Prijava inspekciji

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
betametazon

#1 Prijava inspekciji

Post by betametazon »

Eh ovako, imam sljedeci slucaj, u jednoj prodavnici auto-dijelova sam kupio dijelove i nisam dobio nikakav racun ni garanciju iako mi je usmeno receno da imam garanciju. Kod automehanicara sam postavio dijelove medjutim, naknadno ce se ispostaviti da dijelovi nisu adekvatni, tj nisu za moj model automobila sto utice na njegovu funkcionalnost.
Nakon nekoliko odlazaka raznim majstorima koji nisu htjeli da rade nesto poslije nekog u prodavnici dijelova su mi rekli da ce mi zamijeniti dio, dati odovarajuci ali pod uslovom da mi iskljucivo onaj majstor koji je postavio dio (inace oni su me i poslali njemu) skine i donese taj dio. Majstor nece ni da cuje da to skida uz obrazlozenje "ja sam uradio svoje, nek oni skidaju ako nije to taj dio".
Posto cu pokusati jos jednom sutra to da rijesim, skinucu dio sa drugim majstorom (i opet platiti ruke) i odnijeti dio na zamjenu, ako me odbiju uz obrazlozenje da to nije uradio onaj majstor koji je i postavio interesuje me da li ce piti vode da ih prijavim obojicu (radnju i majstora koji je prvobitno postavio neadekvatan dio i automatski poremetio funkcionalnost vozila) zbog neizdavanja racuna i nepridrzavanja obaveze ispunjenja garancije. Ocekujem da ce sutra u radnji opet naci neki razlog da ne zamijene iako sve vrijeme tvrde da nije nikakav problem, ali samo se vrtim u krug, cini se da jedan drugom cuvaju ledja a ja mogu ili ostati levat ili ih pritisnuti ovako (ili eventualno palijom al onda meni ide prijava :D)

sta mislite? :)

p.s. mislio sam to uraditi koristenjem obrasca sa ove stranice i to uz navodjenje imena i prezimena da bih znao sta su uradili :D
http://www.zdk.ba/kantonalna-uprava-za- ... ke-poslove
chuchumbamayumbe

#2 Re: Prijava inspekciji

Post by chuchumbamayumbe »

Treb'o si tražiti račun, ne znam koliko će kod inspekcije piti vode ako nemaš račun...kako da dokažeš da si tu kupio dio o kome pišeš.
betametazon

#3 Re: Prijava inspekciji

Post by betametazon »

chuchumbamayumbe wrote:Treb'o si tražiti račun, ne znam koliko će kod inspekcije piti vode ako nemaš račun...kako da dokažeš da si tu kupio dio o kome pišeš.
e pa to je drugi dio pitanja koji me takodjer interesuje - kako opcenito dokazati da za nesto sto si kupio nisi dobio racun? sta sad, i da ih odmah pozovem i da dodju do radnje kako ja mogu dokazat da sam bas tu kupio? kako se to provjerava, dokazuje?

a s druge strane da sam dobio racun i ne bih ih zvao. tad bih samo trazio ispunjenje garancije koju sam trazio i prilikom kupovine :)
poznanik

#4 Re: Prijava inspekciji

Post by poznanik »

betametazon wrote:Eh ovako, imam sljedeci slucaj, u jednoj prodavnici auto-dijelova sam kupio dijelove i nisam dobio nikakav racun ni garanciju iako mi je usmeno receno da imam garanciju. Kod automehanicara sam postavio dijelove medjutim, naknadno ce se ispostaviti da dijelovi nisu adekvatni, tj nisu za moj model automobila sto utice na njegovu funkcionalnost.
Nakon nekoliko odlazaka raznim majstorima koji nisu htjeli da rade nesto poslije nekog u prodavnici dijelova su mi rekli da ce mi zamijeniti dio, dati odovarajuci ali pod uslovom da mi iskljucivo onaj majstor koji je postavio dio (inace oni su me i poslali njemu) skine i donese taj dio. Majstor nece ni da cuje da to skida uz obrazlozenje "ja sam uradio svoje, nek oni skidaju ako nije to taj dio".
Posto cu pokusati jos jednom sutra to da rijesim, skinucu dio sa drugim majstorom (i opet platiti ruke) i odnijeti dio na zamjenu, ako me odbiju uz obrazlozenje da to nije uradio onaj majstor koji je i postavio interesuje me da li ce piti vode da ih prijavim obojicu (radnju i majstora koji je prvobitno postavio neadekvatan dio i automatski poremetio funkcionalnost vozila) zbog neizdavanja racuna i nepridrzavanja obaveze ispunjenja garancije. Ocekujem da ce sutra u radnji opet naci neki razlog da ne zamijene iako sve vrijeme tvrde da nije nikakav problem, ali samo se vrtim u krug, cini se da jedan drugom cuvaju ledja a ja mogu ili ostati levat ili ih pritisnuti ovako (ili eventualno palijom al onda meni ide prijava :D)

