Pripravnički staž

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Hendrix

#1 Pripravnički staž

Post by Hendrix »

Moram priznati da sam skroz neupućen u ove folove zvane pripravnički staž koji ljudi odrađuju godinu dana nakon završetka faxa.
Dosta mi je kolega to uradilo , godinu dana za neku mizernu platu radili e sad interesuje me da li je ovo obavezno za sve?
I šta se dobija s ovim stažom?
Koliko sam ja shvatio ovo plaća kanton firmi tako da ona godinu dana ima čovjeka džabe na radnom mjestu ?
Molim ljude koji znaju da mi malo ovo pojasne.
alphonse kauders

#2 Re: Pripravnički staž

Post by alphonse kauders »

Hendrix wrote:Moram priznati da sam skroz neupućen u ove folove zvane pripravnički staž koji ljudi odrađuju godinu dana nakon završetka faxa.
Dosta mi je kolega to uradilo , godinu dana za neku mizernu platu radili e sad interesuje me da li je ovo obavezno za sve?
Koliko sam ja shvatio ovo plaća kanton firmi tako da ona godinu dana ima čovjeka džabe na radnom mjestu ?
Pošto ljudi pretpostavljaju da kada završiš faks nećeš imati pojma šta i kako da radiš na poslu, daju ti godinu dana da se šteliš. E, sad - iako tebi treba možda mjesec dana da skontaš sve, naš zakonodavac konta da ti treba godina dana i pošto ne daješ puni kapacitet (jer, kao još učiš) tako ti je i niža plata.

Ali, nije ni ovo najgore - najgore su prošli u zdravstvu, jer oni imaju volonterski staž gdje im poslodavac nije dužan dati ništa osim karte za prevoz i toplog obroka.

Eto, to ti je to, onako ukratko objašnjeno.
sicky

#3 Re: Pripravnički staž

Post by sicky »

Hendrix wrote:Moram priznati da sam skroz neupućen u ove folove zvane pripravnički staž koji ljudi odrađuju godinu dana nakon završetka faxa.
Ako je poslodavac tu godinu dana đon obraz neće ti dati ništa, dobićeš samo tu mizeriju kako kažeš od Kantona, a imaju oni programi sufinansiranja kada Kanton poziva poslodavce da i oni "udijele" :-) a na njima je koliko će dati...
ah svakako ti zavisi od firme gdje radiš tu godinu dana... :-) moji nisu bili škrti 8-)
A nakon godine možeš da ostaneš ili da razguliš...
I ovom spomenutom programu, navodno se prednost daje firmama koje su već zadržavale pripravnike, da ne bude valjda da svake godine imaju jeftinu radnu snagu :roll: :D :(
luciferino

Post by luciferino »

Moj ti je savjet da to izbjegneš ako je ikako moguće. Radićeš godinu dana za platu od 600 KM (to je bila moja prije 3 godine - VSS), nećeš imati neke velike šanse da je povećaš, a to da li će te zadržati zavisi od njihove dobre volje jer nisu dužni da te zadrže. I nećeš učiti, radićeš isto ko i oni s "iskustvom".
Poslodavac ovim programom dobija besplatnu radnu snagu, a pripravnički staž ti je značajan ako u tvojoj profesiji postoji neki stručni (državni) ispit koji nakon toga moraš polagati.
Ukratko, žali Bože godine.

Oh...i zaboravi na odmor dok si pripravnik...a ako te prime na stalno u drugoj polovini godine, zaboravi na odmor i te kalendarske godine (dobićeš 5 dana odmora u dvije godine). Eto :)
costacurta

