Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Yug
- nosara
#777 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
Britanci, poznati srbokomunisti...Yug wrote:
- Havatar
#778 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
Podrzavali su ih za vrijeme rata 90-tih a i sad su im glavni saveznicinosara wrote:Britanci, poznati srbokomunisti...Yug wrote:
-
Bodkin
#779 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
Stojadin wrote:"I ja isto" - Albert EinstenBHCluster wrote:"Najviše bih volio da Sarajevo mogu sabiti u jednu kutiju šibica i zapaliti ga da izgori", izjavio je na suđenju Gavrilo Princip (prema navodu iz knjige N. Halilbegovića Bošnjaci žrtve zaborava, Sarajevo, 2000. str. 9.)
-
rahmanjin
#780 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
Cuj podrzavali ih 90-ihHavatar wrote:Podrzavali su ih za vrijeme rata 90-tih a i sad su im glavni saveznicinosara wrote:Britanci, poznati srbokomunisti...Yug wrote:
-
semirizsvemira
#781 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
Ova zadnja recenica je zaista smjesna . Pa imas zene koje su pokrivene a direktorice firmi na Zapadu , rektori , gradonacelnici . Ko da nosenje marame automatski znaci nepismenostCybernetic wrote:Iako u staroj Jugi nije bilo nikakvog komunizma, recimo ovako, ono sto je bilo je donijelo ogroman napredak u provincijskom mracnjaku kakav je BiH tada bila. Masovno opismenjavanje, modernizacija zemlje na svim poljima, osnivanje univerziteta, kulturna renesansa (muzika, knjizevnost, film itd.), sport, urbanizacija, razvoj industrije i firmi koje su postale svjetski poznate (recimo Energoinvest). BiH nikada nije dozivila kulturni, civilizacijski i ekonomski prosperitet kao u SFRJ. Nekada su firme investirale u buduce strucnjake. Danas sav potencijal bjezi iz BiH dok neki placu za "muslimanskim stalezom" koji identificiraju sa bosnjackim narodom koji je tada zivio u opcoj bijedi upravo zahvaljujuci tom stalezu. Nevjerojatno kakvi se likovi ovdje javljaju. Ili onaj sto lamentira nad zabranom nosnje hidzaba. Zabrana hidzaba je bio jasan signal svim zatucanovicima: zenama nije mjesto u hidzabu nego u skolama.The 51st State wrote:Princip je ubica bla, bla, srpski nacionalista bla, bla, srpski zlikovac ubio jadnog Ferdinanda bla, bla, Gavrilo je agresor na Bosnu bla, bla.
A do '92 mu pjesme pjevali.
cijenis da cijeli zivot moras biti indoktriniran? posmatrati njega odvojeno od posljedica koje je levat uzrokovao je guranje glave u pijesak i idelosko ukopavanje u rov, pa sad biraj ili ta nestala jugoslovenska ideja (velikosrpska u realnosti) ili komunisticka dogma, i jedna i druga su malo toga dobrog donijeli ovdasnjim narodima.
- akcid
#782 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
Već ima "svoj" most u Sarajevu, ne bi mi smetao ni spomenik u blizini. Ja bih i Grahovo preimenovao u Principovo 
- janko_007
#783 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
Jos bolje u srBsko Principovoakcid wrote:Već ima "svoj" most u Sarajevu, ne bi mi smetao ni spomenik u blizini. Ja bih i Grahovo preimenovao u Principovo
-
Cybernetic
#784 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 23:10, edited 1 time in total.
- exliberal-ex
#785 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
nosara wrote:Britanci, poznati srbokomunisti...Yug wrote:
New York Times a britanci ....malo te jebe geografija
- Alfons Kauders
#786 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
jbg tako se uci geografija u sjevernoj koreji...exliberal-ex wrote:nosara wrote:Britanci, poznati srbokomunisti...Yug wrote:
New York Times a britanci ....malo te jebe geografija![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- nosara
#787 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
Lapsus, hihihihi...
