PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

essex

#1 PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA

Post by essex »

Image

evo, gore imamo sadasnji grb koji je malo modifikovan poslije 1995 i kao takav je dobio jedno tuzno lice, umjesto mosta dobio je usne dijeteta koje place...
voljeci svoj grad realizovao sam jednu ideju koja se razradjivala par godina. volim ovaj grb jer on meni predstavlja moj grad, grad u kojem sam rodjen i za kojeg sam se borio i za kojeg smatram da zasluzuje puno bolje rijesenje nego sadasnje. moja ideja se uveliko zasniva na ovome grbu. i nije samo grb, grad sa mojim rijesenjem dobiva i amblem i sest zastava cije boje su ukomponovane u grb. pa da krenemo...

Image

postoje dvije verzije i skoro su identicne. razlikuju se u prijedelu mosta gdje jedan koristi most i kaskade koje se provlace kroz korito miljacke, dok druga varijanta koristi latinicno-cirilicni naziv grada koji se oslanja na gradske obale i tako sacinjava most koji spaja te dvije obale, spaja ljude.
oblik grba je promjenjen u trapezoidnoovalni da prazentuje kotlinu u kojem se grad nalazi. dva trokuta u vrhu grba predstavljaju planine koje okruzuju grad, a bjeli vrhovi i padine predstavljaju sarajevsku zimu kao vrijeme kada je moj grad bio domacin 14.ZOI. olimpijski krugovi i ZOI 84 koji su locirani izmedju dva zelena trokuta to jasnije naglasavaju. bijeli vrhovi i padine u isto vrijeme predstavljaju godisnju manifestaciju koja velica ovaj historijski moment u gradskoj historiji, a to je sarajevska zima.
vratnicka kapija je ostala neizmjenjena osim sto promijenih boju u sivu, koja je nekako prirodna boja kemenog zida, pogotovo starijeg. takodje sam na njenom centralnom dijelu dodao tri podatka. prvi je godina 1244, godina kada se sarajevo prvi ut spominje u jednom historijskom dokumentu u njegovom prvobitnom nazivu. spominje se kao vrhbosna u povelji madjarskog kralja bele 4. to je prvo pominjanje grada kroz historiju (poznato historiji do danasnjih dana) i smatram da je vrijedno da se nadje na gradskom grbu kao potvrda starosti. nesumnjam da ce buducnost mozda otkriti novi podatak, ali to se lako moze promijeniti sa pronalaskom istog. drugi podatak je godina 1462, godina osnivanja isa-begove zaduzbine poslije koje grad pocinje da se razvija u gradsku cijelinu kakav se odrzao do danas (njegov najstariji dio), zaduzbina koja je utemeljila i odredila ime gradu sarajevo. treci podatak je iz najnovije historije, a to je broj dana koliko je sarajevo izdrzalo u okruzenju odbijajuci sve nakane nasilnika da prodru i porobe grad. taj broj je 1425 i namjerno sam ga stavio u elipsu koja simbolizuje to okruzenje i otpor.
pored oblika, donji dio grba je dobio najvece izmjene. na prvoj varijanti je most koji se oslanja lijevu i desnu obalu koje su uklopljene u kotlinu grba predstavljenu u plavoj boji. kada se popnete na bilo koji most u gradu i pogledate uzvodno ili nizvodno vidite kaskade po kojima rijeka kultivisano protice. te kaskade su predstavljenje sa sest kruznih isjecaka. u drugoj varijanti, kao sto gore navedoh, umjesto mosta sluzi latinicno-cirilicni natpis da spaja dvije obale, da spaja ljude.
i u dnu grba se nalazi novina, dodatak za koji sam smatrao da ce samo uljepsati nas grb. radi se o staroj halki sa vrata koja simbolizuje da je sarajevo prijateljski za svakoga ko mu pokuca na vrata i zna da se na vrata treba pokucati prije nego sto se pokusa uci. za sve one koji nepostuju ljudske norme halka je tu da ih podsjeti na ljudska pravila, a uokruzeni broj 1425 je da ih podsjeti da niko nece nasilu moci uci, koliko god sarajevo bilo otvoreno i prijateljski, sarajevo zna da zatvori svoja vrata za one koji mu misle zlo. to bi nekako i bila poruka zlatne halke.
posto je grad vec izabrao svijetloplavu boju za boju zastave, tu sam boju uklopio kao podlogu za grb. zlatni okvir sam preuzeo sa starog grba.
e sada, grad je dobio i amblem, sto je novina. amblem se moze koristiti sa plakete, povelje grada i za svakodnevnu uptrebu. ja sam ga licno ukomponovao u sest zastava o kojima cu kasnije...
evo amblema...

