Prezime

Rasprave o vjerskim temama.
venera888

#1 Prezime

Post by venera888 »

Posto znamo da je u islamu zeni zabranjeno da mjenja prezime(t..j da promjeni svoje rodjeno prezime u muzevo nakon udaje),zna li ko kakav je propis za one koje nisu bile u vjeri za vrijeme kad su se udale ,,i uzele muzevo prezime...dali je sad obaveza da se vrati rodjeno prezime ? ili se to ne broji kao grijeh jer je to uradila iz neznanja? ako neko zna neka odgovori s dokazima :D
Vodenjak

#2 Re: Prezime

Post by Vodenjak »

venera888 wrote: Posto znamo da je u islamu zeni zabranjeno da mjenja prezime(t..j da promjeni svoje rodjeno prezime u muzevo nakon udaje),zna li ko kakav je propis za one koje nisu bile u vjeri za vrijeme kad su se udale ,,i uzele muzevo prezime...dali je sad obaveza da se vrati rodjeno prezime ? ili se to ne broji kao grijeh jer je to uradila iz neznanja? ako neko zna neka odgovori s dokazima :D
Mora da sam ja s Marsa pao kad ovo nikad u zivotu nisam cuo? :?

:D :D
HomeArt

#3 Re: Prezime

Post by HomeArt »

Vodenjak wrote:
venera888 wrote: Posto znamo da je u islamu zeni zabranjeno da mjenja prezime(t..j da promjeni svoje rodjeno prezime u muzevo nakon udaje),zna li ko kakav je propis za one koje nisu bile u vjeri za vrijeme kad su se udale ,,i uzele muzevo prezime...dali je sad obaveza da se vrati rodjeno prezime ? ili se to ne broji kao grijeh jer je to uradila iz neznanja? ako neko zna neka odgovori s dokazima :D

Nisi ti sa Marsa pao nego je ovdje sad moderna verzija islama 2.0 :D
Vodenjak

#4 Re: Prezime

Post by Vodenjak »

sahan wrote:
Vodenjak wrote:

:lol: :lol: :D
venera888

#5 Re: Prezime

Post by venera888 »

Vodenjak wrote:

ili mozda nisi ucio o islamu od kako si zavrsio mejtef? :D

progoglaj i vidjet ces
x0z0y0

Post by x0z0y0 »

:? :? :?
gdje to pise??
dajte argument kakav da je ovo pravilo tacno :D
Ereinion

#7 Re: Prezime

Post by Ereinion »

sahan wrote:
Vodenjak wrote:

Ma jok, ovo je Service pack, da se ide u korak sa modernim tokovima, ono fol žena zadržava svoje prezime itd.
venera888

Post by venera888 »

Compos_Sui wrote::? :? :?
gdje to pise??
dajte argument kakav da je ovo pravilo tacno :D
"na sudnjem danu cete biti prozivani imenom i imenom oceva vasih(prezimenom"

"proklet je onaj ko se pripise drugoj porodici/drugom ocu"

ni jedna muslimanska drzava nema tradiciju da zena nakon udaje uzme muzevo prezime osim Bosne i Turske(i to zbog uticaja zapada)

svi ovi koji slijede islam izvorno imaju zene s svojim rodjenim prezimenima
BSn

Post by BSn »

............
Last edited by BSn on 08/12/2007 18:28, edited 2 times in total.
x0z0y0

Post by x0z0y0 »

pogresno si protumacila pravilo.
zabranjeno je djeci preimenovati prezime..odnosno dati im prezime koje nije ocevo a sve u svrhu izbjegavanja mjesanja rodbine.
zene uzimaju prezime muzevo ali po njegovoj smrti njeno djevojacko se vraca, da bi se mogla ponovno udati.
venera888

Post by venera888 »

nije tacno ja koliko sam citala prezime se u ovom slucaju tumaci kao "ocevina",,i mjenjati to,t.j porijeklo je u islamu zabranjeno.Mozes uzeti muzevo prezime ali onda mora ostati i tvoje,i onda imas dva prezimena-ali je najpohvalnije ostaviti svoje a muzevo ne uzeti

To je opce prihvaceno kod 99% uleme,i o tome nema rasprave jer se zna

no ono sto mene zanima je,,sta ako sam ja kad sam se udala bila u dzahilijettu,i sad nakon sto sam usla u vjeru,,dali je obaveza mjenjati prezime opet? ili se ne racuna kao grijeh? oni koji su uceni u vjeri neka odgovaraju
Glasovito

Post by Glasovito »

Verzija 2.0 ne ne...gore ovo ide ka 0.5 ili tako nesto...hajmo malo nazad...ili odma u nomade, sta ce nam kuca, PC, itd
venera888

Post by venera888 »

moze li mi neko odgovoriti,inace ne morate chatati :-)
HomeArt

Post by HomeArt »

venera888 wrote:moze li mi neko odgovoriti,inace ne morate chatati :-)
Evo zvanican stav IZ od fetva-i-emina dr. Enesa Ljevakovica

PitanjeEsselamu alejkum!
Molim vas da mi kažete da li postoji šerijatski stav prema kojem bi žena kad se uda trebala da zadrži i svoje prezime pored muževog, rad očuvanja loze? Ako postoji ovakav stav, molim vas, da mi odgovorite čiji je to stav i na koji se izvor oslanja?
Unaprijed hvala! Vesselamu alejkum!

