prikolica

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
DAMBO18

#1 prikolica

Post by DAMBO18 »

Lijep pozdrav svima.Imam prikolicu za auto,rucno pravljena,prije par godina napravljena.Trebao bih je registrovati neznam kako,neki kazu treba atest,neki netreba.Uradjena je sva signalizacija.Prikolica je vrh vrhova moj je stari pravio licno on.Sta treba da se uradi,ako treba atest gdje se to moze uraditi,kolko kosta prva registracija,jel se to svake godine registruje?Molim sve koji nesto znaju da mi kazu.HVALA VAM UNAPRIJED :)
530i

#2 Re: prikolica

Post by 530i »

Atest treba i registruje se svake godine. Za atest je potreban i projekt prikolice...postoje firme koje te projekte izradjuju i na osnovu toga bi se prikolica zapravo i trebala izgraditi...atest se obavlja na mašinskom fakultetu, ali ne znam da li su šta mijenjali po tom pitanju uvođenjem sistema homologacije.
sorcerer

#3 Re: prikolica

Post by sorcerer »

vrlo tesko ces to registrovati bez tih papira.....
Bakir1

#4 Re: prikolica

Post by Bakir1 »

opet nije masinstvo jedino, atest ide kroz certifikaciju, ali toliko ti treba zivaca i vremena da odes fino ko gospodin u obi i kupis novu prikolicu, ja znam par caka ali sve kosta vise od nove prikolice u obiju
DAMBO18

#5 Re: prikolica

Post by DAMBO18 »

jel sad ja mogu da odem kod inzinjera da mi nacrta taj projekt,pa da uz pomoc tih papira mogu da uradim atest i registrovati je???
sorcerer

#6 Re: prikolica

Post by sorcerer »

osim projekta moras i u firmu neku koja je ovlastena za proizvodnju prikolica da ti daju papir da su je oni proizveli ,pa atest za materijal koji je koristen za izradu....
Bakir1

#7 Re: prikolica

Post by Bakir1 »

pa atest varioca...
sorcerer

#8 Re: prikolica

Post by sorcerer »

to je valjda ta firma ,valjda oni daju atest za varenje ....
Bakir1

#9 Re: prikolica

Post by Bakir1 »

moraju i oni imati atest varioca, uglavnom sranje, jeftinije je kupiti prikolicu u obiju garantujem
lonely_wolf

#10 Re: prikolica

Post by lonely_wolf »

Ne znam kako je sada, ali prije par godina kolega sa posla se upustio u avanturu legalizacije ručno izrađene prikolice i evo sta mu je trebalo:
1. projekat (mašinski inženjer sa položenim str.ispitom zaposlen u odgovarajucoj firmi radi ovjere)
2. atest izrade osovine tj.varioca (on koristio zadnju osovinu VW Cady I pa su se zadovoljili računom sa auto otpada gdje ju je i kupio)
3. atest "sape" tj. mehanizma za kacenje sa računom
4. računi za ostali materijal ugrađen na prikolicu (cijev za "rudu", cijevi za stranice, spera za pod,elektrode itd...) ili račun neke firme koja je izradila prikolicu.
5. atest za prikolicu (on uradio na masinstvu)
6. registracija
I na kraju kada je sve sabrao ova zajebancija ga je kostala 650-700 KM bez njegovog rada i bez utrosenog vremena i goriva ganjajuci silne racune i ateste.
Napominjem da je ovo bilo prije par godina tako da je moguce da su se neke stvari i promjenile, al' kad se sve uzme i sabere kao sto rece kolega forumas iznad isplativije je kupiti novu u radnji i ko dingospo sa racunom na tehnicki i registraciju.
DAMBO18

#11 Re: prikolica

Post by DAMBO18 »

hvala svima,mislim da cu je vozati bezz registracije jer mi se ne isplati da dam tolko novca kad je u godini koristim
10-ak puta,hvala jos jednom i lijep pozdrav
Husqvarnate250

#12 Re: prikolica

Post by Husqvarnate250 »

Ma ljudi sta vam je
Ja sam fino kupio Brako prikolicu bez papira, rastavio je i napravio teretnu. Fino otiso u Lukavicu, ljudi ti sve fino završe od troskova imas
50 KM projekat
50 KM račun jedne limarske radnje
90 KM atest
120 KM registracija.
To je to
sorcerer

#13 Re: prikolica

Post by sorcerer »

eto super onda
za proceduru tamo nismo znali, sad znamo
hvala
DAMBO18

#14 Re: prikolica

Post by DAMBO18 »

Hvala drug mozda da razmislim o tome :thumbup:
530i

#15 Re: prikolica

Post by 530i »

DAMBO18 wrote:hvala svima,mislim da cu je vozati bezz registracije jer mi se ne isplati da dam tolko novca kad je u godini koristim
10-ak puta,hvala jos jednom i lijep pozdrav
Glupo je riskirati sa neregistrovanom prikolicom, od obične kontrole, pa do udesa i sličnih nevolja...
DAMBO18

