Pripravnicki staz,savjet molim

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
radenska

#1 Pripravnicki staz,savjet molim

Post by radenska »

Da li je u Sarajevu toliko tesko pronaci firmu gdje ces odraditi pripravnicki staz.Sestra je zavrsila pravo prije pola godine,prosjek 9. Konstantno ide od vrata do vrata,od advokata do advokata,moli da je neko primi da odradi taj pripravnicki. Prijavljuje se i kao volonter da radi u drzavne institucije ,placaju nesto sitno oko 200 KM, ona bi i na to pristala jer zeli da uci i napreduje a ne moze da radi bas za nista jer su roditelji penzioneri.Da li se predstavlja na pogresan navin ili jednostavno nema v8se mjesta ni za pripravnike.Ako imate neki savjet kako ste vi dosli do prvog zaposlenja ili znate neko mjesto gdje bi jos mogla aplicirati da pisete.Zao mi je gledati jer polako gubi nadu a veoka je vrijedna i postena.
Running

#2 Re: Pripravnicki staz,savjet molim

Post by Running »

pratim.
mehoxy

#3 Re: Pripravnicki staz,savjet molim

Post by mehoxy »

Na birou za zaposljavanje vec par godina traje program za pripravnike, je li tu pokusala ?
Doduse oni sa SSS se tu nisu bas usrecili, cesto su im nudjeni poslovi koji veze nemaju sa njihovom strukom/zanimanjem. Ne znam kako je sa VSS.

Inace moram reci da si me malo zabrinuo, i ja sam pravnik u nastajanju :mrgreen:
radenska

#4 Re: Pripravnicki staz,savjet molim

Post by radenska »

Ma cini mi se da od tog nema nista. Zajednicka poznanica se zaposlila u istom Fondu (nakon prava u kiseljaku i prosjekom 6 jedva) koje je vezano za ministarstvo u kojem joj radi otac i ima platu oko 2000 KM. Kao prijavila se kao volonter i ostala za stalno. Nisam vise ni zavidna nego boli sto nemamo svi jednake sanse, zasnovane na ostvarenom uspjehu a ne po dubini dzepa. Do sada je predala oko 300 molbi, za vecinu ti treba potvrda o nekaznjavanju koja kosta 15 KM, te nekakvih tonu papircina, ne mogu jednostavno da shvatim da niko nece da joj plati mizeriju da ima bukvalno za kartu i sendvic i da joj pruzi priliku da uci. Zato pitam, mozda eto ipak negdje grijesi.
ho oponopono

#5 Re: Pripravnicki staz,savjet molim

Post by ho oponopono »

radenska wrote:Da li je u Sarajevu toliko tesko pronaci firmu gdje ces odraditi pripravnicki staz.Sestra je zavrsila pravo prije pola godine,prosjek 9. Konstantno ide od vrata do vrata,od advokata do advokata,moli da je neko primi da odradi taj pripravnicki. Prijavljuje se i kao volonter da radi u drzavne institucije ,placaju nesto sitno oko 200 KM, ona bi i na to pristala jer zeli da uci i napreduje a ne moze da radi bas za nista jer su roditelji penzioneri.Da li se predstavlja na pogresan navin ili jednostavno nema v8se mjesta ni za pripravnike.Ako imate neki savjet kako ste vi dosli do prvog zaposlenja ili znate neko mjesto gdje bi jos mogla aplicirati da pisete.Zao mi je gledati jer polako gubi nadu a veoka je vrijedna i postena.

...a bilo gdje je teško, šansa je jednaka da ćeš dobiti na bingu kojeg ne igraš...pola godinice je ništa, to je smijurija...ali zato tri, četiri, pet godina ...eh, to je umjetnost za popizditi...:pusi2:

...džaba njoj prosjek, poštenje, što je radiša...ako nije podobna, može aplicirati do mile volje, ne pije to puno vodu, svako svoga trpa, makar bio zadnji lenjivac i ološ, nažalost...
Image

...nek traži nešto drugo da radi, da joj prođe dan, a i zauhar joj je ...( dok to radi, vazda ona može aplicirati za posao svoje struke, te molbe uglavnom raritet da i pogledaju...)... Image

...jer dok dočeka posao u svojoj struci, okoziti se može...a godine idu, odoše i nervi...kote se novi naraštaji...jebiga, situacija nam je takva kakva je...

...eh, sad do nje je da li će čekati, čekati, čekati i čekati to jebeno "možda" i bude šta na tom planu...ili raditi nešto drugo što veze nema sa pravom...nek joj je Bog i svi sveti u pomoći...:pusi2:
mehoxy

#6 Re: Pripravnicki staz,savjet molim

Post by mehoxy »

Vidi, ne znaci kod nas fakultetska diploma zagarantovanu sansu za uspjeh ako nemas stelu, pa sve da se radi i o prestiznom fakultetu i visokim ocjenama.

