Prica
-
sammo
#1 Prica
Pogurali se u skoli Srbin, Bosnjak i Hrvat. Poceo je Srbin, smatrao se najjacim. Lupao je po jednom i po drugom dok se oni nisu organizirali i ujedinili. Ubili bi boga u njemu, ali je u zadnji cas dosla uciteljica. Sad sjedi Srbin u jednoj klupi, Bosnjak i Hrvat zajedno u drugoj. Bosnjak uvijek ima viska stvari u torbi i stavlja stvari na polovinu od Hrvata, ovaj se buni, trazi da donesu jos jednu klupu, ali uciteljica neda. Srbin bi htio da ga prebace u drugu ucionicu, ali tamo nisu zainteresirani za njega ( decko je konfliktna osoba ). Na nastavi pricaju jedan srpski, drugi bosanski, treci hrvatski, ali se svi fino razumiju. Uciteljica je trazila da dođu roditelji, ali niko nije dosao. Evo objasnjenja: otac je klao svinju, babo je postio, a caca bio u Njemackoj. Kraj je skolske godine. Skola je u losem stanju, potrebna je obnova, a novca nema. Sad su ferije. Sta ceka skolarce u iducoj skolskoj godini? Hoce li direktor naci novac za obnovu? Hoce li biti vise klupa u ucionici? Mozda dobiju novu uciteljicu, ova bi trebala u penziju?!
- Priorat
- Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...
#2 Re: Prica
ja cu kupit proizvod domaci da pomognem drzavi. parodija na temu u "zasto moramo kupovati domaci proizvod!!"

- holowey
#3 Re: Prica
domacom kredom po tabli pisat' 
-
sofist
#4 Re: Prica
Djeca se pobiju ali se lako smire, djecija prijateljstva su najjaca i traju cijeli zivot. Samo da ne dodju otac, babo i caca.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#5 Re: Prica
Obnoviti bratstvo i jednistvo u školi, vratiti se tradicionalnom načinu razrješavanja problema u bh. školama, razgovorom babe/oca/ćaće uz kahvu/kavu/kafu pomirušu. Babo da proda onu njivu, otac da proda nekoliko svinja,ćaća iz Njemačke da pripomogne sa €, pa da se škola obnovi. Djeca da dobiju kabinete i da sjedi svako za svojim pc-om. odvojen pregradom kao u jezičkom kabinetu.
Babo, otac, i ćaća da djecu upišu na karate, pa da skupa, sva trojica premlate onog jalijaša što djeci za vrijeme velikog odmora lupa čvoke i klempe, te im otima novac za užinu/marendu/fruštuk, mobitele,...i pored video nadzora.
Učiteljica, obavezno da se promijeni. To preko Savjeta roditelja ''odraditi''.
Dovesti učitelja ''mangaliju'' nježnog srca kao Silvester Stalone kada se bio zaposlio u obdaništu. Učitelj, da je sposoban, stručan,...Ne bih u detalje, to je stvar struke kako će i šta će raditi novi učitelj.
LM, u vezi sa ostvarivanjem vraćanja ideje bratstva, obavezno učestvovati u akcijama pošumljavanja, posjete gradovima širom domovine tipa, ''Upoznaj domovinu da bi je više volio'' sa posebnim osvrtom na rasprostranjenost minskih polja. ''MISLI MINE!''
Jedinstvo kovati zajedničkim odlaskom na tekme reprezentacije BiH, aktivnim radom u Skautima-Izviđačima.
Pronaći izlaz u vezi sa nacionalnom grupom predmeta.
Prepustiti da h(i)storiju/povijest napiše gospodin Noel Malcom. Učiti djecu da budu sekularna, ma šta to značilo.
Sve se svodi na vraćanje bratstva i jedinstva ili barem, onoga što svi u Bosni razumijemo, a to je tradicija komšiluka!
Babo, otac, i ćaća da djecu upišu na karate, pa da skupa, sva trojica premlate onog jalijaša što djeci za vrijeme velikog odmora lupa čvoke i klempe, te im otima novac za užinu/marendu/fruštuk, mobitele,...i pored video nadzora.
Učiteljica, obavezno da se promijeni. To preko Savjeta roditelja ''odraditi''.
