Prijatelji Zivotinja u BiH- poziv na info stand
Moderator: anex
-
DS9
#51 Re: Prijatelji Zivotinja u BiH- poziv na info stand
Mircerka, jesi ti neka teska zena! Ljudi ne vise po forumu non-stop.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#52 Re: Prijatelji Zivotinja u BiH- poziv na info stand
Visila je juce do 4. KAo admin vidim ko je online cak i kad je skriven.DS9 wrote:Mircerka, jesi ti neka teska zena! Ljudi ne vise po forumu non-stop.
DS9, nisam teska, ne volim kad MENI neko prodaje damu pod bubrege
-
DS9
#53 Re: Prijatelji Zivotinja u BiH- poziv na info stand
O.K. Koliko vidim, odgovori na sva pitanja su tu. Misim da je stvarno besmisleno ovo prepucavanje!mIRCerka wrote:Visila je juce do 4. KAo admin vidim ko je online cak i kad je skriven.DS9 wrote:Mircerka, jesi ti neka teska zena! Ljudi ne vise po forumu non-stop.
-
mIRCerka
#54 Re: Prijatelji Zivotinja u BiH- poziv na info stand
DS9 wrote:O.K. Kolio vidim, odgovori na sva pitanja su tu. Misim da je stvarno besmisleno ovo prepucavanje!mIRCerka wrote:Visila je juce do 4. KAo admin vidim ko je online cak i kad je skriven.DS9 wrote:Mircerka, jesi ti neka teska zena! Ljudi ne vise po forumu non-stop.
DS9, nisam debil i ne volim kad me tako tretiraju. Mama mi je profesor filozofije, tako da odlicno znam sta znaci puno pricati a nista ne reci.
A da ne pricam kako ne mogu imati dovoljno postovanja za nekoga ko prica o RAZVODU Velje i kucenju i slicno
PS Zamisli, na veliku zalost, radim dio radnog vremena u veterinarskom sektoru
-
DS9
#55 Re: Prijatelji Zivotinja u BiH- poziv na info stand
Ima i taj odgovor, ko hoce da ga procita i shvati sta je napisano. Ko nece, da mu se nacrta, nece skontati.mIRCerka wrote:Nema prepucavanja. NEma odgovora CEMU NOVA PETICIJA
DS9, nisam debil i ne volim kad me tako tretiraju. Mama mi je profesor filozofije, tako da odlicno znam sta znaci puno pricati a nista ne reci.
A da ne pricam kako ne mogu imati dovoljno postovanja za nekoga ko prica o RAZVODU Velje i kucenju i slicno
Ja ne znam ko je sta ruzno pisao o Velji, ali 1001 to nije napisao u svojim postovima.
Ma ovo je svakako suplja prica. Ko hoce nesto pozitivno da uradi, taj ce to i uraditi. A ostali ce samo kritikovati, po obicaju.
-
mIRCerka
#56 Re: Prijatelji Zivotinja u BiH- poziv na info stand
kao sto rekoh, NEMA ODGOVORA cemu nova peticijaDS9 wrote:Ima i taj odgovor, ko hoce da ga procita i shvati sta je napisano. Ko nece, da mu se nacrta, nece skontati.mIRCerka wrote:Nema prepucavanja. NEma odgovora CEMU NOVA PETICIJA
Ja ne znam ko je sta ruzno pisao o Velji, ali 1001 to nije napisao u svojim postovima.
Ma ovo je svakako suplja prica. Ko hoce nesto pozitivno da uradi, taj ce to i uraditi. A ostali ce samo kritikovati, po obicaju.
ko hoce da skonta pitanje, skontace
ja sam rekla nek je udruzenju sretno
-
mIRCerka
#57 Re: Prijatelji Zivotinja u BiH- poziv na info stand
-
jasminasab
#58 Re: Prijatelji Zivotinja u BiH- poziv na info stand
SOS nije bio...23.8.2008. Odrzan je info stand Prijatelja životinja u Bosni i Hercegovini, kojim smo upoznali građane cijele BiH o razlozima njihovog potojanja, ciljevima i viziji udruženja. Takođe, pozivani su gradjani cijele BiH da potpisu peticiju za hitno donosenje Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, promovirana potreba sterilizacije I kastracije pasa i macaka, cime bi se smanjila pojava napustenih zivotinja.
