Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Vincent Raine

#101 Re: Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Post by Vincent Raine »

Real Khan wrote:
Vincent Raine wrote:
Jes, jes... ahhaaaaa

Ko si ti da od KONSTUTIVNOG NARODA, NAJSTARIJEG na prostorima Bosne i Hercegovine pravis MANJINU te ga trpas u neku "svoju" avliju???
Vincente, molim te objasni mi šta je to "konstitutivan narod"... Ne moraš mi citirati Ustav BiH, nego onako mi iz svoje glave objasni šta je to i šta uključuje (mislim, je li to neki poseban "paket" viših prava u odnosu na pojedince..."suvereni" narod? ili nešto drugo...)
Konstitutivan narod je upravo ono sto sama rijec "konstitutivan" znaci. Dakle, sastavni - onaj koji cini dio cjeline. Biti sastavni dio necega znaci sudjelovati u formiranju cjeline, biti dio cjeline.

U konkretnom slucaju znaci pravo na odlucivanje i kreiranje CJELINE kao sto to imaju i druga dva konstitutivnia naroda. A podrazumjeva, pravo na bastinjenje maternjeg jezika, kulture, tradicije i obicaja.........

Kao sto vidis, nikakav poseban "paket" nije u pitanju ni u odnosu prema pojedincu ni u odnosu prema druga dva konstitutivna naroda
fixer

#102 Re: Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Post by fixer »

Real Khan wrote:
fixer wrote:bosanski nacionalizam :D :D :D :D :D
prvo, da bi postojao bosanski nacionalizam, treba da postoji bosanska , pazi sad, nacija. ja koji se osjecam bosancem, sam manjina
Vidiš, drago mi je da ima još Bosanaca... Zato će novi Ustav morati uzeti i ovo u obzir i ispraviti jednu temeljnu nelogičnost postojećeg Ustava... Nema nikakve logike da osobe koje se izjašnjavaju i osjećaju kao pripadnici države Bosne budu nacionalna manjina, dok recimo osobe koje državu Bosnu otvoreno ne priznaju, uništavaju je, a usput osjećaju se i izjašnjavaju kao pripadnici susjednih država da imaju nekakva "ustavom zagarantirana viša prava" nego ja ili ti... bilo koji drugi pojedinac, državljanin Bosne.
ma ovu drzavu unistava i onaj koji nema srpsko ili hrvatsko drzavljanstvo, a ne izjasnjava se kao bosanac. razlika izmedju ovog sto ima srbiju kao alternativu, od onog kojemu je bosna jedina alternativa, a ne radi nista da se podize bosanska, a ne neka ina svijest, je NIKAKVA. ljudi koji navijaju za repke koja su bile agresori ili okupatori bosne, su jednaki u svemu. zasto ne zazivamo proporcionalno njihov nestanak bez obzira na tor iz kojeg dolaze? nacionalizam moze biti dobra politika u francuskoj jer su tamo svi francuzi. nacionalizam u bosni je nemoguc, jer jedan od osnovnih postulata nacionalizma je da svaki narod ima pravo na svoju drzavu. ovdje ima tri naroda, a jedna drzava. i onda glasati za nacionalne stranke .......i braniti ljude koji dolaze iz istih je.... :x
Real Khan

#103 Re: Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Post by Real Khan »

Vincent Raine wrote:
Real Khan wrote:
Vincent Raine wrote:
Jes, jes... ahhaaaaa

Ko si ti da od KONSTUTIVNOG NARODA, NAJSTARIJEG na prostorima Bosne i Hercegovine pravis MANJINU te ga trpas u neku "svoju" avliju???
Vincente, molim te objasni mi šta je to "konstitutivan narod"... Ne moraš mi citirati Ustav BiH, nego onako mi iz svoje glave objasni šta je to i šta uključuje (mislim, je li to neki poseban "paket" viših prava u odnosu na pojedince..."suvereni" narod? ili nešto drugo...)
Konstitutivan narod je upravo ono sto sama rijec "konstitutivan" znaci. Dakle, sastavni - onaj koji cini dio cjeline. Biti sastavni dio necega znaci sudjelovati u formiranju cjeline, biti dio cjeline.

U konkretnom slucaju znaci pravo na odlucivanje i kreiranje CJELINE kao sto to imaju i druga dva konstitutivnia naroda. A podrazumjeva, pravo na bastinjenje maternjeg jezika, kulture, tradicije i obicaja.........

Kao sto vidis, nikakav poseban "paket" nije u pitanju ni u odnosu prema pojedincu ni u odnosu prema druga dva konstitutivna naroda
Dobro, a šta ćemo onda sa onim ljudima, državljanima Bosne i Hercegovine koji ne spadaju u ta 3 tora, pardon, "konstitutivna" naroda... Da li to znači da ovi nemaju pravo "sudjelovati u formiranju cjeline, biti dio cjeline"? Da li to znači da ostali ljudi (prvenstveno mislim na ljude koji se osjećaju kao Bosanci) nemaju pravo "na odlucivanje i kreiranje CJELINE kao sto to imaju i druga dva konstitutivnia naroda. A podrazumjeva, pravo na bastinjenje maternjeg jezika, kulture, tradicije i obicaja........."
Zar to nije onda nekakav poseban "paket" ljudskih prava koja su iznad ljudskih prava drugih državljana Bosne i Hercegovine...
I zaboravio si napomenuti, "konstitutivan" također znači biti "ustavom prepoznat ili priznat", što je još jedna diskriminacija ostalih državljana Bosne. Makar to bilo nekoliko pojedinaca, diskriminacija je ipak diskriminacija... a to je suprotno demokratskim načelima.
Last edited by Real Khan on 07/07/2008 17:27, edited 1 time in total.
Vincent Raine

