Primjeri dobrocinstva
-
mesdzid
#1 Primjeri dobrocinstva
Dosao je neki covjek Allahovom Poslaniku Muhammedu saws, pa mu se pozali rijecima : " Allahov Poslanice, zadesila me oskudica pa nemam sta da jedem ", pa je Poslanik saws poslao do svoje familije da pitaju dali imaju sta da dadnu ovom covjeku od hrane, ali kod njih nije bilo nista, pa Poslanik s.a.w.s. rece svojim ashabima: "Imali li iko ko ce nocas ugostiti ovog covjeka, Allah mu se smilovao." Tada ustade jedan ashab, Ebu Talha (r.a.) pa rece: " Ja cu, Allahov Poslanice".
Zatim ode svojoj kuci i rece supruzi : "Ovo je Poslanikov saws gost, pa cemo ga ugostiti i ne smijemo ga nicim omalovaziti". " Tako mi Allaha, imamo hrane samo za djecu" - odgovori mu supruga, a Ebu Talha (r.a.) predlozi supruzi da odulji da spremanjem vecere, kako bi djeca zaspala od umora. I tako bi, djeca zaspase, ali je problem bio da ako dadnu gostu hrane, onda oni sami nece imati sta da jedu a gostu moze biti neugodno da jede sam, dok domacini nemaju nista.
Medjutim, dogovorili su se da ugase svijecu, te su usluzili gosta sa hranom a sebi su uzeli prazne posude i pravili se da i oni jedu, a da gost nije ni znao da oni ustvari nemaju hrane za sebe. Tako da su te noci legli gladni.
Sutradan je Allahov Poslanik saws nasmijan sreo Ebu Talhu (r.a.) i ispricao mu da ga je Allah swt obavjestio o njhovom lijepom postupku prema gostu i da je Uzviseni Allah zadovoljan s njima , te da je u vezi njih objavljen ajet "...i vise vole njima (potrebnima) nego sebi, mada im je i samima potrebno..." (Kur'an, sura - Progonstvo, 9)
(Hadis biljezi imam Buharija)
Zatim ode svojoj kuci i rece supruzi : "Ovo je Poslanikov saws gost, pa cemo ga ugostiti i ne smijemo ga nicim omalovaziti". " Tako mi Allaha, imamo hrane samo za djecu" - odgovori mu supruga, a Ebu Talha (r.a.) predlozi supruzi da odulji da spremanjem vecere, kako bi djeca zaspala od umora. I tako bi, djeca zaspase, ali je problem bio da ako dadnu gostu hrane, onda oni sami nece imati sta da jedu a gostu moze biti neugodno da jede sam, dok domacini nemaju nista.
Medjutim, dogovorili su se da ugase svijecu, te su usluzili gosta sa hranom a sebi su uzeli prazne posude i pravili se da i oni jedu, a da gost nije ni znao da oni ustvari nemaju hrane za sebe. Tako da su te noci legli gladni.
Sutradan je Allahov Poslanik saws nasmijan sreo Ebu Talhu (r.a.) i ispricao mu da ga je Allah swt obavjestio o njhovom lijepom postupku prema gostu i da je Uzviseni Allah zadovoljan s njima , te da je u vezi njih objavljen ajet "...i vise vole njima (potrebnima) nego sebi, mada im je i samima potrebno..." (Kur'an, sura - Progonstvo, 9)
(Hadis biljezi imam Buharija)
-
mesdzid
Jednog dana sjedio je Ebu Dahdah u dzamiji, kada je je Allahov Poslanik Muhammed saws rekao da je Uzviseni Allah objavio ajet: " Ko ce Allahu drage volje zajam dati da bi mu ga On mnogostruko vratio, a uz to i nagradu plemenitu dobio " . Pa kada je ovaj ashab to cuo, dodje do Poslanika saws pa ga upita: "O Allahov Poslanice , jeli to Allah trazi od nas zajam da mu damo"? - "Jeste"- odgovori Poslanik saws, "A sta je zauzvrat , sta je nagrada" upita Ebu Dahdah? " Dzennet" - odgovori Poslanik saws.
