30 dana.4m3l wrote:Nakon prekida radnog odnosa, u roku od koliko dana se treba prijaviti na biro ?
Prijava na birou za zapošljavanje ?
-
DON_eARL
#101 Re: Prijava na birou za zapošljavanje ?
-
miki27A
#102 Re: Prijava na birou za zapošljavanje ?
Vadis je u opstini gdje si i prvu izvadio :Giancarlo wrote:Zna li neko kakva je procedura za vadenje nove radne knjizice ako smo izgubili staru ?
IZDAVANJE RADNE KNJIŽICE PRVI PUT (NEZAPOSLENO LICE)
Uz popunjeni obrazac zahtjeva za izdavanje radne knjižice potrebno je priložiti sljedeću dokumentaciju:
radnu knjižicu
CIPS-ovu ličnu kartu na uvid
dokaz o školskoj spremi (svjedočanstvo – diploma) na uvid
NAPOMENA:Zahtjev može podnijeti lice koje je navršilo 15 godina.
Zahtjev se podnosi prema mjestu prebivališta.
IZDAVANJE DUPLIKATA RADNE KNJIŽICE
Uz popunjeni obrazac zahtjeva za izdavanje radne knjižice potrebno je priložiti sljedeću dokumentaciju:
radnu knjižicu
CIPS-ovu ličnu kartu na uvid
dokaz o školskoj spremi (svjedočanstvo – diploma) na uvid
potvrdu Službenog lista BIH da je izgubljena radna knjižica proglašena nevažećom (Džemala Bijedića 39/III)
za lice koje je u radnom odnosu uvjerenje o radnom stažu koje izdaje Fond PIO BIH (original)
NAPOMENA:Zahtjev podnosi lice koje je u radnom odnosu po sjedištu firme, a nezaposleno lice po mjestu prebivališta.
IZDAVANJE RADNE KNJIŽICE ZA STRANCE
radnu knjižicu
ovjerenu fotokopiju strane putne isprave (pasoš) ili lične karte za strance
ovjerenu fotokopiju o mjestu boravišta (prijava od MUP-a).
ovjerenu fotokopiju radne dozvole za strance (ako strani državljanin zasniva radni odnos)
-
promjenjivoblacno
#103 Re: Prijava na birou za zapošljavanje ?
Zadnji ispit sam položila prije više od godinu dana i tad sam uzela temu za magistarski koji sada privodim kraju. 26 godina ću napuniti za desetak dana, a s obzirom na komplikacije u vezi magistarskog odbranit ću ga možda tek za mjesec ako ne i kasnije. Na biro se ne mogu prijaviti sada, logično je l'
Međutim, velika briga mi je da li ću imati pravo na zdravstvenu zaštitu kad se konačno prijavim na biro!?
Međutim, velika briga mi je da li ću imati pravo na zdravstvenu zaštitu kad se konačno prijavim na biro!?
- purgatorio
#104 Re: Prijava na birou za zapošljavanje ?
Naravno da da.promjenjivoblacno wrote:Zadnji ispit sam položila prije više od godinu dana i tad sam uzela temu za magistarski koji sada privodim kraju. 26 godina ću napuniti za desetak dana, a s obzirom na komplikacije u vezi magistarskog odbranit ću ga možda tek za mjesec ako ne i kasnije. Na biro se ne mogu prijaviti sada, logično je l'![]()
-
Cop21
#105 Re: Prijava na birou za zapošljavanje ?
Diplomirao sam sredinom jula i još uvijek nisam otišao na biro. U ovoj temi sam pročitao da je rok za prijavu na biro 90 dana od dana diplomiranja. Da li to znači ako se prijavim na biro kroz ovih 90 dana (koji mi još nisu istekli) nastavljam zadržavati pravo na zdravstveno osiguranje? Ili sam zakasnio što se tiče zdravstvenog osiguranja?
Bio bih jako zahvalan ako neko napiše odgovor na ovo pitanje
Malo me sve ovo poremetilo... Nisam se na vrijeme aktivirao i sada sam skroz u žurbi.
