Prijenos sredstava iz BiH u inostranstvo

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

akcija007

#26 Re: Prijenos sredstava iz BiH u inostranstvo

Post by akcija007 »

Ovaj dokumenat je sa njihove UK banke. Da li se on odnosi samo na UK banku ili na sve Handelsbank banke u Evropi ne znam.
Onda po ovome ispada da ni svedski diplomati koji zive i rade u BiH nista para ne mogu poslati kuci u Sve.
Mariella

#27 Re: Prijenos sredstava iz BiH u inostranstvo

Post by Mariella »

akcija007 wrote: 22/01/2022 16:37 Ovaj dokumenat je sa njihove UK banke. Da li se on odnosi samo na UK banku ili na sve Handelsbank banke u Evropi ne znam.
Onda po ovome ispada da ni svedski diplomati koji zive i rade u BiH nista para ne mogu poslati kuci u Sve.
Moja greska, ali nasla sam dokument za Svedsku i isto je sto se tice BiH. Mozda su nesto mijenjali jer ja sam slala iz Svedske sa Handelsbanken u BiH bez problema, ali to je bilo prije nekoliko godina.
akcija007

#28 Re: Prijenos sredstava iz BiH u inostranstvo

Post by akcija007 »

Ja sam sada malo istrazivao gdje nase BH banke imaju otvoren racun u valuti SEK.
Raiffeisen, UniCredit i Intesa imaju otvoren racun u SEK valuti u Ensklida Banken Stocholm.
Znaci, ja hocu forumasu na Handelsbank da uplatim 500 SEK iz BiH , odem.u Unicredit ispunim obrazac i oni mi terete devizni racun za 500 SEK , poslaju nalog u Ensklida da daljnje procesuiranje da dalje Ensklida salje na Handelsbanken. I obje ove banke ce uzeti neku proviziju.
Ljudi u BiH dobijaju novac od familije iz Svedske preko banaka. Onda bi ovo znacilo da niko ne moze poslati iz Swe pare za BiH i obrnuto. I da familije iz svedske jedino i iskljucivo salju pare po autobusu ili po nekome kada cuju da ide na odmor iz Swe u Bih.
Ci-Nick

#29 Re: Prijenos sredstava iz BiH u inostranstvo

Post by Ci-Nick »

Laertes wrote: 22/01/2022 15:58
Ci-Nick wrote: 21/01/2022 20:12

Bio je u Sloveniji, odradio sve, dakle ima sve osnivačke dokumente, dokumente da je vlasnik firme al neće banka da odradi uplatu.
I kao fizičko lice imaš ograničenje, mislim da je maksimalan iznos 2.500 eura.
Ja mojoj kćerki koja studira u Njemačkoj ne mogu uplatiti veći iznos od 2.500 eura.
Koja je to banka? Ja svom sinu bez problema uplatio 4.500 u Austriju, prošli mjesec, rfb.
Intesa..
džakailibu

#30 Re: Prijenos sredstava iz BiH u inostranstvo

Post by džakailibu »

akcija007 wrote: 22/01/2022 16:59 Ja sam sada malo istrazivao gdje nase BH banke imaju otvoren racun u valuti SEK.
Raiffeisen, UniCredit i Intesa imaju otvoren racun u SEK valuti u Ensklida Banken Stocholm.
Znaci, ja hocu forumasu na Handelsbank da uplatim 500 SEK iz BiH , odem.u Unicredit ispunim obrazac i oni mi terete devizni racun za 500 SEK , poslaju nalog u Ensklida da daljnje procesuiranje da dalje Ensklida salje na Handelsbanken. I obje ove banke ce uzeti neku proviziju.
Ljudi u BiH dobijaju novac od familije iz Svedske preko banaka. Onda bi ovo znacilo da niko ne moze poslati iz Swe pare za BiH i obrnuto. I da familije iz svedske jedino i iskljucivo salju pare po autobusu ili po nekome kada cuju da ide na odmor iz Swe u Bih.
Ovo je jako zanimljivo i odem na google da potrazim tu banku i dobijem: Stockholms Enskilda Bank, sometimes called Enskilda banken or SEB,- eh ova SEB banka je jedna koju sam kontaktirao i rekli mi da oni mogu transakcije samo unutar swe jer se bave vecinom kreditima za stanove itd. i to znam jer bi upravo od njih i trazili kredit za stan
Ci-Nick

