evo sad mi je zatrebalo a nema takve teme, govorim o prijevodima nekih recenica u kojima se koristi strucna terminologija iz bilo koje oblasti, npr. ovu koju cu ja postaviti i sam znam bukvalno prevesti
ali ne mogu da je prevedem tako da budem siguran da nisam izgubio smisao
When the slope fills with water, the fluid pressure provides the block with buoyancy, reducing the resistance to movement
radim seminarski o klizistima a ovo mi je vrlo bitno, pogotovo ovo bouyancy
kolko znam to je sposobnost tijela da pluta u tecnosti, a u ovoj recenici mi to nekako nema smisla, pogotovo kad se radi o klizistu
Prijevodi
- nellington
#2 Re: Prijevodi
Ja bih to preveo kao uzgon, jer je uzgon upravo sila koja smanjuje normalnu silu (projekciju težine okomitu na podlogu - reakcija podloge) i time smanjuje otpor kretanju (trenje).
- Bloo
- Globalna šefica
#3 Re: Prijevodi
Raspored uzgona broda po duljini (e:ship buoyancy distribution)Ivo Lola wrote:evo sad mi je zatrebalo a nema takve teme, govorim o prijevodima nekih recenica u kojima se koristi strucna terminologija iz bilo koje oblasti, npr. ovu koju cu ja postaviti i sam znam bukvalno prevesti
When the slope fills with water, the fluid pressure provides the block with buoyancy, reducing the resistance to movement
kolko znam to je sposobnost tijela da pluta u tecnosti, a u ovoj recenici mi to nekako nema smisla, pogotovo kad se radi o klizistu
znaci uzgon
- dzejkej
#4 Re: Prijevodi
tacan naziv: sila uzgona i djeluje odozdo navise.Ivo Lola wrote:evo sad mi je zatrebalo a nema takve teme, govorim o prijevodima nekih recenica u kojima se koristi strucna terminologija iz bilo koje oblasti, npr. ovu koju cu ja postaviti i sam znam bukvalno prevesti
F=ro*g*V, ro - gustina tecnosti a V je zapremina tijela potopljenog u tecnost.
-
Into_The_Blue
#5 Re: Prijevodi
According to my Oxford Dictionary 
Buoyance
1. resiliance sto bi bilo otpor
2. The capacity to remain buoyant (Buoyant: able or apt to keep afloat)
Buoyance
1. resiliance sto bi bilo otpor
2. The capacity to remain buoyant (Buoyant: able or apt to keep afloat)