Prijava na biro - student redovan

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Grga07

#1 Prijava na biro - student redovan

Post by Grga07 »

Valjda nisam fulao podforum..
Interesuje me slijedece, imam 26 godina, napunio nedavno i redovan student, zavrsna godina(odslusana predavanja) ostalo nesto ispita, osiguran(zdravstveno) sam preko roditelja..
E sad gubim li to zdravstveno, ako da, sta mi je ciniti :) ?
Mogu li se ja u ovoj situaciji prijaviti na biro sa diplomom srednje skole?
Neznam ima li razlike izmedju kantona, mene interesuje za Tuzlanski..
Hvala :)
21stcenturygirl

#2 Re: Prijava na biro - student redovan

Post by 21stcenturygirl »

mislim da kao student koji je napunio 26 godina plaćaš oko 20KM godišnje za to zdravstveno osiguranje...
a čisto sumnjam da se možeš prijaviti na biro dok studiraš, jer moraš predati neke papire vjerovatno, koji su ti još uvijek na faksu :roll:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3 Re: Prijava na biro - student redovan

Post by Truba »

sumnjam... na biro možeš tek s potvrdom da si diplomirao
i to u roku od 30 dana jer ćeš izgubiti zdravstveno
perfect_guy

#4 Re: Prijava na biro - student redovan

Post by perfect_guy »

21stcenturygirl wrote:mislim da kao student koji je napunio 26 godina plaćaš oko 20KM godišnje za to zdravstveno osiguranje...
a čisto sumnjam da se možeš prijaviti na biro dok studiraš, jer moraš predati neke papire vjerovatno, koji su ti još uvijek na faksu :roll:
20 mjesečno, bar za Sarajevo
Grga07

#5 Re: Prijava na biro - student redovan

Post by Grga07 »

ok, hvala vam ;) nadao sam se da se mogu prijaviti na biro sa diplomom od srednje, ali provjerit cu na birou pa cu napisati i ovdje mozda jos kome zatreba :)
21stcenturygirl

#6 Re: Prijava na biro - student redovan

Post by 21stcenturygirl »

perfect_guy wrote:
21stcenturygirl wrote:mislim da kao student koji je napunio 26 godina plaćaš oko 20KM godišnje za to zdravstveno osiguranje...
20 mjesečno, bar za Sarajevo
ou šit xD znala sam da je 20KM nešto, ali mi je mjesečno bilo previše haha :D
Grga07

#7 Re: Prijava na biro - student redovan

Post by Grga07 »

rekose mi danas dobrovoljno osiguranje 38KM mjesecno..
Na biro nemoze nikako dok se ne zavrsi fax ili ne postanem imatrikulant.. eto tako :)
perfect_guy

#8 Re: Prijava na biro - student redovan

Post by perfect_guy »

joooj wrote:
Grga07 wrote:rekose mi danas dobrovoljno osiguranje 38KM mjesecno..
Na biro nemoze nikako dok se ne zavrsi fax ili ne postanem imatrikulant.. eto tako :)
Prijateljica se prijavila na biro (Novi Grad, Sarajevo) prije par dana bez ikakvih problema, iako joj je ostala jos odbrana mastera, a niko je nije nista pitao. Naravno pravo na osiguranje gubi, ali kako ona kaze nista joj ne znaci jer ide privatno doktoru.
ako ti nije kakva frka pitaj je za detalje šta je i kako je uspjela, ima sigurno masa ljudi u istoj situaciji (ja sam prvi takav)
Daryl Dixon

#9 Re: Prijava na biro - student redovan

Post by Daryl Dixon »

.
Last edited by Daryl Dixon on 21/01/2016 03:11, edited 1 time in total.
Rey_

#10 Re: Prijava na biro - student redovan

Post by Rey_ »

Da li je jos nekom prosla prijava na biro, a da je jos redovan student. Ostala mi je jos samo odbrana magistarskog, a imam diplomu bachelora. Mogu li se prijaviti sa diplomom bachelora bez obzira sto sam jos redovan student. Sta je sa zdravstvenim, i sta ce biti kada odbranim magistarski? Da li mogu naknadno odnijeti diplomu magistra nauka na biro?
XmaximusX

#11 Re: Prijava na biro - student redovan

Post by XmaximusX »

Rokovi prijavljivanja

Prema članu 19. Zakona o zdravstvenom osiguranju - na str. 46. (30,90 dana)

- 90 dana nakon završetka školske godine u kojoj ste završili redovno školovanje, odnosno od dana položenog ispita ako ste prije toga izgubili pravo na zdravstvenu zaštitu

Nezaposlena osoba dužna je da se redovno javlja opšinskom birou, a najmanje jedanput u roku od:
- 30 dana - ako ostvaruje pravo na novčanu nadoknadu i penzijsko i invalidsko osiguranje;
- 60 dana - ako ostvaruje prava po osnovu nezaposlenosti; (+zdravstveno osiguranje)
- 90 dana - ako ne ostvaruje prava po osnovu nezaposlenosti.
Osoba koja traži posao, a nema status nezaposlene osobe, nije dužna da se redovno javlja općinskom birou.
Post Reply