Pozdrav svima,
Jedno pitanje, mada malo apsurdno ali eto, kad se podnosi prijava poreza na imovinu tj. za porez na poslovni prostor koji je dat pod zakup da li se obracunava taj porez za prethodnu godinu za period na koji je ugovor glasio ili za predstojeci period do kada je ugovor zakljucen, pa kad se produzi opet se plati itd?
Prijava poreza na imovinu
Moderator: anex
-
Matea30
#2 Re: Prijava poreza na imovinu
forumka wrote:Pozdrav svima,
Jedno pitanje, mada malo apsurdno ali eto, kad se podnosi prijava poreza na imovinu tj. za porez na poslovni prostor koji je dat pod zakup da li se obracunava taj porez za prethodnu godinu za period na koji je ugovor glasio ili za predstojeci period do kada je ugovor zakljucen, pa kad se produzi opet se plati itd?
Porez na imovinu se placa bez obzira na to dali je izat ili ne i placa se unaprijed za godinu. Znaci sada podnosis prijavu i uplacujes porez za 2011 godinu. U svim kantonima rok je 31/01/2011, osim Tuzlanskog, gdje je rok 28/02/2011
-
forumka
#3 Re: Prijava poreza na imovinu
Hvala Matea30, uvijek mi pomognes sa odgovorom kad nisam sigurna
. Znam da se podnosi do 31.01. a u pitanju je davanje prostora u zakup tako da ne obracunavam za citavu godinu nego zavisno na koliko dugo se ugovor zakljucuje odnosno do kojeg datuma u toku 2011. godine,pa ako se produzi onda prolongiram itd.
P.S. Puna si znanja i uvijek dajes pravi odgovor.
- likce
#4 Re: Prijava poreza na imovinu
Unaprijed se zaracunava,tj.za 2011 godinu i podnosi se do 31.01.11!forumka wrote:Hvala Matea30, uvijek mi pomognes sa odgovorom kad nisam sigurna. Znam da se podnosi do 31.01. a u pitanju je davanje prostora u zakup tako da ne obracunavam za citavu godinu nego zavisno na koliko dugo se ugovor zakljucuje odnosno do kojeg datuma u toku 2011. godine,pa ako se produzi onda prolongiram itd.
Jeste koliko dugo ugovor traje za taj period i podnosis,ako bude aneks ugovora na produzenje opet isti postupak,samo nemoj zaboraviti ugovor ovjeriti u poreskoj!
Koeficijent za izracunavanje cijene za prijavu je 0,75 * kvadratura,npr. 0,75 * 400m2 = 300,00 KM !
A ovo sto matea30 kaze da se placa bez obzira jel izdat pod zakup il nije ,nisam uvjeren u to,nisam siguran!
Jedino sam siguran da ga kod mene u firmi placa samo za poslovne prostore izdate pod zakup,a za ostalo sto je u vlasnistvu firme a koje nije izdato pod zakup ne placa!
-
edobih
#5 Re: Prijava poreza na imovinu
na stranici porezne uprave fbih ima obavijest ko je u obavezi uplate poreza na imovinu,između toga stoji i da je oveznik uplate i vlasnik (pravno ili fizičko lice) poslovnog prostora,ne mora biti prostor dat pod zakup.sve provjereno i u poreznoj upravi zenica,jer smo imali nedoumicu oko navedenog stava.primaju prijave i nakon 31.01.2011.
-
Dendrlix
#6 Re: Prijava poreza na imovinu
Vikendicu, livadu, sumu, oranicu.... Sta god da imas moras platiti drzavi porez na imovinu.