Na info štandu, takođe kao podrška, bili su prisutni članovi Prijatelja životinja iz HR, NOA iz Banja Luke, Help Animals iz Sarajeva i Prava na život iz Brčkog
galerija sa ovog dogadjaja bit ce naknadno objavljena
- Baby
#59 Re: Prijatelji Zivotinja u BiH- poziv na info stand
sos je imao udomljavanjee...
-
jasminasab
#60 Re: Prijatelji Zivotinja u BiH- poziv na info stand
... koje sigurno nije trajalo cijeli dan.Baby wrote:sos je imao udomljavanjee...
Ocito se nesuglasice nisu rijesile.
-
mIRCerka
#61 Re: Prijatelji Zivotinja u BiH- poziv na info stand
Znas sta jasmina, sujeta je jedna velika bitch.jasminasab wrote:... koje sigurno nije trajalo cijeli dan.Baby wrote:sos je imao udomljavanjee...
Ocito se nesuglasice nisu rijesile.
dok komisija ne napise nesto novo, da reChem ja nesto:
Cijenim svakoga ko pomaze bilo kojoj zivini. Ono sto ne volim je kad se neko prepucava preko ledja zivotinja. Nadam se da je tome dosao KRAJ.
Hvala na pozornosti.
-
Dally_Panda
#62 Re: Prijatelji Zivotinja u BiH- poziv na info stand
Mislim da je ova diskusija dotakla stvarne razloge zasto nema Zakona o zastiti zivotinja u BiH pa vezano za to i za sve ostalo u ovoj temi napisano, moram Vam svima istavi da:
1. sam ja uzbunila pojedine organizacije, koje su bliske Parlamentu Evrope da ovdje lobiraju za zakon i oni ga zele napraviti pa cemo vidjeti kako ce nase vlasti reagovati.
2. Nije samo bitno da postoji dobar zakon taj Zakon o zaštiti životinja se MORA STRIKTNO PROVODITI. Pročitajte o tome na mojim blogovima: http://www.spasimozivotinje.blogger.ba http://www.animalprotection.blogger.ba http://www.protectionofanimals.blog.co.uk
3. Ovdje udruzenja za zastitu zivotinja i vide konkurenciju jedni u drugima, zato i napadaju Velju, jer nije kao oni.
4. Hrvatska je daleko idealnog Zakona o zaštiti životinja i njegove provedbe, ko ne vjeruje neka malo surfa po hrvatskim forumima pa ce naci sta se sve desava životinjama u Hrvatskoj.
5. RSPCA (Royal Society for Prevention of Cruelty to Animals) iz Ujedinjenog Kraljevstva je prva i najstarija organizacija na svijetu, koja se bavi zaštitom životinja.
6. PETA - i svaka cast, rade dobar posao, u BiH ne mogu raditi bolji, jer nemaju dosta uporišta u zakonima, mada sve se može kad se hoće ili kada ih pravin ljudi upute u stvarno stanje u BiH.
7. Lijekovi i kozmetika testirani na životinjama nisu sigurni za ljude, jer životinje na kojima se sve to testira nemaju isti metabolizam kao i ljudi.
8. Napadajte me koliko god želite: meso nije zdravo pročitajte studiju Svjteske zdravstvene organizacije.
9. Krzno i vivisekciju treba odmah zabraniti kada se konačno donese zakon u BiH.
10. Onome koje stvarno stalo do životinja može iskoristi član 318 Krivičnog zakona FBiH po kojem je svako mučenje i ubijanje životinja je krivično djelo.
11. Sva ova prepucavanja po forumu najmanje pomažu životinjama mada se vidi po ovome kome je stalo do zaštite životinja.
12. mIRCerka, svaka cast, ti baš pogađaš srž problema.
Samo se nadajmo da ce se donijeti pravi Zakon o zaštiti životinja i da će se isti provoditi. Ovaj sadašnji prijedlog je promašaj i sigurno ćemo ga morati mjenjati puno puta.
I neka niko ne izmišlja toplu vodu o zakonu u BIH, jer to Velja odkada njegovo udruženje postoji gura i ne samo on prema tome nije to najnovija ideja nastala u BiH, na tome se radi godinama. Nikome ne trebaju zasluge za donošenje zakona, a životinjama TREBA KVALITETAN ZAKON I RIGOROZNA PRIMJENA.