Image

amblem je okruglog oblika sa latinicnim i cirilicnim natpisom sarajevo. sa lijeve i desne strane se nalazi grb kralja tvrtka kao potvrda da je sarajevo na putu bosanskih vrijednosti i postivanja istih. amblem je taj koji se daje na koristenje u recimo komercijalne svrhe, dok grb grada moze samo predstavljati grad, bez ikakve komercijalizacije istoga.
a evo i najvece promjene za koju se zalazem. radi se o primjeni sest gradskih zastava. evo kako sam to zamislio...

Image

do sada je grad imao samo jednu zastavu sa svijetloplavom podlogom. ja se zalazem da budemo prvi grad koji ce se predstavljati sa vise zastava, u nasem slucaju sest. boje su izvedene iz sest boja sa grba i svih sest su ravnopravne. ustvari, uvijek je jedna koja predstavlja grad a ostale je ravnopravno prate. a koja ce predstavljati grad? pa tu bi uveo da nakon svakog imeovanja gradonacelnika (cak i nakon reizbora) gradonacelnik odredi koja ce zastava da predstavlja grad za vrijeme njegovog/njenog sluzbovanja kao gradonacelnika grada. na ovaj nacin mozemo uvesti tradiciju da gradonacelnik bira sebi boju zastave (izmedju sest jednakih gradskih boja) koja mu se najvise svidja, i nakon odlaska mu se ta zastava poklanja.
ideja o sest zastava je jako festivalna. kada god je neka svecanost grad je u raznobojnim zastavama, puo ljepse izgleda nego sa samo jednom bojom, i to je glavni razlog sto sam se odlucio da ovo predlozim uz novi (redizajnirani) grb.
eto, odlucih da ovo sve postavim na gradskom portalu nebi li ponukao promjenu, kao i druge ideje da izadju na lice dana. jos jednom, mislim da sadasnji grb lici na dijete kojemu je oteta igracka, a moj grad to nije zasluzio. moj grad je zasluzio grb koji ga predstavlja sa puno vise reprezentacije od ovog sadasnjeg, a nadam se da cete se sloziti da moj redizajn starog grba je upravo to.
svako dobro.
Sarayman

#2 Re: PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA

Post by Sarayman »

Mislim da fakat treba mijenjati izgled grba grada. Ovi prijedlozi izgledaju bolje od aktuelnog i treba ih jos malo doraditi a onda na usvajanje..
karanana

#3 Re: PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA

Post by karanana »

sa ovim novim rjesenjem je dijete koje place dobilo cuclu u usta i sada vise ne place.
mislim da su tvoja rjesenja ok ali takodjer mislim i da su prenadjidjana. te imas olimpijadu, te neka tri datuma, te maksuz bijele detalje koji reprezentuju snijeg.....a ono latinicno-cirilicno sarajevo mjesto mostova......podsjeca me na situaciju za vrijeme rata kada je jedan znacajan dio grada bio podijeljen rijekom....na jednoj strani cirilica, na drugoj latinica.
slavkoimamodilera

#4 Re: PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA

Post by slavkoimamodilera »

A ovo sa ljiljanima ce ti proc' samo tako...:mrgreen:
Zox

#5 Re: PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA

Post by Zox »

Slazem se sa svim kritikama... Previse neharmonicnih boja, dodao bih.
zgembo_sa

#6 Re: PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA

Post by zgembo_sa »