#104 Re: Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Post by Vincent Raine »

ld wrote: momak,vas je u bosni 10%
za 20-30 godina ce i to da se dobro smanji,uzimajuci vas prirodni prirastaj i bosnjacki koji je u plusu
i iseljavanje za hrvatsku
i prije ili poslije ce i u bosni zazivjeti gradjanski ustav,jer to trazi evropa,a mi svi zelimo da budemo evropljani i dio te porodice
jer zasto da vrijede kod nas dvostruki arsini,zasto nebi u hrvatskoj bosnjaci i srbi bili konstutivni
zasto ti smatras da ste nesto vi posebno,pa da budete konstutivni
jestel mozda izabran narod ili ste i vi nebeski narod,pa da samo radi toga budete konstutivni
Sve dok je ijedan Hrvat ziv u Bosni i Hercegovini, bice tako!!!!

Mani mi se BOSANSKOHERCEGOVACKOG PATRIOTIZMA iz dijaspore. Mani se vise foruma i pisanja, bistrenja politike o kojoj gotovo pa nista ne znas. Mani se trovanja naroda i suplje price. Na kraju krajeva mani se Hrvata jer cak i kod onih "normalnih i umjerenih" budis mrznju i netrpeljivost u prvom redu prema sebi a onda i prema narodu koji predstavljas.
armin00

#105 Re: Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Post by armin00 »

@ld (i ostali upuceni)

Mozes li malo vise napisat o ratistu u Busovaci i okolini, pogotovo tokom Bosnjacko-Hrvatskom sukoba. Ko, sta, gdje, kako je pocelo, kako se zavrsilo i ostale zanimljive informacije. O tome dijelu lasvanske sam na netu najmanje pronasao. Ako tome nije mjesto ovdje, mozemo otvorit i posebnu temu

hvala
Vincent Raine

#106 Re: Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Post by Vincent Raine »

Real Khan wrote: Dobro, a šta ćemo onda sa onim ljudima, državljanima Bosne i Hercegovine koji ne spadaju u ta 3 tora, pardon, "konstitutivna" naroda... Da li to znači da ovi nemaju pravo "sudjelovati u formiranju cjeline, biti dio cjeline"? Da li to znači da ostali ljudi (prvenstveno mislim na ljude koji se osjećaju kao Bosanci) nemaju pravo "na odlucivanje i kreiranje CJELINE kao sto to imaju i druga dva konstitutivnia naroda. A podrazumjeva, pravo na bastinjenje maternjeg jezika, kulture, tradicije i obicaja........."
Zar to nije onda nekakav poseban "paket" ljudskih prava koja su iznad ljudskih prava drugih državljana Bosne i Hercegovine...
Da se odmah razumijemo, niti sam ovca niti sam u toru. Pripadam hrvatskom narodu i ne stidim se reci da sam Hrvat koji je rodjen i zivi u Bosni i Hercegovini kao svoj na svome.

Da ti sad odgovorim.
Svima koji se osjecaju kao Bosanci i Hercegovci treba omoguciti da se tako i izjasnjavaju te uzivaju sva prava kao sto uzivaju konstitutivni narodi u BiH. Ukratko, TREBA promjeniti Ustav i takvim ljudima dati konstitutivnost.

I ne, nije to nekakav poseban paket ljudskih prava koji ce biti iznad ljudskih prava ostala tri konstitutivna naroda. To je obican paket koji ce jednoj skupini u Bosni i Hercegovini omoguciti da se osjecaju onako kako zele i uzivaju sva prava kao i hrvati, bosnjaci i srbi.

Taj paket nece stvoriti nikavu super naciju. Takvo razmisljanje je utopijsko jer su i hrvati i srbi puno stariji od BiH kakvu danas poznajemo i nece se odreci svog hrvatsva niti srbstva u korist bosnaskohercegstva.

Da se ne lazemo i ne "prikrivamo" razmisljanja.
fixer

#107 Re: Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Post by fixer »

Vincent Raine wrote:
Real Khan wrote: Dobro, a šta ćemo onda sa onim ljudima, državljanima Bosne i Hercegovine koji ne spadaju u ta 3 tora, pardon, "konstitutivna" naroda... Da li to znači da ovi nemaju pravo "sudjelovati u formiranju cjeline, biti dio cjeline"? Da li to znači da ostali ljudi (prvenstveno mislim na ljude koji se osjećaju kao Bosanci) nemaju pravo "na odlucivanje i kreiranje CJELINE kao sto to imaju i druga dva konstitutivnia naroda. A podrazumjeva, pravo na bastinjenje maternjeg jezika, kulture, tradicije i obicaja........."
Da se odmah razumijemo, niti sam ovca niti sam u toru. Pripadam hrvatskom narodu i ne stidim se reci da sam Hrvat koji je rodjen i zivi u Bosni i Hercegovini kao svoj na svome.

Da ti sad odgovorim.
Svima koji se osjecaju kao Bosanci i Hercegovci treba omoguciti da se tako i izjasnjavaju te uzivaju sva prava kao sto uzivaju konstitutivni narodi u BiH. Ukratko, TREBA promjeniti Ustav i takvim ljudima dati konstitutivnost.