#31 Re: Prijenos sredstava iz BiH u inostranstvo

Post by Ci-Nick »

džakailibu wrote: 22/01/2022 17:18
akcija007 wrote: 22/01/2022 16:59 Ja sam sada malo istrazivao gdje nase BH banke imaju otvoren racun u valuti SEK.
Ovo je jako zanimljivo i odem na google da potrazim tu banku i dobijem: Stockholms Enskilda Bank, sometimes called Enskilda banken or SEB,- eh ova SEB banka je jedna koju sam kontaktirao i rekli mi da oni mogu transakcije samo unutar swe jer se bave vecinom kreditima za stanove itd. i to znam jer bi upravo od njih i trazili kredit za stan
To je onda investicijska banka a tebi treba komercijalna.
drndalo

#32 Re: Prijenos sredstava iz BiH u inostranstvo

Post by drndalo »

A da u ponedeljak pitas SveCku ambasadu sto te iz banke zajebaju?
tintilinic

#33 Re: Prijenos sredstava iz BiH u inostranstvo

Post by tintilinic »

akcija007 wrote: 21/01/2022 20:29 Slicaj slucaj mog komsije. Zivi u Kanadi. Prodao stan u BiH.
Ojadu se zabavio dok je pare prebacio iz BiH u Kanadu.
Banka mu je trazila:
- potvrdu/papir da je rezident u Kanadi (da zivi duze od 180 dana). To je dokazao licnom kartom
- potvrdu UIO da nema dugovanja po indirektnim porezima, akcizama, carinama
- potvrdu Porezne uprave FBiH da nema dugovanja
I uspio je na kraju da prebaci pare
Vjerovatno ce i u ovom slucaju sve to trebati od papira
Cuj ojadu se zabavio.
Sve nabrojano gore, ako si "cist" da pribavis traje 5 radnih dana.
Mariella

#34 Re: Prijenos sredstava iz BiH u inostranstvo

Post by Mariella »

Ne niko, vec oni sto koriste Handelsbanken ne mogu. Evo i neki clanak za Srbiju, iz 2020

Bank from Europe suspends transfer with Serbia
https://serbia-business.eu/bank-from-eu ... th-serbia/
akcija007

#35 Re: Prijenos sredstava iz BiH u inostranstvo

Post by akcija007 »

Onda mu je lakse u svedskoj u nekoj drugoj banci otvori racun. Da nije ta Handelsbanken
drndalo

#36 Re: Prijenos sredstava iz BiH u inostranstvo

Post by drndalo »

Moze onda i pare u cashu ponijeti, prijaviti na granicama, ispuniti formulare, odgovoriti na pitanja, imati papire koji potvrdjuju pricu i zdravo. Ili platiti rodjacima Wizz, i da svako ponese po 9900€ bez formulara...
akcija007

#37 Re: Prijenos sredstava iz BiH u inostranstvo

Post by akcija007 »

Ima li sta novo za ovaj transfer za Swe, jesi sta novo saznao u bankama ?
džakailibu

#38 Re: Prijenos sredstava iz BiH u inostranstvo

Post by džakailibu »

akcija007 wrote: 26/01/2022 17:46 Ima li sta novo za ovaj transfer za Swe, jesi sta novo saznao u bankama ?
Evo me, nakon 100 telefonskih poziva i pokusaja da nadjem neku suvislu opciju. Supruga ima OIB broj u hrvatskoj ( nismo ni znali:) i pokusavamo napraviti opciju da otvorimo racun tamo pa da ja prenesem njoj a ona na svoj racun u swe. kako smo supruznici mislim da je laske u kontekstu poreza i sl. Ima milion pitanja a prvi je da banke nece dozvoliti otvaranje racuna samo u tu svrhu pa izgleda da treba majmunisati.
druga opcija je da moze iz BiH za Swe preko currencydirect. To je neka online exchange currency comp. i oni kazu da mogu to uraditi- ja iz svog racuna u BiH na racun u currencydirect a onda odatle u swe banku u krunama. Naravno njihov exch.rate je manji nego zvanicni i gledajuci izgubio bih oko 2000 eura na prijenosu iz eur u sek. I to bez bank fee banke iz BiH.
Malo sam ih provjeravao currencydirect i cine mi se cistim-oni traze neke dokumente jer je veci iznos u pitanju. Ali i dalje sve mi cini kao j...nje jeza!!
rimano