Post by costacurta »

studiras i polazes ispite.... kad polozis ispite to nije dovoljno vec moras polagati i diplomski... eh kad to zavrisis opet nije dovoljno jer onda moras odradjivati pripravnicki... eh kad i to zavrsis opet nije dovoljno da se zaposlis jer tada obicno poslodavci (npr. ADS) traze provjeru znanja :shock: , i najmanje koja godina iskustva.. Eh to opet nije dovoljno jer onda slijedi ljekarski kojim se ukoliko npr. imate secer, pritisak ili ste invalid itd. daje poslodavcu otvorenu mogucnost da vas prekrizi sa liste!
VIVA LA MUSICA!!!
Ali ja postavljam pitanje kako i taj pripravnicki odraditi jer npr. u TK niti vlada niti ministarstvo obrazovnja nemaju pojma kako rijesiti tu enigmu, jer ukoliko hocete da prpravnicki odraditi u npr. skoli direktori su ti koji odredjuju mozete li ili ne a u 99% slucajeva ne mozete jer postoji nesto u zakonu na sto se oni pozivaju a to je jedna skola jedan pripravnik! I onda se naravno opet dolazi do teme stela i urgiranje i ta sranja bez cega nemoj nista ni pokusavati!
Things

Post by Things »

pripravnički ti moze u nekim drzavnim institucijama i firmama trajati i 6 mjeseci pod uslovom da te oni sami prime ali danas to vise ide preko zavoda za zaposljavanje i konkursa i traje jednu citavu godinu. Nakon te godine polazes strucni ispit ili drzavni i to je to, navodno ti se time otvara put za poslao u odredjenoj struci. Koliko se i sta radi sve zavisi od poslodavca. Manje vise kao pripravnik ti si jeftina radna snaga i svi te tako i tretiraju. Negdje si ukljucen u radne aktivnosti a ima firmi u kojima pripravnici donose kafe i dorucak svojim sefovima. Plata je mizerija, dobijas 600KM od toga kada se sve odbije ostaje ti nekih 350KM mjesecno za zivjet. Naravno da ti poslodavac moze odrediti sumu koju ce ti on mjesecno doplacivati ali nisam cula da je to praksa. Sve u svemu ako zelis da radis u drzavnim institucijama ili ministarstvima ne gine ti pripravnicki. Toliko od mene.
sicky

Post by sicky »

luciferino wrote:Moj ti je savjet da to izbjegneš ako je ikako moguće. Radićeš godinu dana za platu od 600 KM (to je bila moja prije 3 godine - VSS), nećeš imati neke velike šanse da je povećaš, a to da li će te zadržati zavisi od njihove dobre volje jer nisu dužni da te zadrže. I nećeš učiti, radićeš isto ko i oni s "iskustvom".
Poslodavac ovim programom dobija besplatnu radnu snagu, a pripravnički staž ti je značajan ako u tvojoj profesiji postoji neki stručni (državni) ispit koji nakon toga moraš polagati.

Oh...i zaboravi na odmor dok si pripravnik...a ako te prime na stalno u drugoj polovini godine, zaboravi na odmor i te kalendarske godine (dobićeš 5 dana odmora u dvije godine). Eto :)
Ja sam poslije 6 mjeseci rada dobila odmor od dvije sedmice u komadu, a onu jednu za kasnije :lol: :D 8-)
luciferino

Post by luciferino »

sicky wrote:
luciferino wrote:Moj ti je savjet da to izbjegneš ako je ikako moguće. Radićeš godinu dana za platu od 600 KM (to je bila moja prije 3 godine - VSS), nećeš imati neke velike šanse da je povećaš, a to da li će te zadržati zavisi od njihove dobre volje jer nisu dužni da te zadrže. I nećeš učiti, radićeš isto ko i oni s "iskustvom".

Ja sam poslije 6 mjeseci rada dobila odmor od dvije sedmice u komadu, a onu jednu za kasnije :lol: :D 8-)
E zato te ne volim. :p
Ja za godinu dana pripravničkog ni dana...i onda me prime za stalno...ali...ugovor potpišem 7. jula. To je značilo da ću dobiti samo 5 dana za sljedeću godinu. Da je bilo 31. juna, dobila bi 3 sedmice. I naravno da sam sve spucala u avgustu. :oops: :D :(

I što je najblesavije od svega, na kraju ispane da oni nama čine uslugu. Lipši magarče do zelene grane.