Mislio sam austrijanci, dakako...
Mislio sam austrijanci, dakako...
-
semirizsvemira
#788 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
Pa ne bih tko rekao ali eto nema veze . Pogledaj malo u drugim zemljma . Necemo uzeti Zapqd jer su muslimani uglavnom ljudi drugog ako ne i treceg reda . Pa djevojka od 20 Godina je neki dan uhapsena zbog dizanja cetri prsta a najbolji je atomski fizicar u AfriciCybernetic wrote:Ti uzimas neke veoma rijetke slucajeve i to zelis prikazati kao opcu sliku pokrivene zene. Ja nisam rekao da su pokrivene zene nepismene, no u doba kada je u BiH recimo zabranjen nikab one to jesu bile. Na Zapadu vecina pokrivenih zena ima najvise zavrsenu osnovnu skolu zbog zakona drzave u kojoj se nalaze. Poslije ide udaja i radjanje djece. Ne kazem da nema pokrivenih djevojaka koje nastave skolovanje, ali to je generalno gledano rijetkost.semirizsvemira wrote: Ova zadnja recenica je zaista smjesna . Pa imas zene koje su pokrivene a direktorice firmi na Zapadu , rektori , gradonacelnici . Ko da nosenje marame automatski znaci nepismenost
- BHCluster
#789 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
I ovo sranje oko principa da stavimo u kontekst:

I naravno:

I naravno:

-
Cybernetic
#790 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 23:10, edited 1 time in total.
- ovo_malo_duse
#791 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
Podrzavali su ih za vrijeme rata 90-tih a i sad su im glavni saveznici[/quote]
Britanci, poznati srbokomunisti...
Cuj podrzavali ih 90-ih
Pametnom je i isaret dovoljan....
Dali su Slobi odrijesene ruke i da su se oni pitali nas nebi bilo da o tome pisemo danas....
@@@@
U Haskom tribunalu otkriveno pismo nekadasnjeg britanskog premijera Dzona Mejdzora ministru spoljnih poslova Daglasu Herdu, u kojem stoji:
Unistimo Bosnu kao islamsku drzavu
Velika Britanija je podrzavala raspad Bosne i Hercegovine pocetkom 90-tih i zalagala se da se po svaku cijenu izbegne stvaranje muslimanske drzave na Balkanu!
Ovo je sustina pisma koje je pocetkom ovog mjeseca uvrsteno u sudske spise Haskog tribunala, u sudjenju sestorici Hrvata koje tuzilastvo tereti za navodne ratne zlocine pocinjene u BiH. Pismo je nekadasnji britanski premijer Dzon Mejdzor 2. maja 1993. uputio tadasnjem ministru spoljnih poslova Daglasu Herdu.
„Dragi Daglase“, stoji u pismu, „Hvala Vam na iscrpnom izjvestaju o situaciji u BiH. Prvo, mi ne pristajemo, ni sad ni u buducnosti, da naoruzavamo ili obucavamo muslimane u BiH vojnom tehnikom. Drugo, nastavicemo da pomazemo nametanje i prisilno vrsenje embarga UN. U tu svrhu, i do konacnog rjesenja situacije na terenu, to jest do raspada BiH i njenog unistenja kao moguce islamske drzave unutar Evrope, koja se nece tolerisati, nastavicemo da slijedimo takvu politiku.
Trece, dok se situacija u bivsoj Jugoslaviji ne rijesi, moramo po svaku cijenu da osiguramo da se ne dopusti nijednoj muslimanskoj drzavi nikakav uticaj na politicke akcije Zapada u tom podrucju, posebno ne Turskoj. Zato je potrebno nastaviti sa sprovodjenjem Vens-Ovenovog plana, da bi se odlozila svaka takva moguca akcija dok BiH ne prestane da postoji kao drzava sposobna za zivot, i dok njeno muslimansko stanovnistvo ne bude potpuno uklonjeno sa tog podrucja!
