Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

Post Reply

Da li podržavate pridruživanje EU, i na koji način?

Podržavam, treba pristati na sve uslove samo da nas prihvate
31
36%
Podržavam, ali trebamo oprezno analizirati uslove i raditi kompromise koliko možemo
20
23%
Podržavam, ali svoje crvene linije ne trebamo preći pa makar se ne pridružili EU
23
27%
Ne podržavam pridruživanje EU
12
14%

Total votes: 86

Vjecita_zavrzlama

#51 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

Post by Vjecita_zavrzlama »

1Dante1 wrote: 30/11/2024 13:42 Našim genima teče istok. Nemamo mi dodira sa Zapadom, jednostavno ne znamo. Je li vaša mjesna zajednica izgleda kao zapad ili istok?
Mi smo istocna Evropa, malo citaj.Istok nismu u smislu turska
Prpa.ba

#52 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

Post by Prpa.ba »

tramvajtrojka wrote: 30/11/2024 13:23 Da budemo rusko turska gubernija sa kineskim trovackim fabrikama kao u Srbiji :mrgreen: :mrgreen: , nasem narodu vise odgovara da se klanjaju putinu i erdoganu u nekoj velikoj Srbiji nego da budu punopravna članica europske porodice
Medom mamis, a prodajes "odricanja" za Bosnjake dok od diskriminacije ne odustajes ni po cijenu vruce manjine kifle.

Lukava ekipa sa svrakinog. :oops:

"Hajte vi prvi, eto nas za vama" :lol:
Bbby

#53 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

Post by Bbby »

starboy018 wrote: 30/11/2024 13:38
Bbby wrote: 30/11/2024 12:54
Vjecita_zavrzlama wrote: 30/11/2024 12:48

Moramo birati put, zelimo na zapad.Znaci prece nam je to.Kome je to turizam doveo blagostanje ? To je samo plus ako ide
Naravno ali treba uzeti u obzir i politicke posljedice uvođenja viza, ne znam kako Srbija dobija keš bez ovih dodatnih uslova kao sto npr uvijek uslovljavaju nas za bilo kakav dalji korak. Tu je cak i Dodik u pravu, smijesno je koliko puno traze od nas u poređenju sa nekim drugim zemljama
koje bi to bile političke posljedice za vize?

cim je i SNSD potpisao tu mjeru za uvodenje viza Rusiji i Kini da za naslutiti da je iz EU bilo “ili vi njima vize ili mi vama”.
Pa ne vjerujem da bi vise bilo donacija za npr vojsku od strane Turske, ali svakako mislim da ce nasi pokusati da zajebu EU standardno jer su "pristali" na uvodjenje viza tek nakon 2 godine (rusiji, kini i turskoj) i to jednoj zemlji godisnje :lol:
Prpa.ba

#54 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

Post by Prpa.ba »

Model prvo Turskoj i arapima, pa dogodine neka blokada i nikako uvesti Rusiji i Kini.. :lol:
Bbby

#55 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

Post by Bbby »

Prpa.ba wrote: 30/11/2024 13:54 Model prvo Turskoj i arapima, pa dogodine neka blokada i nikako uvesti Rusiji i Kini.. :lol:
Vrlo vjerovatno bi i bilo tako nekako :mrgreen:
Seyfo

#56 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

Post by Seyfo »

Problem je što smo toliko mali i beznačajni na svjetskoj mapi da bilo koji savez,organizacija ili simpatizer u svijetu,ako ih ima, nam treba kao zrak i voda.
A EU nam je najbliži takav savez,tamo bježimo,tome se nadamo. Pa evo samo zamislite kada bismo,poput Hrvatske,bili u EU i Schengenu, koliko lakše bismo prelazili granice i ne bismo imali problem sa vozačima i transportom.
Koga to od prijatelja još imamo u svijetu,a da su bitni? Od islamskog svijeta, onako jadnog,vazalnog, neorganizivanog, podijeljenog i ucijenjenog ? Turska eventualno,ali i njima je Srbija draža.
Priča o BRICKS-u ne drži vodu. Ipak smo Evropa. Da smo tamo negdje u Aziji,pa hajd. A ni Rusija nam ne želi dobro.
Tako da smatram da,na žalost,trebamo i moramo pristajati na mnogo toga da nas prihvate.
Crvena linija bi bila oduzimanje prava datih Dejtonom.
starboy018

#57 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

Post by starboy018 »