Dovesti učitelja ''mangaliju'' nježnog srca kao Silvester Stalone kada se bio zaposlio u obdaništu. Učitelj, da je sposoban, stručan,...Ne bih u detalje, to je stvar struke kako će i šta će raditi novi učitelj.
LM, u vezi sa ostvarivanjem vraćanja ideje bratstva, obavezno učestvovati u akcijama pošumljavanja, posjete gradovima širom domovine tipa, ''Upoznaj domovinu da bi je više volio'' sa posebnim osvrtom na rasprostranjenost minskih polja. ''MISLI MINE!''
Jedinstvo kovati zajedničkim odlaskom na tekme reprezentacije BiH, aktivnim radom u Skautima-Izviđačima.
Pronaći izlaz u vezi sa nacionalnom grupom predmeta.
Prepustiti da h(i)storiju/povijest napiše gospodin Noel Malcom. Učiti djecu da budu sekularna, ma šta to značilo.
Sve se svodi na vraćanje bratstva i jedinstva ili barem, onoga što svi u Bosni razumijemo, a to je tradicija komšiluka!
-
Normalan.ba
#6 Re: Prica
A šta kad odrastu ako se to uopšte i desi ?sammo wrote:Pogurali se u skoli Srbin, Bosnjak i Hrvat. Poceo je Srbin, smatrao se najjacim. Lupao je po jednom i po drugom dok se oni nisu organizirali i ujedinili. Ubili bi boga u njemu, ali je u zadnji cas dosla uciteljica. Sad sjedi Srbin u jednoj klupi, Bosnjak i Hrvat zajedno u drugoj. Bosnjak uvijek ima viska stvari u torbi i stavlja stvari na polovinu od Hrvata, ovaj se buni, trazi da donesu jos jednu klupu, ali uciteljica neda. Srbin bi htio da ga prebace u drugu ucionicu, ali tamo nisu zainteresirani za njega ( decko je konfliktna osoba ). Na nastavi pricaju jedan srpski, drugi bosanski, treci hrvatski, ali se svi fino razumiju. Uciteljica je trazila da dođu roditelji, ali niko nije dosao. Evo objasnjenja: otac je klao svinju, babo je postio, a caca bio u Njemackoj. Kraj je skolske godine. Skola je u losem stanju, potrebna je obnova, a novca nema. Sad su ferije. Sta ceka skolarce u iducoj skolskoj godini? Hoce li direktor naci novac za obnovu? Hoce li biti vise klupa u ucionici? Mozda dobiju novu uciteljicu, ova bi trebala u penziju?!
-
sammo
#7 Re: Prica
Kad odrastu...jedan diler, drugi organizator korida, treci politicar...Normalan.ba wrote:A šta kad odrastu ako se to uopšte i desi ?sammo wrote:Pogurali se u skoli Srbin, Bosnjak i Hrvat. Poceo je Srbin, smatrao se najjacim. Lupao je po jednom i po drugom dok se oni nisu organizirali i ujedinili. Ubili bi boga u njemu, ali je u zadnji cas dosla uciteljica. Sad sjedi Srbin u jednoj klupi, Bosnjak i Hrvat zajedno u drugoj. Bosnjak uvijek ima viska stvari u torbi i stavlja stvari na polovinu od Hrvata, ovaj se buni, trazi da donesu jos jednu klupu, ali uciteljica neda. Srbin bi htio da ga prebace u drugu ucionicu, ali tamo nisu zainteresirani za njega ( decko je konfliktna osoba ). Na nastavi pricaju jedan srpski, drugi bosanski, treci hrvatski, ali se svi fino razumiju. Uciteljica je trazila da dođu roditelji, ali niko nije dosao. Evo objasnjenja: otac je klao svinju, babo je postio, a caca bio u Njemackoj. Kraj je skolske godine. Skola je u losem stanju, potrebna je obnova, a novca nema. Sad su ferije. Sta ceka skolarce u iducoj skolskoj godini? Hoce li direktor naci novac za obnovu? Hoce li biti vise klupa u ucionici? Mozda dobiju novu uciteljicu, ova bi trebala u penziju?!
