prijedlog za osnivanje nove stranke
-
car-x
#1 prijedlog za osnivanje nove stranke
eto, ideja se spontano rodila na jednoj drugoj temi.
forum sucks broji preko 10.000 clanova, sto je i vise nego dovoljno za pocetak.
program stranke bi prepustio nekom pametnijem.
sudeci po trenutnoj situaciji, velikoj supljini zbog nedostatka opozicije (mi smo valjda jedina zemlja na svijetu u kojoj si u liberali u poziciji ili su u koaliciji sa nacionalistickim strankama), mom politickom ubjedjenju (ja predlazem, pa valjda trebam zastupati i taj neki svoj politicki pravac) mislim da bi super bilo kad bi stranka bila lijevo orijentirana, za bosnu i hercegovinu, drzavu svih bosanaca i hercegovaca, a vala i ostalih (ako je nekom draze da je srbin nego bosanac - bujrum, ja mu to pravo ne bih uskratio, ali bi se uvijek izjasnio kao bosanac i hercegovac, a ne kao bosnjak)..
kako je liberalno ime vec zauzeto, a zeleni, crveni, plavi, sareni lako mogu dobiti neki torovski prizvuk, i jos meni nista pametno ne pada na pamet, mogli bi za pocetak napraviti brain-stormin glede imena, pa izabrati najbolje i tek onda preci na prijedlog statuta i programa..
dabogda ti majka umrla od raka ako ne glasas za nas demokratskih promjena - je sigurno efektno i uocljivo na glasackom listicu, ali bi isto tako medju starijim skepticarima naislo na neodobravanje, pa ovako neozbiljne prijedloge ne bi ni razmatro.. ako se ja pitam..
elem, kroz diskusiju ce se valjda nesto razviti..
bujrum..
sudeci po trenutnoj situaciji, velikoj supljini zbog nedostatka opozicije (mi smo valjda jedina zemlja na svijetu u kojoj si u liberali u poziciji ili su u koaliciji sa nacionalistickim strankama), mom politickom ubjedjenju (ja predlazem, pa valjda trebam zastupati i taj neki svoj politicki pravac) mislim da bi super bilo kad bi stranka bila lijevo orijentirana, za bosnu i hercegovinu, drzavu svih bosanaca i hercegovaca, a vala i ostalih (ako je nekom draze da je srbin nego bosanac - bujrum, ja mu to pravo ne bih uskratio, ali bi se uvijek izjasnio kao bosanac i hercegovac, a ne kao bosnjak)..
kako je liberalno ime vec zauzeto, a zeleni, crveni, plavi, sareni lako mogu dobiti neki torovski prizvuk, i jos meni nista pametno ne pada na pamet, mogli bi za pocetak napraviti brain-stormin glede imena, pa izabrati najbolje i tek onda preci na prijedlog statuta i programa..
dabogda ti majka umrla od raka ako ne glasas za nas demokratskih promjena - je sigurno efektno i uocljivo na glasackom listicu, ali bi isto tako medju starijim skepticarima naislo na neodobravanje, pa ovako neozbiljne prijedloge ne bi ni razmatro.. ako se ja pitam..
elem, kroz diskusiju ce se valjda nesto razviti..
bujrum..
-
car-x
pape, stranka bi trebala biti rasterecena bilo kakvih diskriminirajucih kriterija, pa tako i ovaj tvoj.. ne vidim razlog zasto bi neko kockaste glave (pape wrote:Kao prvo, ...... strogo zabraniti clanstvo u stranci, .... ljudima koji imaju kockastu glavu.
-
La_Forge
tema je super... ja već neko vrijeme pričam o tome sa svojom rajom ...
mislim da je ime najmanji problem... stranka mora da bi uopšte bila registrovana kao takva imati odredjen broj članova, imati statut, program, valjda i neki budžet.....
sve u svemu trebalo bi se raditi i na tome da se u stranku privuku neki zvučni ali isto tako i obrazovani kadar... preduslov je svakako nekorumpiranost, izbjegavanje nacionelnih polemika ali itekako priznavanje vjerskih pitanja itd ... neke naše osnovne prepreke kod ostalih stranaka....
mislim da bi trebala imati moderni, proevropski stav, liberalan ili ne .....
alternativan u svakom slučaju... jer treba pridobiti glasače drugih tabora...