#16 Re: prikolica

Post by DAMBO18 »

Brate mogu ti reci da mi je jeftinije da platim kaznu (ili cak da dam policajcu na kafu) nego da kako kazu platim registraciju u federaciji,posto je ja maksimalno 10 puta godisnje koristim, al nije mi samo jasno kako to moze da je u jednom entitetu skuplje a u drugom jeftinije mislim da bi to trebalo pokrenuti novu temu oko cijena u jenom i drugom entitetu
lijep pozdrav svima
sorcerer

#17 Re: prikolica

Post by sorcerer »

bas pametno razmisljas nema sta ,blago nama ,zato nam je i drzava cijela ovakva kad 98%ljudi razmislja kao i ti .imas para za kazne a nemas da registrujes.treba ovde reforma drzave kompletne i policije ,sve neregistrovano i sumnjivo oduzimat i presovat u kockice ,kao u americi,pa da vidis kako bi se onda svi ponasali u skladu sa zakonom .
i ja koristim prikolicu 5-7 puta godisnje pa je uredno registrovana i ima i zeleni karton....
sto onda auto registrujes uopste???vozaj se pa im daj na kafu kad te zaustave, jeftinije je ...
DAMBO18

#18 Re: prikolica

Post by DAMBO18 »

da ti iskreno kazem ja nemam polozeno moj stari vozi auto,imao je prikolicu i prije 15 godina tada nije bilo ovakvih zakona kao sada,prije ti je bilo samo na neki stari lim prepisi registarske oznake od automobila i vozi,a moj stari citav zivot vozi,dal to bio kamion ili auto samo ga je policija zaustavila 10-ak puta al svaki put je bilo normalno rutinska kontrola ili kazna nije nijednom pokusao da to uradi.vjerovao ili ne a ja sam za isto kao i ti sve sumnjivo i neregistrovano treba presovati i napraviti reformu citave drzave.a jos nesto ni ja nemam love za rasipanje,tacnije davanje kinte policajcima na kafu.kada god neko napravi neki preksaj dabogda ga policija kaznila onako kao zasluzuje
johntra

#19 Re: prikolica

Post by johntra »

Ako je koristiš tako rijetko, ona je posudi od nekoga ili je rentaj, ima i toga...
530i

#20 Re: prikolica

Post by 530i »

DAMBO18 wrote:da ti iskreno kazem ja nemam polozeno moj stari vozi auto,imao je prikolicu i prije 15 godina tada nije bilo ovakvih zakona kao sada,prije ti je bilo samo na neki stari lim prepisi registarske oznake od automobila i vozi,a moj stari citav zivot vozi,dal to bio kamion ili auto samo ga je policija zaustavila 10-ak puta al svaki put je bilo normalno rutinska kontrola ili kazna nije nijednom pokusao da to uradi.vjerovao ili ne a ja sam za isto kao i ti sve sumnjivo i neregistrovano treba presovati i napraviti reformu citave drzave.a jos nesto ni ja nemam love za rasipanje,tacnije davanje kinte policajcima na kafu.kada god neko napravi neki preksaj dabogda ga policija kaznila onako kao zasluzuje
Nije nikad bilo da se prepiše tablica na komad lima, već se u MUP-u izdavala treća tablica za prikolicu, što se uredno bilježilo u saobraćajnoj dozvoli auta, i nju je pokrivala polisa osiguranja auta...(važilo za stare xxx-x-xxx tablice).

Nađi nekog prijavljenog u RS neka ti registruje prikolicu i ti je vozi...uostalom 120KM registracije ti pokriva jedan trošak kazne kada te zaustave drotovi a nisi registrovan, plus konstantno razmišljanje šta ako me zaustave ili me neko udari, ili mi otpadne točak i sl. Ne vrijedi to sve rizika...središ papire, registruješ i miran si, plus prikolica ima veću vrijednost ako je budeš i prodavao...
DAMBO18

#21 Re: prikolica

Post by DAMBO18 »

HVALA
mahalas505

#22 Re: prikolica

Post by mahalas505 »

DAMBO18 wrote:Brate mogu ti reci da mi je jeftinije da platim kaznu (ili cak da dam policajcu na kafu) nego da kako kazu platim registraciju u federaciji,posto je ja maksimalno 10 puta godisnje koristim, al nije mi samo jasno kako to moze da je u jednom entitetu skuplje a u drugom jeftinije mislim da bi to trebalo pokrenuti novu temu oko cijena u jenom i drugom entitetu
lijep pozdrav svima
Fakat bolesno razmisljnje, ccc..., haj sto sebe mozes dovesti u opasnost(to nije bitno sam pao, sam se ubio), ali dovesti druge u opasnost tako olako je nigdje veze. Stvarno si savladao gradivo "zafrkao sam drzavu, ali sam u stvari sam sebe najvise".

A poseban problem je kako se dobijaju atesti i kako se prolaze tehnicki pregledi.
DAMBO18

#23 Re: prikolica

Post by DAMBO18 »

uredu hvala svima na vasim misljenjima
Post Reply