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#8 Re: Prica
Da ponovim, vratio bih u škole bratstvo i jedinstvo!sammo wrote:Kad odrastu...jedan diler, drugi organizator korida, treci politicar...Normalan.ba wrote:A šta kad odrastu ako se to uopšte i desi ?sammo wrote:Pogurali se u skoli Srbin, Bosnjak i Hrvat. Poceo je Srbin, smatrao se najjacim. Lupao je po jednom i po drugom dok se oni nisu organizirali i ujedinili. Ubili bi boga u njemu, ali je u zadnji cas dosla uciteljica. Sad sjedi Srbin u jednoj klupi, Bosnjak i Hrvat zajedno u drugoj. Bosnjak uvijek ima viska stvari u torbi i stavlja stvari na polovinu od Hrvata, ovaj se buni, trazi da donesu jos jednu klupu, ali uciteljica neda. Srbin bi htio da ga prebace u drugu ucionicu, ali tamo nisu zainteresirani za njega ( decko je konfliktna osoba ). Na nastavi pricaju jedan srpski, drugi bosanski, treci hrvatski, ali se svi fino razumiju. Uciteljica je trazila da dođu roditelji, ali niko nije dosao. Evo objasnjenja: otac je klao svinju, babo je postio, a caca bio u Njemackoj. Kraj je skolske godine. Skola je u losem stanju, potrebna je obnova, a novca nema. Sad su ferije. Sta ceka skolarce u iducoj skolskoj godini? Hoce li direktor naci novac za obnovu? Hoce li biti vise klupa u ucionici? Mozda dobiju novu uciteljicu, ova bi trebala u penziju?!![]()
-
oldplague
#9 Re: Prica
Imali smo ga u školama, 50 godina, i šta bi? Mislim da ovdje postoji tragična zabluda da je bratstvo i jedinstvo bilo nešto prirođeno našim narodima, a ne dio političke doktrine KPJ. Neeeee, nije tako ljudi moji. Sve do osnivanja druge Jugoslavije, narodi su se držali podalje jedni od drugih, strpljivo se podnosili u mjeri u kojoj je to od njih zahtijevala trenutna vlast. Čim bi ostali bez nadzora, počeli bi se ganjati čakijama i potpaljivati bogomolje, čak i kad su znali da će ih strani gospodar isprašiti po dupetu zbog toga. Nije slučajno da se u BiH nije desio jedinstven nacionalni preporod u 19. stoljeću. Nije čudno ni to što su već prvi slobodni izbori, prva prilika nakon toliko stoljeća da sami donosimo odluke, pokazali svu dubinu naših podjela i odveli nas ravno tamo gdje smo uvijek htjeli biti: daleko jedni od drugih.
Ostalo su iluzije, bježanje od stvarnosti, uljuljkivanje u maštarije. Nema ovdje izmanipuliranih, osim onih koji manipuliraju sami sobom.
Ostalo su iluzije, bježanje od stvarnosti, uljuljkivanje u maštarije. Nema ovdje izmanipuliranih, osim onih koji manipuliraju sami sobom.
- PipiDugaDevetka
#10 Re: Prica
Ako ne može povratak bratstva i jedinstva, može, barem, višestoljetna tradicija komšiluka.
Da ne objašnjavam na šta mislim pod sintagmom ''tradicija komšiluka'' jer mislim da svi znamo.
Da ne objašnjavam na šta mislim pod sintagmom ''tradicija komšiluka'' jer mislim da svi znamo.
-
oldplague
#11 Re: Prica
Bojim se da svi znamo šta "tradicija komšiluka" znači kod nas. Već sam ti napisala:PipiDugaDevetka wrote:Ako ne može povratak bratstva i jedinstva, može, barem, višestoljetna tradicija komšiluka.