I kao šlag na tortu...neki su željeli da me prime za stalno prije isteka pripravničkog, ali navodno to nije bilo moguće zbog kolektivnog ugovora koji je haman pa neraskidiv i isklesan u kamenu.
Hendrix

Post by Hendrix »

Koliko vidim nisam bio daleko od istine sa konstatacijom da je to samo sranje obično da bi ljudi dobili jeftinu radnu snagu.
Nažalost , ja kao građevinac imam i stručni ispit tako da ću vjerovatno morati taj prokleti pripravnički raditi , a onda za 3 godine ja mislim taj ko državni stručni.
Postoji caka , u RS-u ideš na stručni nakon godinu dana pa raja masovno tamo polaže a znamo kako se tamo polaže , laganica.
A od mojih kolega niko nije zadržan na poslu poslije isteka robovskog staža , što dovoljno govori o pravoj namjeri poslodavaca , naravno to su bile državni organi , diplomci rade godinu a poslije njih dolaze na posao štele za prave pare.
xon_sa

Post by xon_sa »

Taj pripravnicki je cisto sranje, zaostavstina proslog sistema koju jos rijetke firme upotrebljavaju. Uglavnom to traze oni koji nemaju ozbiljnu namjeru da zadrze tog radnika na duze staze, vec traze samo nekoga ko ce obavljati poslove koje niko drugi u firmi nece.

Ako ikako mozes trebas ganjat da te stave na probno 3 mjeseca i onda za stalno, ostale opcije mi vise lice na izrabljivanje.
newone

Post by newone »

xon_sa wrote:Taj pripravnicki je cisto sranje, zaostavstina proslog sistema koju jos rijetke firme upotrebljavaju. Uglavnom to traze oni koji nemaju ozbiljnu namjeru da zadrze tog radnika na duze staze, vec traze samo nekoga ko ce obavljati poslove koje niko drugi u firmi nece.

Ako ikako mozes trebas ganjat da te stave na probno 3 mjeseca i onda za stalno, ostale opcije mi vise lice na izrabljivanje.
Apsolutno tacno. Taj pripravnicki od godinu dana je nesto sto je preuzeto iz starog sistema i ocigledno je vlada dala mogucnost poslodavcima da dodju do jeftine radne snage.
Ovdje na Zapadu postoji probni tromjesecni rad i svaki put kada se mijenja kompanija svaki uposlenik opet mora proci kroz taj tromjesecni probni rad. Za to vrijeme plata, satnica je onakva kakva se ugovori na intervjuu za posao kao da tog tromjesecnog probnog rada uopste i nema. Znaci regularna plata/satnica sa svim placenim beneficijama. Za ta tri mjeseca uposlenik nema pravo na godisnji odmor i na slobodne sick dane. Poslodavac nema nikakve finansijske potpore za novoprimljene radnike. Sve je stvar businessa i stvarnih potreba za novom radnom snagom.
Za polaganje koje kakvih strucnih ispita i sertifikata ovdje se trazi odredjeni broj godina radnog iskustva u struci.
Nema ljekarskog pregleda osim u slucajevima nekih specificnih zanimanja kao sto je skolstvo, vojska,rad u kuhinji i slicno. Poslodavac nema pravo traziti ljekarske nalaze od aplikanta za odredjeni posao. Svakom covjeku treba pruziti mogucnost da radi i da od svog rada zivi pa makar bio i bolestan. Odstraniti nekoga sa posla zbog bolesti je ovdje akt diskriminacije i za ovo poslodavac moze i finansijski da odgovara u vidu placanja novcane odstete uposleniku.
Mislilac

Post by Mislilac »

Sve na zapadu lijepo.

Zaboravljate jednu stvar.

Na "zapadu" školovanje ide na drugi način. Praksa se odrađuje u toku školovanja. U toku školovanja uče se konkretne stvari. Sasvim drugi sistem...

U BiH je i sistem školovanja, još uvijek, onaj "stari".

EDIT: I zašto zapad sa velikm Z? :D To neka država?
newone

Post by newone »

Mislioce,

u pravu si kada pises to u vezi sa obrazovanjem na Zapadu. Imaju ovdje i te prakse kroz sistem studiranja, ali nije to razlog zbog kojeg nemaju jednogodisnji pripravnicki. Tog tako dugog pripravnickog ovdje nema da se poslodavcima ne bi pruzala sansa da krse osnovna ljudska prava kao sto to rade poslodavci po Bosni nad mladim ljudima. Isto tako ovdje je velika potraznja za radnom snagom - work force i potrebno je uposlenika sto prije i uvesti u isti da bi svojim maksimalnim radom i odgovornoscu sto vise doprinosio kompaniji, a ne sada ga povlaciti po nekakvom pripravnickom od godinu dana bez ikakve potrebe. Niti ijedan posao nije rocket science da bi nekome trebalo 12 mjeseci da ga nauci. Uz forsiranje timskog rada i kombinacijom razlicitih umjeca i taj rocket science se odradi u krajnjem slucaju.