... krenimo sa imenom ... (pooojma nemam) "Stranka Bosanaca i Hercegovaca" npr...
puno je bitniije pitanje kvalitetnog kadra, članstva i statuta...
mislim da je ime najmanji problem... stranka mora da bi uopšte bila registrovana kao takva imati odredjen broj članova, imati statut, program, valjda i neki budžet.....
sve u svemu trebalo bi se raditi i na tome da se u stranku privuku neki zvučni ali isto tako i obrazovani kadar... preduslov je svakako nekorumpiranost, izbjegavanje nacionelnih polemika ali itekako priznavanje vjerskih pitanja itd ... neke naše osnovne prepreke kod ostalih stranaka....
... krenimo sa imenom ... (pooojma nemam) "Stranka Bosanaca i Hercegovaca" npr...
-
car-x
sa one liste od neki dan moglo bi se puno dobrih imena probrati.. naravno, potrebno je obostrano odobravanje.. isto tako, valjda treba imati neki kredibilitet..
neko predlozi nijaza..
vjerovatno je to jedan od najjacih politicara u nas.. samo, koliko je nijaz pouzdan i koliko bi se on toga svega ozbiljno prihvatio..
neko predlozi nijaza..
vjerovatno je to jedan od najjacih politicara u nas.. samo, koliko je nijaz pouzdan i koliko bi se on toga svega ozbiljno prihvatio..
-
Skvidji
- Location: sector "T" till 3PM after 3PM till 8AM I'm at sector "G"
ako fakat to mislite i vjerujete da cete time sta promjeniti za sto se onda bar pola od 10,000 prikljuci [email protected] ovo sam nasao
na ulici (letak, da imam skener stavio bih vam da vidite)
Pozdrav!
na ulici (letak, da imam skener stavio bih vam da vidite)
Pozdrav!
Last edited by Skvidji on 16/03/2005 17:49, edited 2 times in total.
-
privremeni
valjda se ljudi prvo okupe oko nekog programa, a ime stranke je najmanje vazno ili je rezultat prepoznavanja programskih nacela.
Za registrovanje stranke bilo je potrebno nekoliko hiljada potpisa, a to se moze za par dana prikupiti na sarajevskim ulicama. Regulisano je nesto i oko finansiranja stranaka, ali ne znam detalje. Ali za ucesce u vlasti treba preci neki izborni prag.
U svakom slucaju, koliko su nas neki udavili sa politikom ovdje, vrteci pet recenica u krug, umjesto da su poduzeli nesto konkretno, zgadili su mi zelju za bilo kakvom incijativom.
Zato care, naprijed sa prijedlogom, ne dozvoli da ostane na ovom ili da se svede na forumsko caskanje. Ako ne mogu pomoci sigurno necu ni odmoci.
Za registrovanje stranke bilo je potrebno nekoliko hiljada potpisa, a to se moze za par dana prikupiti na sarajevskim ulicama. Regulisano je nesto i oko finansiranja stranaka, ali ne znam detalje. Ali za ucesce u vlasti treba preci neki izborni prag.
U svakom slucaju, koliko su nas neki udavili sa politikom ovdje, vrteci pet recenica u krug, umjesto da su poduzeli nesto konkretno, zgadili su mi zelju za bilo kakvom incijativom.
Zato care, naprijed sa prijedlogom, ne dozvoli da ostane na ovom ili da se svede na forumsko caskanje. Ako ne mogu pomoci sigurno necu ni odmoci.
- hary
Naziv mi ne odgovara (ne zbog onog što nosi u sebi, jer sam i ja srcem Bosanac, a dijelom i Hercegovac), već što bi skraćenica tog naziva bila S BIH, a tu skraćenicu ima već jedna "lijevo-desno-centrirana stranka", a ova nova buduća stranka, čiji bih rado i ja postao član, ne želi imati nikakve veze sa aktuelnim političkim strukturama i strankama u BIH, zar ne?La_Forge wrote:tema je super... ja već neko vrijeme pričam o tome sa svojom rajom ...
Otjerajmo smradove!!!
-
sanjanin
Care, zar stvarno vjerujes da ce ljudi koji prisupe tvojoj stranci biti iskreno lijevo orijentisani?
Meni se cini da na ovom forumu ima vrlo malo lijevo orijentisanih. Mislim da ih ne mogu nabrojati ni na prste. Toliko ih je malo.
S druge strane, ima jako mnogo "lijevo" orijentisanih. I nacionalno isfrustriranih.
Mislim da bi takva stranka pocivala na laznim temeljima i laznim uvjerenjima vecina clanova te stranke.
Stranka bi na kraju pukla po stanovitim savovima. Ostali bi samo rijetki.
Nesto slicno kao nekoc u KPJ. Kad su mom dedi nudili da bude predsjednik izvrsnog vijeca.
(ja sam ovu temu shvatio donekle ozbiljno
, a mozda je ipak sve samo zajebancija?