Kakva višestoljetna tradicija komšiluka? Nekakvo komšijanje, kakvo-takvo, postojalo je u većim čaršijama i gradovima gdje su ljudi primarno živjeli od sistema/režima. Dakle, bili su ekonomskim razlozima prinuđeni trpiti se i privremeno su se, s manje ili više uspjeha, tome i prilagođavali. Tamo gdje su ljudi isključivo ovisili o svojim volovima, tradicije komšiluka nije bilo ni u skici. Jedva da si je mogao naći i u komunistički vakat. Nije to tako kako vi mislite. San o životu jednih sa drugima nestao je sa Jugoslavijom, jer je s njom i nastao kao derivat panslavenske ideje.narodi su se držali podalje jedni od drugih, strpljivo se podnosili u mjeri u kojoj je to od njih zahtijevala trenutna vlast. Čim bi ostali bez nadzora, počeli bi se ganjati čakijama i potpaljivati bogomolje, čak i kad su znali da će ih strani gospodar isprašiti po dupetu zbog toga.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#12 Re: Prica
Mislim da je logično da svatko želi da bude u komšijskim ili prijateljskim odnosima sa ljudima istog mentaliteta. Druženje ili kafenisanje je prisutno kod nas. Postaje dio tog mentaliteta ili je postalo. Gledam svoje prijatelje koji žive vani. Oni se jednostavno ne druže. Mi ipak, koliko toliko održavamo prijateljstva iz djetinjstva, iz gimnazije, sa faksa. To su uglavnom ljudi koji imaju sličan privatni cv našem. Isti grad, ista škola, ista literatura, sličan način života. I ta usko geografska komponenta određuje mentalitet, navike, ukuse. Ne nacionalnost. Slično je i sa ruralnim sredinama. Odatle, a kako smo živjeli pomiješani, naše multi kulti ili suživot ili kako ga hoćete zvati. I prosječan čovjek o tome nije razmišljao, družio se sa ljudima drugih nacionalnosti jer mu je to bila normalna stvar. Ne mislim baš da je prosječan Srbin ili Hrvat ili Bošnjak režao u sebi na komšiju i čekao prigodu da mu se osveti.
Ipak, najvomitantnije od svega je europski šljam koji je kao došao da nas kao uči suživotu i toleranciji a u svojim matičnim zemljama im je ksenofobija omiljena disciplina.
Ipak, najvomitantnije od svega je europski šljam koji je kao došao da nas kao uči suživotu i toleranciji a u svojim matičnim zemljama im je ksenofobija omiljena disciplina.
- PipiDugaDevetka
#13 Re: Prica
Ja sam ostaoKatarinaKosaca wrote:Mislim da je logično da svatko želi da bude u komšijskim ili prijateljskim odnosima sa ljudima istog mentaliteta. Druženje ili kafenisanje je prisutno kod nas. Postaje dio tog mentaliteta ili je postalo. Gledam svoje prijatelje koji žive vani. Oni se jednostavno ne druže. Mi ipak, koliko toliko održavamo prijateljstva iz djetinjstva, iz gimnazije, sa faksa. To su uglavnom ljudi koji imaju sličan privatni cv našem. Isti grad, ista škola, ista literatura, sličan način života. I ta usko geografska komponenta određuje mentalitet, navike, ukuse. Ne nacionalnost. Slično je i sa ruralnim sredinama. Odatle, a kako smo živjeli pomiješani, naše multi kulti ili suživot ili kako ga hoćete zvati. I prosječan čovjek o tome nije razmišljao, družio se sa ljudima drugih nacionalnosti jer mu je to bila normalna stvar. Ne mislim baš da je prosječan Srbin ili Hrvat ili Bošnjak režao u sebi na komšiju i čekao prigodu da mu se osveti.
-
oldplague
#14 Re: Prica
Lijepe teorije, ali praksa nas pobija. Jer tim ljudima nesvjesnim nacionalnosti i slično, prvi demokratski poriv bio je - razdijeliti se po naciji i vjeri.
Osim toga, nije sva Bosna živjela u Sarajevu. A stvari su drugačije hodale izvan Sarajeva, bitno drugačije. Ljudi se jesu družili, ali samo zato što se možeš družiti jedino sa onima koji te okružuju, ta nećeš sa Bredom Pittom. Zato su se i pobrinuli da se više, ahmmm, ne okružuju.
Portugala što se tiče, bilo pa prošlo. Eto, nije zvrka. Dovedimo se u red, pa ćemo i mi ići u druge zemlje soliti drugim narodima pamet. Historija nije doživotna kazna: kad riješiš svoj problem ideš dalje.
Osim toga, nije sva Bosna živjela u Sarajevu. A stvari su drugačije hodale izvan Sarajeva, bitno drugačije. Ljudi se jesu družili, ali samo zato što se možeš družiti jedino sa onima koji te okružuju, ta nećeš sa Bredom Pittom. Zato su se i pobrinuli da se više, ahmmm, ne okružuju.