I ne, nije to nekakav poseban paket ljudskih prava koji ce biti iznad ljudskih prava ostala tri konstitutivna naroda. To je obican paket koji ce jednoj skupini u Bosni i Hercegovini omoguciti da se osjecaju onako kako zele i uzivaju sva prava kao i hrvati, bosnjaci i srbi.

Taj paket nece stvoriti nikavu super naciju. Takvo razmisljanje je utopijsko jer su i hrvati i srbi puno stariji od BiH kakvu danas poznajemo i nece se odreci svog hrvatsva niti srbstva u korist bosnaskohercegstva.

istina, danas nece, ali ce stvoriti priliku za buducnost. ta nacija se ne bi formirala za starije ljude, vec dokazane nacionaliste i torashe. ta nacija bi bila najpopularnija kod mladih, jer mlade jednostavno na sve ovo gledaju drugim ocima. primjer. moji frendovi odlaze u banja luku i tu im se pridruzuje jedna grupa iz bg. banjalucke cure su , na opce iznenadjenje sarajlija( mojih prijatelja), bez ikakvog problema tulumarili sa njima, a nisu ni pogledale ove iz bg. koliko se god trudili nashi cobani, njihova " agumentacija" i mrznja jednostavno ne pije vode kod mladjih.
Vincent Raine

#108 Re: Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Post by Vincent Raine »

fixer wrote:
Vincent Raine wrote:

Da ti sad odgovorim.

istina, danas nece, ali ce stvoriti priliku za buducnost. ta nacija se ne bi formirala za starije ljude, vec dokazane nacionaliste i torashe. ta nacija bi bila najpopularnija kod mladih, jer mlade jednostavno na sve ovo gledaju drugim ocima. primjer. moji frendovi odlaze u banja luku i tu im se pridruzuje jedna grupa iz bg. banjalucke cure su , na opce iznenadjenje sarajlija( mojih prijatelja), bez ikakvog problema tulumarili sa njima, a nisu ni pogledale ove iz bg. koliko se god trudili nashi cobani, njihova " agumentacija" i mrznja jednostavno ne pije vode kod mladjih.
Iako sam skeptican po tom pitanju, podrzavam incijativu. Zaista nemam nista protiv kao sto niko normalan ne bi trebao imati. Nemamo sta izgubiti a mozemo puno toga dobiti.

A zasto sam skeptican!? Cesto puta sebe uhvatim u nekim nerealnim razmisljanjima koja su cesto puta plod obitavanja sa istim ljudima, na istim mjestima....Kada zivimo u nekom svom mikro svijetu iz ovih ili onih razloga obicno gubimo vezu sa realnoscu tj. ostatkom svijeta ciji je mali dio bas nas mikro svijet. Nakon dugog boravka u tom mikro svijetu obicno pocnem vjerovati da vecinu u Bosni i Hercegovini ne cine papci, da ce BiH jednog dana postati ozbiljna drzava, da vecina ima para, racunare, poslusnu djecu i lijepe zene...itd...

Medjutim gotovo uvijek realnost mi opali samar cim iskoracim iz svog mikro svijeta....
fixer

#109 Re: Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Post by fixer »

ma razumijem ja tebe. i ja se osjetim potpuno shrvano kad se upoznam sa pravom slikom. npr, jucerasnji odlazak na koridu me pravo utukao.misljenja sam da se takvo nesto, tipa formiranje bosanske nacije, nece citavo vrijeme smatrati incijativom, vec reakcijom. vec 15 godina hodamo makadamom i poprilicno sam siguran da ce nas jednom noge zaboliti. e tad ce uslijediti upravo obrnuta stvar sto se desila devedesetih. ljudi ce masovno razocarani i natjerani socijalnom slikom, politickom neprilikom, drustvenom nestabilnoscu, preci preko demoagoski plasiranih mina o nacionalnoj ugrozenosti. cekajmo, nece josh dugo.
ld

#110 Re: Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Post by ld »

armin00 wrote:@ld (i ostali upuceni)

Mozes li malo vise napisat o ratistu u Busovaci i okolini, pogotovo tokom Bosnjacko-Hrvatskom sukoba. Ko, sta, gdje, kako je pocelo, kako se zavrsilo i ostale zanimljive informacije. O tome dijelu lasvanske sam na netu najmanje pronasao. Ako tome nije mjesto ovdje, mozemo otvorit i posebnu temu

hvala
u opcini busovaca je otprilike pola-pola sto se tice stanovnistva,oko 20 000 stanovnika,a i u samom gradu je bilo malo vise hrvata,za par stotina
s pocetkom rata bonsjaci su se organizovali kroz TO,a hrvati su imali hvo brigadu nikola subic zrinski,dok je kordic bio zaduzen za politicka pitanja
i u julu ili avgustu hvo je istjerao TO iz busovace,i moj rodjak koji je bio zapovjdenik 301 mehanizovane je pokrenuo brigadu i krenuo na busovacu da uhapsi kordica,blaskica i da vrati TO u grad,ali da komandant djemal merdan vraca nazad
hvo busovace,viteza i drugih mjesta nije drzao linije prema cetnicima,zadovoljili su se ulogom domobrana i postavljanjem puktova
i kad je puklo 1993,mi smo oslobodili polovinu,cak i jace od polovine opcine busovaca,ali grad je drzao hvo i imali su putnu komunikaciju sa vitezom
redovno su dobijali pomoc iz hercegovine koja se prebacivala helikopterima,armija bih je radila manje akcije,odrade akciju,pa se povuku,ta enklava je drzana pod pritiskom i time se pokusavalo iznuditi potpisivanje mira sa hrvatima
to je trajalo do pocetka 94,kad vise nije bilo izbora,morali smo uzeti lasvansku dolinu i zepce i krenuti prema hercegovini
jer ljudi u zenici su poceli umirati od gladi,bila je totalna blokada,nista nije moglo da udje,dotle je doslo da se otvorila pijaca na vlasicu sa cetnicima,gdje je kupovana hrana,cigare,cak i oruzije i municija,jer nije bilo izbora
prije washingtonskih pregovora,doslo je naredjenje da se dignu sve raspolozive brigade na lasvansku dolinu i zepce i da nije tudjman potpisao sporazum,mi bi morali to da uzmemo i produzili bi na hercegovinu,jer vise nije bilo izbora,bilo je smrt od metka ili gladi