Prekomplikovano, previse nekih sitnih nepotrebnih detalja, brojeva, slova... Sadasnjem grbu nista ne fali.
essex

#7 Re: PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA

Post by essex »

karanana:
sa ovim novim rjesenjem je dijete koje place dobilo cuclu u usta i sada vise ne place.
mislim da su tvoja rjesenja ok ali takodjer mislim i da su prenadjidjana. te imas olimpijadu, te neka tri datuma, te maksuz bijele detalje koji reprezentuju snijeg.....a ono latinicno-cirilicno sarajevo mjesto mostova......podsjeca me na situaciju za vrijeme rata kada je jedan znacajan dio grada bio podijeljen rijekom....na jednoj strani cirilica, na drugoj latinica.

vidis, ovo o cucli mi nije ni palo na pamet, bas me nasmija...o djdjama, to su samo historijski detalji koji nisu razbacani po grbu nego su centrirani vertikalno tako da doprinose harmonizaciji. bijele linije na planinama su simetricne, sto isto doprinosi harmonizaciji. one su tu da predstave jedan vazan dogadjaj u historiji grada kao i jedno najvecu gradsku manifestaciju koja se odrzava svake godine, to je gradska historija koja postaje tradicija i ono po cemu se grad poznaje, pa smatram da zasluzuje da se kao takva nadje na grbu grada. sto se tice latinicno-cirilicnog natpisa, to sam tek vidio kada sam procitao tvoj post i mozda si u pravu, zbog takvog jednog pogleda koji moze da izvrne i prikaze grad u totalno pogresnom svijetlu bi ovu varijantu trebalo izbaciti, sto nas ostavlja sa prvom, most sa kaskadama.

slavkoimamodilera:

nevidim problem. hrvatska je u doba komunizma u svome grbu imala historijski grb naroda, sahovnicu, srbija je imala svoj historijski grb ukomponovan u novi komunisticki, i to u doba mraka kako neki nazivaju, pa zasto vidis problem da u doba demokratije jedan grad neukomponuje historijski grb u svoj gradski amblem, kao historijsku cinjenicu i odrednicu?

zox:
Slazem se sa svim kritikama... Previse neharmonicnih boja, dodao bih.

zox, to su sve boje iz sadasnjeg grba i zastave, izuzev sto sam crnu zamijenio sivom jer smatram da boja vratnicke kapije nije crna nego je siva, patina vremena. ne krivi mene za harmoniju boja, iako se neslazem da su neharmonicne, mislim da se prilicno dobro uklapaju jedna u drugu.

zgembo_sa:
Prekomplikovano, previse nekih sitnih nepotrebnih detalja, brojeva, slova... Sadasnjem grbu nista ne fali.

zgembo_sa, ti svi "nepotrebni detalji" su historijske cinjenice koje se trebaju naci na grbu grada sa jednom tako bogatom historijom. vidis, prvo pominjanje grada u nekom zvanicnom dokumentu zasluzuje da se nadje na grbu grada, godina isa-egove zaduzbine je odredila grad kakvog ga danas poznajemo, iako on nije podigao grad iz temelja (sto potvrdjuje ona prva godina, znaci samo se nadovezuje na gradsku historiju), broj dana odbrane grada koji je (kako sam negdje procitao) najduze opsjedani grad (koji nije osvojen) u historiji modernog ratovanja, i kao takva historijska cinjenica je zavrijedila da se nadje da odredi grad kao neosvojiv za sve one koji mu rade o glavi.
i na krau sta reci o olimpijadi nego da se malo gradova u svijetu moze pohvaliti da su bili centar svijeta, centar sporta i druzenja, jedan od centara olimpijzma i njegove poruke, sto grad nastavlja sa sarajevskom zimom, najvecom grafdskom manifestacijom kulture.
mislim da svi ovi dogadjaji zasluzuju da se nadju na gradskom grbu, jer su historija naseg grada.
Zox

