prijava patenta

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Mustafapasa

#1 prijava patenta

Post by Mustafapasa »

Pozdravljam, otvaram temu kako bih dobio informacije o proceduri prijave patenta...da li mi neko moze objasniti osnovne korake te da li se mora i samo rjesenje izraditi ili kako...?
Dakle, imam ideju, izvodiva je, moze se uraditi i po ovome sto sam gledao, takve nema jos...
zahvaljujem
kadinica

#2 Re: prijava patenta

Post by kadinica »

http://www.ipr.gov.ba/hr/patenti-hr/pos ... bh-hr.html

Naoružaj se srpljenjem, postupak dugo traje. Sretno.
Mustafapasa

#3 Re: prijava patenta

Post by Mustafapasa »

hvala, gledao sam vec, ali mi treba neko sa iskustvom...
da li oni vrse provjeru da li je to vec neko tako uradio? sta ako jeste a sta ako nije? na kojem nivou to rade, drzavnom, internacionalnom ili?
mgogic

#4 Re: prijava patenta

Post by mgogic »

Ne znam kako su djelotvorni u pretrazi, ali bi pretraga trebalo da bude na svjetskom nivou (a zaštita na državnom).

Pojednostavljeno, stvar je u tome što predmet zaštite treba da bude:

1. NEŠTO NOVO,
2. NEŠTO ŠTO U ODNOSU NA PRIJAŠNJE ZNANJE (KOJE POSTOJI U CIJELOM SVIJETU) PREDSTAVLJA ZNAČAJAN INVENTIVAN KORAK KOJI NEKO SA ZNANJEM U TOJ OBLASTI NE BI MOGAO LAKO SMISLITI.

Tako npr. ako si smislio novi lijek, koji je se u jednom molekulu razlikuje od BRUFENA, ali ima iste efekte kao brufen i nije ni jeftiniji, ni bolji za organizam, niti ima druge značajne razlike, vjerovatno bi prošao prvi uslov, ali ne bi drugi.

Ovo bubam napamet, iz glave, ne poznam BH zakon, ali sam radio sa zakonima o patentu drugih država, što je u pet deka.

Moj ti je savjet, da ako imas nesto novo, sto mislis da vrijedi, probaj aplicirati u US, ili EPO (Evropski patent), jer je vece trziste (jest da su veci troskovi), ali u idealnoj situaciji, kada bi napravio BUM sa svojim izumom, i patentirao ga u BiH (sto nije pretjerano tesko), nakon 12 mjeseci bi neko treci mogao slobodno koristiti tvoj izum u US ili Brazilu ili gdje vec ne bi, a ti mu ne bi mogao nista.
žuti

#5 Re: prijava patenta

Post by žuti »

Moj ti je savjet, da ako imas nesto novo, sto mislis da vrijedi, probaj aplicirati u US, ili EPO (Evropski patent),
Znas li kako ide postupak za US trziste?
omađijaj me

#6 Re: prijava patenta

Post by omađijaj me »

Kolko je ono zaštita patenta? Jel se diže višegodišnji kredit?
Haj zdra'o

By omađijaj me®
mgogic

#7 Re: prijava patenta

Post by mgogic »

žuti wrote:
Moj ti je savjet, da ako imas nesto novo, sto mislis da vrijedi, probaj aplicirati u US, ili EPO (Evropski patent),
Znas li kako ide postupak za US trziste?
Yep! Sa Amerikancima sam vec radio! Jel treba nesto konkretno?
mgogic

#8 Re: prijava patenta

Post by mgogic »

omađijaj me wrote:Kolko je ono zaštita patenta? Jel se diže višegodišnji kredit?
Haj zdra'o

By omađijaj me®
Nisam siguran za BiH, ali ne bi trebale biti skupe takse i naknade!

Vise posla je oko sastavljanja prijave (citaj troskovi advokata i strucnjaka za patente)!
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#9 Re: prijava patenta

Post by JoseMujica »

mgogic wrote:Ne znam kako su djelotvorni u pretrazi, ali bi pretraga trebalo da bude na svjetskom nivou (a zaštita na državnom).

Pojednostavljeno, stvar je u tome što predmet zaštite treba da bude:

1. NEŠTO NOVO,
2. NEŠTO ŠTO U ODNOSU NA PRIJAŠNJE ZNANJE (KOJE POSTOJI U CIJELOM SVIJETU) PREDSTAVLJA ZNAČAJAN INVENTIVAN KORAK KOJI NEKO SA ZNANJEM U TOJ OBLASTI NE BI MOGAO LAKO SMISLITI.

Tako npr. ako si smislio novi lijek, koji je se u jednom molekulu razlikuje od BRUFENA, ali ima iste efekte kao brufen i nije ni jeftiniji, ni bolji za organizam, niti ima druge značajne razlike, vjerovatno bi prošao prvi uslov, ali ne bi drugi.

Ovo bubam napamet, iz glave, ne poznam BH zakon, ali sam radio sa zakonima o patentu drugih država, što je u pet deka.

Moj ti je savjet, da ako imas nesto novo, sto mislis da vrijedi, probaj aplicirati u US, ili EPO (Evropski patent), jer je vece trziste (jest da su veci troskovi), ali u idealnoj situaciji, kada bi napravio BUM sa svojim izumom, i patentirao ga u BiH (sto nije pretjerano tesko), nakon 12 mjeseci bi neko treci mogao slobodno koristiti tvoj izum u US ili Brazilu ili gdje vec ne bi, a ti mu ne bi mogao nista.
:thumbup: ovo je toliko malo i beznačajno tržište da se ne isplati patentirati
desperate housewife

#10 Re: prijava patenta

Post by desperate housewife »

kakvi su uopšte troškovi? Preusmjeri me na milion nekih dokumenata al nigdje nije jasno navedeni koji su troškovi registracije patenta??
mgogic

#11 Re: prijava patenta

Post by mgogic »

desperate housewife wrote:kakvi su uopšte troškovi? Preusmjeri me na milion nekih dokumenata al nigdje nije jasno navedeni koji su troškovi registracije patenta??
Cini mi se da u BiH tarifa administrativnih taksi uredjuje to pitanje.

Opet nisam siguran, ali kad sam nesto drugo radio, kao da sam vidio da pod nekim tarifnim brojevima se vodi taksa za odrzavanje patenta (pa po tom zakljucujem da ima i za ostale troskove).

NAjbolje je da nazoves nadlezni organ (institut za intelektualno vlasnistvo) i tamo pitas. Otprilike nakon sto te provrte na 7-8 razlicitih brojeva (i tako 2 puta) dobices nekog ko ti zna tacno reci.

EDIT:

Evo ovaj drugi link (19/02) pod tarifnim brojem 40.pa nadalje: cca 200 KM (bez odrzavanja), sve do 2010.

Sad haman ima nova odluka (vidi zadnji link), pa dodje cca 2000 KM (bez odrzavanja).

To ovako na prvu kako gledam!
Post Reply