sreca pa se taj sporazum potpisao,jer vojska je bila nevjerovato kivna na hrvate lasvanske doline,a bilo je i dosta civila,tako da bi dosta civila stradalo u tim vojnim akcijama,jer bi sigurno nebi bila moguca 100% efektivna kontrola nad vojskom,pogotovo sto je dosta pripadnika armije bih bas iz tih opcina i protjerani su od strane hrvata,a bilo je i dosta ubijanja,maltretiranja po logorima,ahmici
osvete bi sigurno bilo,i sto je najgore stradali bi nevini,a ne oni koji su krivi za ahmice,za logore,za ubijanje i protjerivanje bosnjaka

a sto se tice prica ovih mladih hrvata o fasizmu,pogledajte malo zapadu hercegovinu i lasvansku dolinu danas i mrznju prema svemu sto je bosna i bosnjaci

i sta mi trebamo da uradimo,da se mozda jos naguz... pa da nas i malo j....
pokusali ste nas pobiti i protjerati 93 i 94 pa niste mogli,pa danas vi meni kazete da sam ja fasista sto ja te hrvate ne volim
fasita sam zato sto postujem svoje komsije hrvate jer oni i mene postuju
fasista sam jer strasno gotivim franjevce i postujem njihov rad

sta sad ja treba da uradim,da se mozda roknem sto ne volim hrvatske fasiste iz hercegovine i lasvanske doline
cast casnim hrvatima iz tih podrucija koji to nisu,ali na zalost njih je jako malo
obadan

#111 Re: Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Post by obadan »

ld wrote:

hvala
u opcini busovaca je otprilike pola-pola sto se tice stanovnistva,oko 20 000 stanovnika,a i u samom gradu je bilo malo vise hrvata,za par stotina
s pocetkom rata bonsjaci su se organizovali kroz TO,a hrvati su imali hvo brigadu nikola subic zrinski,dok je kordic bio zaduzen za politicka pitanja
i u julu ili avgustu hvo je istjerao TO iz busovace,i moj rodjak koji je bio zapovjdenik 301 mehanizovane je pokrenuo brigadu i krenuo na busovacu da uhapsi kordica,blaskica i da vrati TO u grad,ali da komandant djemal merdan vraca nazad
hvo busovace,viteza i drugih mjesta nije drzao linije prema cetnicima,zadovoljili su se ulogom domobrana i postavljanjem puktova
i kad je puklo 1993,mi smo oslobodili polovinu,cak i jace od polovine opcine busovaca,ali grad je drzao hvo i imali su putnu komunikaciju sa vitezom
redovno su dobijali pomoc iz hercegovine koja se prebacivala helikopterima,armija bih je radila manje akcije,odrade akciju,pa se povuku,ta enklava je drzana pod pritiskom i time se pokusavalo iznuditi potpisivanje mira sa hrvatima
to je trajalo do pocetka 94,kad vise nije bilo izbora,morali smo uzeti lasvansku dolinu i zepce i krenuti prema hercegovini
jer ljudi u zenici su poceli umirati od gladi,bila je totalna blokada,nista nije moglo da udje,dotle je doslo da se otvorila pijaca na vlasicu sa cetnicima,gdje je kupovana hrana,cigare,cak i oruzije i municija,jer nije bilo izbora
prije washingtonskih pregovora,doslo je naredjenje da se dignu sve raspolozive brigade na lasvansku dolinu i zepce i da nije tudjman potpisao sporazum,mi bi morali to da uzmemo i produzili bi na hercegovinu,jer vise nije bilo izbora,bilo je smrt od metka ili gladi

sreca pa se taj sporazum potpisao,jer vojska je bila nevjerovato kivna na hrvate lasvanske doline,a bilo je i dosta civila,tako da bi dosta civila stradalo u tim vojnim akcijama,jer bi sigurno nebi bila moguca 100% efektivna kontrola nad vojskom,pogotovo sto je dosta pripadnika armije bih bas iz tih opcina i protjerani su od strane hrvata,a bilo je i dosta ubijanja,maltretiranja po logorima,ahmici
osvete bi sigurno bilo,i sto je najgore stradali bi nevini,a ne oni koji su krivi za ahmice,za logore,za ubijanje i protjerivanje bosnjaka

a sto se tice prica ovih mladih hrvata o fasizmu,pogledajte malo zapadu hercegovinu i lasvansku dolinu danas i mrznju prema svemu sto je bosna i bosnjaci

pokusali ste nas pobiti i protjerati 93 i 94 pa niste mogli,pa danas vi meni kazete da sam ja fasista sto ja te hrvate ne volim

sta sad ja treba da uradim,da se mozda roknem sto ne volim hrvatske fasiste iz hercegovine i lasvanske doline
cast casnim hrvatima iz tih podrucija koji to nisu,ali na zalost njih je jako malo