"Tako mi Allaha, ja dajem svoj vrt palmi na Allahovom putu" - rece Ebu Dahdah r.a. . Pa je otisao do tog svog vrta, a njegova supruga bjese u tom vrtu sa djecom, koja su se igrala unutra. Zatim je pozvao svoju suprugu, ne ulazeci u vrt: " Umm Dahdah, hajde izadji iz tog vrta" , " Zbog cega" upita ga supruga. " To smo mi ulozili na Allahovom putu, dali smo ga siromasnim i drugim potrebnim" - rece Ebu Dahdah.
A njegova zena mu odgovori: "Uspjela je tvoja trgovina, o Ebu Dahdah", zatim rece djeci :" Djeco, izlazite iz ovog vrta, ovo sada drugima pripada." Kada su izasli napolje, majka vidje da je mala kcerkica stavila u svoja usta jednu datulu da je pojede, pa joj majka stavi prst u usta i izbaci tu datulu, pa joj rece: " To nije vise nase". Poslije toga su otisli i vise se nikada nisu osvrnuli na taj vrt.
(Hadis biljezi imam El-Bezzar)
"Tako mi Allaha, ja dajem svoj vrt palmi na Allahovom putu" - rece Ebu Dahdah r.a. . Pa je otisao do tog svog vrta, a njegova supruga bjese u tom vrtu sa djecom, koja su se igrala unutra. Zatim je pozvao svoju suprugu, ne ulazeci u vrt: " Umm Dahdah, hajde izadji iz tog vrta" , " Zbog cega" upita ga supruga. " To smo mi ulozili na Allahovom putu, dali smo ga siromasnim i drugim potrebnim" - rece Ebu Dahdah.
A njegova zena mu odgovori: "Uspjela je tvoja trgovina, o Ebu Dahdah", zatim rece djeci :" Djeco, izlazite iz ovog vrta, ovo sada drugima pripada." Kada su izasli napolje, majka vidje da je mala kcerkica stavila u svoja usta jednu datulu da je pojede, pa joj majka stavi prst u usta i izbaci tu datulu, pa joj rece: " To nije vise nase". Poslije toga su otisli i vise se nikada nisu osvrnuli na taj vrt.
(Hadis biljezi imam El-Bezzar)
-
spongebob
zasto se ovakve teme otvaraju? I zasto se ovakve teme tolerisu? Ovo je cisto spamanje. Autor se pojavi, postavi tekst ko na oglasnoj tabli i ne pojavi se uopste u diskusiji. Jel je to na ovom podforumu dozvoljeno sve samo ako se spomene ALAH??? Dajte ba....
-
mesdzid
Pozdrav spongebob!
Zar ovo nije podforum o religiji? Ne vidim onda razloga da se ne otvaraju ovakve teme. To sto se nisam javljao u diskusiji je zbog nedostatka vremena, a i tesko je stici odgovoriti svima koji se javljaju.
Pozdrav!
Zar ovo nije podforum o religiji? Ne vidim onda razloga da se ne otvaraju ovakve teme. To sto se nisam javljao u diskusiji je zbog nedostatka vremena, a i tesko je stici odgovoriti svima koji se javljaju.
Pozdrav!
-
spongebob
pa ako nemas vremena da diskutujes o temi koju postavis, zasto je uopste postavljas???mesdzid wrote:Pozdrav spongebob!
Pozdrav!
nemoj zamjeriti, ali forum je mjesto na kojem autor teme ima vrijeme da iznese misljenje o kojem se valjda da raspravljati.
ti ga po svom priznanju nemas pa ne znam cemu onda sve ovo
- kekec
Ili procitaj knjiguspongebob wrote:pa ako nemas vremena da diskutujes o temi koju postavis, zasto je uopste postavljas???
nemoj zamjeriti, ali forum je mjesto na kojem autor teme ima vrijeme da iznese misljenje o kojem se valjda da raspravljati.
ti ga po svom priznanju nemas pa ne znam cemu onda sve ovo
"Dobri ljudi u vremenu zla" od Svjetlane Broz.
Ima dosta dobrih djela.
-
spongebob
eno sad ja grub i bezlican a ti autsajder-intelektualacHaqqani wrote:Kao Rambo si ti upao , ja sam vise onako poput Woody Alenaspongebob wrote:upadas ko rambo u diskusiju...valjda je pitanje opravdanoHaqqani wrote: Isto pitanje i za tebe?
-
Haqqani
Dobro si proso , mogao te zapasti Chuck Norisspongebob wrote:eno sad ja grub i bezlican a ti autsajder-intelektualacHaqqani wrote:Kao Rambo si ti upao , ja sam vise onako poput Woody Alenaspongebob wrote: upadas ko rambo u diskusiju...valjda je pitanje opravdano
-
Haqqani
Bismillah!