)
Meni se cini da na ovom forumu ima vrlo malo lijevo orijentisanih. Mislim da ih ne mogu nabrojati ni na prste. Toliko ih je malo.
S druge strane, ima jako mnogo "lijevo" orijentisanih. I nacionalno isfrustriranih.
Mislim da bi takva stranka pocivala na laznim temeljima i laznim uvjerenjima vecina clanova te stranke.
Stranka bi na kraju pukla po stanovitim savovima. Ostali bi samo rijetki.
Nesto slicno kao nekoc u KPJ. Kad su mom dedi nudili da bude predsjednik izvrsnog vijeca.
(ja sam ovu temu shvatio donekle ozbiljno
Last edited by sanjanin on 16/03/2005 17:31, edited 3 times in total.
-
Prenj
Ja bi predlozio, ako ste stvarno ozbiljni,
- da se okanite bilo kojeg imena koje je do sada bilo upetljano u politiku,
- da zabranite pristup nacionalistima bilo koje vrste,
- da pazljivo protabirite biografije buducih clanova, jako je bitno odrzati moralni integritet clanova
-
Uostalom, dovoljno je analizirati lose osobine postojecih stranaka i pokusati ne ponoviti iste greske
- da se okanite bilo kojeg imena koje je do sada bilo upetljano u politiku,
- da zabranite pristup nacionalistima bilo koje vrste,
- da pazljivo protabirite biografije buducih clanova, jako je bitno odrzati moralni integritet clanova
-
Uostalom, dovoljno je analizirati lose osobine postojecih stranaka i pokusati ne ponoviti iste greske
- CROCOP
Sto se tice lijeve orijentacije mislim da ih se moze dovoljno naci. Nek se na prvim izborima uzmu neke od opcina u SJJ ili TZ, bice vise nego uspijeh. SJJ i TZ su mi primjeri jer mislim da bi tu vecina mogla podrzat stranku lijeve orijentacije. Ne zamjerite ostali, stvarno ne zelim vrijedjati niti umanjiti vrijednost nikomu.
-
digger
#19 Re: prijedlog za osnivanje nove stranke
Ne samo da sam vec svima dojadio gurajuci ovu ideju po forumu, nego sam napravio konkretnu bazu za virtualnu stranku koja je postavljena kao vebsajt. Cak ima i dobro ime koje pali kako kod nas tako i na engleskom!car-x wrote:eto, ideja se spontano rodila na jednoj drugoj temi.
Evo vam detalja pa mi sugerirajte sta da mijenjamo, poboljsamo, izbacimo, i sl. Trenutno ova "stranka" NEMA ni clanstva ni lidera, a ja cu kao "car-x" predati nekom drugom palicu da je nosi dalje.
Link: http://www.ulbih.netfirms.com

-
Skvidji
- Location: sector "T" till 3PM after 3PM till 8AM I'm at sector "G"
- Kurt_Kombajn
1. kao dugogodisnji vatreni aktivista Greenpeace-a (care, jednom si rekao da ih ne volis, ali nije sve tako crno, ima ih i postenih), stvarno se cudim da se kad nas niko nije sjetio da organizuje stranku na, da tako kazem, ekoloskoj bazi...prednost je i u tome sto ne bi imala nikakav nacionalni predznak...sad, problem je taj sto se sve evropske stranke na ovoj osnovi zovu "ZELENI" (:D)...sto, nazalost, na nemuslimane u ovoj zemlji djeluje kao crvena krpa na koridi...
2. trebalo bi vise posvetiti paznje mladjem kadru, a starije pustiti da polako idu u (nezasluzenu) peMziju...kako u zemlji, tako i u dijaspori se za ovih desetak godina nakupilo mnogo obrazovane raje, a valjda ima i medju njima pojedinih sa dovoljno muda da kazu ono sto treba, kao onih koji su spremni zasukati rukave i ne dozvoliti da sve ode u suplje filozofiranje uz pivu...jedino je to sto niko od starijih ne vjeruje da su oni mladji od trideset u stanju nesto da ucine...
3. najveci problem: molim boga da sam ja nepopravljivi pesimista, ali, cim spomenes cjelovitu BiH, niko iz manjeg entiteta ti se nece prikljuciti, pa makar se na glavu nasadio...mozes dovesti gandija ili majku terezu ili spajdermena za predsjednika, ali ako u predznaku nemas SRPSKA stranka za to i to...onda nista, svi ce ti okrenuti ledja....
