Pridjevi se pisu malim ili velikim slovom
-
zlatan01
#1 Pridjevi se pisu malim ili velikim slovom
Vidim da vecina nacionalnost pise velikim slovom. Buduci da je to pridjev, pravilo bi bilo da se pise malim slovom. Sta je tacno?
-
incognito071
Bosnjak nije nacionalnost isto kao i Srbin....Bosanac i Srbijanac da......Jessie B wrote:Rijeci Hrvat, Bosnjak, Srbin su u mojoj masti jos uvijek imenice koje pisem s pocetnim velikim slovom.
Rijeci hrvatski, srpski, bosanski su u mojoj masti pridjevi i pisu se malim slovom.
Bosnjak= Bosanski musliman, Srbin= Bosanski; Srbijanski; Hrvatski pravoslavac
-
Rambo-Amadeus
#5 Re: Pridjevi se pisu malim ili velikim slovom
Bosanac, Hrvat, Srbin, Bošnjak - imenice
bosanski, hrvatski... - pridjevi
bosanski, hrvatski... - pridjevi
Last edited by Rambo-Amadeus on 26/10/2007 08:48, edited 1 time in total.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
A pridjevi u sklopu vlastitih imenica...
?
-
incognito071
Jessie B wrote:Iskreno receno ne znam i ne zanima me pretjerano. Znam da me svake godine na fakultetu ispravljaju kad pod nacionalnost upisem samo BiH, prekrize i po svom nahodjenju upisu Bosnjak.incognito071 wrote:Bosnjak nije nacionalnost isto kao i Srbin....Bosanac i Srbijanac da......Jessie B wrote:Rijeci Hrvat, Bosnjak, Srbin su u mojoj masti jos uvijek imenice koje pisem s pocetnim velikim slovom.
Rijeci hrvatski, srpski, bosanski su u mojoj masti pridjevi i pisu se malim slovom.
kakva ironija jelde
-
zlatan01
U recenici, "moj komsija je bosnjak", rijec bosnjak je pridjev imenici komsija. Rijec bosnjak moze biti i imenica, recimo u slucaju, "imao sam komsiju Bosnjaka a sad tu stanuju dva studenta, jedan Srbin i jedan Hrvat". Ovdje i ja pisem velikim slovom sto u krajnjem moze biti ok jer je to etnicka odrednica i imenica istovremeno. Zanimljivo je recimo da na engleskom se recimo svedjanin kaze i pise "Swedish" dok na svedskom isto ide malim slovom "svensk"...Jessie B wrote:Rijeci Hrvat, Bosnjak, Srbin su u mojoj masti jos uvijek imenice koje pisem s pocetnim velikim slovom.
- Jara
#10 Re: Pridjevi se pisu malim ili velikim slovom
slabo vidiš , nije većina nego sve!zlatan01 wrote:Vidim da vecina nacionalnost pise velikim slovom.
nije pridjev (ima jezika u kojima jeste, ali u našima nije)zlatan01 wrote: Buduci da je to pridjev
po pravopisnim pravilima ne bi...pravilo bi bilo da se pise malim slovom. Sta je tacno?
- Jara
Nije ...bosnjak je imenica a ne pridjev ( pridjev bi bio bošnjački), ovdje je sastavni dio predikata...moguće da te zbunjuje švedski...zlatan01 wrote:U recenici, "moj komsija je bosnjak", rijec bosnjak je pridjev imenici komsija. Rijec bosnjak moze biti i imenica, recimo u slucaju, "imao sam komsiju Bosnjaka a sad tu stanuju dva studenta, jedan Srbin i jedan Hrvat". Ovdje i ja pisem velikim slovom sto u krajnjem moze biti ok jer je to etnicka odrednica i imenica istovremeno. Zanimljivo je recimo da na engleskom se recimo svedjanin kaze i pise "Swedish" dok na svedskom isto ide malim slovom "svensk"...Jessie B wrote:Rijeci Hrvat, Bosnjak, Srbin su u mojoj masti jos uvijek imenice koje pisem s pocetnim velikim slovom.
Jeste, zanimljivo je da razni jezici imaju razna pravila...
