Price za laku noc

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
mamica papucarka

#1 Price za laku noc

Post by mamica papucarka »

Koje su vam najdraze price koje ste ponijeli iz djetinstva??? Najdraze bajke???
Ja sam ponovo u svijetu bajki, i sve sam vise ispricala, prepricala.... Nista drugo i ne citam. :D
Sta su vam vase nane pricale, cime su vas uspavljivali? Kod mene klasika:Pepeljuga, Palcic, Snjeguljica, Petar Pan...
I draze su mi ove nego prepricavat Djevojcu sa sibicama :cry: Ne znam ima li ista zalosnije od te price :(
jel znate kakve neobicne kratke pricice???
Mene je nana uspavljivala sa pricom o djevojci Fatimi koju je ukro medvjed i odvuko je u svoju pecinu :roll: fatu je cijelo selo trazilo, i nisu je mogli naci sigurno nekoliko godina... :cry: Ako nekog interesuje kraj price, mogu zavrsit. Ali,nemojte se smijat, jer jadna nana je bila nuka,i nije kontala kako ta prica moze uticati na petogodisnje dijete :roll:
Skyfox

#2 Re: Price za laku noc

Post by Skyfox »

I ja sam cuo nesto slicno de zavrsi, nema smijanja :D

PS
meni je dedo pricao o carobnom grahu, divu i guski sto nosi zlatna jaja al se ne sjecam kao se zove bajka...
mamica papucarka

#3 Re: Price za laku noc

Skyfox wrote:I ja sam cuo nesto slicno de zavrsi, nema smijanja :D

PS
meni je dedo pricao o carobnom grahu, divu i guski sto nosi zlatna jaja al se ne sjecam kao se zove bajka...
Divovski grah :-D Zaboravila sam kako ide, ali si me sad podjetio :-D
Evo price o fati i medi:
Elem, Fata je cuvala ovce, doso medo i ukro je. Cijelo selo je trazilo Fatu, ali je nisu mogli naci, I odustali.
I nekoliko godina poslije, neko nadje Fatu u medvjedjoj pecini :cry: Medo joj olizao stopala da mu ne moze pobjeci. I podje on ukrast Fatu od mede i vratit je kuci, ali Fata ne htjede, jer je medi izrodila djecu tj, male medvjedice :cry:
Katastrofa :roll:
Skyfox

#4 Re: Price za laku noc

Post by Skyfox »

Ovo kad bih pricao djeci morao bih stalno naglasavati da nije stvarnost ves samo bajka jer je :shock:
mada ima slucajeva kad su vukovi otimali i odgajali ljudsku djecu.

A ova tvoja o medi i Fati me podsjetila na nesto sto se stvarno desilo. U nekom manjem selu prema Bukoviku je cobancica cuvala ovce :D i vidjela da ide medvejed, ovce se razbjezale a ona sa najmanjim janjetom se popela na drvo, medo je dohvatio janje i tako su se natezali :shock: Poslije su je culi braca i spasili je... Al koja hrabrost, ja bih bio naj navisoj grancici bez janjeta naravno :D

malo je off topic al moze posluzit kao bajka sa malo uljepsanim rijecima :)
Tesssa

#5 Re: Price za laku noc

Post by Tesssa »

Meni i u ovim godinama fali Zijah Sokolovic i nacin na koji je on pricao bajke :roll:
DacaS

#6 Re: Price za laku noc

Post by DacaS »

Čitam bajke i danas i uživam u njima.

Mačak u čizmama - drag mi je mali plaho :) Preteča dobrog menadžera :D
mamica papucarka

#7 Re: Price za laku noc

Ćelava cura wrote:
mamica papucarka wrote:Koje su vam najdraze price koje ste ponijeli iz djetinstva??? Najdraze bajke???
Ja sam ponovo u svijetu bajki, i sve sam vise ispricala, prepricala.... Nista drugo i ne citam. :D
Sta su vam vase nane pricale, cime su vas uspavljivali? Kod mene klasika:Pepeljuga, Palcic, Snjeguljica, Petar Pan...
I draze su mi ove nego prepricavat Djevojcu sa sibicama :cry: Ne znam ima li ista zalosnije od te price :(
jel znate kakve neobicne kratke pricice???
Mene je nana uspavljivala sa pricom o djevojci Fatimi koju je ukro medvjed i odvuko je u svoju pecinu :roll: fatu je cijelo selo trazilo, i nisu je mogli naci sigurno nekoliko godina... :cry: Ako nekog interesuje kraj price, mogu zavrsit. Ali,nemojte se smijat, jer jadna nana je bila nuka,i nije kontala kako ta prica moze uticati na petogodisnje dijete :roll:
Joj ja imam cijelu biblioteku djecijih knjiga :D nemoj to citati djeci :D pa da ti postanu idealisti :D postenjacine :D
citaj im dnevne novine da ih na vrijeme naviknes na ono sto ih ceka :D
p.s. naravno da se zafrkavam, al' za sasvim malu djecu imasBajke u slici, pa one knjige 366i jos vise bajki, gdje imas jednu bajku il' poucnu pricu za svaki dan, a za svaki mjesec neku malo duzu poznatu bajku...
moja rahmetli tetka (mamina tektka)je izmisljala price. I jucer mi pade na pamet njena prica pod nazivom "posla Fata u drijenjke" i cucne Fata da piski, kad pred nju iskoci medvjed i kaze buuuuu :lol:
Dobro sam u pameti , cime su me nana i tetka uspavljivale:mrgreen:
DacaS