Bbby wrote: 30/11/2024 13:52
starboy018 wrote: 30/11/2024 13:38
Bbby wrote: 30/11/2024 12:54

Naravno ali treba uzeti u obzir i politicke posljedice uvođenja viza, ne znam kako Srbija dobija keš bez ovih dodatnih uslova kao sto npr uvijek uslovljavaju nas za bilo kakav dalji korak. Tu je cak i Dodik u pravu, smijesno je koliko puno traze od nas u poređenju sa nekim drugim zemljama
koje bi to bile političke posljedice za vize?

cim je i SNSD potpisao tu mjeru za uvodenje viza Rusiji i Kini da za naslutiti da je iz EU bilo “ili vi njima vize ili mi vama”.
Pa ne vjerujem da bi vise bilo donacija za npr vojsku od strane Turske, ali svakako mislim da ce nasi pokusati da zajebu EU standardno jer su "pristali" na uvodjenje viza tek nakon 2 godine (rusiji, kini i turskoj) i to jednoj zemlji godisnje :lol:
jednoj godisnje da, jer svakako nemamo puno zemalja za uskladivanje vizne politike
prosle godine smo uveli vize za drzavljane Omana i Bahreina. Ove i sljedece godine su rekli Azerbejdzan i Kuba i onda ostaju te tri (i Katar)
Last edited by starboy018 on 30/11/2024 14:00, edited 1 time in total.
tramvajtrojka

#58 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

Post by tramvajtrojka »

Prpa.ba wrote: 30/11/2024 13:50
tramvajtrojka wrote: 30/11/2024 13:23 Da budemo rusko turska gubernija sa kineskim trovackim fabrikama kao u Srbiji :mrgreen: :mrgreen: , nasem narodu vise odgovara da se klanjaju putinu i erdoganu u nekoj velikoj Srbiji nego da budu punopravna članica europske porodice
Medom mamis, a prodajes "odricanja" za Bosnjake dok od diskriminacije ne odustajes ni po cijenu vruce manjine kifle.

Tradicionalni vrijednosti u vidu zajebi nekoga, korupcije, sadake, donacija, hedija, paketa sa topsom i litrom ulja za glas nasuprot evropskih integracija i vrijednosti je totalno neshvatljiv koncept za SDFovce

Al sta očekivati od likova koji se nadaju efendicu da ce voditi kanton, federaciju i drzavu k napretku a lik ne moze da sredi ulicu na alipasinom vec godinu dana jazuk od očekivanja :skoljka:
Haris.ba

#59 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

Post by Haris.ba »

Malo mi je smijesno pricati o tome da narod zeli u EU, kada ascare narod ne zeli da Bosna ide u EU. Narod koji zeli u EU, odlazi iz Bosne. Jer znacajna vecina ne zeli da Bosna ide u EU.

Jer ne bira vecina naroda stranke koje bi uradile sve za EU. Postoje jednostavno prece stvari od EU. Zadovoljava se biti putem u EU, ali da se nesta puno bitno koliko ce taj put trajati - nije.

Da je samo do naroda, mi vjerovatno nikada ne bi usli u EU.
Politicarima odgovara EU prica jer je nekakav cilj oko kojeg se vrati prica da se nesta moze raditi. Dodje i neki grant. Zauhar.
Neko misli da ih vecinu interesiraju EU pare koje bi evropski tuzitelji nadgledali kako se trose?
Last edited by Haris.ba on 30/11/2024 14:08, edited 2 times in total.
SaraFina

#60 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

Post by SaraFina »

tramvajtrojka wrote: 30/11/2024 13:58
Prpa.ba wrote: 30/11/2024 13:50

Tradicionalni vrijednosti u vidu zajebi nekoga, korupcije, sadake, donacija, hedija, paketa sa topsom i litrom ulja za glas nasuprot evropskih integracija i vrijednosti je totalno neshvatljiv koncept za SDFovce

Al sta očekivati od likova koji se nadaju efendicu da ce voditi kanton, federaciju i drzavu k napretku a lik ne moze da sredi ulicu na alipasinom vec godinu dana jazuk od očekivanja :skoljka:
Dobro ba trojka opce je poznato da su Bosnje najgore. Nego sta ti kazes ovako inace mozemo li mi s Dinom i Nerkom i Covketom naprijed? Odreci cemo se ko i Hrvati bilo kakvog politickog izbora i glasati za njih. Pa eno Covke u Brckom prodao gradonacalnika SNSD-u i Srbima. A ovamo place da mu mi narusavamo konstitutivnost. Znaci licno HDZ glasao za Miletica u Brckom a kuka i motika se digla za Slavena.

