Prijevod automobila
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
ibrik
#1 Prijevod automobila
Kupio sam tek registrovan auto i hocu da ga prevedem na sebe...kakva je procedura, mogu li zadrzati iste tablice oako nismo iz iste opstine barem do isteka ove registracije...please help...
-
Teufik iz Los Angelesa
izvadi punomoc u opstini i tako ga vozi do registracije, a onda radi prevod 
-
TheGodfather001
Sad ti je sve jednostavnije nego prije,prevod vise ne placas 10% od ugovorne cijene,vec platis samo bukvalno nove tablice,to ti je oko 15-16 maraka,i moras da odjavis auto u policijskoj upravi u kojoj si ga kupio,i onda da ga prijavis u policijskoj upravi u opstini u kojoj zivis.Znaci mozes sve da zavrsis na jednom mjestu osim placanja koje je u banci 
-
ado-šampion
Ne znam koliko je to tačno, ja sam prevod platio 80 KM, a napisali su da je auto procjenjeno na 5000 KM (što btw. nije tačno) i mijenjao sam tablice.TheGodfather001 wrote:Sad ti je sve jednostavnije nego prije,prevod vise ne placas 10% od ugovorne cijene,vec platis samo bukvalno nove tablice,to ti je oko 15-16 maraka,i moras da odjavis auto u policijskoj upravi u kojoj si ga kupio,i onda da ga prijavis u policijskoj upravi u opstini u kojoj zivis.Znaci mozes sve da zavrsis na jednom mjestu osim placanja koje je u banci
-
TheGodfather001
Ja sam juce isao sa prijateljem,kupio je Passata,i preveo ga i platio je 30 KM,odnosno 31KM i rekli mu da dodje danas po tablice.Prije se islo na procjenu,pa ovo-ono,sada je to jednostavno,PDV je to ukinuo i prije sto se placalo po procijeni,vise ne placa,jer sada auto kad se uveze samo se jednom plati PDV i nikad vise.to vazi i za auta koja su bila registrovana u kantonu prije PDV,a poslije uvodjenja mijenjaju vlasnika,tako da ne placaju opet uvozne dadzbine kao prije,vec samo prevod i tablice.
-
T8
Evo mog iskustva:
Na auto-pijaci u onom jadnom i čemernom centrotransovom "kiosku", naplate 50 KM za kupoprodajni ugovor i racun - tip mi rece da se samo s tim i saobracajnom ode u MUP opstine u kojem se zeli registrovati auto.
Odem u MUP moje opstine - teta me posalje da ga odjavim u MUP opstine na kojoj je ranije bile registrovano
Odem u MUP2 i obavim i to (ispuni se jedan obrazac i plati 2 KM takse - kod njih ostane po jedan primjerak kupoprodajnog ugovora i kopija licne karte novog vlasnika. Posto je obrazac u dva primjerka a nema indigo - morate sve one gluposti i cifre dva puta pisati.
Klepe pečat ODJAVLJENO na saobracajnu i gotov posao za tren.
Dodjem u moju opstinu gdje mi teta saopsti da oni papiri s auto -pijace nisu dovoljni vec da trebam otic do kakve agencije da mi ispune obrazac za prenos vlasnistva.
Imatel vi taj obrazac, da sam ispunim?
Nema
Uputi me na poslovnicu Sarajevo Osiguranja - kaze oni to imaju
Tamo ciko ispuni i naplati za divno cudo samo 4KM
U posti uplatim 15 KM za dozvolu i tablice i uzmem 20 KM takse (to ranije nije bilo cini mi se)
Najzad teta zadovoljna: odjavljena saobracajna, ugovori s auto-pijace, kopija licne novog vlasnika, kopija police osiguranja (autu jos nije istekla registracija), uplatnica na 15 KM, takse i taj famozni obrazac za prenos vlasnistva
Sve u svemu: 91 KM
Nove tablice i saobracajna za dva dana
Na auto-pijaci u onom jadnom i čemernom centrotransovom "kiosku", naplate 50 KM za kupoprodajni ugovor i racun - tip mi rece da se samo s tim i saobracajnom ode u MUP opstine u kojem se zeli registrovati auto.
Odem u MUP moje opstine - teta me posalje da ga odjavim u MUP opstine na kojoj je ranije bile registrovano
Odem u MUP2 i obavim i to (ispuni se jedan obrazac i plati 2 KM takse - kod njih ostane po jedan primjerak kupoprodajnog ugovora i kopija licne karte novog vlasnika. Posto je obrazac u dva primjerka a nema indigo - morate sve one gluposti i cifre dva puta pisati.
Klepe pečat ODJAVLJENO na saobracajnu i gotov posao za tren.