#8 Re: PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA

Post by Zox »

to nije siva nego beige -smeđa ;) uzmi je pipetom u PS ili Corelu pa ćeš vidjeti. u kontrastu ti je s plavom, sto crna na originalnom grbu nije bila :)
plava pozadina umjesto sive više pristaje planinarskom ili izviđačkom društvu nego gradu.
Originalni grb jedva nekako da prolazi što se harmonije tiče, tvoj je definitivno neharmoničan.
Last edited by Zox on 18/12/2008 15:41, edited 1 time in total.
karanana

#9 Re: PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA

Post by karanana »

i dalje mislim da je previse datuma. slazem se da treba neki datum osnivanja grada 14....ili taj 12..... mislim da je ZOI 84 nepotreban jer onda se moze staviti i SFF i svaki grad onda moze staviti taj neki znacajni datum sa nekim dogadjajem a ne znam da ijedan grad to stavlja.

slazem se da gradovi i drzave u grbove stavljaju obiljezja naroda (sahovnice, 4 s....). evo cak pogledaj i grbove gradova u republici srpskoj a i federaciji. medjutim, zalosno je to da se ljiljan smatra bosnjackim obiljezjem a sda je to podmetanje na zalost i prihvatila. stoga, za sarajevo kao multietnicki i glavni grad je neprihvatljivo da na grbu ima znak jednog naroda.
slavkoimamodilera

#10 Re: PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA

Post by slavkoimamodilera »

essex wrote: slavkoimamodilera:

nevidim problem...
Ne vidim ni ja ;-) ali ih je isuvise koji vide...
essex

#11 Re: PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA

Post by essex »

zox:
to nije siva nego beige -smeđa ;) uzmi je pipetom u PS ili Corelu pa ćeš vidjeti. u kontrastu ti je s plavom, sto crna na originalnom grbu nije bila :)
plava pozadina umjesto sive više pristaje planinarskom ili izviđačkom društvu nego gradu.
Originalni grb jedva nekako da prolazi što se harmonije tiče, tvoj je definitivno neharmoničan.

zox, uzeta je iz palete sivih i neznam kako ti je podesen monitor da prepoznaje boje, ja imam CYMK, boje koje se koriste u printanju, a mogu ti i postaviti ovdje digitalne karakteristike boje pa prekopiraj...bez nije vidjelo ni sa mikroskopom... siva je inace boja koja se uklapa u sve boje, gotovo neutralna. tvoja primjedba o planinarskim drustvima, nekontam..

karanana:
i dalje mislim da je previse datuma. slazem se da ima neki datum osnivanja grada 14....ili taj 12..... mislim da je ZOI 84 nepotreban jer onda se moze staviti i SFF i svaki grad onda moze staviti taj neki znacajni datum sa nekim dogadjajem a ne znam da ijedan grad to stavlja.
slazem se da gradovi i drzave u grbove stavljaju obiljezja naroda (sahovnice, 4 s....). evo cak pogledaj i grbove gradova u republici srpskoj a i federaciji. medjutim, zalosno je to da se ljiljan smatra bosnjackim obiljezjem a sda je to podmetanje na zalost i prihvatila. stoga, za sarajevo kao multietnicki i glavni grad je neprihvatljivo da na grbu ima znak jednog naroda.

grb kralja tvrtka je bio prije sda i cak se ne nalazi ni u amblemu sda, to je grb bosanske drzavnosti. to sto je sda preuzela ljiljan nema veze sa tvrtkovim drzavnim (porodicnim) grbom. da sam ja stavio po jedan ljiljan sa lijeve i desne strane, slozio bih se (mozda, iako ni ljiljan nije sda) ali bi lakse pristao da si u pravu. ako se mi necemo drzati svoje historije niko nam je nece odrzati. tvrtkov grb je tu da prikaze bosansku drzavnost samo to i predstavlja, ne jedan narod (mislim odredjen vjerom) nego drzavu i njenu historiju.
o sff, pa nemozes porediti filmski festival sa olimpijskim igrama. sff je komercijalnog karaktera, promocija novih filmova. olimpijada je ipak nesto za sta se treba izboriti da se dobije, a i malo je gradova u toj porodici. svako selo moze da organizuje ff, ali je pitanje ko moze dobiti oi.
hakazvaka