Kaj ti velis na te mozdane driblinge?
Malo bi bili konstitutivni, malo ne bi? Kao i ovi nasi.
starboy018

#61 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

Post by starboy018 »

Prpa.ba wrote: 30/11/2024 13:54 Model prvo Turskoj i arapima, pa dogodine neka blokada i nikako uvesti Rusiji i Kini.. :lol:
pa Arapima već treba vize za BiH, osim drzavljanima UAE-a koji imaju bezvizni rezim sa Schengenom i njima nismo u obavezi uvesti vize (jesmo Kataru, koji je jedini ostao od arapskih zemalja).
Seyfo

#62 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

Post by Seyfo »

Kakav Efendić,ko bi od njega bilo šta očekivao. Politička prostitutka koja je legla u toliko interesnih postelja da ni njegovom najvjernijem glasači nije skroz jasno je li on sad u sexu sa SDA ili nije. Ili bi se j a da mu ne uđe :-)
BiBi911

#63 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

Post by BiBi911 »

izvrsni direktor wrote: 30/11/2024 12:01 Arapskoj ligi trebamo teziti
Ma jok onima sto hodaju u gacama. Oni su nako cool
Vjecita_zavrzlama

#64 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

starboy018 wrote: 30/11/2024 14:07
pa Arapima već treba vize za BiH, osim drzavljanima UAE-a koji imaju bezvizni rezim sa Schengenom i njima nismo u obavezi uvesti vize (jesmo Kataru, koji je jedini ostao od arapskih zemalja).
ma EU samo kaze uvodite vize ili mi vama, i sve rijeseno
Haris.ba

#65 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

Post by Haris.ba »

Vjecita_zavrzlama wrote: 30/11/2024 14:12 ma EU samo kaze uvodite vize ili mi vama, i sve rijeseno
Treba izracunati ko ostavlja vise para, Arapi ili EU i odluciti. Samo sebe gledati.
starboy018

#66 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

Post by starboy018 »

Haris.ba wrote: 30/11/2024 14:15
Vjecita_zavrzlama wrote: 30/11/2024 14:12 ma EU samo kaze uvodite vize ili mi vama, i sve rijeseno
Treba izracunati ko ostavlja vise para, Arapi ili EU i odluciti. Samo sebe gledati.
ne kontam, gledamo sebe tako sto cemo dopustiti da nama EU uvide vize i da se vratimo nazad u 2009. godinu kad nismo mogli nigdje?
da li bi Turska odabrala bezvizni rezim sa BiH ili EU kad bi joj to bilo ponudjeno?
Vjecita_zavrzlama

#67 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

starboy018 wrote: 30/11/2024 14:19
ne kontam, gledamo sebe tako sto cemo dopustiti da nama EU uvide vize i da se vratimo nazad u 2009. godinu kad nismo mogli nigdje?
da li bi Turska odabrala bezvizni rezim sa BiH ili EU kad bi joj to bilo ponudjeno?
Dobro pitanje :bih:
starboy018

#68 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

Post by starboy018 »

Vjecita_zavrzlama wrote: 30/11/2024 14:12
starboy018 wrote: 30/11/2024 14:07
ma EU samo kaze uvodite vize ili mi vama, i sve rijeseno
pa rečeno je to već, na osnovnu njihovog "visa suspension mehanizma" iz marta 2024.
pozivaju se na ovu prvu stavku. Hrvatska i Slovenija su pogotovo lobirale na uskladjivanje

Image
Vjecita_zavrzlama

#69 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

To je pitanje? Pa logicno EU

Da ne pricamo da smo u Evropi i katastrofa bi bilo da nam uvedu vize, a da nam turci i arapi jedva bi i osjetili
Haris.ba

#70 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

Post by Haris.ba »

Sta donosi vise para. Jednostavno je. Napravi se racunica i izracuna.

Turska mi je nebitna u ovoj racunici. Samo sta nama vise donosi para.
Vjecita_zavrzlama wrote: 30/11/2024 14:22

Da ne pricamo da smo u Evropi i katastrofa bi bilo da nam uvedu vize, a da nam turci i arapi jedva bi i osjetili
Pa nek vlasti naprave racunicu. Logicno je sta je isplativije.
Vjecita_zavrzlama

#71 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

Haris.ba wrote: 30/11/2024 14:26

Sta donosi vise para. Jednostavno je. Napravi se racunica i izracuna.