Mada se to moze ciniti kao tvrda politika, moram insistirati kod Vas i onih koji stvaraju politiku u Ministarstvu spoljnih poslova i vojnim snagama, da je to, u stvari, realna politika, koja je u najboljem interesu stabilne Evrope.
Ako Zapad ne spasi muslimane, oni muslimani na Zapadu potpuno su bespomocni da nam se odupru, jer mi kontrolisemo njihove vlade. Vazno je da svi imamo ujedinjen front prema onima u parlamentu i zemlji koji imaju drugacije glediste, narocito posle snaznog napada bivse premijerke na takvu politiku. Ocekujem da se svi koji sluze ovoj vladi pokore kabinetskoj odgovornosti. Iskreno Vas Dzon Mejdzor.“
@@@@@@@
-
miop
#792 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
Malo istorije sa stvarnim fotografijama i snimcima:
-
miop
#793 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
Infamous Assassinations: Archduke Franz Ferdinand (BBC)
-
Bodkin
#794 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
zato masovno i bjeze sa zapada nazad u svoje zemlje ili u iran/s.arabiju. a ne, cekaj...semirizsvemira wrote:Pa ne bih tko rekao ali eto nema veze . Pogledaj malo u drugim zemljma . Necemo uzeti Zapqd jer su muslimani uglavnom ljudi drugog ako ne i treceg reda . Pa djevojka od 20 Godina je neki dan uhapsena zbog dizanja cetri prsta a najbolji je atomski fizicar u AfriciCybernetic wrote:Ti uzimas neke veoma rijetke slucajeve i to zelis prikazati kao opcu sliku pokrivene zene. Ja nisam rekao da su pokrivene zene nepismene, no u doba kada je u BiH recimo zabranjen nikab one to jesu bile. Na Zapadu vecina pokrivenih zena ima najvise zavrsenu osnovnu skolu zbog zakona drzave u kojoj se nalaze. Poslije ide udaja i radjanje djece. Ne kazem da nema pokrivenih djevojaka koje nastave skolovanje, ali to je generalno gledano rijetkost.semirizsvemira wrote: Ova zadnja recenica je zaista smjesna . Pa imas zene koje su pokrivene a direktorice firmi na Zapadu , rektori , gradonacelnici . Ko da nosenje marame automatski znaci nepismenost
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#795 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
Evo drugovi, da dodam i ja nešto na temu "Islam i obrazovanje žena". Ali, kao i obično, ja vam nisam baš toliko pametan i načitan, pa ću citirati Dr Raheeqa Ahmad Abbasija, Generalnog sekretara instituta Minhaj-ul-Quran International. Pa da ne kažete da sam ja to izmislio, k'o što znate...

Znači, sve je to lijepo rečeno (i naređeno), ali u praksi je NEŠTO SASVIM DRUGONejednakost polova je česta optužba protiv islama, a razlika u obrazovnim mogućnostima između muškaraca i žena u mnogim muslimanskim zemljama često se navodi kao primarni primjer za to. Obrazovanje se smatra jednim od najsloženijih faktora u određivanju ekonomskog, socijalnog i političkog napretka društva. Iako žene čine više od pedeset posto tog društva , mnogima je uskraćeno to temeljno pravo. Nepotrebno je reći da aktivisti za ljudska prava traže razloge za taj nesrazmjer. Religija, a posebno islam se navodi kao glavni kamen spoticanja za napredak žene. Istraživanja su pokazala da se u mnogim dijelovima Afrike i jugoistočne Azije sticanje znanja kod žena, što je strašno, regulira u drugom planu u odnosu na muškarce ili je opterećeno s bezbroj ograničenja, pa je ženama gotovo nemoguće dostići pristojan standard obrazovanja.