#8 Re: Price za laku noc

Post by DacaS »

mamica papucarka wrote:
moja rahmetli tetka (mamina tektka)je izmisljala price. I jucer mi pade na pamet njena prica pod nazivom "posla Fata u drijenjke" i cucne Fata da piski, kad pred nju iskoci medvjed i kaze buuuuu :lol:
Bilesi u drenjke :-D

Sjećate li se Šume Striborove Ivane Brlić-Mažuranić?
Voljela sam ja te priče ali oni momenti - snaha sa zmijskim jezikom i sl., a starica majka oličenje dobrote :-) su čista propaganda :-D
mamica papucarka

#9 Re: Price za laku noc

DacaS wrote:
mamica papucarka wrote:
Bilesi u drenjke :-D

Sjećate li se Šume Striborove Ivane Brlić-Mažuranić?
Voljela sam ja te priče ali oni momenti - snaha sa zmijskim jezikom i sl., a starica majka oličenje dobrote :-) su čista propaganda :-D
pa da, ona je cesto isla u drenjke :lol:

kako ide prica Sedam kozica
Saraswati

#10 Re: Price za laku noc

Post by Saraswati »

mamica papucarka wrote:kako ide prica Sedam kozica
Ta mi je bila najdraza :D

Ne znam tacno, ali najmladji i najpametniji kozlic :D sakrije se u veliki zidni sat :D da ga zločesti vuk ne pronadje :D

Ostale je poslije mama koza :D hirurskim zahvatom izvadila iz vučijeg stomaka :D da bi isti natrpali kamenjem :D i poslali do bunara :D

Čiča miča :D

Sat mi je ono bio totalno cool :D

ps. al nista ko Fata i medjved :shock: :lol: :lol: :lol:
Tesssa

#11 Re: Price za laku noc

Post by Tesssa »

kako su te bajke morbidne kad malo razmislis. :shock: I u Crvenkapici i u 7 kozlica se spominju paranja stomaka, pa u nekim verzijama i punjenje stomaka kamenjem, pa se ovaj prevrne preko bunara i ugusi :shock: :-) :-) :-)

Meni su najdraze bile: Trnoruzica, Princeza na zrnu graska i Macak su cizmama :D
mamica papucarka

#12 Re: Price za laku noc

Saraswati wrote:
mamica papucarka wrote:kako ide prica Sedam kozica
Ta mi je bila najdraza :D

Ne znam tacno, ali najmladji i najpametniji kozlic :D sakrije se u veliki zidni sat :D da ga zločesti vuk ne pronadje :D

Ostale je poslije mama koza :D hirurskim zahvatom izvadila iz vučijeg stomaka :D da bi isti natrpali kamenjem :D i poslali do bunara :D

Čiča miča :D

Sat mi je ono bio totalno cool :D

ps. al nista ko Fata i medjved :shock: :lol: :lol: :lol:
ili nam je za laku noc znala pricat kako je ona isla u gljive vrganje. I brala ona gljive i vidi neko se sunja. Napravi se da nije vidjela da je neko posmatra, uzme pistolj iz korpe(posto je hodala sama po sumi nosala je vazda pistolj), zobidje i prodere se iza ledja "Hajd sad, ustajte" :lol: "Hajmo, hajmo razlaz" :lol:
Ono bile njene prijateljice sa posla. Znale da ona sama lunja po sumi, pa ko vele da je prepadnu :lol: Sasrale se ko lude kad im je ova sa pistoljem prisla sa ledja :lol:
Saraswati

#13 Re: Price za laku noc

Post by Saraswati »

mamica papucarka wrote:ili nam je za laku noc znala pricat kako je ona isla u gljive vrganje. I brala ona gljive i vidi neko se sunja. Napravi se da nije vidjela da je neko posmatra, uzme pistolj iz korpe(posto je hodala sama po sumi nosala je vazda pistolj), zobidje i prodere se iza ledja "Hajd sad, ustajte" :lol: "Hajmo, hajmo razlaz" :lol:
Ono bile njene prijateljice sa posla. Znale da ona sama lunja po sumi, pa ko vele da je prepadnu :lol: Sasrale se ko lude kad im je ova sa pistoljem prisla sa ledja :lol:
odapeh :lol: :lol: :lol: nana brani Sarajevo :D :D :D
Saraswati

#14 Re: Price za laku noc

Post by Saraswati »

Tesssa wrote:kako su te bajke morbidne kad malo razmislis. :shock: I u Crvenkapici i u 7 kozlica se spominju paranja stomaka, pa u nekim verzijama i punjenje stomaka kamenjem, pa se ovaj prevrne preko bunara i ugusi :shock: :-) :-) :-)

