Prijevremena penzija

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Tigrica62

#1 Prijevremena penzija

Post by Tigrica62 »

Moze li neko tacno da mi kaze uslove za prijevremenu penziju za zene i da li je sta konacno usvojeno
Sanjarko

#2 Re: Prijevremena penzija

Post by Sanjarko »

Ne sjecam se nazalost. Kod mene stari sada treba sa 64 da ide kod Slovenaca u prijevremenu penziju. Sa 63 godine se ide kod njim a mislim da je razlika izmedzu zena i muskaraca par godina jer kako se sjecam moja stara je mogla u prijevremenu penziju sa 60 ako se ne varam ali se iskomplikovalo.
kuli1961

#3 Re: Prijevremena penzija

Post by kuli1961 »

Ne znam akutelnu situaciju oko penzionisanja u F BiH, zivim u RS.
No, pokusacu da ti koliko toliko pomognem.
Na ovom linku imas kompletan nezvanicni precisceni tekst Zakona o PIO/MIO F BIH:

http://www.pfsa.unsa.ba/pf/wp-content/. ... O-FBIH.doc

(ako ne mozes otvoriti, u Google kucaj Zakon o PIO MIO F BiH, trazi link na pfsa.unsa - to je sajt Pravnog fakulteta Sarajevo).
Zakon je dosta obiman, tako da je prosto nemoguce ovdje ga prepricati.
Prvo, nije dovoljno jasno sta smatras pod pojmom- "prijevremena penzija za zene"- da li je to starosna ("manje godina zivota i manje godina penzijskog staza" ili invalidska penzija (zbog povrede na radu ili zbog profesionalne bolesti?)
Ako mislis na ovo prvo- starosna uz uslov "manje godina zivota+manje godina penzijskog staza"- tada prema zakonu situaicja je ovakva:
opsti uslov za penzionisanje i za muskarce i zene je isti:
1. kumulativno ostvarenih 65 godina zivota+20 godina penzijskog staza, ili
2. 40 godina penzijskog staza, bez obzira na godine zivota (član 30 ZPIO/MIO F BIH)
Prema odredbi člana 137 stav 2 zakona, zena ima pravo na penziju ako je najkasnije do 31.12.2015. godine ostvarila uslov od 55 godina zivota +30 godina penzijskog staza. To znači ako je ovaj kumulativni uslov ostvaren nakon ovog datuma, tada nema pravo na ovo nazovimo to "povlasteno" penzionisanje, vec mora sacekati da navrsi (ostvari)jedan od uslova pod 1. ili 2.
Penzijski staz treba razlokovati od staza osiguranja. Penzijski staz se sastoji od (clan 84):
1. staza osiguranja, a to je (uopsteno)-vrijeme provedeno u radnom odnosu (zovu ga i radni staz) ALI ZA KOJE VRIJEME SU PLACENI DOPRINOSI -stav 4. člana 84
2.staza osiguranja u povecanom trajanju-tzv. "beneficirani", npr. rudari i drugi teski poslovi ,npr za 12 mjeseci rada, priznaje se 15 mjeseci staza osiguranja,
3. posebni staz-"vojni staz"-(Armija BiH, HVO) racuna se dvostruko.
PRIMJER_ npr. govorimo o 12 godina staza osiguranja po osnovu radnog odnosa, doprinosi za PIO placeni- to je 12 godina staza osiguranja+ 4 godine ucesca u Armiji BiH- posbnim rjesnejem priznato ov ucesce i to kao 8 godina posebnog staza u dvostrukom trajanju=20 godina penzijskog staza.
Penzijski osnov, i konacnu visinu penzije je nemoguce ovdje odrediti, to zavisi od konkretnih uslova-pocetka rada, krajnjeg datuma, visine plata i uplacenih doprinosa, te koliko godina zivota i penzijskog staza je ostvareno...
Nadam se da je bilo od pomoci.
kuli1961

#4 Re: Prijevremena penzija

Post by kuli1961 »

Evo tekst Prijedloga novog Z PIO /MIO F BiH, nalazi se u proceduri pred Domom naroda i Predstavnickim domom Parlamenta F BiH, jos od oktobra:

http://www.parlamentfbih.gov.ba/dom_nar ... 17_bos.pdf

Ali, Predstavnicki dom Parlamenta F BiH nije ovaj tekst prihvatio kao Prijedlog zakona po hitnom postupku, vec, ga saglasno svom podnesku Domu naroda od 07.12.2017 smatra nacrtom, sto znaci da ce se traziti javna rasprava, i tek onda da se izradi /predlozi kao Prijedlog zakona.. dakle, trebace jos dosta vremena dok se donese novi ZPIO.
Dotle, tekst sa ovog linka moze sluziti samo kao neka "polazna informacija"...
bilic

#5 Re: Prijevremena penzija

Post by bilic »

.
human01d

#6 Re: Prijevremena penzija

Post by human01d »

Uslov za odlazak u prijevremenu penziju u 2018. godini za muškarca su 35,5 staža osiguranja i 60,5 godina života dok je za žene uslov 30,5 godina staža osiguranja i 55,5 godina života. Ova granica će se pomjerati svake godine za pola godine staža i pola godine života dok ne dođe do 40 godina staža osiguranja. Tako je sada po novom Zakonu o PIO FBiH
Tigrica62

#7 Re: Prijevremena penzija

Post by Tigrica62 »

Hvala svim ljudima koji su mi odgovarali,problem riješen, izvinite sto je dugo trebalo da se javim
kuli1961

#8 Re: Prijevremena penzija

Post by kuli1961 »

Tigrica62 wrote:Hvala svim ljudima koji su mi odgovarali,problem riješen, izvinite sto je dugo trebalo da se javim
vazno je da je problem rijesen...
Post Reply