#39 Re: Prijenos sredstava iz BiH u inostranstvo

Post by rimano »

U slicnom problemu je prodavac kuce koju kupujem. Receno mu je da mjesecno moze samo 10.000 eura prebacivati sa racuna u bih u inostranstvo.
Sto se tice provizija kod vecih iznosa najpovoljnija je procredit banka,.imaju fiksne maksimalne iznose za konverziju valute i transakciju. Ostale banke idu na procenat pa koji god da je iznos.
džakailibu

#40 Re: Prijenos sredstava iz BiH u inostranstvo

Post by džakailibu »

rimano wrote: 28/01/2022 18:48 U slicnom problemu je prodavac kuce koju kupujem. Receno mu je da mjesecno moze samo 10.000 eura prebacivati sa racuna u bih u inostranstvo.
Sto se tice provizija kod vecih iznosa najpovoljnija je procredit banka,.imaju fiksne maksimalne iznose za konverziju valute i transakciju. Ostale banke idu na procenat pa koji god da je iznos.
Ovo oko 10 000 je ako prebacuje preko mob. bankarstva i ne treba mu dokaz o porijeklu. Iznad 10 000 ne moze preko mob.bankarstva i trebaju mu dokazi o porijeklu i jos dva dokumenta porezne uprave i uprave za indirektno oporezivanje.
Rockefeller

#41 Re: Prijenos sredstava iz BiH u inostranstvo

Post by Rockefeller »

Je li moguce da Banka pravi probleme privatnom licu jer zeli novac prebaciti za EU isto tako privatnom licu. Iznos je preko 10 hiljada eura a manji od 20 :mrgreen:
drndalo

#42 Re: Prijenos sredstava iz BiH u inostranstvo

Post by drndalo »

Vjerovatno jeste jer se boje Agencije za bankarstvo pa pusu na hladno i prave se pametni.

Uvijek je izvlaka Zakon o deviznom poslovanju i faktura, bla, bla.

Ja sam imao problem sa uplatom $ iz maminog steka na racun jer je trebala konverziju za kupovinu nekretnine. Bla, bla, bla, sta god pitam ne moze.

Na kraju pitam zenu:"Gospodjo, ne moze da ne moze, kako moze? Mogu li da napisem izjavu oko toga, pa da mene sta pita Agencija ako trebadne?" Kaze moze, napisite izjavu rukom u agenciji, pa cemo skenirati i poslati u centralu. Poslala .pdf u centralu mailom, doslovno za 3 min. stize odgovor, moze.

Dakle, neka ne izlazi iz banke dok im ne omoguce ono sta zele, na nacin kako moze. Cak im i sefu (ne zajebavati se sa salterasem) poslovnice fino reci da cete odmah zatvoriti racun tu ukoliko im ne nadju rjesenje. Ako neko treba da nesto ispituje, to sigurno nisu oni, nego imaju tijela koja ce da pitaju njih ako sta trebadne, Poreska, Carinska, MUP, OSA, itd...
Rockefeller

#43 Re: Prijenos sredstava iz BiH u inostranstvo

Post by Rockefeller »

drndalo wrote: 24/12/2025 09:55
Je li vjerujes da se moralo ici do ministranstva finansija a na sta ce oni reci da je to nebuloza.

Jebo lud zbunjenog.

Isto sam rekao da zavrsi sa bankom i da zatvori racun i to je to. Ne znam, rade li banke ove sedmice?