sta mislite? :)

p.s. mislio sam to uraditi koristenjem obrasca sa ove stranice i to uz navodjenje imena i prezimena da bih znao sta su uradili :D
http://www.zdk.ba/kantonalna-uprava-za- ... ke-poslove

Prodavac je dužan da, kroz fiskalni sistem, evidentira svaki promet pojedinačno, i da kupcu izda fiskalni račun, bez obzira da li ga ovaj zahtijeva ili ne, a propisana je kazna za neizdavanje fiskalnog računa u rasponu od 2.500 KM do 20.000 KM.
Istovremeno, kupac je u obavezi da uzme i sačuva fiskalni račun na udaljenosti do 20 m od mjesta izdavanja, a u protivnom, kazniće se novčanim iznosom od 50 KM.

Istovremeno, prodavac je dužan predati stvar kupcu u ispravnom stanju, ali mu, u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini FBiH, nije u obavezi i izdati garanciju, iako svaka roba koja se stavlja u promet mora biti u skladu sa standardima, tehničkim i kvalitativnim normativima. Čini se da ovaj kupljeni dio ne spada u tzv. "tehničku robu".

Za materijalne nedostatke robe odgovara prodavac, bez obzira da li su mu bili poznati ili ne. Nedostatak će postojati ako:
- roba nema potrebne osobine za njenu redovnu upotrebu,
- ako roba nema potrebne osobine za naročitu upotrebu potrebnu kupcu, a koja je u momentu prodaje bila poznata prodavcu,
- ako roba nema osobine i karakteristike koje su propisane, itd.

Postoje i propis o skrivenim nedostacima, koji nisu mogli biti uočeni u trenutku prodaje, i za prijavljivanje takvih nedostataka kupac ima rok od 8 dana za prijavljivanje tih nedostataka.

U konkretnom slučaju odgovornost, iz oblasti poreznog zakona FBiH, postoji i kod prodavca i kod kupca (fiskalni račun), ali će biti teško dokazati odgovornost prodavca za prodani predmet koji ne odgovara kupcu, izuzev ako kupac ne osigura dokaz o kupoprodajnoj korespodenciji u prodavnici, koju je naveo u uvodu iznad.

U svakom slučaju, neizdavanje fiskalnog računa treba prijaviti, i u Zahtjev za inspekcijsku kontrolu, u polju za naziv objekta za primjenu kontrole treba upisati naziv trgovine, i nazive svih servisa koji su obavljali ugradnju kupljene stvari, jer i oni nisu izdavali fiskalne račune, a u polju za opis kontrole upisati član 33. Zakona o fiskalnim sistemima FBiH.

Istovremeno, treba obaviti još jedan pokušaj zamjene neispravnog dijela, a ukoliko ne uspije, tužbenim zahtjevom kod suda pokrenuti postupak u cilju namirenja štete.
betametazon

#5 Re: Prijava inspekciji

Post by betametazon »

[quote="poznanik"
Prodavac je dužan da, kroz fiskalni sistem, evidentira svaki promet pojedinačno, i da kupcu izda fiskalni račun, bez obzira da li ga ovaj zahtijeva ili ne, a propisana je kazna za neizdavanje fiskalnog računa u rasponu od 2.500 KM do 20.000 KM.
Istovremeno, kupac je u obavezi da uzme i sačuva fiskalni račun na udaljenosti do 20 m od mjesta izdavanja, a u protivnom, kazniće se novčanim iznosom od 50 KM.