#12 Re: PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA

Post by hakazvaka »

prekomplikovano, prenatrpano, neharmonicno..
essex

#13 Re: PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA

Post by essex »

hakazvaka wrote:prekomplikovano, prenatrpano, neharmonicno..
prekomplikovano (cega,ba)...prenatrpano (kuda najvise)...neharmonicno (ha?)
hakazvaka

#14 Re: PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA

Post by hakazvaka »

essex wrote:
prekomplikovano (cega,ba)...prenatrpano (kuda najvise)...neharmonicno (ha?)
jel ti to nemozes podnijet kritiku ? nisi ni trebao postati ovdje ako si ispocetka planirao takve odgovore na tudje kritike postirati...

prenatrpano ti je u sredini gdje su cak 3 datuma ispisana na kapiji.. i pri vrhu gdje izmedju planina pise ZOI 84 (moglo je ostati na logo-u olimpijskih igara..
boje.. :-) ...
Baltazar_khan

#15 Re: PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA

Post by Baltazar_khan »

CAPAJEBO :lol:
hali gali halid

#16 Re: PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA

Post by hali gali halid »

Bezveze, dobar je ovakav kakav jeste...
chaos158

#17 Re: PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA

Post by chaos158 »

Ja ne vidim u čemu je vaš problem? Što ste odmah krenuli sa šalama i ismijavanjem essex-a? Lik se potrudio napraviti grb dostojan našeg grada, istina, treba još malo minorne dorade i modifikovanja, ništa što se ne može riješiti, a vi ga odmah dočekaste na nož.
Stvarno nije fer. Ako se on već mogao dovoljno potruditi i napraviti grb, pa valjda je najmanje što vi možete uraditi neki konstruktivan prijedlog, savjet, a ne šikaniranje...
Last edited by chaos158 on 18/12/2008 21:32, edited 1 time in total.
chaos158

#18 Re: PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA

Post by chaos158 »

chaos158 wrote:Ja ne vidim u čemu je vaš problem? Što ste odmah krenuli sa šalama i ismijavanjem essex-a? Lik se potrudio napraviti grb dostojan našeg grada, istina, treba još malo minorne dorade i modifikovanja, ništa što se ne može riješiti, a vi ga odmah dočekaste na nož.
Stvarno nije fer. Ako se on već mogao dovoljno potruditi i napraviti grb, pa valjda je najmanje što vi možete uraditi neki konstruktivan prijedlog, savjet, a ne šikaniranje...
fishtrija

#19 Re: PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA

Post by fishtrija »

Covjek se potrudio stvarno ali ocito nije dizajner niti ga je neko uputio kako se simboli ikakvi prave i da je osnovno da budu jednostavni. Njegova rjesenja nisu i to je najveci problem. Ja mislim takodjer da je danasnji grb sasvim ok, jednostavan i funkcionalan, simbolican i harmonican. Samo mozda da mu boje promijene i da onu odvratnu gadnu svijetlo plavkastozelenkastu zastavu na kojoj stoji promijene...
karanana

#20 Re: PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA

Post by karanana »

ja ga nisam sikaniro niti se ismijavo, nego sam dao svoje iskreno misljenje koje je essex, nadam se i ocekivao. inace valjda on ne bi stavio svoj rad na javni forum.
ja, da budem iskren, nisam ni znao da ima konkurs ili ideja da se grb mijenja. i ja bi neki sa ljiljanom na vrhu, mozda izmedju ova dva planinska vrha jedan zlatni staviti a izbrisat one silne brojeve i ime ZOI 84. sta ce ti ime jedne firme na gradskom grbu??
essex

