Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
da li je moguće posjedovati dva 'originalna' svjedočanstva i da li je legalno pomoću njih se upisati na fakultet?
koliko sam shvatio ne moguće je provući se sa ovjerenom kopijom a htio bih da predam papire, iduće godine, na dva fakulteta čisto radi jedne sigurnosti, ako na jedan ne uletim da imam drugi kao sigurnost.
Nije moguce predati istovremeno na dva fakulteta. Svaki fakultet prilikom prijave na konkurs trazi originalna svjedocanstva i diplomu o zavrsenoj srednjoj skoli. Da je to moguce, zamisli kakav bi haos nastao sa spiskovima.
Moguce je. Mozes traziti od svoje srednje skole da ti izdaju ovjerenu kopiju dokumenata o zavrsenoj srednjoj skoli (to se naravno plati), i onda takve dokumente mozes predati u jedan od fakulteta, a original u drugi.
Naravno pod ovjerenom kopijom ne mislim na crno-bijelu kopiju, nego oni mogu napisati nove dokumente koji su u sustini "original br 2".
Bar se tako moglo u mojoj srednjoj skoli, ne znam da li se razlikuje od skole do skole.
bosnianidiot wrote:Moguce je. Mozes traziti od svoje srednje skole da ti izdaju ovjerenu kopiju dokumenata o zavrsenoj srednjoj skoli (to se naravno plati), i onda takve dokumente mozes predati u jedan od fakulteta, a original u drugi.
Naravno pod ovjerenom kopijom ne mislim na crno-bijelu kopiju, nego oni mogu napisati nove dokumente koji su u sustini "original br 2".
Bar se tako moglo u mojoj srednjoj skoli, ne znam da li se razlikuje od skole do skole.
Može škola izdati kopiju dokumenata, ali će mu na fakultetu tražiti da onu drugu kopiju (ako nije predao original) proglasi nevažećom.
Do dan danas mi nije jasno po kojem sistemu jedan čovjek kod nas smije upisati samo jedan fakultet...? Ako je on sposoban da stigne i na 2 studirati u isto vrijeme, tipa, jedan redovan jedan vanredan, šta ga u tome ima sprečavati
Leca wrote:Nije moguce predati istovremeno na dva fakulteta. Svaki fakultet prilikom prijave na konkurs trazi originalna svjedocanstva i diplomu o zavrsenoj srednjoj skoli. Da je to moguce, zamisli kakav bi haos nastao sa spiskovima.
Ovako bi trebalo biti, ali sam vidio najmanje jedan slucaj prijave na vise fakulteta. Pisao sam u temi za masinski fakultet. Sigurno ih ima vise. Valjda iz ovog razloga se i traze originalne diplome.
Ako neko misli da moze na vise fakulteta, ok prijaviti se vanredno, ali nikako prijaviti se na 2 kao redovan student.
Ne znam kakva je situacija u trenutku kada polozis prijemni i zelis upisati faks, ali znam da mozes predati dokumente na 2 fakulteta, i izaci na prijemni iz oba, a to je ono sto je postavljacu teme i bitno, da se "osigura".
Ako na jednom od prijemnih padne, svakako nece upisivati taj fakultet nego odlazi na onaj drugi, te svejedno nece studirati na 2 faksa istovremeno.
Ako sam ja dobro shvatio.
Prolaznik wrote:U svakoj srednjoj školi možeš tražiti duplikat svjedočanstva i svaki fakultet ti mora prihvatiti takav duplikat. Napominjem, duplikat nije ovjerena fotokopija već original br. 2 kao što je neko prije mene napisao. Taj original br. 2 je jednak originalu br. 1 jer da nije tako onda neko ko izgubi ili mu ukradu original br. 1 na putu sa mature kući, je osuđen da ne može nikada više u životu upisati fakultet što je, slažete se, apsolutna glupost.
Po zakonu ne možeš upisati dva fakulteta na istom univerzitetu. Dakle, u tvom slučaju original br. 1 predaj na UNSA a original br. 2 npr. na travnički univerzitet ili kiseljački. Poslije se prepiši na onaj koji želiš.
Ja sam istovremeno bio upisan na dva fakulteta (ekonomija i građevina) koji ne pripadaju istom univerzitetu. Pohađao sam oba i bez problema oba završio tako da mogu posvjedočiti na svom primjeru.
Pa to što ti nazivaš "original br. 2" i služi u slučaju da izgubiš svjedodžbu, ali ti se prethodna automatski proglašava nevažećom, tako da ti opet nemaš dva originala, već jedan, a drugi ti je nevažeći. Pitanje je samo koliko to kod nas provjeravaju...
Prolaznik wrote:Taj original br. 2 se u stvari zove "Prijepis diplome/svjedočanstva" i on ne poništava original br. 1. Izgleda isto osim što na vrhu ima pečat: "Prijepis".
Moram se ograditi od ovoga što pišem jer je danas situacija možda drugačija. Ovo što pišem je bilo neposredno nakon rata.
Ne pišem ja ovo bezveze. Imala sam situaciju s ovim pa znam kako ide. Svakako svaki fakultet traži originale, a ne prijepise.