Portugala što se tiče, bilo pa prošlo. Eto, nije zvrka. Dovedimo se u red, pa ćemo i mi ići u druge zemlje soliti drugim narodima pamet. Historija nije doživotna kazna: kad riješiš svoj problem ideš dalje.
-
Normalan.ba
#15 Re: Prica
Da je Josip "radnik" 1972 prihvatio ponudu tadašnje ekonomske zajednice da se prikloni istoj... Eh da jePipiDugaDevetka wrote:Ja sam ostaoKatarinaKosaca wrote:Mislim da je logično da svatko želi da bude u komšijskim ili prijateljskim odnosima sa ljudima istog mentaliteta. Druženje ili kafenisanje je prisutno kod nas. Postaje dio tog mentaliteta ili je postalo. Gledam svoje prijatelje koji žive vani. Oni se jednostavno ne druže. Mi ipak, koliko toliko održavamo prijateljstva iz djetinjstva, iz gimnazije, sa faksa. To su uglavnom ljudi koji imaju sličan privatni cv našem. Isti grad, ista škola, ista literatura, sličan način života. I ta usko geografska komponenta određuje mentalitet, navike, ukuse. Ne nacionalnost. Slično je i sa ruralnim sredinama. Odatle, a kako smo živjeli pomiješani, naše multi kulti ili suživot ili kako ga hoćete zvati. I prosječan čovjek o tome nije razmišljao, družio se sa ljudima drugih nacionalnosti jer mu je to bila normalna stvar. Ne mislim baš da je prosječan Srbin ili Hrvat ili Bošnjak režao u sebi na komšiju i čekao prigodu da mu se osveti.
Ipak, najvomitantnije od svega je europski šljam koji je kao došao da nas kao uči suživotu i toleranciji a u svojim matičnim zemljama im je ksenofobija omiljena disciplina.zabezeknut
kada sam vidio da nam policija i vojska UN, portugalska, ureduje po BiH, a do juče (1974.g.) im je vladao fašistički režim u njihovom Portugalu.
- BSn
#16 Re: Prica
u svoj prici su krivi samo ova trojica sto su napravila problem i dalje ga prave, a ne zele rjesenja.
uciteljica bi k'o nesto i pomogla, ali kako kad niko od njih ne zeli rjesenje?
ostali su digli ruke, a i nije njihovo da tudje probleme rjesavaju.
uciteljica mi nije nikako jasna. sto fino i ona ne digne ruke, pa kad je bal, nek' je maskenbal?!
e da, a sto su ova trojica kivna sto im niko ne zeli da sredi stanje u ucionici, a oni ni prstom da mrdnu?
uciteljica bi k'o nesto i pomogla, ali kako kad niko od njih ne zeli rjesenje?
ostali su digli ruke, a i nije njihovo da tudje probleme rjesavaju.
uciteljica mi nije nikako jasna. sto fino i ona ne digne ruke, pa kad je bal, nek' je maskenbal?!
e da, a sto su ova trojica kivna sto im niko ne zeli da sredi stanje u ucionici, a oni ni prstom da mrdnu?
- amortizer
#17 Re: Prica
Koliko ja skontah, uciteljica je iz "mjesanog braka".sammo wrote:Pogurali se u skoli Srbin, Bosnjak i Hrvat. Poceo je Srbin, smatrao se najjacim. Lupao je po jednom i po drugom dok se oni nisu organizirali i ujedinili. Ubili bi boga u njemu, ali je u zadnji cas dosla uciteljica. Sad sjedi Srbin u jednoj klupi, Bosnjak i Hrvat zajedno u drugoj. Bosnjak uvijek ima viska stvari u torbi i stavlja stvari na polovinu od Hrvata, ovaj se buni, trazi da donesu jos jednu klupu, ali uciteljica neda. Srbin bi htio da ga prebace u drugu ucionicu, ali tamo nisu zainteresirani za njega ( decko je konfliktna osoba ). Na nastavi pricaju jedan srpski, drugi bosanski, treci hrvatski, ali se svi fino razumiju. Uciteljica je trazila da dođu roditelji, ali niko nije dosao. Evo objasnjenja: otac je klao svinju, babo je postio, a caca bio u Njemackoj. Kraj je skolske godine. Skola je u losem stanju, potrebna je obnova, a novca nema. Sad su ferije. Sta ceka skolarce u iducoj skolskoj godini? Hoce li direktor naci novac za obnovu? Hoce li biti vise klupa u ucionici? Mozda dobiju novu uciteljicu, ova bi trebala u penziju?!