A zasto "Z" umjesto "z"!!!! Zato sto mislim na veoma odredjenu skupinu zemalja koje u odnosu na mjesto u kojem ti zivis i ne moraju biti na zapadu geografski kao sto je Australija ili Novi Zeland. Znaci ne mislim na stranu svijeta vec na gore pomenuto.
Fox Mulder

Post by Fox Mulder »

Mislilac wrote:Sve na zapadu lijepo.

Zaboravljate jednu stvar.

Na "zapadu" školovanje ide na drugi način. Praksa se odrađuje u toku školovanja. U toku školovanja uče se konkretne stvari. Sasvim drugi sistem...

U BiH je i sistem školovanja, još uvijek, onaj "stari".

EDIT: I zašto zapad sa velikm Z? :D To neka država?
Ima pripravnika i zovu se vas tako-beginner employee ili candidate. Polaze se drzavni strucni ispit.
mucho

Post by mucho »

Mene interesuje ovo....radim za jednu uglednu firmu vec 8 mjeseci (tri mjeseca probni rad ugovoreno n intervjuu), ekonomista sam i mislim da ja za tu struku nepolažem stručni odnosno državni ispit...ako se nevaram????....pitam se sta ja dobijam sa tim odrađenim pripravničkim, s obzirom da mi poslodavac kaže da to nije važno (jer neradim u državnoj firmi)...inače imaju namjeru da me zadrže idalje i to nije upitno...

Dakle...kod privatnih firmi da li se pripravnički uopće smatra nečim važnim???

Hvala
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Ja sam jednom svom poslodavcu ponudio da mi plati 600km od kantona, da on na to doda 600km, topli obrok i prevoz... pita on da to nije malo previse... rekoh naravno da nije... obaveze za mene ti placa drzava i pola moje regularne plate ti daje drzava. A ja radim kao sto bih i radio. I onda privatnik veli, znas li ti momcino da na birou ima pravnika koji bi da plate samo da rade. Rekoh cuo sam, ali ja nisam pravnik i ako Vam trebam onda se mozemo dogovarati. Ako vam ne trebam, onda vi nadjite nekoga da mu ucinite uslugu i zaradite sevap...
Tako ja cu raditi tamo gdje se smatra da sam potreban (to nosi mnogo beneficija, ne samo novcanih, samo ih treba zasluziti), jer u mom mentalnom sklopu, plata se ne dobija. Zaradi se...

A gotovo svaki privatnik ce pokusati da vas sroza do minimuma... da vam se popne za vrat i radi od vas sta zeli. Moj savjet je svima, da znaju svoju poziciju i da znaju da li nesto daju. Bez znanja, sigurno je da ne trebate nikome.
A pripravnicki staz je jedna fina institucija.... rad bez odgovornosti ;), a predvidjen je da covjek spoji fakultetsko znanje sa potrebama konkretne firme (a i radnog mjesta). U nekim firmama pripravnici provedu po desetak dana u raznim sluzbama, da bi shvatili funkcionisanje firme (nema sanse da te neko na faxu uci tome). Moraju da nauce/shvate pravilnik o radu, zakon o radu, standarde koji se primjenjuju u firmi i gomilu slicnih proceduralnih stvari. A sto pripravnici nece da to nauce... pa se sutra cude sto im hajvan sjedi za vratom... to je nesto drugo.
van Basten

Post by van Basten »

pripravnički staž je čista budalaština... kupovanje radne snage privatnika (ali i državnih foteljaša - direktora, da se ne lažemo), kao i kupovina vremena vlasti kao dijelom "brige za mlade".
Od pripravničkog staža gori je samo volonterski. Gledam neki dan premijera nam kantonalnog kako punih usta predstavlja plan pomoći u zapošljavanju mladih za 2008. tako što će 110 mladih stručnjaka (plus minus 10, možda broj nisam najtačnije zapamtio) dobiti priliku da VOLONTIRA godinu dana u organima uprave :roll:
Žalosno, a opet ništa neočekivano
Fox Mulder

