Primjer suzivota izmedju jevreja i muslimana

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
pure_love

#1 Primjer suzivota izmedju jevreja i muslimana

Post by pure_love »

A nije i jedini,ima ih vise u Evropi,mozda u Palestini i Izraelu nesto nauce od toga?

Sinagoga u Virginiji ustupila prostorije lokalnoj islamskoj općini
Thursday, 01 October 2009 09:45

Kako se broj muslimana u Sjedinjenim Državama povećava, islamski centri u potrazi su za dodatnim prostorijama za molitvu. Često ih nalaze u lokalnim školama i crkvama. Nedavno je jedan islamski centar, u saveznoj državi Virginia, iznajmio prostor za molitvu u sinagogi. O ovom primjeru dobrih odnosa muslimana i Židova izvještava Mohemed Elshinnawi.

Muslimani u mjestu Dulles u Virginiji svakog petka odlaze na molitvu u obližnju sinagogu. Mohamed Maged, imam lokalne muslimanske zajednice, kaže da je do ovog neobičnog aranžmana došlo zbog ozbiljnog nedostatka prostora za molitvu, a uslijed povećanog broja vjernika u ovom centru.

Većina vjernika ove muslimanske zajednice kaže da molitva u sinagogi ne predstavlja problem. Rabin Robert Nosanchuk, koji predvodi lokalnu židovsku zajednicu od nekih 500 obitelji, kaže da neki članovi te zajednice u početku nisu bili oduševljeni: "Bilo je ljudi koji su bili zabrinuti tom idejom, i koji su joj se protivili, jer nisu znali o kakvim se ljudima radi, no kada smo im objasnili o čemu se radi, sve je bilo u redu."

I imam i rabin vjeruju da ovakva vrsta međuvjerske suradnje može biti ključna u prevladavanju predrasuda. "Kada nekoga koga ne poznajete tako dobro pozovete u svoj dom, to je odlična prilika da tu osobu zaista dobro upoznate, da saznate više o stvarima koje vas povezuju, a i o razlikama. Upoznate njihove običaje i blagdane, i upravo to je nešto što povezuje židove i muslimane u našoj zajednici" - rekao nam je imam Maged.

On dodaje da je židovska zajednica u Dullesu pomogla njegovom centru u teškim vremenima nakon napada od 11. rujna, tako da njihova suradnja nije ništa novo. Dodaje da su ove dvije zajednice i u prošlosti organizirale mnoge zajedničke aktivnosti. "Imali smo prilike upoznati ženu koja je preživjela holokaust. Ona je došla u muslimanski centar, i ispricala nam zaista potresnu priču o muslimanu iz Albanije koji joj je spasio život, i pokazala nam slike njegove obitelji" - ispričao nam je ovaj svećenik.

Nešto što je počelo s iznajmljivanjem prostora za molitvu, postalo je puno više od toga. Rabin Nosanchuk naziva to primjerom suživota muslimana i Židova, i to ne samo za Sjedinjene Države, već i za Srednji istok: "Nadamo se da ovu poruku prenosimo i ljudima na Srednjem istoku. Planiramo put na Srednji istok sa još nekim kolegama, te bismo željeli iskoristiti tu priliku da našoj braći u Izraelu i u susjednim zemljama, kao i onima koji žive na palestinskim teritorijima, prenesemo poruku da je suosjećanje i razumjevanje problema drugih ljudi - moguće."

Imam Maged kaže da ako muslimani i Židovi mogu naučiti kako živjeti zajedno, onda mogu pomoći i u zaustavljanju krvoprolića i nasilja. Na taj ćemo način ponovno otkriti srž i značenje naših vjera - rekao nam je ovaj svećenik iz Dullesa u Virginiji.
bogumil-8

#2 Re: Primjer suzivota izmedju jevreja i muslimana

Post by bogumil-8 »

I ovogodišnji, zajednički nastup na Evroviziji (jevrejka, palestinka) je primjer koji ukazuje da je suradnja moguća (i poželjna), ali na obje strane postoje "pravovjerni" koji takvu saradnju ne odobravaju (zabranjuju).
Ako se slijedi izvorna Božija uputa - ljubav, a ne mržnja - onda je lako biti na pravom putu.
Vares City

#3 Re: Primjer suzivota izmedju jevreja i muslimana

Post by Vares City »

Ja bih iskoristio jedan ratni termin,USPAVLJIVANJE PROTIVNIKA :mrgreen:
Vares City

#4 Re: Primjer suzivota izmedju jevreja i muslimana

Post by Vares City »

Gospodin Jakob Finci Ambasador BiH u Svicarskoj,sta mislite zasto :shock: :?:
SenSen

#5 Re: Primjer suzivota izmedju jevreja i muslimana

Post by SenSen »

Vares City wrote:Gospodin Jakob Finci Ambasador BiH u Svicarskoj,sta mislite zasto :shock: :?:
E sad me bas zanima? :shock:

Ali ozbiljno, drago mi je vidjeti ovakav primjer slaganja i medjusobnog pomaganja ovih dviju zajednica u toj zemlji. Pogotovo u vremenu (post 9/11) kada su Muslimani, od strane izvjesnih interesnih grupa u SAD-u, prikazani kao "prirodni" neprijatelji Jevreja. Primjetila sam da se promovira historijski revizionizam sto se tice stoljetnog suzivota izmedju ove dvije grupe..

Inace je i kod mene u kuci pravo dobar primjer suzivota izmedju Muslimana i Jevreja (iako nisam bas cistokrvna Muslimanka). Ja i momak mi u mene se super slazemo. Eno ga trenutno pravi rucak :D
Post Reply