- tech10
#18 Re: Prica
Pogrijesili su sto su onome dali da ima citavu klupu za samoga sebe. Trebao je dijeliti sa malim Hrvatom jer se oni prividno ne podnose ali imaju isti cilj.
-
bicebolje
#19 Re: Prica
Ko kaže da ne žele rješenje ? Samo što jedni rješnje vide unitarizacijom a drugi decentralizacijom. I jedno i drugo su rješenja. Ili normalna unitarna BiH ili 2-3 normalne unitarne države na teritoriji BiH. Jednakopravnost naroda ilitiga entiteta se pokazala kako se pokazala... vidimo to svaki dan...BSn wrote:u svoj prici su krivi samo ova trojica sto su napravila problem i dalje ga prave, a ne zele rjesenja.
Kako da srede kad učiteljica ima motku ?e da, a sto su ova trojica kivna sto im niko ne zeli da sredi stanje u ucionici, a oni ni prstom da mrdnu?
- BSn
#20 Re: Prica
bicebolje wrote:Ko kaže da ne žele rješenje ? Samo što jedni rješnje vide unitarizacijom a drugi decentralizacijom. I jedno i drugo su rješenja. Ili normalna unitarna BiH ili 2-3 normalne unitarne države na teritoriji BiH. Jednakopravnost naroda ilitiga entiteta se pokazala kako se pokazala... vidimo to svaki dan...BSn wrote:u svoj prici su krivi samo ova trojica sto su napravila problem i dalje ga prave, a ne zele rjesenja.
Kako da srede kad učiteljica ima motku ?e da, a sto su ova trojica kivna sto im niko ne zeli da sredi stanje u ucionici, a oni ni prstom da mrdnu?
1. ta "rjesenja" nude odkako su se prvi put pobili, a ovi drugi im govore da to ne moze proci. znaci, skontali su da je to, ustvari, samo problem upakovan pod nazivom rjesenje i zato i insistiraju na njima, tj. dogovorno ne zele dogovor, ili ti, niti jedan ne popusta i forsira svoju pricu, znajuci da tako nece proci ni njegova prica, ali to njima ocito odgovara, jer razred nema ni higijenicara, a kamo li predsjednika pa da pokusa dovesti do kompromisa unutar njih samih, a za sta su, opet, odgovorni oni sami. ne zele ni da koriste prednosti trenutnog rjesenja, ali insistiraju na kompleksnim "rjesenjima" za koja znaju da nece proci.
2. dogovorom su odlucili da ucitaljici dadnu motku, jer je kod njih bila jedno vrijeme, pa su napravili jos veci belaj. uciteljica je, ipak, malo ozbiljnija od njih, pa ne koristi motku onako i u onom obimu kako su je oni koristili, ali im ni to ne odgovara, jer simpatije drugih odjeljenja mogu pobrati samo ako ih uciteljica nalema.
mozda su kontali da ce, ako sjednu u prvu klupu i dobro se uvuku uciteljici, biti motka opet u njihovim rukama, samo indirektno, al' su zaboravili ko je uciteljica, tj. da ne mogu oni nju za nos vuci.
-
oldplague
#21 Re: Prica
Manje više, to je to.BSn wrote:bicebolje wrote:Ko kaže da ne žele rješenje ? Samo što jedni rješnje vide unitarizacijom a drugi decentralizacijom. I jedno i drugo su rješenja. Ili normalna unitarna BiH ili 2-3 normalne unitarne države na teritoriji BiH. Jednakopravnost naroda ilitiga entiteta se pokazala kako se pokazala... vidimo to svaki dan...BSn wrote:u svoj prici su krivi samo ova trojica sto su napravila problem i dalje ga prave, a ne zele rjesenja.