Bio bih jako zahvalan ako neko napiše odgovor na ovo pitanje
- ferratilis
#106 Re: Prijava na birou za zapošljavanje ?
Ne bi ti trebali praviti problem, moj kolega je tek nakon 100 dana shvatio da ima rok, prijavio se uredno bez problema. SretnoCop21 wrote:Diplomirao sam sredinom jula i još uvijek nisam otišao na biro. U ovoj temi sam pročitao da je rok za prijavu na biro 90 dana od dana diplomiranja. Da li to znači ako se prijavim na biro kroz ovih 90 dana (koji mi još nisu istekli) nastavljam zadržavati pravo na zdravstveno osiguranje? Ili sam zakasnio što se tiče zdravstvenog osiguranja?
Bio bih jako zahvalan ako neko napiše odgovor na ovo pitanjeMalo me sve ovo poremetilo... Nisam se na vrijeme aktivirao i sada sam skroz u žurbi.
- purgatorio
#107 Re: Prijava na birou za zapošljavanje ?
Ako se prijaviš kroz 90 dana ostvaruješ pravo na zdravstveno osiguranje. Ako pređe 90 zavisiš od dobre volje uposlenika biroa.Cop21 wrote:Diplomirao sam sredinom jula i još uvijek nisam otišao na biro. U ovoj temi sam pročitao da je rok za prijavu na biro 90 dana od dana diplomiranja. Da li to znači ako se prijavim na biro kroz ovih 90 dana (koji mi još nisu istekli) nastavljam zadržavati pravo na zdravstveno osiguranje? Ili sam zakasnio što se tiče zdravstvenog osiguranja?
Bio bih jako zahvalan ako neko napiše odgovor na ovo pitanjeMalo me sve ovo poremetilo... Nisam se na vrijeme aktivirao i sada sam skroz u žurbi.
-
promjenjivoblacno
#108 Re: Prijava na birou za zapošljavanje ?
I tako ja nađoh posao u međuvremenu, pa me sad zanima kako se prijaviti na biro u smislu dobivanja radnicke knjizice da bi me potom firma mogla prijaviti kao zaposlenika!? Sta mi sve od dokumentacije treba i koliko traje procedura!? Takodje da li je zakonski rok za prijavu novog zaposlenika 8 radnih ili ukupno 8 dana u mjesecu!? Hvala
-
Cop21
#109 Re: Prijava na birou za zapošljavanje ?
Ne znam jesil se snašao u međuvremenu, ali evo da ti napišem šta znam, za svaki slučaj. Ja sam završio fax i prijavio sam se na biro (nisam zaposlen), ali procedura bi trebala biti slična i onoj kad se zaposliš.promjenjivoblacno wrote:I tako ja nađoh posao u međuvremenu, pa me sad zanima kako se prijaviti na biro u smislu dobivanja radnicke knjizice da bi me potom firma mogla prijaviti kao zaposlenika!? Sta mi sve od dokumentacije treba i koliko traje procedura!? Takodje da li je zakonski rok za prijavu novog zaposlenika 8 radnih ili ukupno 8 dana u mjesecu!? Hvala
Odeš do knjižare i kupiš radnu knjižicu (5,5 KM; uz nju dobiješ i formular koji trebaš popuniti) i zdravstvenu knjižicu (2 KM; kupuješ novu zdravstvenu knjižicu ako si do tada bio na osiguranju od roditelja ili obrazovne ustanove). Trebat će ti i uvjerenje o prebivalištu. Meni je trebala i ovjerena kopija uvjerenja da sam završio fax (ne znam koja je situacija kod tebe?). S time odeš u općinu (prethodno popuniš formular koji si dobio uz radnu knjižicu) i oni će ti unijeti potrebne podatke u radnu knjižicu i ovjeriti je.
Ja sam onda s time otišao u biro i unijeli su me u bazu podataka i dali potvrdu za zdravstveno osiguranje (s kojom sam otišao u socijalno da mi ovjere zdravstvenu knjižicu).