To je tužna istina o muslimanima i društvu koje smo izgradili jer znanje je jedan od važnih stubova na kojima je podignuta zgrada islama. Sama činjenica da je u prvoj objavi Poslanika (blagoslov i mir na njega) sadržana zapovijed: " Čitaj!" dovoljno govori o naglasku koji Islam polaže na obrazovanje. Unutar islama postoji neslaganje da li sticanje znanja treba bude obvezujuće i obavezno. Značaj i izvrsnost znanja je istaknuta direktno i indirektno na više od pet stotina mjesta u Kur'anu. I, zaista, jedna od bitnih dužnosti i odgovornosti poslanstva je bila širenje znanja i mudrosti prema svima. Allah Svemogući kaže :
﴿كَمَآ أَرْسَلْنَا فِيكُمْ رَسُولاً مِّنكُمْ يَتْلُواْ عَلَيْكُمْ ءَايَــــٰـــتِنَا وَيُزَكِّيكُمْ وَيُعَلِّمُكُمُ ٱلْكِتَــــٰـــبَ وَٱلْحِكْمَةَ
وَيُعَلِّمُكُم مَّا لَمْ تَكُونُواْ تَعْلَمُونَ﴾
(Ili, za one što su bježali iz mejtefa: "Isto tako, Poslali smo Vam (našeg) Glasnika (blagoslov i mir na njega) kao jednoga od vaših da vam prenese Naše Objave i da vam očisti i posveti (vaša srca i loše vladanje sobom) i da vas nauči Knjizi i da usadi u vama logiku i mudrost i da vas prosvjetljuje (o misterijama duhovne gnoze i božanske istine) koje niste znali. [al-Baqara, 2:151.]
- SkyLimit
#796 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
Richard Holbrooke o svojoj prvoj posjeti Sarajevu i Gavrilovim stopama utisnutim u pločniku:
"Kao devetnaestogodišnjak,sa jednim prijateljem sam auto-stopom obilazio jugozapadnu Europu.Neočekivano,pojavio se vodič i ponudio da nam prevede riječi na srpskom uklesanu na zidu iznad otiska."Na ovom mjestu,28.juna 1914",pisalo je na ploči(ili to tako pamtim),"Gavrlo Princip izveo je prvi udarac za slobodu Srbije".Još se sjećam mog zaprepaštenja."Sloboda Srbije?"O čemu se radi?Svaki student znao je da je Principov čin gurnuo Europu u dva svjetska svjetska rata i pridonio pojavi komunizma i fašizma.Kako je iko to mogao pozdraviti kao herojski čin?...Nikad nisam zaboravio taj prvi susret sa ekstremnim nacionalizmom koji mi se živo vratio u sjećanje kad se Jugoslavija raspala...Kada sam došao u ratom rastrgan grad,naišao sam na Johna Burnsa,velikog ratnog dopisnika The New York Timesa ,i upitao ga da li bi me mogao odvesti do Principovih stopa na pločniku.Nemoguće,odgovorio mi je smijući se:uništili su ih bosanski Muslimani.Ali je duh iza njihovog natpisa bio-tako krvavo-oživljen."
I ne znam kakve veze ima ova tema sa položajem žene u Islamskom svijetu
Vidite kako su Bošnjaci,istina u početku je išlo teško,brzo prihvatili dobre stvari za Zapada i ubrzo i sami počeli zahtjevati otvaranje škola za vrijeme Austrougarske
http://www.gracanickiglasnik.ba/wp-cont ... br14-6.pdf
"Kao devetnaestogodišnjak,sa jednim prijateljem sam auto-stopom obilazio jugozapadnu Europu.Neočekivano,pojavio se vodič i ponudio da nam prevede riječi na srpskom uklesanu na zidu iznad otiska."Na ovom mjestu,28.juna 1914",pisalo je na ploči(ili to tako pamtim),"Gavrlo Princip izveo je prvi udarac za slobodu Srbije".Još se sjećam mog zaprepaštenja."Sloboda Srbije?"O čemu se radi?Svaki student znao je da je Principov čin gurnuo Europu u dva svjetska svjetska rata i pridonio pojavi komunizma i fašizma.Kako je iko to mogao pozdraviti kao herojski čin?...Nikad nisam zaboravio taj prvi susret sa ekstremnim nacionalizmom koji mi se živo vratio u sjećanje kad se Jugoslavija raspala...Kada sam došao u ratom rastrgan grad,naišao sam na Johna Burnsa,velikog ratnog dopisnika The New York Timesa ,i upitao ga da li bi me mogao odvesti do Principovih stopa na pločniku.Nemoguće,odgovorio mi je smijući se:uništili su ih bosanski Muslimani.Ali je duh iza njihovog natpisa bio-tako krvavo-oživljen."
