Primanje novca na debitnu karticu

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
samki12

#1 Primanje novca na debitnu karticu

Post by samki12 »

Imam debitnu karticu koja mi sluzi za kupovinu sitnih stvari preko neta. Medjutim imam jedan izuzetak u kojem bi ja trebao primiti novac, doticna osoba ne moze preko payala. Pitanje je sta je doticnoj osobi potrebno od mojih podataka, koliko vremena treba da legnu pare i da li ta osoba moze povuci novac.

Hvala
casanova123

#2 Re: Primanje novca na debitnu karticu

Post by casanova123 »

Treba joj IBAN i BIC
samki12

#3 Re: Primanje novca na debitnu karticu

Post by samki12 »

casanova123 wrote:Treba joj IBAN i BIC
iz bosne dolazi uplata tako da moze TRN samo jel tako? sta je bic?
SanskiBiser

#4 Re: Primanje novca na debitnu karticu

Post by SanskiBiser »

samki12 wrote:Imam debitnu karticu koja mi sluzi za kupovinu sitnih stvari preko neta. Medjutim imam jedan izuzetak u kojem bi ja trebao primiti novac, doticna osoba ne moze preko payala. Pitanje je sta je doticnoj osobi potrebno od mojih podataka, koliko vremena treba da legnu pare i da li ta osoba moze povuci novac.

Hvala
Moraš otvoriti devizni račun u banci u valuti u kojoj treba da primiš novac i onda dobiješ podatke u banci na listu papira a koje proslijediš osobi koja treba da ti šalje novac...

Dakle ovo gore ti je za uplate iz vana.

Ako je osoba ovdavde samo daješ broj svog računa i osoba ode u najbližu poslovnicu tvoje banke i uplati ti na račun...
dobar osjecaj

#5 Re: Primanje novca na debitnu karticu

Post by dobar osjecaj »

Iz Bosne za Bosnu ne treba devizni racun. Treba samo dati svoje ime i prezime, podatke o banci i broju svog ziro racuna.
samki12

#6 Re: Primanje novca na debitnu karticu

Post by samki12 »

a je li postoji sansa da se novac nakon uplate povuce posto je transakcija obavlja u povjerenju i jedne i druge osobe?

dakle sa sumiran, osobi dam TRN broj, ime i prezime i koja je banka u pitanju.
samki12

#7 Re: Primanje novca na debitnu karticu

Post by samki12 »

joooj wrote:Mislim da ne bi smjelo da ti povlace sredstva sa tvog racuna bez poziva banke tebi i tvog odobrenja za isto.
hvala svima :)
dobar osjecaj

#8 Re: Primanje novca na debitnu karticu

Post by dobar osjecaj »

samki12 wrote:a je li postoji sansa da se novac nakon uplate povuce posto je transakcija obavlja u povjerenju i jedne i druge osobe?

U toku istog dana se moze povuci uplata dok nije proknjizena i prebacena na tvoj racun jer ne ide odmah na racun. Vec sam u par navrata povlacila uplatu novca u toku istog dana kad sam nesto greskom uplatila.
samki12

#9 Re: Primanje novca na debitnu karticu

Post by samki12 »

dobar osjecaj wrote:
samki12 wrote:a je li postoji sansa da se novac nakon uplate povuce posto je transakcija obavlja u povjerenju i jedne i druge osobe?

U toku istog dana se moze povuci uplata dok nije proknjizena i prebacena na tvoj racun jer ne ide odmah na racun. Vec sam u par navrata povlacila uplatu novca u toku istog dana kad sam nesto greskom uplatila.
kako mogu biti 100% siguran da se novac vise ne moze povlaciti?
poslat je u petak medjutim razlicite su banke u pitanju pa pretpostavljam da ce mi leci u ponedeljak. da li trebam cekati eventualno do utorka da budem siguran da se novac ne moze povlaciti ili?
dobar osjecaj

#10 Re: Primanje novca na debitnu karticu

Post by dobar osjecaj »

samki12 wrote:
dobar osjecaj wrote:

kako mogu biti 100% siguran da se novac vise ne moze povlaciti?
poslat je u petak medjutim razlicite su banke u pitanju pa pretpostavljam da ce mi leci u ponedeljak. da li trebam cekati eventualno do utorka da budem siguran da se novac ne moze povlaciti ili?
Obicno kad je novac uplacen u petak poslije 12 bude proknjizen i prebacen tek u ponedjeljak. Ja licno bih sacekala do ponedjeljka ili utorka, otisla do svoje banke, provjerila je li novac uplacen na moj racun i pitala uposlenike u banci da mi potvrde da se taj novac vise ne moze povlaciti nazad.
samki12

#11 Re: Primanje novca na debitnu karticu

Post by samki12 »

dobar osjecaj wrote: Obicno kad je novac uplacen u petak poslije 12 bude proknjizen i prebacen tek u ponedjeljak. Ja licno bih sacekala do ponedjeljka ili utorka, otisla do svoje banke, provjerila je li novac uplacen na moj racun i pitala uposlenike u banci da mi potvrde da se taj novac vise ne moze povlaciti nazad.
hvala na odgovoru :)
putovanje25

#12 Re: Primanje novca na debitnu karticu

Post by putovanje25 »

Imam problem, otvorim neki dan devizni račun upravo radi uplata iz inostranstva, međutim ljudi ne mogu uplatiti na taj račun. Je li moguće ikako uvršiti uplatu na račun bez da osobe koje uplaćuju imaju isto neki devizni račun?
Post Reply