Post by Fox Mulder »

Ljudi, ranije, za vrijeme "nedemokratije" (ko upali svjetlo jebem li mu mater) obaveza poslodavaca je bila da primaju pripravnike povremeno. Bila je puna plata (smanjena za 10%) i bili su ljudi primljeni
HamzaC

Post by HamzaC »

Ljudi, ranije, za vrijeme "nedemokratije" (ko upali svjetlo jebem li mu mater) obaveza poslodavaca je bila da primaju pripravnike povremeno. Bila je puna plata (smanjena za 10%) i bili su ljudi primljeni
Zato je bilo preduzeca u kojima je 30% uposlenih hranilo sebe i ostatak od 70% (bez kvalitetnih zaduzenja).
Fox Mulder

Post by Fox Mulder »

HamzaC wrote:
Zato je bilo preduzeca u kojima je 30% uposlenih hranilo sebe i ostatak od 70% (bez kvalitetnih zaduzenja).
Demagogija alijanerska. Kako je sada majke ti?
strong69

Post by strong69 »

Znaci po misljenju vecine ovdje bolje je sjediti kuci i ne raditi nista nego odraditi godinu dana pripravnicki i imati kakvu takvu sansu za stalni posao, nauciti nesto i steci iskustvo?

Super :)
HamzaC

Post by HamzaC »

Fox Mulder wrote:
HamzaC wrote:
Jel ti procita negdje da sam ja uporedjivao ovo danas sa onim prije? Moze li malo kvalitetnija analiza prije nego sto poletis sa kvalifikacijama?

Hajde sad bez vezivanja ovog sad i onog prije da se samo osvrnemo na moju tvrdnju. Da li je bilo preduzeca, iz perioda koji ti navodis, koja su imala prekobrojno zaposlene?
Fox Mulder

Post by Fox Mulder »

HamzaC wrote:
Fox Mulder wrote:
HamzaC wrote: Zato je bilo preduzeca u kojima je 30% uposlenih hranilo sebe i ostatak od 70% (bez kvalitetnih zaduzenja).
Jel ti procita negdje da sam ja uporedjivao ovo danas sa onim prije? Moze li malo kvalitetnija analiza prije nego sto poletis sa kvalifikacijama?

Hajde sad bez vezivanja ovog sad i onog prije da se samo osvrnemo na moju tvrdnju. Da li je bilo preduzeca, iz perioda koji ti navodis, koja su imala prekobrojno zaposlene?
Jebi g jarane zaspah vise nespavajuci, ali da te pitam: "Kakva su sada preduzeca?" Nista ne radi osim trgovine, proizvodnja stoji, a ljudi dobivaju plate. Kako to?
HamzaC

Post by HamzaC »

Fox Mulder wrote:
HamzaC wrote:
Fox Mulder wrote:Demagogija alijanerska. Kako je sada majke ti?

Jebi g jarane zaspah vise nespavajuci, ali da te pitam: "Kakva su sada preduzeca?" Nista ne radi osim trgovine, proizvodnja stoji, a ljudi dobivaju plate. Kako to?
Hocemo li sad onu vrstu konverzacije: Ja tebi pitanje, ti meni pitanje, a odgovora ni na vidiku?
Fox Mulder

Post by Fox Mulder »

Necemo, ali nekada se vise radilo i zaradjivalo. Sta mislis da su svugdje ljudi jednako optereceni u poslu? Zato ovdje imas razlicite ugovore, a kod vas je uravnilovka. Bitnan je stepen strucne spreme i svima ista plata- i inzinjeru i ekonomisti i pravniku i lijecniku. A neki rade i vrijede vise od drugih. Prije su bili platni razredi, sto je bilo pravednije, ali ne i idealno (stavise daleko od idealnog), ali sada nemate ni platne razrede i ti kazes da je to bolje. Aferim efendija. Da zakljucim PRIJE JE BILO BOLJE I PRAVEDNIJE 100 PUTA
Post Reply