1. sam ja uzbunila pojedine organizacije, koje su bliske Parlamentu Evrope da ovdje lobiraju za zakon i oni ga zele napraviti pa cemo vidjeti kako ce nase vlasti reagovati.
2. Nije samo bitno da postoji dobar zakon taj Zakon o zaštiti životinja se MORA STRIKTNO PROVODITI. Pročitajte o tome na mojim blogovima: http://www.spasimozivotinje.blogger.ba http://www.animalprotection.blogger.ba http://www.protectionofanimals.blog.co.uk
3. Ovdje udruzenja za zastitu zivotinja i vide konkurenciju jedni u drugima, zato i napadaju Velju, jer nije kao oni.
4. Hrvatska je daleko idealnog Zakona o zaštiti životinja i njegove provedbe, ko ne vjeruje neka malo surfa po hrvatskim forumima pa ce naci sta se sve desava životinjama u Hrvatskoj.
5. RSPCA (Royal Society for Prevention of Cruelty to Animals) iz Ujedinjenog Kraljevstva je prva i najstarija organizacija na svijetu, koja se bavi zaštitom životinja.
6. PETA - i svaka cast, rade dobar posao, u BiH ne mogu raditi bolji, jer nemaju dosta uporišta u zakonima, mada sve se može kad se hoće ili kada ih pravin ljudi upute u stvarno stanje u BiH.
7. Lijekovi i kozmetika testirani na životinjama nisu sigurni za ljude, jer životinje na kojima se sve to testira nemaju isti metabolizam kao i ljudi.
8. Napadajte me koliko god želite: meso nije zdravo pročitajte studiju Svjteske zdravstvene organizacije.
9. Krzno i vivisekciju treba odmah zabraniti kada se konačno donese zakon u BiH.
10. Onome koje stvarno stalo do životinja može iskoristi član 318 Krivičnog zakona FBiH po kojem je svako mučenje i ubijanje životinja je krivično djelo.
11. Sva ova prepucavanja po forumu najmanje pomažu životinjama mada se vidi po ovome kome je stalo do zaštite životinja.
12. mIRCerka, svaka cast, ti baš pogađaš srž problema.
Samo se nadajmo da ce se donijeti pravi Zakon o zaštiti životinja i da će se isti provoditi. Ovaj sadašnji prijedlog je promašaj i sigurno ćemo ga morati mjenjati puno puta.
I neka niko ne izmišlja toplu vodu o zakonu u BIH, jer to Velja odkada njegovo udruženje postoji gura i ne samo on prema tome nije to najnovija ideja nastala u BiH, na tome se radi godinama. Nikome ne trebaju zasluge za donošenje zakona, a životinjama TREBA KVALITETAN ZAKON I RIGOROZNA PRIMJENA.
-
amel81
#63 Re: Prijatelji Zivotinja u BiH- poziv na info stand
caooooo nisam na pravoj adresi ali nemogu nikako da se snadjem gdje da postavim pitanje,zanima me ako neko zna gdje mogu nabaviti trihoocin ili nesto drugo za lijecenje trihominijaze ili zutog dugmeta kod golubova u sarajevu ili okolini,unaprijed zahvaljujem
- Skyfox
#64 Re: Prijatelji Zivotinja u BiH- poziv na info stand
Svjetski dan borbe protiv pokusa na životinjama
Udruženje za zaštitu i prava životinja "Prijatelji životinja u BiH" u saradnji sa ZOI '84 i Akademijom likovnih umjetnosti danas po prvi put u BiH obilježavaju Svjetski dan borbe protiv pokusa na životinjama
Građanima Sarajeva predstavljene su kozmetičke kuće koje svoje proizvode, kozmetiku i sredstva za čišćenje ne testiraju na životinjama, te radovi studenta Akademije likovnih umjetnosti (odsjek grafički dizajn) o temi - borba protiv pokusa na životinjama.
Svake godine milioni životinja širom svijeta izloženi su intenzivnoj patnji diskutabilnih testova radi proizvodnje kozmetičkih proizvoda i njihovih sastojaka. Pokusi se vrše uglavnom u tajnosti u brojnim privatnim i državnim laboratorijama, a izraz vivisekcija (lat. secirati na živo) zamjenjuje se izrazima kao što je istraživanje na modelu.
