetku ovog topica, da su albanci pogani, prljavi... (nebitno).

@ str8 Jako lijepo napisano i opisano. Cestitam i pisi nam sto vise o toj zemlji, ljudima tamo, turizmu, mogucnostima bavljenja biznisom, razvoju te zemlje na svim planovima itd :)
Na kosovu kao bosanac OK prolazis.
Definitivno naljepsa priroda sto sam je bilo kada vidio je na Kosovu.
Ljudi su ok...gradi se...i nisam osjetio mrznju do bosanaca...na granicama prolazis bez frke...cak ne trebas ni da kupis njihov zeleni karton :D
coek

#220 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by coek »

...
Last edited by coek on 24/02/2014 07:42, edited 1 time in total.
sunčan dan

#221 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by sunčan dan »

coek wrote:Evo vratih se nakon dvije hefte iz Albanije. Puno je utisaka, pa detajnije dok se malo sredim ;-)
Požuri da se središ i pišti, nestrpljivi smo :razz:
iz dna duše

#222 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by iz dna duše »

coek wrote:Evo vratih se nakon dvije hefte iz Albanije. Puno je utisaka, pa detajnije dok se malo sredim ;-)
Da znaš da mi čekamo..... :-)
emina1

#223 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by emina1 »

i ja cekam informacije o albaniji...cak sam i novi post stavila...hajde ja obecevam da cu cim se vrnem sve detaljno opisat..
coek

#224 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by coek »

...
Last edited by coek on 24/02/2014 07:41, edited 1 time in total.
sunčan dan

#225 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by sunčan dan »

Coek sjedi, 5+ iz Izvještaja. :razz:
Hvala najljepša.
Post Reply