-
zlatan01
OK kupljeno, nadam se da si relevantan izvorJara wrote:Nije ...bosnjak je imenica a ne pridjev ( pridjev bi bio bošnjački), ovdje je sastavni dio predikata...moguće da te zbunjuje švedski...zlatan01 wrote:U recenici, "moj komsija je bosnjak", rijec bosnjak je pridjev imenici komsija. Rijec bosnjak moze biti i imenica, recimo u slucaju, "imao sam komsiju Bosnjaka a sad tu stanuju dva studenta, jedan Srbin i jedan Hrvat". Ovdje i ja pisem velikim slovom sto u krajnjem moze biti ok jer je to etnicka odrednica i imenica istovremeno. Zanimljivo je recimo da na engleskom se recimo svedjanin kaze i pise "Swedish" dok na svedskom isto ide malim slovom "svensk"...Jessie B wrote:Rijeci Hrvat, Bosnjak, Srbin su u mojoj masti jos uvijek imenice koje pisem s pocetnim velikim slovom.
-
break
tacno, tacno. relevantna je. theacher of bosnian is speaking.zlatan01 wrote:OK kupljeno, nadam se da si relevantan izvorJara wrote:Nije ...bosnjak je imenica a ne pridjev ( pridjev bi bio bošnjački), ovdje je sastavni dio predikata...moguće da te zbunjuje švedski...zlatan01 wrote: U recenici, "moj komsija je bosnjak", rijec bosnjak je pridjev imenici komsija. Rijec bosnjak moze biti i imenica, recimo u slucaju, "imao sam komsiju Bosnjaka a sad tu stanuju dva studenta, jedan Srbin i jedan Hrvat". Ovdje i ja pisem velikim slovom sto u krajnjem moze biti ok jer je to etnicka odrednica i imenica istovremeno. Zanimljivo je recimo da na engleskom se recimo svedjanin kaze i pise "Swedish" dok na svedskom isto ide malim slovom "svensk"...
-
walkabout
Moram priznati da sam i sam bio u nedoumici sto se tice ovoga dok sam pisao post na temi "miljatska".
Davno je bilo dok kada sam o ovome ucio, a posto nas jezik ne koristim toliko intenzivno, zaborav je prekrio ovaj dio sjecanja.
Evo opet sam pokusao da se sjetim sta je pravilno i trenutno mislim da je ispravno sljedece:
Vlastiti pridjevi se pisu malim slovom ako se radi o nezivoj stvari (bosanski, miljackin, itd) a pisu se velikim slovom ako je rijec o zivom bicu (Brunino naslijedje, itd).
Molio bih lingviste da nas podsjete sta je pravilno.
Davno je bilo dok kada sam o ovome ucio, a posto nas jezik ne koristim toliko intenzivno, zaborav je prekrio ovaj dio sjecanja.
Evo opet sam pokusao da se sjetim sta je pravilno i trenutno mislim da je ispravno sljedece:
Vlastiti pridjevi se pisu malim slovom ako se radi o nezivoj stvari (bosanski, miljackin, itd) a pisu se velikim slovom ako je rijec o zivom bicu (Brunino naslijedje, itd).
Molio bih lingviste da nas podsjete sta je pravilno.
- daduli_sa
Vala meni nis' ne ispravljaju, po nacionalnosti ja sam upravo BiH kao sto je onaj sa njemackim pasosem Nijemac, a ne katolik ili sta vec.Jessie B wrote:Iskreno receno ne znam i ne zanima me pretjerano. Znam da me svake godine na fakultetu ispravljaju kad pod nacionalnost upisem samo BiH, prekrize i po svom nahodjenju upisu Bosnjak.incognito071 wrote:Bosnjak nije nacionalnost isto kao i Srbin....Bosanac i Srbijanac da......Jessie B wrote:Rijeci Hrvat, Bosnjak, Srbin su u mojoj masti jos uvijek imenice koje pisem s pocetnim velikim slovom.
Svuda te pitaju koja ti je nacionalnost/drzavljanstvo. ne pita te za etnicku pripadnost ili vjersku opredjeljenost. Znaci, nacionalnost = BiH.
Kad cemo vise skontati?
-
incognito071
daduli_sa wrote:Vala meni nis' ne ispravljaju, po nacionalnosti ja sam upravo BiH kao sto je onaj sa njemackim pasosem Nijemac, a ne katolik ili sta vec.Jessie B wrote:Iskreno receno ne znam i ne zanima me pretjerano. Znam da me svake godine na fakultetu ispravljaju kad pod nacionalnost upisem samo BiH, prekrize i po svom nahodjenju upisu Bosnjak.incognito071 wrote: Bosnjak nije nacionalnost isto kao i Srbin....Bosanac i Srbijanac da......
Svuda te pitaju koja ti je nacionalnost/drzavljanstvo. ne pita te za etnicku pripadnost ili vjersku opredjeljenost. Znaci, nacionalnost = BiH.