Prijatelji životinja u BiH pokrenuli su potpisivanje peticije za ukidanje vivisekcije na Sarajevskom univerzitetu s ciljem uvođenja alternativnih metoda koje se koriste u svijetu.
Većina ispitanih studenata Medicinskog, Prirodno matematičkog, Veterinarskog i Farmaceutskog fakulteta daje prednost humanim alternativama eksperimentiranju na životinjama.
Pokusi na životinjama
Svaki dan se za pokuse koristi više od milijun životinja. Pokusi su tajni i obavljaju se u bezbrojnim privatnim i državnim laboratorijima. Informacije o njima saznajemo samo u stručnim časopisima - objavljuju se, međutim, samo one uspješne. Izraz vivisekcija (iz lat. secirati na živo) se zamjenjuje nježnijim izrazima kao, primjerice, istraživanje na modelu.
Zečevi, zamorci, štakori i ostale manje životinje koriste se za ispitivanje sigurnosti proizvoda; truje ih se kozmetikom i preparatima za čišćenje... Najčešće reakcije su trzavica, povraćanje, paraliza i razne vrste krvarenja - iz nosa, očiju i usne šupljine. Angora zečevi koriste se za isprobavanje kiselina (Draize test): kiselina im se ulije u oči, iz užasnog bola razvijaju se krici, a sljedeći rezultat pokusa je krvarenje, razjedena rožnica i sljepoća. Kod testa kožne nadražljivosti, koncentrirana kemikalija se nanosi na izbrijana leđa životinje i nekoliko dana se prate učinci. Uvijek kada nakon korištenja kozmetike budete osjećali neugodan svrbež, peckanje ili dobijete alergiju ili ekcem, znajte da je proizvod bio u ovom testu označen kao neškodljiv! S druge strane pak, puno ljekovitih tvari nije prošlo ovaj test. Mučenja se i dalje nastavljaju...
Životinje su oruđe za iskupljenje naših grijeha. One nisu uživači duhana, a moraju udisati ogromne količine duhanskog dima kako bi mi dokazali štetnost ili ljekovitost cigareta. One ne konzumiraju alkohol i zato već desetljećima bezuspješno pokušavamo od štakora napraviti alkoholičare. Nisu agresivne, stoga ih izlažemo elektrošokovima dok se one međusobno ne proždiru. Životinje ne trebaju droge niti oružja, ne zanima ih let u svemir - no unatoč tome to su razlozi zbog kojih ih umire na milijune.
U beskonačnim primjerima, pokusi na životinjama izazivaju mnogo više boli životinjama nego što koriste potrošaču. To je zato što su, primjerice, lijekovi koji su testirani na životinjama i koji su označeni kao sigurni, prouzročili opasne popratne pojave kod ljudi ili čak u pojedinim slučajevima i smrt. Preparati koji sadrže štetne tvari i dalje se nalaze na policama u trgovinama, usprkos tome što su prouzročili trovanje i sljepoću životinja.
Tako je sredstvo Contergan, koje je nakon mnogo godina testiranja na životinjama preporučeno trudnicama, izazvalo više od 10.000 pobačaja i urođenih tjelesnih mana. Oxychinolin, neučinkovit lijek protiv bezopasnog tropskog proljeva, zabilježio je tisuće smrtnih slučajeva, a 30.000 ljudi je ostalo bez vida ili u invalidskim kolicima. Hormon dietylstilbestrol je godinama bio preporučivan kao sredstvo za smirenje trudnicama. Desetak godina kasnije otkrilo se da uzrokuje novi, nasljedni oblik raka maternice kod 95% potomaka ženskog spola. Nije postojala životinja u kojoj bi taj hormon izazvao slične simptome.
Korištenjem ljudskih stanica uzgojenih u epruveti ne samo da ćemo postići rezultate korisne za čovjeka, nego ćemo ujedno i shvatiti mehanizam djelovanja tvari, te pronaći mogućnosti kako liječiti trovanje. Ako nam je stalo do ljudskog zdravlja moramo ovaj surovi i barbarski način što prije zamijeniti uistinu stručnim metodama bez korištenja životinja.