Dodjem u moju opstinu gdje mi teta saopsti da oni papiri s auto -pijace nisu dovoljni vec da trebam otic do kakve agencije da mi ispune obrazac za prenos vlasnistva.
Imatel vi taj obrazac, da sam ispunim?
Nema
Uputi me na poslovnicu Sarajevo Osiguranja - kaze oni to imaju
Tamo ciko ispuni i naplati za divno cudo samo 4KM
U posti uplatim 15 KM za dozvolu i tablice i uzmem 20 KM takse (to ranije nije bilo cini mi se)
Najzad teta zadovoljna: odjavljena saobracajna, ugovori s auto-pijace, kopija licne novog vlasnika, kopija police osiguranja (autu jos nije istekla registracija), uplatnica na 15 KM, takse i taj famozni obrazac za prenos vlasnistva
Sve u svemu: 91 KM
Nove tablice i saobracajna za dva dana
-
ado-šampion
Hehe, kažem ja. Sve mi se čini da ona priča o 15 KM za prevod nema smisla.
-
car-x
kod nas ima hikmet zaostavstina od komunizma.. te kojekakve potvrde, birokratija pa hajdi de..
mogu vam samo prenijeti iskustvo iz austrije:
svako auto ima knjizicu koja se zove "typenschein".. u nju su uneseni svi podaci o vozilu, kao i svi prethodni vlasnici.. auto bez typenschein-a se ne moze registrovat.. ali kad to imas, sve ide glatko..
kupoprodajni ugovor se napise na obicnom listu papira, gdje se prodavac i kupac samo trebaju potpisati.. nikakvi pecati, ovjere, pizde materine..
auto treba da ima i vazeci tehnicki pregled (tzv. pickerl).. onda odes do nekog osiguranja koje ima i izdavanje tablica (takvih mjesta u becu ima mali milion, i svaka osiguravajuca kuca ima barem jednu filijalu gdje izdaje tablice), napravis ugovor o osiguranju (ovo je slican postupak ko i kod nas), onda odes sprat nize gdje izdaju tablice, pokazes im kupoprodajni ugovor (onaj bez pecata, samo s potpisima), typenschein od auta, tehnicki pregled, svoju prijavu boravka (onaj CIPS fazon kod nas), jedan dokumenat (pasos, vozacka, ..) i platis 167 eura i auto ti je prijavljeno..
poslije par dana dobijes pismo od osiguranja, gdje te obavjestavaju da im je drago da si se odlucio za njih i da mozes da biras nacin placanja (mjesecno, kvartalno, polugodisnje, godisnje) i da je rata za sljedeci period tolika i tolika..
sve to traje nekih sat i 15 minuta koliko mi je jucer trebalo da prijavim auto..
mogu vam samo prenijeti iskustvo iz austrije:
svako auto ima knjizicu koja se zove "typenschein".. u nju su uneseni svi podaci o vozilu, kao i svi prethodni vlasnici.. auto bez typenschein-a se ne moze registrovat.. ali kad to imas, sve ide glatko..
kupoprodajni ugovor se napise na obicnom listu papira, gdje se prodavac i kupac samo trebaju potpisati.. nikakvi pecati, ovjere, pizde materine..
auto treba da ima i vazeci tehnicki pregled (tzv. pickerl).. onda odes do nekog osiguranja koje ima i izdavanje tablica (takvih mjesta u becu ima mali milion, i svaka osiguravajuca kuca ima barem jednu filijalu gdje izdaje tablice), napravis ugovor o osiguranju (ovo je slican postupak ko i kod nas), onda odes sprat nize gdje izdaju tablice, pokazes im kupoprodajni ugovor (onaj bez pecata, samo s potpisima), typenschein od auta, tehnicki pregled, svoju prijavu boravka (onaj CIPS fazon kod nas), jedan dokumenat (pasos, vozacka, ..) i platis 167 eura i auto ti je prijavljeno..
poslije par dana dobijes pismo od osiguranja, gdje te obavjestavaju da im je drago da si se odlucio za njih i da mozes da biras nacin placanja (mjesecno, kvartalno, polugodisnje, godisnje) i da je rata za sljedeci period tolika i tolika..
sve to traje nekih sat i 15 minuta koliko mi je jucer trebalo da prijavim auto..
-
Officer Crabtree
#20 Re: Prijevod automobila
vadim temu iz mrtvih, al bolje nego da otvaram novu
automobil iz iste PU, registrovan, sta treba uraditi da bih ga preveo na sebe (najjeftinija opcija, koliko novaca)?
hvala unaprijed
automobil iz iste PU, registrovan, sta treba uraditi da bih ga preveo na sebe (najjeftinija opcija, koliko novaca)?
hvala unaprijed