Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
House

#101 Re: Gavrilova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by House »

Frajer poredi Adolfa i Ferdinanda , pa kaze nemas kapacitet da shvatis

:lol: :lol:

dosta vise
salvatore paradise

#102 Re: Gavrilova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by salvatore paradise »

House wrote:Frajer poredi Adolfa i Ferdinanda , pa kaze nemas kapacitet da shvatis

:lol: :lol:

dosta vise
Sta cu kad nemas. Da imas bez problema bi vidio da ja apsolutno nista ne poredim, a pogotovo ne Adolfa i Franju.
salvatore paradise

#103 Re: Gavrilova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

SkyLimit wrote:Kako ljudi namjerno ignorišu Principove povode za ubistvo,a oni nisu sadržavali ništa privlačnoga za Bošnjake,i to je to.Možda i postoje Bošnjaci kojima je heroj,ali baš i nema smisla da si Bošnjak a sanjaš da je Bosna pod srpskom kontrolom.
A koji su to povodi za ubistvo?
SkyLimit

#104 Re: Gavrilova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by SkyLimit »

salvatore paradise wrote:
SkyLimit wrote:Kako ljudi namjerno ignorišu Principove povode za ubistvo,a oni nisu sadržavali ništa privlačnoga za Bošnjake,i to je to.Možda i postoje Bošnjaci kojima je heroj,ali baš i nema smisla da si Bošnjak a sanjaš da je Bosna pod srpskom kontrolom.
Otjerivanje okupatora iz Bosne i predavanje iste u ruke pravih vlasnika,Srba naravno.
salvatore paradise

#105 Re: Gavrilova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

SkyLimit wrote:
Otjerivanje okupatora iz Bosne i predavanje iste u ruke pravih vlasnika,Srba naravno.
Ne znam bas da su to bili Gavrilovi licni ciljevi. Ne ulazim u to da li je bio izmanipuliran ili ne, ali on je uvijek isticao svoje jugoslavenstvo.
Bodkin

#106 Re: Gavrilova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by Bodkin »

PM72 wrote:
strani okupator ubijen na paradi 1914 godine ne moze biti terorizam. danas ne postoji slican primjer. gavrilo je terorista samo zato sto je srbin. isto tako je gavrilo heroj i liberal samo zato sto je srbin. sao dvije strane iste medalje
Čuj "strani okupator". :D A AU monarhija bila duže vremena na vlasti u BiH nego što je Gavrilo imao godina.Taj "okupator" je napravio i izgradio sve što valja u ovoj zemlji,od pruga,fabrika,vodovoda,centrala,puteva,zgrada a onda je "strani okupator" iz Beograda sve sjebao sa svojim terorističkim aktivnostima.kad su došli "oni",sve su preuzeli i prisvojili i jedino što su napravili do II svjetskog rata jeste agrarna reforma i naseljavanje srpske i crnogorske fukare po Bosni.Nijednu zgradu,fabriku ili put ta ista kraljevina nije napravila.NIJEDNU.

Kavaja je terorista kao i Gavrilo,za ista govna su se borili.Za Veliku Srbiju.

A treba vratiti stope i tablu kao i spomenik Ferdinandu.Pa neka dolaze i jedni i drugi i neka se dive.Po potrebi ćemo pričati da je Gavrilo heroj ili terorista.Samo neka ostave pare.
sve je to tacno ( razloge te gradnje necemo spominjati jel :D ) ali to ne mijenja cinjenicu da je on ubio okupatora. ako je gavrilo bio bosanac i ubio okupatora, on nije mogao biti terorista. jednostavno
trocadero

#107 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by trocadero »

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story ... incip.html
Линк изнад, нешто о Гаври труне "наши" списатељи Кецмановић и Баздуљ, интересантно :D Поготово Мухарем :D

Нешто контам да је тог дана Гаврин јаран Мухамед Мехмедбашић рокнуо Фрању какав би однос имали Бошњаци према њему!
Сигуран сам да би га Нусрет Имамовић поносито отпјевао у некој својој борбеној пјесмици :D
fantom slobode

#108 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by fantom slobode »

trocadero wrote:http://www.rts.rs/page/stories/sr/story ... incip.html
Линк изнад, нешто о Гаври труне "наши" списатељи Кецмановић и Баздуљ, интересантно :D Поготово Мухарем :D

Нешто контам да је тог дана Гаврин јаран Мухамед Мехмедбашић рокнуо Фрању какав би однос имали Бошњаци према њему!
Сигуран сам да би га Нусрет Имамовић поносито отпјевао у некој својој борбеној пјесмици :D
pretpostavljam da je kod tebe Gavro odguslan do sad... :lol: :lol: :lol: :lol: mojne samo mitova...i legendi...
trocadero

#109 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by trocadero »

Мислиш кроз севдалинку Сафета Исовића?
Bodkin

#110 Re: Gavrilova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by Bodkin »

House wrote:
House wrote:Ubiti trudnu zenu (Sofija) i to moze proci kod pojedinaca :-) e svasta
Da je u pokusaju atentata na Firera poginula i trudna Eva Braun, ti bi to smatrao zlim cinom?