Na svijetu postoji nekoliko stotina tvrtki koje proizvode kozmetiku bez korištenja životinja. Ovakav proizvođač mora preuzeti punu pravnu odgovornost za eventualne štete kod kupaca. Zato će se temeljito obavijestiti o rizicima - što je moguće samo bez korištenja životinja. Danska i Švedska nedavno su zabranile prodaju kozmetike koja sadrži sastojke testirane na životinjama. Sličan korak za cijelu Europsku Uniju do se sada nije prihvatio zbog političkih razloga. Osim nastojanja industrije da sačuva do sada uhodane metode, prepreka tome su i zastarjeli međunarodni ugovori.
'Ne mogu se sjetiti nijednog većeg medicinskog proboja proizašlog kao rezultat eksperimenata na životinjama. Pitam se koliko još milijuna životinja mora biti žrtvovano prije nego napustimo beskorisnu i barbarsku praksu eksperimentiranja na životinjama.' - Dr. Vernon Coleman, član Kraljevskog medicinskog društva
Šta Vi možete učiniti?
Svaki, na prvi pogled i beznačajan korak, pomaže životinjama da se riješe boli i trpljenja, da se zaustave uzaludni pokusi na životinjama. Kupujte samo proizvode označene s 'Nije testirano na životinjama'.
Neke od kompanija koje vrše testiranje na životinjama a čiji proizvodi se mogu naći i na našem tržištu:
Bic Corporation
Boyle-Midway (Reckitt Benckiser)
Chesebrough-Ponds (Faberg?, Ponds, Vaseline)
Church & Dwight (Aim, Arm & Hammer, Arrid, Brillo, Close-up, Lady's Choice, Mentadent, Nair, Orange Glo International, Pearl Drops)
Clairol (Aussie, Daily Defense, Herbal Essences, Infusium 23, Procter & Gamble),
Clorox (ArmorAll, Formula 409, Fresh Step, Glad, Liquid Plumber, Pine-Sol, Soft Scrub, S.O.S., Tilex)
Colgate-Palmolive Co. (Hills Pet Nutrition, Mennen, Palmolive, SoftSoap, Speed Stick)
Cover Girl (Procter & Gamble), One Procter & Gamble Plz
Dial Corporation (Dry Idea, Purex, Renuzit, Right Guard, Soft & Dri)
Helene Curtis Industries (Salon Selectives, Thermasilk, Unilever)
Johnson & Johnson (Aveeno, Clean & Clear, Listerine, Lubriderm, Neutrogena, Rembrandt, ROC)
Lever Bros. (Unilever),
L'Oreal U.S.A. (Biotherm, Cacharel, Garnier, Giorgio Armani, Helena Rubinstein, Lanc?me, Matrix Essentials, Maybelline, Ralph Lauren Fragrances, Redken, Soft Sheen, Vichy)
Max Factor (Procter & Gamble),
Mennen Co. (Colgate-Palmolive)
New Dana Perfumes,
Olay Co./Oil of Olay (Procter & Gamble)
Oral-B (Gillette Company),
Pantene (Procter & Gamble)
Pfizer (BenGay, Desitin, Listerine, Lubriderm, Plax, Visine),
Reckitt Benckiser (Easy Off, Lysol, Mop & Glo, Old English, Resolve, Spray 'N Wash, Veet, Woolite),
Schering-Plough (Bain de Soleil, Coppertone, Dr. Scholl's),
S.C. Johnson (Drano, Edge, Fantastik, Glade, OFF!, Oust, Pledge, Scrubbing Bubbles, Shout, Skintimate, Windex, Ziploc)
Unilever (Axe, Dove, Helene Curtis, Lever Bros., Suave),
- blackberry
#65 Re: Prijatelji Zivotinja u BiH- poziv na info stand
Bila sam jučer kod njihovog štanda...potpisala sam peticiju protiv vivisekcije....podijelila letke svim prijateljima 
-
DS9
#66 Re: Prijatelji Zivotinja u BiH- poziv na info stand
CRNA I BIJELA LISTA - FIRME KOJE TESTIRAJU I KOJE NE TESTIRAJU SVOJE PROIZVODE NA ZIVOTINJAMA
http://www.prijatelji-zivotinja-bih.com ... &Itemid=40
http://www.prijatelji-zivotinja-bih.com ... &Itemid=40