Turska mi je nebitna u ovoj racunici. Samo sta nama vise donosi para.
Vjecita_zavrzlama wrote: 30/11/2024 14:22

Pa nek vlasti naprave racunicu. Logicno je sta je isplativije.
Ne moras biti Einstein, pored eu donacija ides na vize, utice na nase radnike u EU utice na mnogo toga, na nasu dijasporu, na nase veze s dijasporom i EU.
sagosen

#72 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

Post by sagosen »

Vec sam pisao na temi kandidacijski status BiH za pristupanje EU, pa cu ponoviti i sad. Jedini gori od ovih Europejaca su mi bosanski Europejci. Unija koja je primila Rumuniju, Bugarsku, pa i raspali Kipar koji je olicenje nefunkcionalne drzave. Drzava gdje UN drzi DMZ po sred teritorije, dvije fudbalske lige, itd, vlada u Nikoziji nema ni promila kontrole nad turskim dijelom ostrva, i onda takva Unija postavlja uslove BiH.

Da ne pricam da je prica o pristupanju aktuelna od pocetka 2000-ih, znaci kad vidim nesto EU BiH, BiH EU na nekom news portalu automatski preskacem vijest podsvjesno. Unija gdje je sistem odlucivanja los, gdje te bilo ko moze blokirati u pristupnim pregovorima samo zato jer mu se nesto ne svidja. Poprilicno ucjenjivacki, vidimo na primjeru Makedonije koja je i ime promijenila, ej zamisli promijenili ime drzave, pa nista. Najjaci su mi i dalje ovi briznici "aaaa ako ne uvedemo vize turcima, rusima, kinezima" uvest ce vize EU nama hahahaha...

Koliko god BiH treba EU (ako i treba), toliko i EU treba BiH.
Haris.ba

#73 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

Post by Haris.ba »

Vjecita_zavrzlama wrote: 30/11/2024 14:32 Ne moras biti Einstein, pored eu donacija ides na vize, utice na nase radnike u EU utice na mnogo toga, na nasu dijasporu, na nase veze s dijasporom i EU.
Treba ti viza za EU da bi isao raditi i sada. Kako mislis nase veze sa dijasporom? Dijaspora moze u BiH uci bez problema.

EU donacije? Izracunati kolike su i isplati li se vise alternativa. Samo brojke. Nista emocije.
Vjecita_zavrzlama

#74 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

:-x
Haris.ba wrote: 30/11/2024 14:36
Vjecita_zavrzlama wrote: 30/11/2024 14:32 Ne moras biti Einstein, pored eu donacija ides na vize, utice na nase radnike u EU utice na mnogo toga, na nasu dijasporu, na nase veze s dijasporom i EU.
Treba ti viza za EU da bi isao raditi i sada. Kako mislis nase veze sa dijasporom? Dijaspora moze u BiH uci bez problema.

EU donacije? Izracunati kolike su i isplati li se vise alternativa. Samo brojke. Nista emocije.
Ako EU uvede vize Bosni radi toga sto smo birali istok, nece ostati isto.Bit ce otezano sve, pored viza.

Mislim to su bajke, od istoka imamo malo turizma a od turizma niko ne zivi to je plus iliti baksis sa strane

Meni se cini da navijas da se Bosna okrene istoku, zamisli koji bi geto sebi uveli tada… Turci da imaju taj izbor bacili bi nas niz rijeku nebi raznisljali, a oni su cak tamo medju arapskim zemljama a mi u sred Evrope
Haris.ba

#75 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

Post by Haris.ba »

Vjecita_zavrzlama wrote: 30/11/2024 14:39 Ako BIH uvede vize Bosni radi toga sto smo birali istok, nece ostati isto.Bit ce otezano sve, pored viza.

Mislim to su bajke, od istoka imamo malo turizma a od turizma niko ne zivi to je plus iliti baksis sa strane
Moguce. Ali, to treba izracunati. Ti pristupas izgleda cisto navijacki i ideoloski. Ja pozivam da barem jednom u zivotu pocnemo da gledamo svoj interes i izracunamo. Plus i minus. Cista matematika.

Nasim vlastima ocito nista ne znaci ni ta neka famozna milijarda koja se nudi. Tako da treba dobro izracunati. Izgleda da ne zelimo ni te grantove od EU.
Post Reply