Prijevod diplome

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

artime

#26 Re: Prijevod diplome

Post by artime »

Koliko košta prijevod diplome? I obzirom da poznajem tu struku, pretpostavljam da ima i loših prevoditelja, da li neko poznaje dobrog tumača Njemačkog jezika?
wewa

#27 Re: Prijevod diplome

Post by wewa »

ja mogu preporuciti agenciju barbados - stranica im je 15 KM.
artime

#28 Re: Prijevod diplome

Post by artime »

Da li se to smatra povoljnim? Imam dosta stranica. Ne znam koliko bi me to onda izaslo...
wewa

#29 Re: Prijevod diplome

Post by wewa »

ja sam prevoditeljica i smatram da je 15KM fer cijena, a ovi iz agencije su jos ovlasteni sudski tumaci (ja nisam, pa su mi bile potrebne njihove usluge).

ukoliko ti ne treba prijevod sudskog tumaca, onda da znas da se prijevod racuna po kartici teksta (1800 karaktera bez razmaka), a cijene se krecu od 10 KM koliko uzimaju studenti bez iskustva, pa do 25-30 KM. uvijek se mozes dogovarati s prevodiocem ako imas vise materijala za rad - to i duzina roka su faktori pri formiranju cijene.
foton

#30 Re: Prijevod diplome

Post by foton »

artime wrote:Koliko košta prijevod diplome? I obzirom da poznajem tu struku, pretpostavljam da ima i loših prevoditelja, da li neko poznaje dobrog tumača Njemačkog jezika?
Ja ti predlazem da (ako znas njemacki, a valjda znas) licno prevedes diplomu, a onda pitas ovlastenog sudskog prevodioca da ti to pregleda i opecati za znatno manje para po stranici...
pukepuke

#31 Re: Prijevod diplome

Post by pukepuke »

foton wrote:
artime wrote:Koliko košta prijevod diplome? I obzirom da poznajem tu struku, pretpostavljam da ima i loših prevoditelja, da li neko poznaje dobrog tumača Njemačkog jezika?
Ja ti predlazem da (ako znas njemacki, a valjda znas) licno prevedes diplomu, a onda pitas ovlastenog sudskog prevodioca da ti to pregleda i opecati za znatno manje para po stranici...
Ovo je dopušteno, s tim da onda sudskom tumaču plaćaš pola cijene koju bi platio da ti on prevodi (prema Tarifi za sudske tumače, koju možeš naći na internetu). E sad, pitanje je koji je sudski tumač voljan opečatiti tuđi prijevod. Ja baš i nisam i dosad se pokazalo, u 99% slučajeva, da je prijevod bio takav da mi nije palo na pamet opečatiti ga i lakše je bilo da ga ispočetka cijelog prevedem, nego ispravljam.
Moj savjet je da ne tražite sudske tumače preko agencija. Prema Tarifi za sudske tumače, redak prijevoda (ne izvornika, nego prijevoda) košta 0,75 KM. Postoji izuzetak, ako se radi o dokumentu koji ima do 15 redaka, cijena se automatski zaokružuje na 8, odnosno 10 KM, ovisno u kojem pravcu se prevodi. Dakle, prebrojte sami koliko vam redaka ima dokument i množite taj broj s 0,75 KM i dobit ćete okvirno cijenu koja se u odnosu na broj redaka u prijevodu može razlikovati u par maraka.
Dakle, kad vam dokument prevodi sudski tumač, cijena se izračunava prema broju redaka, a ne prema stranici teksta. I inače, ako vam prevoditelj govori cijenu po stranici, radije ga zaobiđite, cijena se računa prema kartici teksta, ne stranici.

Ako tražite sudskog tumača preko agencije, na tu propisanu cijenu i agencija mora sebi uzeti svoj postotak i prijevod će vas doći skuplje.
Popis sudskih tumača u FBiH: http://www.fmp.gov.ba/index.php?part=st ... id=oglasi1
artime

#32 Re: Prijevod diplome

Post by artime »

Hvala na informacijama. Provjerit cu sve. Pa skontati varijante. Ne bih ja to sama prevodila, jer opet tu je i odgovornost a ne zelim da se sada s tim petljam.
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#33 Re: Prijevod diplome