#21 Re: PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA

Post by essex »

ovo nije kritika, ovo je gomilanje pridjeva. i prije tvojih postova sam odgovarao na kritike, ali ovo sto ti napisa nema veze sa kritikom. obicno kada kritikujes nesto imas i obrazlozenje, sto si na kraju i napravio kada sam te isprovocirao.
"prenatrpano ti je u sredini gdje su cak 3 datuma ispisana na kapiji.. i pri vrhu gdje izmedju planina pise ZOI 84 (moglo je ostati na logo-u olimpijskih igara..
boje.. :-) ..."
evo, ov sto si napisao je nekakva kritika na koje se jos i nesto moze reci...
s obzirom na velicinu kapije koja je potpuno cista i bez ikakvih ornamentalnih detalja tri datuma u sredini ne predstavljaju problem jer su centrirana geometrijski tako da slijede dva luka sa ljeve i desne strane koji i onako prave fokus u sredini koji sam ja iskoristio sa postavljanje dvije godine iz historije grada kao i broj dana opsade grada.
sto se tice vrha, bavio sam se mislju da samo postavim logo ZOI 84, ustvari sarajevsku pahulju, ali se nekako odlucih za krugove i text. ja sam i postavio da vidim sta drugi misle, i nije tesko nista izmijeniti...mozda ako mislite da bi pahulja u vrhu bolje izgledala mogu napraviti i tu izmjenu. ostaviti same krugove a ne naznaciti na sta se odnose je malo nedoreceno. pahulja oze sama za sebe da stoji jer tacno odredjuje.
boje, hebiga...to su zvanicne boje sa grba i zastave grada...meni licno ne izgleda lose (ja boje nisam birao tako da nebranim sebe) imas svijetle i tamne tonove, tamniji su veci elementi grba na jednom svijetlom tonu, a druga dva svijetla tona su iskoristena za detaljisanje sto je prilicno harmonicno.
Baltazar_khan wrote:CAPAJEBO :lol:
tu sam da cak i nasmijem...
hali gali halid wrote:Bezveze, dobar je ovakav kakav jeste...
posteno, ali se meni nesvidja...
chaos158 wrote:Ja ne vidim u čemu je vaš problem? Što ste odmah krenuli sa šalama i ismijavanjem essex-a? Lik se potrudio napraviti grb dostojan našeg grada, istina, treba još malo minorne dorade i modifikovanja, ništa što se ne može riješiti, a vi ga odmah dočekaste na nož.
upravo je to i razlog sto sam otvorio ovaj topik. svaki prijedlog cu razmotriti, mozemo prodiskutovati, samo se treba fokusirati na one detalje sto su stvarno bitni za grad, a toliko je toga da stvarno samo jednom raspravom mozemo doci do onoga sto stvarno predstavlja grad.
essex

#22 Re: PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA

Post by essex »

karanana wrote:ja ga nisam sikaniro niti se ismijavo, nego sam dao svoje iskreno misljenje koje je essex, nadam se i ocekivao. inace valjda on ne bi stavio svoj rad na javni forum.
ja, da budem iskren, nisam ni znao da ima konkurs ili ideja da se grb mijenja. i ja bi neki sa ljiljanom na vrhu, mozda izmedju ova dva planinska vrha jedan zlatni staviti a izbrisat one silne brojeve i ime ZOI 84. sta ce ti ime jedne firme na gradskom grbu??
ma ne karanana, ti si samo rekao sta mislis i zbog toga sam i postavio...a vidis taj ljiljan se ne uklapa izmedju dvije planine jer pored toga sto predstavljaju sarajevske planine predstavljaju i festival sarajevska zima koji bastini tradiciju ZOI84. ZOI84 je mozda danas firma, medjutim na grbu je kao oznaka manifestacije i ne podrzava firmu...mozda da se sve (kako navedoh u prethodnom odgovoru) promijeni u sarajevsku pahulju, koja i predstavlja sarajevsku zimu..
konkurs nepostoji, ovo je cisto moja razrada staroga grba i nista vise.
sto se tice brojeva, mislim da treba da stoje, vazni su za historiju grada.
BarbaDue