Malo mi je nelegično kako je par desetaka tisuća hrvata stisnutih u par čaršijica u dolini lašve okruženih s milijun muslimana odjednom odlučilo srušiti državu bih. Valjda su htjeli osvojiti Zenicu i Visoko ili šta. Kad se pogleda brojnost i raspored snaga Armije BiH u odnosu na HVO ne čini se baš da su Hrvati uživali u dvogodišnjem okruženju višestruko brojnijeg neprijatelja
ld

#112 Re: Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Post by ld »

obadan wrote:
ld wrote:

hvala

Malo mi je nelegično kako je par desetaka tisuća hrvata stisnutih u par čaršijica u dolini lašve okruženih s milijun muslimana odjednom odlučilo srušiti državu bih. Valjda su htjeli osvojiti Zenicu i Visoko ili šta. Kad se pogleda brojnost i raspored snaga Armije BiH u odnosu na HVO ne čini se baš da su Hrvati uživali u dvogodišnjem okruženju višestruko brojnijeg neprijatelja
varas se
snage hvo-a su bile itekako jake u srednjoj bosni i bili su dobro naoruzani i opremljeni i nisu drzali linije prema cetnicima,izuzev na zepcu i kiseljaku
ministar odbrane bosne i hercegovine jerko doko je svu zaplijenjenu tehniku i artiljeriju iz bratstva n.travnik dao hvo u lasvi,armija bih nije dobila ni minobacac iz bratstva n.travnik
u srednjoj bosni je bilo 15 000-20 000 naoruzanih bojovnika hvo-a,organizovanih kroz brigade i stozere to dobro naoruzanih i opremljenih i relativno u dobrom stanju,jer vecinom nisu ratovali protiv cetnika
dok je armija bih bila u konstantnom ratu se cetnickim snagama
i u srednjoj bosni armija bih je imala 40 000-tak hiljada naoruzanih pripadnika,koji su uglavnom bili na linijama na komaru,oko bugojna,tj.pruscu,vlasicu,dobojsko-tesanjskom ratistu,visockom ratistu,olovskom ratistu i vozucko-ozrenskom
a sami srbi su na tim ratistima takodje angazovali oko 20 000 pripadnika,ali su oni svoj malobrojnost nadomjestili velikim brojem artiljerijskih cijevi i tenkovima i dobro utvrdjenim linijama

tako da smo mi 93 i 94 ratovali na dva fronta u totalnom okruzenju

Glavni Stožer HVO-a u Grudama
Zapovjednici HVO-a: Žarko Tole / Milivoj Petković / Slobodan Praljak / Ante Roso

Operativna zona Jugoistočna Hercegovina
Zapovjednik: Miljenko Lasić

Stožer u Širokom Brijegu (bivša Lištica)

8 * pješačke brigade
4 * samostalna pješačke bojne (svaka od stožerne satnije, tri pješače i jedne inženjerske satnije)
1 * bojna VP
Operativna zona Sjeverozapadna Hercegovina
Zapovjednik: Željko Šiljeg

Stožer u Tomislavgradu (bivše Duvno)

4 * pješačke brigade
1 * bojna VP

Operativna zona Srednja Bosna
Zapovjednik: pukovnik Tihofil (Tihomir) Blaškić

Operativna grupa 1
Stožer u Vitezu

Vitezovi
Darko Kraljević

Brigada 'Stjepan Tomašević' - Novi Travnik
Zapovjednik: Željko Sabljić

Viteška brigada - Vitez
Zapovjednik: Mario Čerkez

Brigada 'Frankopan' - Guča Gora
Zapovjednik: Ilija Nakić

Brigada 'Jure Francetić'
Živko Totić

2. zenička brigada
Vinko Barešić

Travnička brigada
Filip Filipović / Jozo Leutar

Operativna grupa 2
Stožer u Kiseljaku

Zapovjednik: Ivica Rajić

Brigada 'Nikola Šubić Zrinski' - Busovača
Zapovjednik: Duško Grubešić

Brigada 'Ban Josip Jelačić' - Kiseljak
Zapovjednik: Mijo Božić / Ivica Rajić

Brigada Bobovac - Vareš
Emil Harah

Brigada 'Kralj Tvrtko Drugi' - Sarajevo
Slavko Zelić

Brigada Kotromanić
Neven Marić

Operativna grupa 3
Stožer u Žepču

Zapovjednik: Ivo Lozančić

110. usorska brigada
111. žepačka brigada
Alfe
Chir Wilson

Tvrko II - Nova Bila
Žuti
Z. Andrić

Operativna zona Posavina
D. Dečak

Stožer u Orašju

6 * pješačke brigade (some possibly HV units)
1 * bojna VP
obadan

#113 Re: Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Post by obadan »

ha ha ha...

8 * pješačke brigade
4 * samostalna pješačke bojne (svaka od stožerne satnije, tri pješače i jedne inženjerske satnije)
1 * bojna VP
bolan odakle 8 brigada u šb. ako su ti svi podaci ko ovaj aferim rodjo.