Post by Matijevic_Vlado »

pukepuke wrote: 19/10/2016 19:03
foton wrote:
Ovo je dopušteno, s tim da onda sudskom tumaču plaćaš pola cijene koju bi platio da ti on prevodi (prema Tarifi za sudske tumače, koju možeš naći na internetu). E sad, pitanje je koji je sudski tumač voljan opečatiti tuđi prijevod. Ja baš i nisam i dosad se pokazalo, u 99% slučajeva, da je prijevod bio takav da mi nije palo na pamet opečatiti ga i lakše je bilo da ga ispočetka cijelog prevedem, nego ispravljam.
Moj savjet je da ne tražite sudske tumače preko agencija. Prema Tarifi za sudske tumače, redak prijevoda (ne izvornika, nego prijevoda) košta 0,75 KM. Postoji izuzetak, ako se radi o dokumentu koji ima do 15 redaka, cijena se automatski zaokružuje na 8, odnosno 10 KM, ovisno u kojem pravcu se prevodi. Dakle, prebrojte sami koliko vam redaka ima dokument i množite taj broj s 0,75 KM i dobit ćete okvirno cijenu koja se u odnosu na broj redaka u prijevodu može razlikovati u par maraka.
Dakle, kad vam dokument prevodi sudski tumač, cijena se izračunava prema broju redaka, a ne prema stranici teksta. I inače, ako vam prevoditelj govori cijenu po stranici, radije ga zaobiđite, cijena se računa prema kartici teksta, ne stranici.

Ako tražite sudskog tumača preko agencije, na tu propisanu cijenu i agencija mora sebi uzeti svoj postotak i prijevod će vas doći skuplje.
Popis sudskih tumača u FBiH: http://www.fmp.gov.ba/index.php?part=st ... id=oglasi1
Zbog cega?
Laertes

#34 Re: Prijevod diplome

Post by Laertes »

Matijevic_Vlado wrote: 28/01/2020 10:39
pukepuke wrote: 19/10/2016 19:03
foton wrote:

Zbog cega?
Mogul' ja?
1. Post je od prije tri i po godine.
2. Čovjek je napisao da je skuplje preko agencije.
3. Moje iskustvo: u agencijama često prevode nestručni ljudi, a onda oni nose tumačima koji to ovjeravaju za neki fiksni iznos bez i da pogledaju, pa rezultat može biti katastrofa (imao sam takvih ponuda, čak su nudili pare za bjanko ovjerene papire).
Nadam se da sam bio od pomoći.
Connaisseur Karlin

#35 Re: Prijevod diplome

Post by Connaisseur Karlin »

wewa wrote: 19/10/2016 15:48 ja sam prevoditeljica i smatram da je 15KM fer cijena, a ovi iz agencije su jos ovlasteni sudski tumaci (ja nisam, pa su mi bile potrebne njihove usluge).

ukoliko ti ne treba prijevod sudskog tumaca, onda da znas da se prijevod racuna po kartici teksta (1800 karaktera bez razmaka), a cijene se krecu od 10 KM koliko uzimaju studenti bez iskustva, pa do 25-30 KM. uvijek se mozes dogovarati s prevodiocem ako imas vise materijala za rad - to i duzina roka su faktori pri formiranju cijene.
Ministarstvo Obrazovanja je pretpostavljam najsigurniji za rad sa sluzbenim priznanjem i prevodjenjem stranih dipolma viokog obrazovanja , ali kosta 400KM ili 500KM, tako pise na njihovoj stranici ( cjenovnik) :-D
vjesticanametli

#36 Re: Prijevod diplome

Post by vjesticanametli »

:shock: e cuj za bjanko
Pa zar se to isplati :-) ja ubi lovu s prevodima....bez knjiga sta sam radila....bez redaka i preporucenih cijena. Trados i udri
Koji ce tumac tako davati svoj pecat?
Bloo
Globalna šefica

#37 Re: Prijevod diplome

Post by Bloo »

vjesticanametli wrote: 28/01/2020 19:04 :shock: e cuj za bjanko
Pa zar se to isplati :-) ja ubi lovu s prevodima....bez knjiga sta sam radila....bez redaka i preporucenih cijena. Trados i udri
Studirala jezik ili prirodno nadarena uz Trados?
vjesticanametli

#38 Re: Prijevod diplome

Trados manje vise :D
Bloo
Globalna šefica

#39 Re: Prijevod diplome

Post by Bloo »

Hajde de...
vjesticanametli

#40 Re: Prijevod diplome

@Bloo :kiss: nemoj puc puc
Kako god sa ti odg bice laze.....ako te nesto zanima ajmo pp nije frka.....trados nakon 20 god koristim rijetko ....bavim se drugim stvarima
Bloo wrote: 28/01/2020 19:13Hajde de...
Laertes

#41 Re: Prijevod diplome

Post by Laertes »

vjesticanametli wrote: 28/01/2020 19:04 :shock: e cuj za bjanko
Pohlepa je čudna stvar...
Btw, ta tarifa sa redovima je najbesmislenija moguća tarifa koju su mogli smisliti. I sam je primjenjujem, ali u toliko slučajeva nema smisla...
vjesticanametli

#42 Re: Prijevod diplome

Da. Svasta sam cula ali za bjanko papire nisam. Ja nikada nisam svoje dok prevodila i tako dadnem diplomu agenciji :roll: uzas 2x vracala na korekturu i 3x nisam imala volje. Covjece koji idioti. :run:
Post Reply