Prestani da odobravas ubijanje nevinih ljudi

Cuj poredi Adolfa i Ferdinanda :lol: :lol: :run:
kad ce ovog vise banovati
hrastov žižak

#111 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by hrastov žižak »

red bi bio. čuj zločinački gen. rasizam par ekselans.
Bodkin

#112 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by Bodkin »

hrastov žižak wrote:red bi bio. čuj zločinački gen. rasizam par ekselans.
napao me @chmoljo jednom zbog neprijavljivanja ovakvog rasizma ali jebiga nisam ja taj tip. neka se jos malo pokaze :D
trocadero

#113 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by trocadero »

:run:
Last edited by trocadero on 07/11/2013 00:15, edited 1 time in total.
Sezam

#114 Re: Gavrilova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by Sezam »

Ripicipi wrote:Bosnjaci izgleda vole okupatore, Osmanlije zbog vjere, Ferdinanda vole jer ga je ubio Srbin, a pojedinima ni Hitler nije mrzak zbog Handzar divizije.
Svi su oni cool iz nekog razloga, samo je Princip mrski terorista koji je dosao dizati bune protiv okupatora :-)
Obratiti paznju na citirani post, kad smo vec kod neprijavljivanja otvorenog rasima...naravno "ekipi" nikad ne zapadne za oko kad se ciljeli bosnjacki narod ovako generalizira, ali nedo bog neko nesto kaze za Srbe, odmah su tu da se zgrazavaju...salonska hipokrizija ne poznaje granice.
hrastov žižak

#115 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by hrastov žižak »

taj će svakako bit banovan. ovo što on govori nije rasizam, nego klasični nacionalizam/šovinizam. a hausu ovakve opaske prolaze već dugo. i nemoj molim te ti o negativnim -izmima i hipokriziji. ko god nije desničar ko ti, odmah je salonac. fuj.
Ripicipi

#116 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by Ripicipi »

hrastov žižak wrote:taj će svakako bit banovan. ovo što on govori nije rasizam, nego klasični nacionalizam/šovinizam. a hausu ovakve opaske prolaze već dugo. i nemoj molim te ti o negativnim -izmima i hipokriziji. ko god nije desničar ko ti, odmah je salonac. fuj.
Ovo sto sam ja napisao je NAZALOST ISTINA, prodji teme ovoga foruma vezane za turke, handzar diviziju, a evo i na ovoj, opet ponavljam NAZALOST, i sve ti je jasno.
Mislim da bi ga najvise zbunilo moje ime :roll:
Cybernetic

#117 Re: Gavrilova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 22:41, edited 1 time in total.
fantom slobode

#118 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by fantom slobode »

Ripicipi wrote:
hrastov žižak wrote:taj će svakako bit banovan. ovo što on govori nije rasizam, nego klasični nacionalizam/šovinizam. a hausu ovakve opaske prolaze već dugo. i nemoj molim te ti o negativnim -izmima i hipokriziji. ko god nije desničar ko ti, odmah je salonac. fuj.
Ovo sto sam ja napisao je NAZALOST ISTINA, prodji teme ovoga foruma vezane za turke, handzar diviziju, a evo i na ovoj, opet ponavljam NAZALOST, i sve ti je jasno.
Mislim da bi ga najvise zbunilo moje ime :roll:
Mojne se vuci po forumu anonimno...izadji ti sa tom svojom istinom u javnost... :lol: :lol: imenom i prezimenom.
asurbanipal

#119 Re: Gavrilova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by asurbanipal »

Nedobrovoljac wrote:
Koga ti uporedjuješ!!!
Vlado je bio višestruki ubica (ubijao svoje drugare iz VMRO), još krajem 19. vijeka zalagali se se za ‚‚uništavanje Srba ognjem i mačem‚‚. Ubijali popove, profesore i učitelje, apotekare... Porediti njega i Gavru je ludost.

Kako ono ide:

"Od silnih nama nema dara.
Krvnici su nam car i bog !"

Pa i Vlado je ubio mrskog kralja, aristokratu, predstavnika imperijalističke politike i krupnog kapitala. :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#120 Re: Gavrilova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by Chmoljo »

House wrote:
Ripicipi wrote:Bosnjaci izgleda vole okupatore, Osmanlije zbog vjere, Ferdinanda vole jer ga je ubio Srbin, a pojedinima ni Hitler nije mrzak zbog Handzar divizije.
Svi su oni cool iz nekog razloga, samo je Princip mrski terorista koji je dosao dizati bune protiv okupatora :-)

Bar nemamo zlocinacki gen u sebi :razz:
da vidimo pali li "resocijalizacija". imaš vremenski određen ban, ponoviš li poslije povratka išta slično, bićeš banovan trajno, bez pardona.