Istovremeno, prodavac je dužan predati stvar kupcu u ispravnom stanju, ali mu, u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini FBiH, nije u obavezi i izdati garanciju, iako svaka roba koja se stavlja u promet mora biti u skladu sa standardima, tehničkim i kvalitativnim normativima. Čini se da ovaj kupljeni dio ne spada u tzv. "tehničku robu".

Za materijalne nedostatke robe odgovara prodavac, bez obzira da li su mu bili poznati ili ne. Nedostatak će postojati ako:
- roba nema potrebne osobine za njenu redovnu upotrebu,
- ako roba nema potrebne osobine za naročitu upotrebu potrebnu kupcu, a koja je u momentu prodaje bila poznata prodavcu,
- ako roba nema osobine i karakteristike koje su propisane, itd.

Postoje i propis o skrivenim nedostacima, koji nisu mogli biti uočeni u trenutku prodaje, i za prijavljivanje takvih nedostataka kupac ima rok od 8 dana za prijavljivanje tih nedostataka.

U konkretnom slučaju odgovornost, iz oblasti poreznog zakona FBiH, postoji i kod prodavca i kod kupca (fiskalni račun), ali će biti teško dokazati odgovornost prodavca za prodani predmet koji ne odgovara kupcu, izuzev ako kupac ne osigura dokaz o kupoprodajnoj korespodenciji u prodavnici, koju je naveo u uvodu iznad.

U svakom slučaju, neizdavanje fiskalnog računa treba prijaviti, i u Zahtjev za inspekcijsku kontrolu, u polju za naziv objekta za primjenu kontrole treba upisati naziv trgovine, i nazive svih servisa koji su obavljali ugradnju kupljene stvari, jer i oni nisu izdavali fiskalne račune, a u polju za opis kontrole upisati član 33. Zakona o fiskalnim sistemima FBiH.

Istovremeno, treba obaviti još jedan pokušaj zamjene neispravnog dijela, a ukoliko ne uspije, tužbenim zahtjevom kod suda pokrenuti postupak u cilju namirenja štete.[/quote]

jel to spremas poslovno pravi li sta? :D

svaka cast na odgovoru, znam koje cu zakone navesti u prijavi samo da vidim hoce li mi danas rijesiti zamjenu :)

hvala za odgovor u svakom slucaju :thumbup:
law2

#6 Re: Prijava inspekciji

Post by law2 »

Kad se može očekivati ovakav jedan sistemu FBIH?

http://www.eprijava.com/fiskalni-racun- ... il-prijava
mayab

#7 Re: Prijava inspekciji

Post by mayab »

law2 wrote:Kad se može očekivati ovakav jedan sistemu FBIH?

http://www.eprijava.com/fiskalni-racun- ... il-prijava
Salis se?Kako izgleda ,nikada!Barem ja to ne mogu zamisliti od ovih vlasti.Ili da budem precizniji,mooooozda se tako sta slicno i uvede u teoriji,ali provodjenje toga.....ha ha ha ha
cirimpimpira

#8 Re: Prijava inspekciji

Post by cirimpimpira »

Poslodavac me varo i pljačko 6 mjeseci dok mi nije na koncu otkaz dao. Ja sam jednu od tih pljački, koje su zapravo bile pranje novca, snimio, te poslao zdravstvenoj inspekciji preko interneta od koje nije bilo nikakvog odziva. Da li ja mogu ikako da ga prijavim, pošto sam ubjeđen da tako pere pare i od drugih radnika, samo nesmiju progovorit?
SSemir

#9 Re: Prijava inspekciji

Post by SSemir »

cirimpimpira wrote:Poslodavac me varo i pljačko 6 mjeseci dok mi nije na koncu otkaz dao. Ja sam jednu od tih pljački, koje su zapravo bile pranje novca, snimio, te poslao zdravstvenoj inspekciji preko interneta od koje nije bilo nikakvog odziva. Da li ja mogu ikako da ga prijavim, pošto sam ubjeđen da tako pere pare i od drugih radnika, samo nesmiju progovorit?
sipa brate. oni se nece dvoumit
nlt

#10 Re: Prijava inspekciji

Post by nlt »

ljudi kako da prijavim inspekciji, ljudi rade godinama nesto u vezi nekakve skele, sta li vec, izdaju, ovo-ono, ne izdaju racun , nemaju obrt...kome prijaviti?
Post Reply