Kad cemo vise skontati?
-
vinja
pravopisno pravilo jeste da se svi pridjevi koji zavrsavaju na "ski" i "cki" pisu malim slovom. (bosanski , bosnjacki ...)incognito071 wrote:daduli_sa wrote:Vala meni nis' ne ispravljaju, po nacionalnosti ja sam upravo BiH kao sto je onaj sa njemackim pasosem Nijemac, a ne katolik ili sta vec.Jessie B wrote: Iskreno receno ne znam i ne zanima me pretjerano. Znam da me svake godine na fakultetu ispravljaju kad pod nacionalnost upisem samo BiH, prekrize i po svom nahodjenju upisu Bosnjak.
Kad cemo vise skontati?
Nacionalna pripadnost se pise velikim.
Vjerska pripadnost se pise malim.
BiH je jedna od rijetkih (ako ne i jedina?!) zemlja u kojoj drzavljanstvo nije poistovjeceno sa nacionalnom pripadnosti, tako da kad ti u nekom formularu traze da upises nacionalnost, a ti fino upises drzavljanstvo. E, kod nas to nije slucaj.
U pravilu, pod drzavljanstvo pises BiH, (s tim da bi imao drzavljanstvo BiH moras da imas drzavljanstvo jednog od entiteta! (Zakon o drzavljanstvu) To mi nikad nije bilo jasno, pa to nisu drzave!!!) a kao nacionalnost ti mozes napisati sto zelis, to je stvar izbora, pa tako mozes staviti i neopredjeljen, ili crtu...Tu se nema sta skontat...nit tebi moze, odnosno smije neko osporavati ono sto napises pod nacionalnost, niti ti mozes nekom odredjivati sta ce u toj rubrici pisati... ne kazem ja, vec Evropska (sad ide velikim, jeste pridjev, ali je istovremeno i naziv...) konvencija o ljudskim pravima koja je sastavni dio naseg ustava.
-
incognito071
Da nam je drzava normalna kao sto nije, nebi trazili da upises nacionalnost vec samo drzavljanstvo dakle BiH. Sta neku instituciju boli krc jesi li ti musliman, pravoslavac, katolik, jevrej itd?vinja wrote:pravopisno pravilo jeste da se svi pridjevi koji zavrsavaju na "ski" i "cki" pisu malim slovom. (bosanski , bosnjacki ...)incognito071 wrote:daduli_sa wrote: Vala meni nis' ne ispravljaju, po nacionalnosti ja sam upravo BiH kao sto je onaj sa njemackim pasosem Nijemac, a ne katolik ili sta vec.
Kad cemo vise skontati?
Nacionalna pripadnost se pise velikim.
Vjerska pripadnost se pise malim.
BiH je jedna od rijetkih (ako ne i jedina?!) zemlja u kojoj drzavljanstvo nije poistovjeceno sa nacionalnom pripadnosti, tako da kad ti u nekom formularu traze da upises nacionalnost, a ti fino upises drzavljanstvo. E, kod nas to nije slucaj.
U pravilu, pod drzavljanstvo pises BiH, (s tim da bi imao drzavljanstvo BiH moras da imas drzavljanstvo jednog od entiteta! (Zakon o drzavljanstvu) To mi nikad nije bilo jasno, pa to nisu drzave!!!) a kao nacionalnost ti mozes napisati sto zelis, to je stvar izbora, pa tako mozes staviti i neopredjeljen, ili crtu...Tu se nema sta skontat...nit tebi moze, odnosno smije neko osporavati ono sto napises pod nacionalnost, niti ti mozes nekom odredjivati sta ce u toj rubrici pisati... ne kazem ja, vec Evropska (sad ide velikim, jeste pridjev, ali je istovremeno i naziv...) konvencija o ljudskim pravima koja je sastavni dio naseg ustava.
Napominjem, ovo u slucaju da je normalna drzava
-
vinja
Pa, naravno! Na sve strane trube da je to privatna stvar svakog od nas, ali ti pri najbanalnijoj stvari traze taj podatak.incognito071 wrote: Da nam je drzava normalna kao sto nije, nebi trazili da upises nacionalnost vec samo drzavljanstvo dakle BiH. Sta neku instituciju boli krc jesi li ti musliman, pravoslavac, katolik, jevrej itd?
Napominjem, ovo u slucaju da je normalna drzava![]()
Sto je najcrnje od svega, to ti najnormalnije bude elementarni preduslov za rad u drzavnim institucijama...FUJ
Jos malo pa ce uvesti rubrike "za kog si glasao"...
- black