evo, gore imamo sadasnji grb koji je malo modifikovan poslije 1995 i kao takav je dobio jedno tuzno lice, umjesto mosta dobio je usne dijeteta koje place...
voljeci svoj grad realizovao sam jednu ideju koja se razradjivala par godina. volim ovaj grb jer on meni predstavlja moj grad, grad u kojem sam rodjen i za kojeg sam se borio i za kojeg smatram da zasluzuje puno bolje rijesenje nego sadasnje. moja ideja se uveliko zasniva na ovome grbu. i nije samo grb, grad sa mojim rijesenjem dobiva i amblem i sest zastava cije boje su ukomponovane u grb. pa da krenemo...

postoje dvije verzije i skoro su identicne. razlikuju se u prijedelu mosta gdje jedan koristi most i kaskade koje se provlace kroz korito miljacke, dok druga varijanta koristi latinicno-cirilicni naziv grada koji se oslanja na gradske obale i tako sacinjava most koji spaja te dvije obale, spaja ljude.
oblik grba je promjenjen u trapezoidnoovalni da prazentuje kotlinu u kojem se grad nalazi. dva trokuta u vrhu grba predstavljaju planine koje okruzuju grad, a bjeli vrhovi i padine predstavljaju sarajevsku zimu kao vrijeme kada je moj grad bio domacin 14.ZOI. olimpijski krugovi i ZOI 84 koji su locirani izmedju dva zelena trokuta to jasnije naglasavaju. bijeli vrhovi i padine u isto vrijeme predstavljaju godisnju manifestaciju koja velica ovaj historijski moment u gradskoj historiji, a to je sarajevska zima.
vratnicka kapija je ostala neizmjenjena osim sto promijenih boju u sivu, koja je nekako prirodna boja kemenog zida, pogotovo starijeg. takodje sam na njenom centralnom dijelu dodao tri podatka. prvi je godina 1244, godina kada se sarajevo prvi ut spominje u jednom historijskom dokumentu u njegovom prvobitnom nazivu. spominje se kao vrhbosna u povelji madjarskog kralja bele 4. to je prvo pominjanje grada kroz historiju (poznato historiji do danasnjih dana) i smatram da je vrijedno da se nadje na gradskom grbu kao potvrda starosti. nesumnjam da ce buducnost mozda otkriti novi podatak, ali to se lako moze promijeniti sa pronalaskom istog. drugi podatak je godina 1462, godina osnivanja isa-begove zaduzbine poslije koje grad pocinje da se razvija u gradsku cijelinu kakav se odrzao do danas (njegov najstariji dio), zaduzbina koja je utemeljila i odredila ime gradu sarajevo. treci podatak je iz najnovije historije, a to je broj dana koliko je sarajevo izdrzalo u okruzenju odbijajuci sve nakane nasilnika da prodru i porobe grad. taj broj je 1425 i namjerno sam ga stavio u elipsu koja simbolizuje to okruzenje i otpor.
pored oblika, donji dio grba je dobio najvece izmjene. na prvoj varijanti je most koji se oslanja lijevu i desnu obalu koje su uklopljene u kotlinu grba predstavljenu u plavoj boji. kada se popnete na bilo koji most u gradu i pogledate uzvodno ili nizvodno vidite kaskade po kojima rijeka kultivisano protice. te kaskade su predstavljenje sa sest kruznih isjecaka. u drugoj varijanti, kao sto gore navedoh, umjesto mosta sluzi latinicno-cirilicni natpis da spaja dvije obale, da spaja ljude.
i u dnu grba se nalazi novina, dodatak za koji sam smatrao da ce samo uljepsati nas grb. radi se o staroj halki sa vrata koja simbolizuje da je sarajevo prijateljski za svakoga ko mu pokuca na vrata i zna da se na vrata treba pokucati prije nego sto se pokusa uci. za sve one koji nepostuju ljudske norme halka je tu da ih podsjeti na ljudska pravila, a uokruzeni broj 1425 je da ih podsjeti da niko nece nasilu moci uci, koliko god sarajevo bilo otvoreno i prijateljski, sarajevo zna da zatvori svoja vrata za one koji mu misle zlo. to bi nekako i bila poruka zlatne halke.
posto je grad vec izabrao svijetloplavu boju za boju zastave, tu sam boju uklopio kao podlogu za grb. zlatni okvir sam preuzeo sa starog grba.
e sada, grad je dobio i amblem, sto je novina. amblem se moze koristiti sa plakete, povelje grada i za svakodnevnu uptrebu. ja sam ga licno ukomponovao u sest zastava o kojima cu kasnije...
evo amblema...

amblem je okruglog oblika sa latinicnim i cirilicnim natpisom sarajevo. sa lijeve i desne strane se nalazi grb kralja tvrtka kao potvrda da je sarajevo na putu bosanskih vrijednosti i postivanja istih. amblem je taj koji se daje na koristenje u recimo komercijalne svrhe, dok grb grada moze samo predstavljati grad, bez ikakve komercijalizacije istoga.
a evo i najvece promjene za koju se zalazem. radi se o primjeni sest gradskih zastava. evo kako sam to zamislio...

do sada je grad imao samo jednu zastavu sa svijetloplavom podlogom. ja se zalazem da budemo prvi grad koji ce se predstavljati sa vise zastava, u nasem slucaju sest. boje su izvedene iz sest boja sa grba i svih sest su ravnopravne. ustvari, uvijek je jedna koja predstavlja grad a ostale je ravnopravno prate. a koja ce predstavljati grad? pa tu bi uveo da nakon svakog imeovanja gradonacelnika (cak i nakon reizbora) gradonacelnik odredi koja ce zastava da predstavlja grad za vrijeme njegovog/njenog sluzbovanja kao gradonacelnika grada. na ovaj nacin mozemo uvesti tradiciju da gradonacelnik bira sebi boju zastave (izmedju sest jednakih gradskih boja) koja mu se najvise svidja, i nakon odlaska mu se ta zastava poklanja.
ideja o sest zastava je jako festivalna. kada god je neka svecanost grad je u raznobojnim zastavama, puo ljepse izgleda nego sa samo jednom bojom, i to je glavni razlog sto sam se odlucio da ovo predlozim uz novi (redizajnirani) grb.
eto, odlucih da ovo sve postavim na gradskom portalu nebi li ponukao promjenu, kao i druge ideje da izadju na lice dana. jos jednom, mislim da sadasnji grb lici na dijete kojemu je oteta igracka, a moj grad to nije zasluzio. moj grad je zasluzio grb koji ga predstavlja sa puno vise reprezentacije od ovog sadasnjeg, a nadam se da cete se sloziti da moj redizajn starog grba je upravo to.
svako dobro.