Prijedlog izmjena Zakona o radu u BiH

edo_79

#1 Prijedlog izmjena Zakona o radu u BiH

Post by edo_79 »

JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#2 Re: Prijedlog izmjena Zakona o radu u BiH

Post by JoseMujica »

naša majka Turska če nam donijeti punu blagodat azijskog feudokapitalizma...ako vam šta nije pravo molite se dragom allahu da se to promjeni....ako vam ne ide onda se ne molite dovoljno

- sažetak prošnjaćke ekonomsko-socijalne agende

Poljine, 25.5.2010.
Naslovnica

#3 Re: Prijedlog izmjena Zakona o radu u BiH

Post by Naslovnica »

A šta su prihvatili, ako ovo nisu?
I na kraju, pola ovih prijedloga će da prođe...
madner

#4 Re: Prijedlog izmjena Zakona o radu u BiH

Post by madner »

Nadalje, poslodavci su tražili i brisanje mogućnosti usklađivanja najniže plaće sa povećanjem troškova života.

Također, traže da radni odnos prestane sa 40 godina radnog staža upisanog u radnu knjižicu, a ne staža osiguranja kako je to do sada regulisano.

Radnicima se onemogućava i da se obrate sudu ako smatraju da im je poslodavac povrijedio neko pravo iz radnog odnosa prilikom otkaza ugovora o radu sa ponudom izmijenjenog ugovora.
Tako treba, ovo je sustina problema. :D
Novak20

#5 Re: Prijedlog izmjena Zakona o radu u BiH

Post by Novak20 »

Ovo je osveta loših đaka koji su se obogatili na tuđoj muci. Samo im malo para i uvijek će im biti malo.

Tako i treba kad svi šute i još ne znaju šta ih je snašlo.
damirc_sa

#6 Re: Prijedlog izmjena Zakona o radu u BiH

Post by damirc_sa »

Vjerujte da se je danas ovaj zakon usvojio digla bi se halabuka 7-10 dana i onda bi se sve nastavilo po starom. Bunili bismo se mi koji radimo i izdržavamo ove nehljebe koji rade na crno, a godinama su na birou. Iste te kojima mi plačamo zdravstveno.

Ovakav zakon je vec u primjeni ima 10 godina svi mi koji radimo kod privatnika znamo da nemamo nikakvih prava vec jednostavno ako ti se sviđa radis, a ako ne knjižica i preko vrata
dječak sa šibicama

#7 Re: Prijedlog izmjena Zakona o radu u BiH

Post by dječak sa šibicama »

Bitno je da ne puca, ha ja.

Bez clana "Poslodavci traze da minimalno 50% zaposlenih u njihovim firmama radi besplatno, a 10% njih poslodavcu moraju dati tri litra krvi mjesecno", ne priznajem novi zakon o radu.
Drinski

#8 Re: Prijedlog izmjena Zakona o radu u BiH

Post by Drinski »

dječak sa šibicama wrote:Bitno je da ne puca, ha ja.

Bez clana "Poslodavci traze da minimalno 50% zaposlenih u njihovim firmama radi besplatno, a 10% njih poslodavcu moraju dati tri litra krvi mjesecno", ne priznajem novi zakon o radu.
da i ti nisi budzetlija kome ovo smeta?
dječak sa šibicama

#9 Re: Prijedlog izmjena Zakona o radu u BiH

Inace, najjace u svemu je sto su famozni "poslodavci" ljudi koji su uz pomoc politike unistili sve one firme, privatizirali ih za male pare, a sad naravno zele i poslovati sa enormnom dobiti.

Uvodjenje robovlasnickog sistema je njihovo rjesenje, samo nemaju muda jos uvijek izaci javno sa tim zahtjevom.
dale cooper

#10 Re: Prijedlog izmjena Zakona o radu u BiH

Post by dale cooper »

Drinski wrote:
dječak sa šibicama wrote:Bitno je da ne puca, ha ja.

da i ti nisi budzetlija kome ovo smeta?
Ako je ovo što piše gore u prvom postu istina, trebalo bi svakome smetati.
dječak sa šibicama

#11 Re: Prijedlog izmjena Zakona o radu u BiH

Uz teme koje su nam dale odgovor koliko budzetlija pise na forumu, ova tema ce nam dati odgovor i koliko "poslodavaca" i njihovih supruga, babinih sinova, amidzica i daidzica pise na forumu :D
O'zone
Globalni moderator

#12 Re: Prijedlog izmjena Zakona o radu u BiH

Post by O'zone »

Samo oštro! Trebali su dodat još neki odredbi pa da naguze radnike još više. Kad ne znaju da se bore za svoja prava nek im ih drugi nameće.

Nek su naši i nek ne puca pa makar ga ne vadili nikad.
The Realist

#13 Re: Prijedlog izmjena Zakona o radu u BiH

Post by The Realist »

Još samo da uvedi neplaćeni probni rad 6 mjeseci, a sljedećih 6 mjeseci da se radi za 50% minimalne plate i to je onda to.
edo_79

#14 Re: Prijedlog izmjena Zakona o radu u BiH

Post by edo_79 »

dječak sa šibicama wrote:Uz teme koje su nam dale odgovor koliko budzetlija pise na forumu, ova tema ce nam dati odgovor i koliko "poslodavaca" i njihovih supruga, babinih sinova, amidzica i daidzica pise na forumu :D
Ja radim u privatnom sektoru, krv sam propišao dok sam stigao do ovog radnog mjesta, i sad mi treba neka seljačina (karakterna osobina) iz Pripizdine Gornje smanjit i ovo mallo crkavice što imam, da bi on imao za službeno auto, službeni put, službenu kuravu itd itd itd ....
dječak sa šibicama

#15 Re: Prijedlog izmjena Zakona o radu u BiH

Radnicima je vaznije okrenuti janje ili zarostiljati 10 cevapa uz prvi maj, nego kao u demokratskim drzavama, izaci na ulice sa transparentima.