2. trebalo bi vise posvetiti paznje mladjem kadru, a starije pustiti da polako idu u (nezasluzenu) peMziju...kako u zemlji, tako i u dijaspori se za ovih desetak godina nakupilo mnogo obrazovane raje, a valjda ima i medju njima pojedinih sa dovoljno muda da kazu ono sto treba, kao onih koji su spremni zasukati rukave i ne dozvoliti da sve ode u suplje filozofiranje uz pivu...jedino je to sto niko od starijih ne vjeruje da su oni mladji od trideset u stanju nesto da ucine...
3. najveci problem: molim boga da sam ja nepopravljivi pesimista, ali, cim spomenes cjelovitu BiH, niko iz manjeg entiteta ti se nece prikljuciti, pa makar se na glavu nasadio...mozes dovesti gandija ili majku terezu ili spajdermena za predsjednika, ali ako u predznaku nemas SRPSKA stranka za to i to...onda nista, svi ce ti okrenuti ledja....
-
car-x
kurta, pa sta predlazes? ni hrvati nece nista bez svog entiteta..
sta mislis da se stranka zove:
"srpska stranka za hrvatski treci entitet i bosnjacku multieticnu, a sve u cilju izgradnje gradjanske Bosne i Hercegovine" ?
ja bi u svakom slucaju izostavio bilo koju kategoriju koja ukljucuje srpski, hrvatski, bosnjacki u imenu..
dok sam iso kuci palo mi je na pamet nesto kao: stranka bosanaca i hercegovaca (bez skracenica) , a na ovo se moze nastiklati sve zivo..
ali kako neko rece, ime je najmanje vazno..
sto se tice clanstva, ne bi ga uslovio nepripadanjem nekoj od stranaka na vlasti (npr. ciko sahbaz dzihanovic je u zadnje vrijeme pokazo kako uopste nije oportunista, sto se moze reci za vecinu clanova SzBiH), ali isto bi u svakom slucaju trebalo pripaziti na funkcionere u stranKi.. glavni odbor i predsjednik, kao i opstinski presjednici bi trebali biti bez oraha u dzepu..
kako to postici?
jebes ga.. ne bavim se ni cijeli dan politikom, a vec me glava boli..
hehehe.. u svakom slucaju, tuzla mi se cini kao dobar start, ali zbog netrpeljivosti na relaciji tuzla sarajevo i obrnuto, kreno bi ja od svoje mahale..
da niko nema nista reci.. (osim da je stranka seljacka, ali s tim bi mogo zivjeti)
sta mislis da se stranka zove:
"srpska stranka za hrvatski treci entitet i bosnjacku multieticnu, a sve u cilju izgradnje gradjanske Bosne i Hercegovine" ?
ja bi u svakom slucaju izostavio bilo koju kategoriju koja ukljucuje srpski, hrvatski, bosnjacki u imenu..
dok sam iso kuci palo mi je na pamet nesto kao: stranka bosanaca i hercegovaca (bez skracenica) , a na ovo se moze nastiklati sve zivo..
ali kako neko rece, ime je najmanje vazno..
sto se tice clanstva, ne bi ga uslovio nepripadanjem nekoj od stranaka na vlasti (npr. ciko sahbaz dzihanovic je u zadnje vrijeme pokazo kako uopste nije oportunista, sto se moze reci za vecinu clanova SzBiH), ali isto bi u svakom slucaju trebalo pripaziti na funkcionere u stranKi.. glavni odbor i predsjednik, kao i opstinski presjednici bi trebali biti bez oraha u dzepu..
kako to postici?
jebes ga.. ne bavim se ni cijeli dan politikom, a vec me glava boli..
hehehe.. u svakom slucaju, tuzla mi se cini kao dobar start, ali zbog netrpeljivosti na relaciji tuzla sarajevo i obrnuto, kreno bi ja od svoje mahale..
- Kurt_Kombajn
...bilo kako bilo, od primarnog je znacaja da religija ne bude u prvom planu...inace se niko nece pokrenuti iz mrtve tacke...ja mislim da je sada i budali jasno da u jednoj multi-sve-zivo-drzavi nacionalne stranke nemaju sta da traze...sa njima samo tapkamo u mraku, i na tome se nece nista promijeniti...
...i moram da se nadovezem na prethodno razmisljanje...sto se stranke tice, mozemo biti ne znam kakvi idealisti, ali kod jednog treba ostati na zemlji: potrebna je VELIKA guta para i jake veze i uticaj (i najmanje jedan tip sa iskustvom), da bi se kamenje uopste pocelo kotrljati, da bi se masinerija pokrenula...u tom smislu, prednost "ekoloskoj" stranci daje to sto bi se mogli uvezati sa drugim evropskim strankama sa istim predznakom...takve partije doduse finansijski ne stoje bas sjajno, ali bi se moglo racunati na svaku mogucu organizacionu pomoc, kao i lobiranje (ne smijte se, nije to nimalo beznacajno!)...vjerujem da bi mnogi bili odusevljeni idejom da u jednoj evropskoj zemlji "ekoloska" stranka ozbiljno kani osvajati vlast, a ne samo simbolicno mjesto u opoziciji...