Eto nadam se da će ti pomoći ovo koliko-toliko. Sretno.
-
TheGorki
#110 Re: Prijava na birou za zapošljavanje ?
Iako se mnogo pričalo o ovom pitanju niko nije dao jasan i precizan odgovor. Da li redovan student, kojem je ostala još odbrana magistarskog rada (isteklo je 90 dana od dana diplomiranja), može izvršiti prijavu na biro i ostvariti pravo na mogućnost sklapanja radnog odnosa?
Ako može, pod kojim uslovima i na koji način? Molim da odgovori neko ko je imao slično iskustvo, HVALA !!
Ako može, pod kojim uslovima i na koji način? Molim da odgovori neko ko je imao slično iskustvo, HVALA !!
- VenomousV
#111 Re: Prijava na birou za zapošljavanje ?
TheGorki wrote:Iako se mnogo pričalo o ovom pitanju niko nije dao jasan i precizan odgovor. Da li redovan student, kojem je ostala još odbrana magistarskog rada (isteklo je 90 dana od dana diplomiranja), može izvršiti prijavu na biro i ostvariti pravo na mogućnost sklapanja radnog odnosa?
Kratko i jasno - ne
Moras biti vanredan student da bi se mogao prijaviti na biro
-
modem33
#112 Re: Prijava na birou za zapošljavanje ?
TheGorki wrote:Iako se mnogo pričalo o ovom pitanju niko nije dao jasan i precizan odgovor. Da li redovan student, kojem je ostala još odbrana magistarskog rada (isteklo je 90 dana od dana diplomiranja), može izvršiti prijavu na biro i ostvariti pravo na mogućnost sklapanja radnog odnosa?
Ti mozes osnovati radni odnos iako si student .... ali se ne mozes prijaviti na biro kao imatrikulant (fali ti par ispita zbog zdravstvenog osiguranja sto placa biro) u tome je finta. Jer kad si na biro-u , placa ti se zdravstveno osiguranje mjesecno .... a kad si u radnom odnosu , firma ti placa PIO i zdravstveno o siguranje. A ti kod poreske uprave kad predajes JS3100 obrazac od firme ..... treba ti samo potvrda od biro-a "da nisi na biro-u" i to je sve. Ne znam koji idiot je napravio da imatrikulanti nemaju zdravstveno pa samo napravili probleme ljudima.
Sretno na poslu
- KB9
#113 Re: Prijava na birou za zapošljavanje ?
sta bi, imas li pravo? ti bi vec trebala sama sebi zdravstveno placatpromjenjivoblacno wrote:Zadnji ispit sam položila prije više od godinu dana i tad sam uzela temu za magistarski koji sada privodim kraju. 26 godina ću napuniti za desetak dana, a s obzirom na komplikacije u vezi magistarskog odbranit ću ga možda tek za mjesec ako ne i kasnije. Na biro se ne mogu prijaviti sada, logično je l'![]()
-
promjenjivoblacno
#114 Re: Prijava na birou za zapošljavanje ?
U međuvremenu sam se zaposlila, magistarski još uvijek čeka, a firma plaća zdravstvenoKB9 wrote:sta bi, imas li pravo? ti bi vec trebala sama sebi zdravstveno placatpromjenjivoblacno wrote:Zadnji ispit sam položila prije više od godinu dana i tad sam uzela temu za magistarski koji sada privodim kraju. 26 godina ću napuniti za desetak dana, a s obzirom na komplikacije u vezi magistarskog odbranit ću ga možda tek za mjesec ako ne i kasnije. Na biro se ne mogu prijaviti sada, logično je l'![]()
-
TheGorki
#115 Re: Prijava na birou za zapošljavanje ?
Hvala vam mnogo na odgovorima !!!