#23 Re: PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA

Post by BarbaDue »

ja nisam sarajlija pa ne znam da li ja trebam da komentarisem, ali eto valjda se necete ljutiti :-D

prvi komentar bi bio: "sto jednostavno kad moze komplikovano", znaci prijatelju previse si zakomplikovao, da ti se zavrti u glavi od podataka koji su u obiljezju grba.
pa ne moze bar ja tako mislim na jednom grbu konkretno na grbu grada sarajeva biti oslikana citava njegova istorija.

drugi komentar bi bio: previse boja u jednom grbu (šareno), izmjenjeni oblik grba(pokusano se je biti orginalno, ali za mene ne dovoljno dobro, bez obzira na objasnjenje)
dva puta se stavlja naglasak na ZOI, zasto?, u redu postujem ali mislim da nema potrebe na grbu obiljezavati ZOI '84, pa drug zamisli za 10 godina mozda Sarajevo bude domacin ponovo ZOI.

treci komentar: "zasto druze sest boja", pa sto zakomplikovati i onako zakomplikovano, zar ne bi bilo smijesno da recimo neki zvanicnik dođe u sarajevo
svakog novog mandata i svaki put vidi razlicitu zastavu? pa nije sarajevo obdeniste!

mozda jos nesto ima ali eto, to je to na prvo gledanje i citanje.
sve u svemu dobar pokusaj, ali za mene je stari grb puno puno jednostavniji i ljepsi.
hakazvaka

#24 Re: PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA

Post by hakazvaka »

BarbaDue wrote:ja nisam sarajlija pa ne znam da li ja trebam da komentarisem, ali eto valjda se necete ljutiti :-D

prvi komentar bi bio: "sto jednostavno kad moze komplikovano", znaci prijatelju previse si zakomplikovao, da ti se zavrti u glavi od podataka koji su u obiljezju grba.
pa ne moze bar ja tako mislim na jednom grbu konkretno na grbu grada sarajeva biti oslikana citava njegova istorija.

drugi komentar bi bio: previse boja u jednom grbu (šareno), izmjenjeni oblik grba(pokusano se je biti orginalno, ali za mene ne dovoljno dobro, bez obzira na objasnjenje)
dva puta se stavlja naglasak na ZOI, zasto?, u redu postujem ali mislim da nema potrebe na grbu obiljezavati ZOI '84, pa drug zamisli za 10 godina mozda Sarajevo bude domacin ponovo ZOI.

treci komentar: "zasto druze sest boja", pa sto zakomplikovati i onako zakomplikovano, zar ne bi bilo smijesno da recimo neki zvanicnik dođe u sarajevo
svakog novog mandata i svaki put vidi razlicitu zastavu? pa nije sarajevo obdeniste!

mozda jos nesto ima ali eto, to je to na prvo gledanje i citanje.
sve u svemu dobar pokusaj, ali za mene je stari grb puno puno jednostavniji i ljepsi.
:thumbup:

evo ti konkretni prijedlozi ako tako vise volis, ali ja kolko vidim ko god ti nesto kaze ti nadjes opravdanje zasto je to tako... uvijek ima razlog..

skloni te sve brojeve.. skloni naziv zoi84, sasvim je dovoljan simbol jer svako zna sta oni krugovi predstavljaju..
skloni ove silne outline.. ostavi sve u par boja :-)
BSn

#25 Re: PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA

Post by BSn »

hakazvaka wrote:evo ti konkretni prijedlozi ako tako vise volis, ali ja kolko vidim ko god ti nesto kaze ti nadjes opravdanje zasto je to tako... uvijek ima razlog..

skloni te sve brojeve.. skloni naziv zoi84, sasvim je dovoljan simbol jer svako zna sta oni krugovi predstavljaju..
skloni ove silne outline.. ostavi sve u par boja :-)
Ovo je, ukratko, ono sta sam i ja zelio napisati.

P.S. Svidja mi se ovaj most i kaskade. :D :thumbup:
Post Reply