Meni su najdraze bile: Trnoruzica, Princeza na zrnu graska i Macak su cizmama :D

Jos kad uzmes u obzir da je u pitanju tek soft verzija :D :D :D
Prelijep Dan

#15 Re: Price za laku noc

Post by Prelijep Dan »

Evo, imam ja jednu:

Once upon a time
~~~~~~~~
In a land far away,
~~~~~~~~
A beautiful, independent,
Self-assured princess
~~~~~~~~
Happened upon a frog as she sat
Contemplating ecological issues
On the shores of an unpolluted pond
In a verdant meadow near her castle.
~~~~~~~~
The frog hopped into the princess' lap
And said: " Elegant Lady,
I was once a handsome prince,
Until an evil witch cast a spell upon me.
~~~~~~~~
One kiss from you, however,
And I will turn back
Into the dapper, young prince that I am
~~~~~~~~
And then, my sweet, we can marry
~~~~~~~~
And set up housekeeping in your castle
~~~~~~~~
With my mother,
~~~~~~~~
Where you can prepare my meals,
~~~~~~~~
Clean my clothes, bear my children,
~~~~~~~~
And forever feel
Grateful and happy doing so. "
~~~~~~~~
That night,
~~~~~~~~
As the princess dined sumptuously
~~~~~~~~
On lightly sauteed frog legs
~~~~~~~~
Seasoned in a white wine
~~~~~~~
And onion cream sauce,
~~~~~~~~
She chuckled and thought to herself:
~~~~~~~~
I don't fuckin think so.

:D :D :D :D :D
Prozor

#16 Re: Price za laku noc

Post by Prozor »

Imali smo neku knjigu sa svim tim pricama, ne sjecam se svega sad ali to su bili svi ti klasici i znam da sam jako volio te price... a znala je i mati izmisljati neke sama, a te su mi bile najdraze...
sharwoodforest

#17 Re: Price za laku noc

Post by sharwoodforest »

ja ti uzmem kao primjer jednu bajku i onda pravim varijacije na temu,npr. Posla baka u drenjke u 101 kombinaciji, ali se zovu Posla baka u pekaru, Posla baka u cd shop, Posla baka kod zubara, Posla baka u Interex.....a uz to slozim u saljivoj formi, hej, dijete ne da ne moze zaspati nego trazi jos :lol: tako i sebe osvjezim ali i umorim, valja to spontano izmisliti, a da ima smisla i kraja da valja.
dacina_curica

#18 Re: Price za laku noc

Post by dacina_curica »

Ja vec godinama skupljam djecije knjige, Dado kad se rodio imao je vec malu biblioteku :-) :-) :-) :-) :-) .....merak mi citati bajke i dan danas :-) :-) :-) ....mada mu najcesce pred spavanje citam Branka Copica :D :-) .......

Palcic mi je oduvijek bila jedna od omiljenih pricica :D .....A gotivila sam i pricice a la Cardak ni na nebu ni na zemlji (sjecam se i neke pricice o Kilimandzaru nemam pojma kako se zove) :-) .......Kako se zvala prica "Bluebeard" kod nas? :shock: te me je vazda bilo strah :shock: :-)

PS. mamice javi ako ti treba pricica....da prekucam ovdje :D
mamica papucarka

#19 Re: Price za laku noc

u zadnje vrijeme im q Slabo citam i pricam, jer valja ujutro ustat rano, a kada im pricam pred spavanje, to vise ne mozes uspavat. Zato sam iza 19 h ko zandar :mrgreen:
paratrooper

#20 Re: Price za laku noc

Post by paratrooper »

mamica papucarka wrote: Mene je nana uspavljivala sa pricom o djevojci Fatimi koju je ukro medvjed i odvuko je u svoju pecinu :roll:
ala ti imas nanu papucarko :lol:
dacina_curica

#21 Re: Price za laku noc

Post by dacina_curica »

mamica papucarka wrote:u zadnje vrijeme im q Slabo citam i pricam, jer valja ujutro ustat rano, a kada im pricam pred spavanje, to vise ne mozes uspavat. Zato sam iza 19 h ko zandar :mrgreen:
mamice pusti bona djecu da divljaju :oops: :lol: :lol: :lol: :-) :-) :-) .......meni merak citati djecije knjige......opet smo juce kupili 2 i procitala sam ih za 10 minuta :oops: (*ebi ga, slikovnice :-) :-) :-) , procitam u jednom dahu :-) :-) :-) )

BTW. nama (burazu, rodici i meni) je majka rahmetli vazda pricala price o bombardovanju Beograda 6. Aprila '41 :-) :-) :-) ona bila u bolnici u Beogradu (tamo je zivjela), trebala da se porodi :-) :-) :-)..... Tetka se rodila 9. Aprila u Zvorniku :-) :-) :-) ....a imala je i prica koje su se ubile za Arsline asik-pendzere :D :-) :-) :-)
Post Reply