što se tiče srednje bosne nisam siguran kako je bošnjački teritorij na kojem je živjelo skoro preko pola milijuna ljudi plus izbjeglice mobilizirao 20000 vojnika.

bilo je otprilike 9000 hvo n prema 30 000 A BiH.

stvarno su ove priče više teške

sve najbolje i laku noć
ld

#114 Re: Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Post by ld »

obadan wrote:ha ha ha...

8 * pješačke brigade
1 * bojna VP

što se tiče srednje bosne nisam siguran kako je bošnjački teritorij na kojem je živjelo skoro preko pola milijuna ljudi plus izbjeglice mobilizirao 20000 vojnika.

sve najbolje i laku noć
samo trebas da pazljivije citas i sve bi ti bilo jasnije
komadna u s.brijegu je bila za jugoistocnu hercegovinu
tu spadaju mostar,stolac,capljina,ljubuski,s.brijeg i tu je tih 8 brigada ili ti opet nesto ne stima

sto se tice bosnjaka u srednjoj bosni,mi smo imali oko 40 000 naoruzanih boraca
moglo je se i vise mobilisati,ali nije bilo oruzija,sta ces,od oktobra 92 sve ste blokirali

a srbi su imali na tim linijama oko 20 000 protiv armije bih

samo trebas da pazljivije citas

i malo koristi mozak i matematiku i saberi koliko je bilo hvo brigada u srednjoj bosni i pomnozi sa 1500 i odbice rezultat,a u srednjoj bosni je bilo sve ukupno
13 hvo brigada,a zaboravio sam na bugojansku eugenije kvarternik,tako da je to 14 brigada plus specijalne jedinice

to je do 20 000 naoruzanih hvo bojovnika

minus usorska hvo brigada koja se nije htjela prikloniti hdz-ovoj propagadni i ostali su sa armijim i borili su se na linijama prema doboju

hebi ga jarane,mitomanija ti je cudo jedno,ali cinjenice i argumenti se tesko mogu pobiti
sve ovo sto sam ti ja naveo,vrlo lako mozes isprovjeravati
obadan

#115 Re: Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Post by obadan »

ld wrote:
obadan wrote:ha ha ha...

8 * pješačke brigade
1 * bojna VP

sve najbolje i laku noć
samo trebas da pazljivije citas i sve bi ti bilo jasnije
komadna u s.brijegu je bila za jugoistocnu hercegovinu
tu spadaju mostar,stolac,capljina,ljubuski,s.brijeg i tu je tih 8 brigada ili ti opet nesto ne stima

sto se tice bosnjaka u srednjoj bosni,mi smo imali oko 40 000 naoruzanih boraca
moglo je se i vise mobilisati,ali nije bilo oruzija,sta ces,od oktobra 92 sve ste blokirali

a srbi su imali na tim linijama oko 20 000 protiv armije bih

samo trebas da pazljivije citas

i malo koristi mozak i matematiku i saberi koliko je bilo hvo brigada u srednjoj bosni i pomnozi sa 1500 i odbice rezultat,a u srednjoj bosni je bilo sve ukupno
13 hvo brigada,a zaboravio sam na bugojansku eugenije kvarternik,tako da je to 14 brigada plus specijalne jedinice

to je do 20 000 naoruzanih hvo bojovnika

minus usorska hvo brigada koja se nije htjela prikloniti hdz-ovoj propagadni i ostali su sa armijim i borili su se na linijama prema doboju

hebi ga jarane,mitomanija ti je cudo jedno,ali cinjenice i argumenti se tesko mogu pobiti
sve ovo sto sam ti ja naveo,vrlo lako mozes isprovjeravati

i šta je trebalo tih 20000 bojovnika osvojiti zenicu ili šta. probiti se do doboja? a sa srbima ste se naratovali pravo. brate priznaj sa srbima vam se nije ratovalo i da su za vas bili prejaki pa ste odlučili da je hvo slabiji pa se hajmo širiti na račun hrvata.
fixer

#116 Re: Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Post by fixer »

dajte ljudi, kakve su ovo analize? mrznja prsti iz svih vas...kao da citam djecu neku
ld

#117 Re: Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Post by ld »

obadan
na zalost ti nema predstave o desavanjima u srednjoj bosni

cuj mi nismo htjeli ratovati protiv cetnika,jer su oni bili jaki za nas,pa smo se natovarili hrvatima na ledja
pa da smo mi htjeli ratovati protiv vas,jos 1991 alija bi pusti i trazio od bosnjaka da se odazovu mobilizaciji u jna i da odu na ratista u hrvatskoj
smjesno

kad su hrvati potpisali primirije u washingtonu 1994,i kad smo mi rasteretili linije prema hvo i poslali vojsku prema cetnicima,to se odmah osjetilo
ofanziva na kupresu i zauzimanje kupresa sa hvo jedinicama
zauzimanje vlasica u februaru 1995 i to u vrlo zestokoj zimi,jedan americki general koji je prije akcije rekao alagicu rahmetli da je nemoguce da armija uzme vlasic
mi smo to uzeli
poslije na ozrenu i vozucoj,gdje sam licno i ja ucestvovao,kad smo za mjesec dana uzeli vozucu i citav ozren i dosli od doboja i to uz teske borbe,jer srbi nisu bjezali,a to je velika teritorija i vrlo teska za ofanzivna dejstva,jer je planiski reljef,i cetnici su tu imali jako uporiste i to jos u 2 svj ratu cetnici sa ozrena su bili ,,poznati,,
ofanziva u krajini 5 i 7 korpusa kad smo dosli nadomak banja luke
samo nemoj mi reci da je ante gotovina to sve doradio,jer je gotovina ratovao sa 10 000 bojovnika od mrkonjic grada
a sa nase strane je napredovalo oko 25 000 vojnika prema banja luci i prijedoru
i u zadnja 4 mjeseca u tim ofanzivama smo izbacili oko 3000 domacih cetnika iz stroja i to zauvijek,broj stranih dobrovoljaca,srbijanaca i kninskih srba mi nije poznat,a i njih je bilo,arkanovci su se porokali sa nasima kod prijedora,a bilo je i seseljavaca,masa kninskih srba je bila mobilisana i bacena u borbu