...i moram da se nadovezem na prethodno razmisljanje...sto se stranke tice, mozemo biti ne znam kakvi idealisti, ali kod jednog treba ostati na zemlji: potrebna je VELIKA guta para i jake veze i uticaj (i najmanje jedan tip sa iskustvom), da bi se kamenje uopste pocelo kotrljati, da bi se masinerija pokrenula...u tom smislu, prednost "ekoloskoj" stranci daje to sto bi se mogli uvezati sa drugim evropskim strankama sa istim predznakom...takve partije doduse finansijski ne stoje bas sjajno, ali bi se moglo racunati na svaku mogucu organizacionu pomoc, kao i lobiranje (ne smijte se, nije to nimalo beznacajno!)...vjerujem da bi mnogi bili odusevljeni idejom da u jednoj evropskoj zemlji "ekoloska" stranka ozbiljno kani osvajati vlast, a ne samo simbolicno mjesto u opoziciji...
-
Toozla
#24 Re: prijedlog za osnivanje nove stranke
Digger, ovaj web site bi ponudjenu politicku opciju ucinio puno zanimljivijom kad bi poceo sa prezentovanjem statusnih informacija....digger wrote: Ne samo da sam vec svima dojadio gurajuci ovu ideju po forumu, nego sam napravio konkretnu bazu za virtualnu stranku koja je postavljena kao vebsajt. Cak ima i dobro ime koje pali kako kod nas tako i na engleskom!
Evo vam detalja pa mi sugerirajte sta da mijenjamo, poboljsamo, izbacimo, i sl. Trenutno ova "stranka" NEMA ni clanstva ni lidera, a ja cu kao "car-x" predati nekom drugom palicu da je nosi dalje.
...trenutni broj clanova (mozda i neka imena)....trenutne aktivnosti....status eventualnih projekata....osvrt na trenutnu politicku situaciju....itd...itd...
...sustina mog prijedloga je da omogucis zainteresovanim aktivnije ucesce u procesu stvaranja stranke putem web site-a, a informacije o zbivanju u stranci lakse pregledne...
...po mom' misljenju ucinio si jako dobar prvi korak ali zasto posustajes....kao sto vidimo potreba za alternativnim rjesenjima postoji...
-
digger
#25 Re: prijedlog za osnivanje nove stranke
E moj Toozla: i ti vise ne sljivis sta pisem. Pa bolan, gore ti stoji--jos u plavom--da stranka nema ni clanova ni lidera.Toozla wrote:Digger, ovaj web site bi ponudjenu politicku opciju ucinio puno zanimljivijom kad bi poceo sa prezentovanjem statusnih informacija....digger wrote: Ne samo da sam vec svima dojadio gurajuci ovu ideju po forumu, nego sam napravio konkretnu bazu za virtualnu stranku koja je postavljena kao vebsajt. Cak ima i dobro ime koje pali kako kod nas tako i na engleskom!
...trenutni broj clanova (mozda i neka imena)....trenutne aktivnosti....status eventualnih projekata....osvrt na trenutnu politicku situaciju....itd...itd...
...sustina mog prijedloga je da omogucis zainteresovanim aktivnije ucesce u procesu stvaranja stranke putem web site-a, a informacije o zbivanju u stranci lakse pregledne...
...po mom' misljenju ucinio si jako dobar prvi korak ali zasto posustajes....kao sto vidimo potreba za alternativnim rjesenjima postoji...
Ja nisam posustao kako ti kazes, ali mislim da sam prestar za direktnu aktivnost. Zamisli, pojavim se pred mladima sijede kose i procelav: ko Adriano Celentano! I ako bih ja mogao da koordiniram rad za pocetak, ovo je projekt mladih, za mlade. Do prije neki dan sam imao na sajtu notu da samo oni koji nisu stariji od 28 mogu da se kandiduju za lidere, ali sam to skinuo na sugestije drugih.
Originalno sam partiju nazvao Ujedinjeni Liberali BiH (zato je "ulbih") ali onda skontah ko su liberali u Srbiji pa brzo promjenih ime.
Prema tome, bujrum. Kada se prvih desetak clanova skupe i vidim da su ozbiljni, prebacicu im sajt na dalje raspolaganje.