1. ta "rjesenja" nude odkako su se prvi put pobili, a ovi drugi im govore da to ne moze proci. znaci, skontali su da je to, ustvari, samo problem upakovan pod nazivom rjesenje i zato i insistiraju na njima, tj. dogovorno ne zele dogovor, ili ti, niti jedan ne popusta i forsira svoju pricu, znajuci da tako nece proci ni njegova prica, ali to njima ocito odgovara, jer razred nema ni higijenicara, a kamo li predsjednika pa da pokusa dovesti do kompromisa unutar njih samih, a za sta su, opet, odgovorni oni sami. ne zele ni da koriste prednosti trenutnog rjesenja, ali insistiraju na kompleksnim "rjesenjima" za koja znaju da nece proci.
2. dogovorom su odlucili da ucitaljici dadnu motku, jer je kod njih bila jedno vrijeme, pa su napravili jos veci belaj. uciteljica je, ipak, malo ozbiljnija od njih, pa ne koristi motku onako i u onom obimu kako su je oni koristili, ali im ni to ne odgovara, jer simpatije drugih odjeljenja mogu pobrati samo ako ih uciteljica nalema.
mozda su kontali da ce, ako sjednu u prvu klupu i dobro se uvuku uciteljici, biti motka opet u njihovim rukama, samo indirektno, al' su zaboravili ko je uciteljica, tj. da ne mogu oni nju za nos vuci.
- cyprus
#22 Re: Prica
Zaboravio si reći da se Bošnjak i Hrvat bune kako nije fer što Srbin ima čitavu klupu samo za sebe, a prvi je počeosammo wrote:Pogurali se u skoli Srbin, Bosnjak i Hrvat. Poceo je Srbin, smatrao se najjacim. Lupao je po jednom i po drugom dok se oni nisu organizirali i ujedinili. Ubili bi boga u njemu, ali je u zadnji cas dosla uciteljica. Sad sjedi Srbin u jednoj klupi, Bosnjak i Hrvat zajedno u drugoj. Bosnjak uvijek ima viska stvari u torbi i stavlja stvari na polovinu od Hrvata, ovaj se buni, trazi da donesu jos jednu klupu, ali uciteljica neda. Srbin bi htio da ga prebace u drugu ucionicu, ali tamo nisu zainteresirani za njega ( decko je konfliktna osoba ). Na nastavi pricaju jedan srpski, drugi bosanski, treci hrvatski, ali se svi fino razumiju. Uciteljica je trazila da dođu roditelji, ali niko nije dosao. Evo objasnjenja: otac je klao svinju, babo je postio, a caca bio u Njemackoj. Kraj je skolske godine. Skola je u losem stanju, potrebna je obnova, a novca nema. Sad su ferije. Sta ceka skolarce u iducoj skolskoj godini? Hoce li direktor naci novac za obnovu? Hoce li biti vise klupa u ucionici? Mozda dobiju novu uciteljicu, ova bi trebala u penziju?!
- mO k3
#23 Re: Prica
sta je sa roditeljima??? zar nije do kucnog odgoja??sammo wrote:Pogurali se u skoli Srbin, Bosnjak i Hrvat. Poceo je Srbin, smatrao se najjacim. Lupao je po jednom i po drugom dok se oni nisu organizirali i ujedinili. Ubili bi boga u njemu, ali je u zadnji cas dosla uciteljica. Sad sjedi Srbin u jednoj klupi, Bosnjak i Hrvat zajedno u drugoj. Bosnjak uvijek ima viska stvari u torbi i stavlja stvari na polovinu od Hrvata, ovaj se buni, trazi da donesu jos jednu klupu, ali uciteljica neda. Srbin bi htio da ga prebace u drugu ucionicu, ali tamo nisu zainteresirani za njega ( decko je konfliktna osoba ). Na nastavi pricaju jedan srpski, drugi bosanski, treci hrvatski, ali se svi fino razumiju. Uciteljica je trazila da dođu roditelji, ali niko nije dosao. Evo objasnjenja: otac je klao svinju, babo je postio, a caca bio u Njemackoj. Kraj je skolske godine. Skola je u losem stanju, potrebna je obnova, a novca nema. Sad su ferije. Sta ceka skolarce u iducoj skolskoj godini? Hoce li direktor naci novac za obnovu? Hoce li biti vise klupa u ucionici? Mozda dobiju novu uciteljicu, ova bi trebala u penziju?!