Ako sam vas dobro razumio, ja mogu sa ovjerenom radnom knjižicom (u opštini), poreznom karticom i zdravstvenom knjižicom stupiti u radni odnos, bez ikakvog dodira sa biro-om. Pretpostavljam da ovaj ranije spomenuti obrazac JS3100, popunjava poslodavac. U tom slulčaju ne znam da li ja ista trebam popunjavati u svojoj novoj zdravstvenoj knjižici ili je to sve na poslodavcu?
Ako sam vas dobro razumio, ja mogu sa ovjerenom radnom knjižicom (u opštini), poreznom karticom i zdravstvenom knjižicom stupiti u radni odnos, bez ikakvog dodira sa biro-om. Pretpostavljam da ovaj ranije spomenuti obrazac JS3100, popunjava poslodavac. U tom slulčaju ne znam da li ja ista trebam popunjavati u svojoj novoj zdravstvenoj knjižici ili je to sve na poslodavcu?
- TMovac
#116 Re: Prijava na birou za zapošljavanje ?
stari mi je 90% invalid i prima 237KM invalidnine. Htio se prijaviti na biro i onaj na birou mu je rekao da nema pravo da se prijavi na biro jer ima primanja veca od 200KM. Pa me zanima da li je to istina, ili mu je prodao suplju. Unaprijed hvala na odgovoru.
-
emy92
#117 Re: Prijava na birou za zapošljavanje ?
poz, imam pitanje, zavrsila sam srednju skolu prije 4 godine, studirala i ispisala se prosle godine ali se nisam prijavila na biro, da li sad imam pravo da se prijavim i da li ce mi praviti neki problem?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#118 Re: Prijava na birou za zapošljavanje ?
moš se ti prijaviti kad hoćeš
al nećeš imati zdravstveno
al nećeš imati zdravstveno
-
black_noke
#119 Re: Prijava na birou za zapošljavanje ?
kako ide tacna procedura prijave na biro?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#120 Re: Prijava na birou za zapošljavanje ?
odes na biro i pitas
sjecam se neku izjavu sam morao u opcini dati da prvi put vadim
sjecam se neku izjavu sam morao u opcini dati da prvi put vadim
- relativno84
#121 Re: Prijava na birou za zapošljavanje ?
2 stranica ove temeblack_noke wrote:kako ide tacna procedura prijave na biro?
- Bianconeri1988
#122 Re: Prijava na birou za zapošljavanje ?
Prvo u knjizari kupis radnu knjizicu, onda odes u opstinu, tamo ti daju uputstva koje dokumente treba da prikupis(rodni list, neko uvjerenje iz PIO, diplome i zahtjev koji ti oni daju i licnu kartu) jer se prijavljujes prvi put.
Nakon sto to sve prikupis predas u opstinu, sacekas nekoliko dana da ti u opstini ovjere radnu knjizicu.
Onda odes s knjizicom, licnom kartom, CIPS-ovom prijavom o mjestu boravka i diplomama na biro i prijavis se.
Nakon sto to sve prikupis predas u opstinu, sacekas nekoliko dana da ti u opstini ovjere radnu knjizicu.
Onda odes s knjizicom, licnom kartom, CIPS-ovom prijavom o mjestu boravka i diplomama na biro i prijavis se.
- ho oponopono
#123 Re: Prijava na birou za zapošljavanje ?
...ne zaboravi popiti neki caj zivcu...pak valja tebi kod nadrkanih salterusa... 
- Bianconeri1988
#124 Re: Prijava na birou za zapošljavanje ?
Konkretno na Ilidži to nije slučaj, za ostale opštine u Sarajevu ne znam. Ili sam bio nafakli pa sam naletio na normalne. 
-
MagyA
#125 Re: Prijava na birou za zapošljavanje ?
Pozdrav svima,
Da li slucajno neko zna da li je moguce odbiti posao koji ti Biro ponudi, a da zbog toga nemas neke posljedice, tipa da te skinu s Biro-a ili nesto slicno?
Hvala
Da li slucajno neko zna da li je moguce odbiti posao koji ti Biro ponudi, a da zbog toga nemas neke posljedice, tipa da te skinu s Biro-a ili nesto slicno?
Hvala