Kazu , lijepa rijec otvara gvozdena vrata... Boziji Poslanik, Muhammed s.a.v.s. je bio najljepse cudi :
"Poslanice, zaista si ti na visokom stupnju morala " (Nun,4)
"Pravi vjernici su oni koji se u srdzbi savladaju i koji prastaju ljudima " (Ali-'Imran, 134)
Enes r.a. veli : "Allahov Poslanik je bio covjek najlepse cudi i naravi". (Muttefekun alejhi)
Nevas ibn Sem'an r.a. kaze :"Pitao sam Allahovog Poslanika s.a.w. o dobrocinstvu i o grjesenju, pa mi rece: Dobrocinstvo je ljepa narav, a grjeh je ono sto se koleba u tvojoj dusi i ne zelis da zato saznaju ljudi.
Dzabir r.a. prenosi da je Allahov Poslanik a.s . rekao : "Zaista su mi od vas najdrazi i sjedit ce najblize meni na Sudnjem danu oni koji su najljepse cudi. A zaista su mi od vas najmrzi i bit ce najudaljeniji od mene na Sudnjem danu, nametljivi govornici i oni koji se samodopadno prenemazu u svom govoru, oholo pokusavajuci da istaknu svoju strucnost i govorljivost i oni koji pricaju ispunjenih i razvucenih usta, diveci se svome govoru i uzdizuci se nad drugima. Ashabi rekose: Allahov Poslanice, znamo ko su sersari i muteseddici (nametljivi govornici i oni koji se prenemazu u govoru), ali ko su mutefejhici?
On im rece: 'To su uobrazenjaci koji sebe uzdizu nad ostalima'. (Tirmizi,hasen)
Kazu , lijepa rijec otvara gvozdena vrata... Boziji Poslanik, Muhammed s.a.v.s. je bio najljepse cudi :
"Poslanice, zaista si ti na visokom stupnju morala " (Nun,4)
"Pravi vjernici su oni koji se u srdzbi savladaju i koji prastaju ljudima " (Ali-'Imran, 134)
Enes r.a. veli : "Allahov Poslanik je bio covjek najlepse cudi i naravi". (Muttefekun alejhi)
Nevas ibn Sem'an r.a. kaze :"Pitao sam Allahovog Poslanika s.a.w. o dobrocinstvu i o grjesenju, pa mi rece: Dobrocinstvo je ljepa narav, a grjeh je ono sto se koleba u tvojoj dusi i ne zelis da zato saznaju ljudi.
Dzabir r.a. prenosi da je Allahov Poslanik a.s . rekao : "Zaista su mi od vas najdrazi i sjedit ce najblize meni na Sudnjem danu oni koji su najljepse cudi. A zaista su mi od vas najmrzi i bit ce najudaljeniji od mene na Sudnjem danu, nametljivi govornici i oni koji se samodopadno prenemazu u svom govoru, oholo pokusavajuci da istaknu svoju strucnost i govorljivost i oni koji pricaju ispunjenih i razvucenih usta, diveci se svome govoru i uzdizuci se nad drugima. Ashabi rekose: Allahov Poslanice, znamo ko su sersari i muteseddici (nametljivi govornici i oni koji se prenemazu u govoru), ali ko su mutefejhici?
On im rece: 'To su uobrazenjaci koji sebe uzdizu nad ostalima'. (Tirmizi,hasen)
-
dezurni-X
Upisano: 08/05/2006 10:20 Naslov poruke: Dobro djelo!
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
Murisno1 wrote:tema je naravno za svakoga ako ga intereseuje ...
jučer dođe mi jedna mala curica na posao i nešto prodaje ...
slatka curica,nema možda jedno 7,8 godina ... i tako prodaje neke stvari.
inače sam slab na djecu,pogotovo tako siročad ..
i sad prolazi ona firmom i nudi tako neke podmetače za 3 marke ...