cuj mi se njih bojali,daj ba nemoj biti smjesan
evo pogledaj jako dobar film o sarajevu i zuci i procjeni njihovu hrabrost
http://www.youtube.com/watch?v=CdMED05RBO8
ld

#118 Re: Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Post by ld »

a sto se tice zenice,s obzirom da sam iz zenice,mogu ti reci malo blize oko desavanja u zenici
u zenici hvo je imao 2 brigade
jure francetic zapovjednik zivko totic i 2 zenicka brigada zapovjednik vinko jurisic
drzali su cajdras,ovnak,kasrana im je bila u skoli sestre didtrih na ulazu u zenicu od strasne cajdrasa i u objektu ,,vatrostalne,, u podbrijezju i oslajali su se na ovnak imali su fizicku vezu preko ovnaka sa vitezom

kad je hvo krenuo u napad u lasvaskoj dolini,kontali su da ce poraziti snage armije na podruciju opcine vitez i na vjetrenicama i time se spustiti u cjadras i da ce ocuvati ovnak i taj dio zenice gdje su im bile kasarne
ali smo im mi malo poremetili te planove :-D
te smo porazili te brigade i oslobodili podbrijezije i cajdras i ovnak,a 7 korpus je oslobodio g.goru gdje je bila jos jedna hvo brigada stacionirana i 3 i 7 korpus su se spojili
zaboravi da napomenem da su i na zmajevcu hvo ukopao PVO,a sa zmajevca si drzao zenicu kao na dlanu,mogao si pljuvati na zenicu sa zmajevca
i podbrijezje,skola sestre ditrih i cajdras su povezani,jedna kompaktna teritorija i to se naslanjaju takodje na ovnak

ako te vise interesuje pogledaj na karti,to ti je zapadni dio zenice
slayerVares

#119 Re: Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Post by slayerVares »

ld wrote:
Vincent Raine wrote:
ld wrote: za neretvu ti ne mogu puno reci,jer nisam odozdo

a jel ti imas sta da dodas za desavanja u srednjoj bosni i primjedbe da li ja lazem sa ovim podatcima
mene samo cinjenice i argumenti interesuju

sto se tice grabovice,trebas prvo da se zapitas za ahmice i sela oko prozora i varesa,jer ako cemo redom,domobrani hvo su prvo klali bosnjake civile
i to organizovano,pod naredbama komande i rukovodstva herceg-bosne
a ko ogd je kriv za smrt civila u grabovicimkojih je bilo oko 30tak,treba i mora da odgovara
kao i oni sto su ubili preko 100 civila ahmica
par stotina civila u selima oko prozora i na hiljade drugih civila sirom bosne

Dolaskom mudjahedina u BiH, u konkretnom slucaju (Celebici - Hercegovina), porijeklom iz Sirije, Egipta, Jordana te trovanjem domicilnog bosnjackog stanovnistva, potpomugnuto Zukinim junacima pocinje sukob izmedju HVO-a i Armije BiH na podrucju Hercegovine. Taj sukob se prosirio na sve teritorije gdje su mudjahedini dosli.

HVO i Armija BiH su u svim drugim mjestima (vodili zajednicku borbu protiv okupacije Vojske Jugoslavije i domacih izdajnika. Kruna te saradnje je legendarna zajednicka akcija Oluja koju je pokrenula HV kada smo uz pomoc susjeda dogurali do Banja Luke. To je jedina velika pobjeda ostvarena od 92. do 95. godine.
Svi ostali pokusaji da se nesto ozbiljno napravi ostali su samo pokusaji o kojima svjedoce brojni grobovi i nisani podignuti palim borcima i sehidima.

NE ZABORAVITE:

07.04.1992.
Republika Hrvatska odlukom predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tudjmana medju prvima je priznala neovisnost, samostalnost i teritorijalni integritet Republike BiH.

Hrvastka nije Bosni i Hercegovini bila djelat!!!