Nisam u Bosni pa ne znam.
starboy018

#44 Re: Prijenos sredstava iz BiH u inostranstvo

Post by starboy018 »

Rockefeller wrote: 24/12/2025 10:10
Isto sam rekao da zavrsi sa bankom i da zatvori racun i to je to. Ne znam, rade li banke ove sedmice?

zavisi gdje, u Posavskom kantonu, HNK, ZHK, K10 i nekim opcinama u SBK ne rade do ponedjeljka
Rockefeller

#45 Re: Prijenos sredstava iz BiH u inostranstvo

Post by Rockefeller »

starboy018 wrote: 24/12/2025 10:30
Rockefeller wrote: 24/12/2025 10:10

zavisi gdje, u Posavskom kantonu, HNK, ZHK, K10 i nekim opcinama u SBK ne rade do ponedjeljka
KS.
tuitamo

#46 Re: Prijenos sredstava iz BiH u inostranstvo

Post by tuitamo »

Mislim da je osnovni problem taj što se prebacuje sa svog ličnog računa u jednoj na svoj lični račun u drugoj državi. Zbog toga se traže potvrde o izmirenim porezima itd.

Da kojim slučajem kupi neku robu ili npr. nekretninu od trećih osoba ili firmi, ta uplata ide kao i svake druge.

Možda i uplata na bračnog supružnika ide lakše.
Rockefeller

#47 Re: Prijenos sredstava iz BiH u inostranstvo

Post by Rockefeller »

tuitamo wrote: 24/12/2025 10:36 Mislim da je osnovni problem taj što se prebacuje sa svog ličnog računa u jednoj na svoj lični račun u drugoj državi. Zbog toga se traže potvrde o izmirenim porezima itd.

Da kojim slučajem kupi neku robu ili npr. nekretninu od trećih osoba ili firmi, ta uplata ide kao i svake druge.

To ide uplata od jednog privatnog lica na drugo. Nije ista osoba u pitanju.
tuitamo

#48 Re: Prijenos sredstava iz BiH u inostranstvo

Post by tuitamo »

Rockefeller wrote: 24/12/2025 11:09
tuitamo wrote: 24/12/2025 10:36 Mislim da je osnovni problem taj što se prebacuje sa svog ličnog računa u jednoj na svoj lični račun u drugoj državi. Zbog toga se traže potvrde o izmirenim porezima itd.

Više sam referisao na prvi post na temi. Tek sad vidjeh tvoje pitanje. Pazi, za uplatu mora postojati razlog. Npr. prodaja auta, neki ugovor o zajmu i slično. Tek onako prevaciti nekome veću su novca ne ide bez razloga.
Rockefeller

#49 Re: Prijenos sredstava iz BiH u inostranstvo

Post by Rockefeller »

tuitamo wrote: 24/12/2025 11:33
Rockefeller wrote: 24/12/2025 11:09

Više sam referisao na prvi post na temi. Tek sad vidjeh tvoje pitanje. Pazi, za uplatu mora postojati razlog. Npr. prodaja auta, neki ugovor o zajmu i slično. Tek onako prevaciti nekome veću su novca ne ide bez razloga.
Vracanje duga?
drndalo

#50 Re: Prijenos sredstava iz BiH u inostranstvo

Post by drndalo »

Placanje svojim parama u principu ne smije imati problema. Posebno ako se postuju neki propisi. Npr. uredba o sprecavanju pranja para, pa se sve >30.000 KM prijavljuje kome treba. Ako je ispod toga, ne moraju ni prijaviti, ALI IMA KO JE U DRZAVI PLACEN DA TO RADI KAD TREBA.

Pa shodno tome, ne smije banka zjbvt. u ime toga koji bi trebao biti placen. Ako banka smatra da je nesto sumnjivo, neka prijavi kome treba, pa neka onaj koji treba istrazuje po sili zakona... Tj. radi posao.

U slucaju koji sam ja spomanuo, a gdje su se vadili na Agenciju za bankarstvo, jedan visi covjek tamo mi rece da ih zglave toliko ne riktaju da bi banke same uvodile stroza pravila od Agencijskih... Nakon toga sam se i ja ubezobrazio i rekao sta sam napisao, dajte mi papir da napisem izjavu i posaljite kome treba, to je ocito odluka iznad vaseg platnog razreda !

Pazi, i primalac tamo ce primitak na svoj racun mozda morati opravdavati Poreskoj upravi tamo, da li se na to treba platiti porez, ali to je vec problem primaoca.
Post Reply