Poslodavci mogu, koliko im se moze.

Bas me zanima predlazu li ovakva "prava" i onim "radnicima" sto su na budzetu.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#16 Re: Prijedlog izmjena Zakona o radu u BiH

Post by JoseMujica »

1990. godine su narodi i narodnosti bivše SFRJ rekli da im ne valja socijalističko samoupravljanje i da žele slobodu i kapitalizam

eto vam ga na :izet:
edo_79

#17 Re: Prijedlog izmjena Zakona o radu u BiH

Post by edo_79 »

dječak sa šibicama wrote:Radnicima je vaznije okrenuti janje ili zarostiljati 10 cevapa uz prvi maj, nego kao u demokratskim drzavama, izaci na ulice sa transparentima.

Onim koju se mogu skrpit da okrenu janje il zaroštiljaju 10 ćevapa za maj ..... s ostalim se u potpunost i slažem
O'zone
Globalni moderator

#18 Re: Prijedlog izmjena Zakona o radu u BiH

Post by O'zone »

edo_79 wrote:
dječak sa šibicama wrote:Uz teme koje su nam dale odgovor koliko budzetlija pise na forumu, ova tema ce nam dati odgovor i koliko "poslodavaca" i njihovih supruga, babinih sinova, amidzica i daidzica pise na forumu :D
Ja radim u privatnom sektoru, krv sam propišao dok sam stigao do ovog radnog mjesta, i sad mi treba neka seljačina (karakterna osobina) iz Pripizdine Gornje smanjit i ovo mallo crkavice što imam, da bi on imao za službeno auto, službeni put, službenu kuravu itd itd itd ....
Da.
The Realist

#19 Re: Prijedlog izmjena Zakona o radu u BiH

Post by The Realist »

I onda mi kažu ima života ovdje, kritikuju što želim da napustim državu.... Pa normalno da ću ju napustiti, a.B.d., čim se prvi uslovi za to steknu.
dječak sa šibicama

#20 Re: Prijedlog izmjena Zakona o radu u BiH

JoseMujica wrote:1990. godine su narodi i narodnosti bivše SFRJ rekli da im ne valja socijalističko samoupravljanje i da žele slobodu i kapitalizam

Ti sad ode u krajnost, da je onaj sistem valjao ikome, nebi propao u cijeloj Europi.

Firme u kojima je jedan radio za petoricu, dok su ostala cetvorica ili cetiri One ispijale kafe po citav dan u cajnim kuhinjama, nema tu dugorocnosti.

Inace, kod nas nije ni nehumani kapitalizam na djelu, vec cisti feudalizam.
dale cooper

#21 Re: Prijedlog izmjena Zakona o radu u BiH

Post by dale cooper »

JoseMujica wrote:1990. godine su narodi i narodnosti bivše SFRJ rekli da im ne valja socijalističko samoupravljanje i da žele slobodu i kapitalizam

Ne bi bio problem da je ovo zaista kapitalizam i sloboda kakva se uživa na zapadu. Jeste...ali u kurcu.
The Realist

#22 Re: Prijedlog izmjena Zakona o radu u BiH

Post by The Realist »

Btw. ovakve stvari me samo navode da NIŠTA domaće ne kupujem, jer koji klinac imam podržavati ove robovlasnike?
dječak sa šibicama

#23 Re: Prijedlog izmjena Zakona o radu u BiH

edo_79 wrote:
dječak sa šibicama wrote:Radnicima je vaznije okrenuti janje ili zarostiljati 10 cevapa uz prvi maj, nego kao u demokratskim drzavama, izaci na ulice sa transparentima.

Onim koju se mogu skrpit da okrenu janje il zaroštiljaju 10 ćevapa za maj ..... s ostalim se u potpunost i slažem
Svejedno je, kod nas se ljudi vole pretvarati da zive u nekoj paralelnoj stvarnosti.

Niko da se suoci sa sve vecim problemima, samo se glava zabada u pijesak i bjezi od problema na temu "sirovina Dodik" i "novi rat".

Sa istim se razmisljanjem izlazi i na izbore, i tako dalje... zato nam i propada drzava, samo je pitanje vremena totalnog kolapsa. Dok se jos moze dici kredit za budzetske plate, ali i tome polako dolazi kraj.

Nakupljeni bijes onih sto crnce kod "poslodavaca" ne moram ni govoriti. Sve ce to jednom eksplodirati.
O'zone
Globalni moderator

#24 Re: Prijedlog izmjena Zakona o radu u BiH

Post by O'zone »

The Realist wrote:Btw. ovakve stvari me samo navode da NIŠTA domaće ne kupujem, jer koji klinac imam podržavati ove robovlasnike?
E jbg-a. Pa kad kupuješ i strano ide preko zastupništva koje drže lokalne HaĐe. Tako da je najbolje umrijeti i nedat' kurvama ništa :mrgreen:
dječak sa šibicama

#25 Re: Prijedlog izmjena Zakona o radu u BiH

The Realist wrote:Btw. ovakve stvari me samo navode da NIŠTA domaće ne kupujem, jer koji klinac imam podržavati ove robovlasnike?
To je posebna tema, kad god sam rekao da ne zelim puniti djepove nekakvom krimosu koji vodi Bingo i kojem radnici rade kao robovi, napadnu me da sam nepatriot.

Amko, Bingo, Hose, Penny, sve ista banda. Svaki vara na porezu, vara drzavu, pljacka radnike, ali kao patriotski je kupovati kod njega.
Post Reply