Molim vas prestanite vise trovati narod.........

ne radi se o trovanje naroda,vec o istini oko desavanja u bosni,jer isitna koliko god da boli,treba se sa istinom suociti

sto se tice arapa i zuke,kod zuke je bilo oko 20-30 arapa,a u njegovoj jedici je bilo i srba,gledao sam licno snimak prije jedne akcije na igmanu
i sve do sukoba zuka je bio na igmanu prema cetnicima i imao je do hiljadu ljudi,mada i to je pretjerano

sa izbijanjem rata sa hrvatima dejstvovao je u konjicu i oko jablanice i u onom nesretnom pohodu na grabovicu,i da samo napomenm ti civili nisu bili ubijeni u prvim danima borbe,vec poslije
i odgovornost dijelom je na armiji bih,jer nisu postavili straze vojen policije i poslije je nepoznata grupa uletile u selo i pobila te nevine ljude

u varesu kad je vares oslobodjen,jedan franjevac je sprijecio da hrvati se isele preko cetnickih teritorija i ljudi su ostali u svom selu i armija bih je postavila strazu,da nebi pojedinci se osvetili nad neduznim ljudima
jer rat je haos veliki,nekom brat pogine,ubiju mu porodicu,i covjek trazi da se osveti nad nekim,i obicno se osveti nad ljudima koji nemaju veze sa tim

zato postoji vojna policija i obezbjedjivanje civila od osvete
Aj' jarane nemoj o Varesu, i ostani gdje i jesi, tamo daleko.
Luke Perry

#120 Re: Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Post by Luke Perry »

jure francetic zapovjednik zivko totic
Krasna poruka zenickim Srbima. Eto da ne ulazim dublje u diskusiju :-) Slabo je u BiH 92 bilo normalnih ljudi. Neko ce vec reci da Srbe niko nije tjerao iz Zenice 10,9,8.... :lol:
Last edited by Luke Perry on 07/07/2008 22:22, edited 1 time in total.
obadan

#121 Re: Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Post by obadan »

i tako je armija bih osvojila kupres, glamoc, grahovo, drvar, sipovo, mrkonjic grad, jajce, i deblokirala bihac i dosla u banja luku. Ante Gotovina je sa nekih par vojnika tu bio nesto ko eu promatrac a armija bih koja u 2 godine nije uspijela napraviti nijednu znacajniju ofenzivnu akciju protiv vrs (ofenzivne akcije protiv hvo u opcinama poput zenice gdje ste bili nekoliko puta brojniji su armiji dobro isle) oslobodila 10 opcina. Kad vam je tako dobro islo sto niste oslobodili istocnu bosnu. Zato sto tamo nije bilo ante gotovine da to odradi.
b@tto

#122 Re: Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Post by b@tto »

ld wrote:a sto se tice zenice,s obzirom da sam iz zenice,mogu ti reci malo blize oko desavanja u zenici
jure francetic zapovjednik zivko totic i 2 zenicka brigada zapovjednik vinko jurisic
drzali su cajdras,ovnak,kasrana im je bila u skoli sestre didtrih na ulazu u zenicu od strasne cajdrasa i u objektu ,,vatrostalne,, u podbrijezju i oslajali su se na ovnak imali su fizicku vezu preko ovnaka sa vitezom

kad je hvo krenuo u napad u lasvaskoj dolini,kontali su da ce poraziti snage armije na podruciju opcine vitez i na vjetrenicama i time se spustiti u cjadras i da ce ocuvati ovnak i taj dio zenice gdje su im bile kasarne
ali smo im mi malo poremetili te planove :-D
te smo porazili te brigade i oslobodili podbrijezije i cajdras i ovnak,a 7 korpus je oslobodio g.goru gdje je bila jos jedna hvo brigada stacionirana i 3 i 7 korpus su se spojili
zaboravi da napomenem da su i na zmajevcu hvo ukopao PVO,a sa zmajevca si drzao zenicu kao na dlanu,mogao si pljuvati na zenicu sa zmajevca
i podbrijezje,skola sestre ditrih i cajdras su povezani,jedna kompaktna teritorija i to se naslanjaju takodje na ovnak

ako te vise interesuje pogledaj na karti,to ti je zapadni dio zenice
zaboravio si dodati i da su arapi tih dana oteli zapovjednika hvo zenice živka totića i ubili njegove pratioce
exliberal

#123 Re: Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Post by exliberal »

ma znate sta
ja kad vidim kolika ljubav ovdje vlada i sta ljudi misle jedni o drugima .....dobro ova federacija i funkcionise ..... :D
exliberal

#124 Re: Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Post by exliberal »

eh vidim gazda je dosao sad ce biti mandal mati......... evo crvenih kartona
osa

#125 Re: Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Post by osa »

I nakon svih ovih iscrpnih informacija iz "pouzdanih izvora" dobijenih od vojnika rayana(id), da postavim jedno jednostavno pitanje. DA su vam kojim slučajem zapovjednici armije bih dozvolili da se lijevom rukom obračunate s hrvatima srednje bosne, jer ste to po tvojim riječima mogli, šta biste time dobili, koje biste to puteve za doturanje ratnog matrijala dobili, ne shvaćam stvarno gdje biste to izašli, na ploče, split, zadar ili možda i do same rijeke? šta bi se po tom pitanju za armiju promijenilo. ne misliš li da bi se hv možda u tom slučaju 95. okrenuo prema vama a ne prema srbima. daj generale, razmisli malo strateški, nije rat osvajanje jednog bunkera, premda ni to nije lako. hajde zamisli situaciju da je stvarno postojao dogovor između srba i hrvata i da su svi vojni efektivi jednih i drugih bili okrenuti prema bošnjacima. i dobro zapamti i idući put ako vas srbi napadnu, samo vas mi možemo obraniti i samo vam mi možemo pomoći, niti turska, niti arabija niti ostale bratske države, unatoč svoj mržnji koja iz tebe izbija. i konačno ti da voliš bosnu, i da ti je bosna iznad svega ostalog, živio bi i radio i stjecao u njoj, a ne širio mržnju iz dijaspore, jer takvi su borci "najžešći", bar mi hrvati to znamo, jer imamo takvih kao drva.
Locked