Isključen/a korisnik/ca iz razloga “kršenje pravila foruma”
» House

mjesec
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#121 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by Chmoljo »

bilo bi fino kada biste se naučili da historijske događaje ne podvodite pod današnji kontekst, nego da pričate o činjenicama koje se odnose na temu.

bilo bi fino...
asurbanipal

#122 Re: Gavrilova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by asurbanipal »

To su sve đaci, to su mahom sve maloletnici koji su se osvešćivali već od vrlo ranih razreda gimnazije i koji su imali svoja udruženja pre svega literarna, čitalačka. Gavrilo Princip je bio član tajnog tamburaškog orkestra u kome, by the way, su članovi i muslimani i Hrvati i Srbi i žene i muškarci. Znači, to su neki ljudi koji tada imaju 15, 16, 17 godina...

15, 16, 17,...20, i koja godina više. Pogodno tlo za manipulaciju i ideološku indoktrinaciju. Baš poput Mevlida Jašarevića i njemu sličnih, koji se bore za neke svoje ciljeve i neki njima poznat "šerijat"...

Gavrilo "Mevlid" Princip u akciji protiv imperijalizma i Amerike. :D

Image

Jeste da on ulazi u neko svoje polustasavanje, coming of age – ali vrlo rano, već sa 15 godina – kao osvešćeni Srbin.

Čuj rano sa 15 godina. :shock: :lol: Kako ono ide uz gusle: "Sjeo deda unuka u krilo, da mu priča šta je nekad bilo..."

To je jedna vrsta ponovnog ubijanja jedne strašno važne ideje, a njihova ideja je bila republika, antiklerikalna, emancipacija žene, pravo glasa ženama, udruženje slovenskih naroda na kulturnom nivou, a zatim i na političkom, i pre svega oslobođenje od tiranije, odnosno okupacije.

Oslobođenje od tiranije i okupacije i druženje slovenskih naroda na kulturnom i političkom nivou pod zastavom kralja. :D

Image

С вером у Бога за краља и отаџбину - слобода или смрт... 8)

Image
asurbanipal

#123 Re: Gavrilova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by asurbanipal »

Nedobrovoljac wrote:
I koga još tokom karijere?
Ideologiji to pitanje nije bitno. Bitno je da je ubijen kralj. Mislim na ovo naravno ako si "ljevičar" i ako se boriš protiv kraljeva, imperijalista, kapitalista, krupne buržoazije.
nosara

#124 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by nosara »

Evo cinjenica...
U svojim ispovestima, sam Princip je tvrdio da mu je teže bilo da ilegalno pređe srpsku graničnu kontrolu na Drini, nego samo izvođenje atentata. Istina je samo bila da je on oružje - četiri revolvera i šest bombi - nabavio od ljudi iz patriotske organizacije "Narodna odbrana". Ovo oružje i 150 dinara za putne troškove bili su, praktično, jedini ulog Srbije u ovom atentatu koji je izveden na Vidovdan, 28. juna 1914. godine.
To je priznao i sam Princip na suđenju. Evo šta je on odgovorio na nekoliko ključnih pitanja koje mu je presedavajući suda postavio:
- Smatrate li se krivim?
- Ne.
- Kojeg ste političkog mišljenja?
- Ja sam nacionalista Jugosloven. Moja je težnja ujediniti sve Jugoslovene u kojoj bilo državnoj formi i osloboditi ih od Austrije.
- Kako ste to mislili oživotvoriti?
- Terorom.
- Gde, kako i kada ste došli na misao da izvršite atentat?
- Kad će doći pokojni prestolonaslednik u Sarajevo - u martu mesecu čitao sam u novinama, mislim nemačkim, u Beogradu.
- Jeste li tada došli na misao da izvršite atentat?
- Da.
Image

Image
hape

#125 Re: AW: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by hape »

Cybernetic wrote:
House wrote:Ubiti trudnu zenu (Sofija) i to moze proci kod pojedinaca :-) e svasta
Zena uopce nije bila trudna. Nakon sto je rodila mrtvo dijete 1908. godine nije vise mogla zatrudniti. Ona uopce nije bila meta nego Oskar Potiorek. Austrijanci nakon rata lijepo sutnuse Habsburgovce i proglasise republiku, a vi ih dalje oplakujte. :D
A odakle ti ovo da nije bila trudna? Imas li kakav ginekoloski nalaz?

Princip je ubica i nista drugo.
Post Reply