I ne znam kakve veze ima ova tema sa položajem žene u Islamskom svijetu
Vidite kako su Bošnjaci,istina u početku je išlo teško,brzo prihvatili dobre stvari za Zapada i ubrzo i sami počeli zahtjevati otvaranje škola za vrijeme Austrougarske
http://www.gracanickiglasnik.ba/wp-cont ... br14-6.pdf
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#797 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
E, jes' i Holbrooke našao prevodioca, svaka mu čast
Mora da mu je žao bilo dat' pare, jerbo da nije, PRAVI prevodioc bi mu pročitao (preveo) ovako:

E, sad... to je ono što ja pamtim, dočim mali kaplar-moler, pamti ovo:
Čuj: "izveo prvi udarac..." pa to k'o utkamica, jebo te. Jeb'o li ga "ekstremni nacionalizam", da bi li ga jeb'o
'Ta će ono...
Evo ti brate, i slika:Sa ovoga mjesta 28. juna 1914. godine Gavrilo Princip svojim pucnjem izrazi narodni protest protiv tiranije i vjekovnu težnju naših naroda za slobodom

E, sad... to je ono što ja pamtim, dočim mali kaplar-moler, pamti ovo:
Niđe Srbije, ni na mapi...Na ovom istorijskom mjestu Gavrilo Princip navijesti slobodu na Vidov-dan 15. (28.) juna 1914
Čuj: "izveo prvi udarac..." pa to k'o utkamica, jebo te. Jeb'o li ga "ekstremni nacionalizam", da bi li ga jeb'o
-
Bodkin
#798 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
ja htio isto reagovati na ovo sa srbijom al kontam nema svrhe
-
miop
#799 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
Bodkin wrote:ja htio isto reagovati na ovo sa srbijom al kontam nema svrhe
Evo i BBC kaze bilo veze sa Srbijom i sa stvaranjem Velike Srbije koja će uključivati Bosnu, ali valjda nisu ni oni u pravu, u pravu su @Bodkin i @Woody, ko nas bre zavadi...
-
miop
#800 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
A brilliant student, Dimitrijević was recruited into the General Staff of the Serbian Army immediately after his graduation.
Captain Dimitrijević and a group of junior officers planned the assassination of the king of Serbia. On 11 June 1903, the group stormed the royal palace and killed both King Alexander and his wife Queen Draga. During the attack Dimitrijević was badly wounded, and, although he eventually recovered, the three bullets from the encounter were never removed from his body.
The Serbian parliament described Dimitrijević as "the saviour of the fatherland" and he was appointed Professor of Tactics at the Military Academy. He visited Germany and Russia where he studied the latest military ideas. During the Balkan Wars that took place in 1912 and 1913, Dimitrijević's military planning helped the Serbian Army achieve several important victories.
Dimitrijević's main concern was what he viewed as the liberation of all South Slavs, especially Serbs, from Austria-Hungary. Although Serbia was already an independent country, many Serbs in Bosnia and Herzegovina, Croatia and Vojvodina were still under Austro-Hungarian rule. Dimitrijević, who used the code name Apis, became leader of the secret Black Hand group.
Sarajevo assassination
In 1911, Dimitrijević organised an attempt to assassinate the octogenarian Austrian Emperor Franz Josef. When this failed, Dimitrijević turned his attention to the heir to the throne, Archduke Franz Ferdinand. Dimitrijević was concerned about Ferdinand's plans to grant concessions to the South Slavs, fearing that, if this happened, a unified Serbian state would be more difficult to achieve.