Opet pitam, je li probala nesto na birou, jer znam zasigurno da su prije godinu-dvije trazili dipl pravnike za pripravnicki?
snake c3

#7 Re: Pripravnicki staz,savjet molim

Post by snake c3 »

radenska wrote:Da li je u Sarajevu toliko tesko pronaci firmu gdje ces odraditi pripravnicki staz.Sestra je zavrsila pravo prije pola godine,prosjek 9. Konstantno ide od vrata do vrata,od advokata do advokata,moli da je neko primi da odradi taj pripravnicki. Prijavljuje se i kao volonter da radi u drzavne institucije ,placaju nesto sitno oko 200 KM, ona bi i na to pristala jer zeli da uci i napreduje a ne moze da radi bas za nista jer su roditelji penzioneri.Da li se predstavlja na pogresan navin ili jednostavno nema v8se mjesta ni za pripravnike.Ako imate neki savjet kako ste vi dosli do prvog zaposlenja ili znate neko mjesto gdje bi jos mogla aplicirati da pisete.Zao mi je gledati jer polako gubi nadu a veoka je vrijedna i postena.
Recimo, u SBK svake godine na nivou Ministarstva se raspiše konkurs za volontere i bude ih primljeno cca. 300 volontera sa područja tog kantona. Za KS ne znam da li postoji to.
KB9

#8 Re: Pripravnicki staz,savjet molim

Post by KB9 »

tesko da ce to moc proc bez ulaska u vladajucu stranku
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#9 Re: Pripravnicki staz,savjet molim

Post by mk ultra »

radenska wrote:Ma cini mi se da od tog nema nista. Zajednicka poznanica se zaposlila u istom Fondu (nakon prava u kiseljaku i prosjekom 6 jedva) koje je vezano za ministarstvo u kojem joj radi otac i ima platu oko 2000 KM. Kao prijavila se kao volonter i ostala za stalno. Nisam vise ni zavidna nego boli sto nemamo svi jednake sanse, zasnovane na ostvarenom uspjehu a ne po dubini dzepa. Do sada je predala oko 300 molbi, za vecinu ti treba potvrda o nekaznjavanju koja kosta 15 KM, te nekakvih tonu papircina, ne mogu jednostavno da shvatim da niko nece da joj plati mizeriju da ima bukvalno za kartu i sendvic i da joj pruzi priliku da uci. Zato pitam, mozda eto ipak negdje grijesi.
Nagledao sam se i ja toga... dzabe tebi prosjek sa etf-a >9 a u elektroprenos upadaju ponovci 2-3 godine obnavljali, u EP neki anonimusi koje nikad na fakultetu nisi ni cuo ni vidio
Pa se kroz 4-5 mjeseci dese hapsenja tih istih sto su ih ponamijestali (sve ista prezimena)

Predavao sam i ja svukud i svasta, radio i neke lijeve poslove koji apsolutno veze sa strukom nemaju, radio i za bonove u konzumu a nije da je neophodno bilo... da bih nakon odredjenog vremena upao 100% regularno u jednu finu privatnu firmicu u kojoj je sve uredno i kako treba... nije plata ko u EP, ali znam da je moja... nit sam ukrao nekome nesto...

Radi svoje kako treba
ilkbahar

#10 Re: Pripravnicki staz,savjet molim

Post by ilkbahar »

Pripravnicki pronaci vrlo tesko bez stele, jako jako tesko. I nije jedina vjeruj. Ja sam svoj pripravnicki, isto sam pravnik, cekala tri godine, pa jos tri i po godine do prvog zaposlenja, pa onda mi je i to zapolsenje koje nije bilo neka pljacka otela osoba sa jacom stelom i onda opet cekaj. I tako ti prodju najbolje godine u kojima si najproduktivniji i u kojima najvise mozes uciti, raditi i postici, a onda te vise niko ne zeli jer si star.
Iako mi nikad to nije bio zivotni cilj, ipak.se u zadnje vrijeme sve vise bavim mislju da idem vani.
Uglavnom.moj ti je savjet da ne ceka posao u struci, nek se prihvati svake prilike da radi bilo sto, iole pristojno. Ipak ce tako upoznati ljude a ko zna gdje ce joj se otvoriti i neka vrata za posao u struci.
agent_zero

#11 Re: Pripravnicki staz,savjet molim

Post by agent_zero »

Tuga... :sad:

Eto rezultata 25 godina banditske SDA vlasti :-x
Running

#12 Re: Pripravnicki staz,savjet molim

Post by Running »

Zavrsio sam i ja ETF, prosjek 8.5 prije 5 godina, pa se opet patim sa privatnicima, a trenutno i ne radim. Jbg, tako ti je to. I oni su uvezani sa politikom i od toga im sve zavisi.

Ali eto ne crnjacim se kao drugi, bas opusteno, vjerujem u sebe, znam jezik, svoj posao, tako da zagusti ovde moze se ukazati sansa na strani. Za sada nemam neku veliku zelju da idem odavde, ali ako ne bude nista ove godine, moram razmisljati o tome, nazalost.
Post Reply