Prikljucivanje monitora VGA na HDMI izlaz sa graficke

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Burkoff

#1 Prikljucivanje monitora VGA na HDMI izlaz sa graficke

Post by Burkoff »

Pozdrav,

Ima li neko iskustva ili provjeren nacin da se stari monitor LCD sa VGA konektorom prikljuci na graficku koja ima HDMI port zenski. Na piku sam nasao razne kablove i adaptere pretvaranja Display porta na DVI-D pa opet adapterom DVI-D na VGA. Nista od tog nisam uspio iskoristiti da ostavrim konekciju monitora i grafe. Ima li neki adapter da neko koristi i da mi moze javiti gdje se ima isti kupiti?

Imam adapter Display port na DVI-D koji ima 24+1 pin zenski. Oko pina oblika kao minus nemaju 4 pina. To je Dual DVI port.
Nabavio sam DVI-D na VGA ali nema slike. Citao sam da je nemoguce dobiti preko DVI-D sliku na VGA jer ne prenosi signal.

Sad se nadam da neko ima rjesenje da to uradim preko HDMI porta.

Hvala unaprijed. :)
zastavnik22

#2 Re: Prikljucivanje monitora VGA na HDMI izlaz sa graficke

Post by zastavnik22 »

RS Electronics Dobrinja

Adapter VGA na DVI-D nekih 3,5KM koliko se sjecam.
Decerto
Location: On the wrong side of heaven,and the righteous side of hell.

#3 Re: Prikljucivanje monitora VGA na HDMI izlaz sa graficke

Post by Decerto »

zastavnik22 wrote:RS Electronics Dobrinja

Adapter VGA na DVI-D nekih 3,5KM koliko se sjecam.
vga na dvi,dvi na hdmi :D
Burkoff

#4 Re: Prikljucivanje monitora VGA na HDMI izlaz sa graficke

Post by Burkoff »

Bio sam kod RS electronic dobrinja.

Pokusao sam pretvoriti ono cisto mehanicki HDMI u DVi pa opet taj DVI u VGA. Znaci sa dva adaptera da napravim posao.
Medjutim to je nemoguce kako sam saznao na kraju. HDMI i Displayport su digitalni izlazi. Mehanicki ti pretvoris HDMI port u DVI-I (DVI-D) i ima kupiti mali sivi adapter DVI-I (DVI-D) u VGA ali signal se ne moze dobiti.

Potrebno je koristiti aktivni pretvarac digitalno u analogni signal. Imaju adapteri tako reci mali boxevi.

Evo slika.

Image

Znaci dobije se iz HDMI vga signal analogni i na tom boksu bude inace dzek 3.5 audio kako bi se mogao iskorisiti audio signal koji se izdvojio iz HDMI porta.

Sa ovim se 100% moze prikljuciti monitor sa starim VGA i dobice se slika. Boxevi su oko 30 KM pa navise. Narucio sam bas takav jedan s vana da mi dodje pa napisem utisak cim mi stigne.

:D :D :D
Drvosjeca iz Dejcica

#5 Re: Prikljucivanje monitora VGA na HDMI izlaz sa graficke

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Burkoff wrote:Bio sam kod RS electronic dobrinja.

Pokusao sam pretvoriti ono cisto mehanicki HDMI u DVi pa opet taj DVI u VGA. Znaci sa dva adaptera da napravim posao.
Medjutim to je nemoguce kako sam saznao na kraju. HDMI i Displayport su digitalni izlazi. Mehanicki ti pretvoris HDMI port u DVI-I (DVI-D) i ima kupiti mali sivi adapter DVI-I (DVI-D) u VGA ali signal se ne moze dobiti.

Potrebno je koristiti aktivni pretvarac digitalno u analogni signal. Imaju adapteri tako reci mali boxevi.

Evo slika.

Image

Znaci dobije se iz HDMI vga signal analogni i na tom boksu bude inace dzek 3.5 audio kako bi se mogao iskorisiti audio signal koji se izdvojio iz HDMI porta.

Sa ovim se 100% moze prikljuciti monitor sa starim VGA i dobice se slika. Boxevi su oko 30 KM pa navise. Narucio sam bas takav jedan s vana da mi dodje pa napisem utisak cim mi stigne.

Haman da ti se isplati prodati taj stari monitor i uzeti novi ili bolji polovan sa HDMI portom. :D
Burkoff

#6 Re: Prikljucivanje monitora VGA na HDMI izlaz sa graficke

Post by Burkoff »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Burkoff wrote:Bio sam kod RS electronic dobrinja.

Evo slika.

Image

Haman da ti se isplati prodati taj stari monitor i uzeti novi ili bolji polovan sa HDMI portom. :D
Drug moj imam dva monitora LCD 19-ke one stare kockaste. Jedan sam spojio na DVI-D port preko onog malog adaptera od 5 KM a ovaj drugi eto jos nisam. Jedina solucija bez adaptera mi je da nadjem LCD 19 kockasti sa DVI portom. Mozda bi nasao da doplatim nekome do 30 KM u zamjenu. Sve preko mi je vec investicija za sekundarni monitor koji radi u mjesecu 10 sati plafon. :run:
Post Reply