čujem kako kolegice galame , ispituju ko da je došla profesionalna prodavačica sa prezentacijom hebote ..
i sad dijete obiđe čitavu firmu i svi vele "de da vidim šta imaš" i ona sad sve što jadnica ionako teško nosi u nekom cegeru izvadi i pokazuje i priča nešto ko biva ...
helem niko ništa ne kupi , a ugalvnom je sve to nudila ženama , a znate kako to žene rade ... ... i sad dolazi ona kod mene i kad je vidjeh neka me tuga majku mu spuca, to nije normalno ... curica je tako slatka,tako sićušna,sa nekom trenerkicom i tako nevin pogled da nisam mogo shvatiti kako je sad neko može odbiti, mislim onako makar da nešto daju ... nego ništa ..
ja njoj dadoh 5 maraka i reko uredu je , onako izgubi se ja, ne znam kako da kažem ... a ona će ti "nemojte, de vi uzmite , teško mi je ovo sve nositi više ..." ...
ja kad nisam umro od tuge ...
onako malena izlazi i veli "doviđenja" svojim mekanim i sićušnim glasićem ... silazi ona niz stepenice , a ja gledam kroz prozor, ona se okrenu i veselo mahnu rukicom i nasmiješi se ...
onako , poslije toga čovjeku dođe osjećaj dobar , ono kao da se nešto lijepo zbog njeg desilo ...
kako dragi Bog nagradi čovjekovo srce nekom ljepotom kad učini neko dobro dijelo ... poslije se osjećaš ispunjenim , vrijednim ...
možda će se javiti oni tvrdokorni koji će da analiziraju što sam ja spomenuo Boga ili Bog je ovakav, ti si onakav ...ima ih ovdje dosta, ali halal ...
sad evo čitam ovo šta sam napisao i hoću da utvrdim poentu ..
ali nekako sam samo htio ispričati eto ...
kako vi deverate sa ovakvim stvarima ? ...da li mislite da se obazirete na siromašne u dovoljnoj mjeri ? ... da li se često postavljate na mjesto onoga koji nema to što vi imate ... ? ..
eto , živi i zdravi bili i nemojte šta hatorit
uzdravlje
-
dezurni-X
Haqqani wrote:
Bismillah!
Da ti dragi Allah dž.š. ukabuli dobro djelo
Murisno1 wrote:
hvala jarane ..
ali nisam htio da ovim postom aludiram na neko svoje dobro dijelo ..
mislim ... htio sam ..hm .. možda nekako potaknuti druge ... ne znam ..
da, možda mi je to bila glavna poenta ..
mislim da kada bi čovjek sebi postavio -pomaganje onima kojima to treba- kao prioritet u životu,kao što nas Allah dž.š. uči.. a izbacio mnogobrojne nepotrebštinje iz života , bio bi mnogo ,mnogo manje opterećen ovodunjalučkim nebulozama koje vidimo svakodnevno .. mnogo zdraviji , i psihički i fizički ..
ma da ne duljim sa svojom iritirajućom filozofijom ...
pozdrav
-
Murisno1
pa što mi zatvori temu dežurni inžinjeru
...
pa nije to to ..
ovdje se već zakuhalo od strane ovih "dobročinitelja" kojima smeta kad se spomene Allah ..
ja počeo temu gdje mogu i oni iznijeti neka svoja shvatanja , da ne misle da , eto još jednmog muslimana da spominje Allaha dž.š i hadise ...
a ti si ovim pokazo da mi je to bila namjera ...
haj hvala ti inžinjeru ...
pa nije to to ..
ovdje se već zakuhalo od strane ovih "dobročinitelja" kojima smeta kad se spomene Allah ..
ja počeo temu gdje mogu i oni iznijeti neka svoja shvatanja , da ne misle da , eto još jednmog muslimana da spominje Allaha dž.š i hadise ...
- seljak_cojek
Nema veze gdje je tema @Murisno1. Važna je poruka.Murisno1 wrote:pa što mi zatvori temu dežurni inžinjeru...
pa nije to to ..
Neka ti je srce uvijek ispunjeno ljepotom i dobrotom. Amin!
-
Ghost Rider
spongebob wrote:hm... zaboravi! slab sam na ljubaznost. Mozda drugi put kad me napadnes
Vidi ovog LUCIFERA !
-
spongebob
Ghost Rider wrote:spongebob wrote:hm... zaboravi! slab sam na ljubaznost. Mozda drugi put kad me napadnes
Vidi ovog LUCIFERA !![]()
Allah ti pamet dao....izgleda da si negdje na hljebu spavao pa ograisao
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
ove me rime podsjetise na staru narodnu:
u aprilu snijeg pao ljubicice zajebao