Odgovor

Žena može i treba zadržati svoje prezime nakon udaje, a dozvoljeno je i da svom prezimenu doda muževljevo radi lakšeg rješavanja nekih administrativnih i drugih problema. To se temelji na principu da nije dozvoljeno mijenjati porijeklo i pripisivati se nekome drugom, mimo svojih roditelja. "Zovite ih po očevima njihovim, to je bliže bogobojaznosti" navodi se u Kur'anu.
Iako se ovo odnosi na slučaj adopcije djeteta, može poslužiti kao indicija u navedenom pitanju. Međutim, kako se odnosni slučaj ipak razlikuje od pitanja pripisivanja sebi usvojenog djeteta, ne može se reći da je uzimanje muževljevog prezimena haram, budući da se u vjenčanom listu uvijek navodi djevojačko prezime žene tako da tu nema zabune, a i običajno ta distinkcija je poznata ljudima i ne proizvodi nikakvu zabunu. Bolje je u svakom slučaju da žena zadrži svoje prezime, a u dogovoru s mužem može mu pridodati i njegovo prezime.
Last edited by HomeArt on 08/12/2007 18:04, edited 1 time in total.
sinus

Post by sinus »

Da li je ženi dozvoljeno uzeti muževo prezime. Ukoliko nije dozvoljeno šta da radi ako je to već učinila?
Ispravno je da žena ne mijenja svoje prezime. Uzvišeni Allah kaže: ”Zovite ih po očevima njihovim. To je kod Allaha ispravnije.” (El-Ahzab, 5)
Iz praktičnih razloga smatram da je korisno da svome prezimenu žena doda i muževo, kako bi se iz prezimena vidjelo da je udata i bračnom vezom vezana za drugu porodicu. Ukoliko je već uzela muževo prezime, savjetovao bih da to izmijeni, ako ta procedura za nju ne predstavlja veliku poteškoću.

odgovorio : Dr . Šukri Ramić
-----------------------------------------------

Esselamu alejkum cijenjeni brate,

Ja sam se skoro oženio, elhamdulillah!
Moja žena je prihvatila moje prezime a da ja nisam ni znao da to nije dozvoljeno. Ona je sva svoja dokumenta promjenila na moje prezime. Šta da radimo? Da li bi ona trebala ponovo da vrati svoje djevojačko prezime.
Može li ona zadržati svoje i pored svog dodati i moje prezime? Ona je austrijska državljanka a ja sam iz Gore i živim i radim u Novom Pazaru.

Neka te Allah s.w.t. nagradi!

ODGOVOR

Es-Selamu alejkum!

Osnova je da žena zadržava svoje prezime i nije joj dozvoljeno uzeti prezime svoga muža, jer je to čisto oponašanje nevjernika, koje se ne praktikuje nigdje u islamskom svijetu El-Hamdulillah.
Ti se pokaj svome Gospodaru i nisi griješan inša-Allah, budući da nisi znao za ovaj propis.
Ako imaš mogućnosti vratiti ženi njeno prezime to je bolje i preće, makar to bilo i nakon isteka svakog od dokumenata, tj. kada se traži novi dokumenat da se vrati djevojačko prezime.
Ako bi ti to predstavljalo probleme, onda neka žena ostane na tvome prezimenu ali je ne zovi po njemu, već po njenom, djevojačkom prezimenu,a Allah najbolje zna.
Es-Selamu alejkum!

odgovorio Mr. Safet Kuduzović
----------------------------------------------------

Uzimanje muzevog prezimena pri sklapanju bracnog ugovora

Jedna od stvari u kojoj se muslimani slijepo povode za nevjernicima je davanje prava zeni da odabir prezimena - samo svog, svog i covjekog zajedno, samo covjekovog - pri sklapanju bracnog ugovora.

Prezime, kao sto je poznato, oznacava porjeklo i pripadnost nekoj skupini, ocu ili plemenu, zato je neprihvatljivo i nelogicno da neko prisvaja necije prezime ili se zove tudjim prezimenom. Allah, dzelle sanuhu, je objavljivanjem ajeta: "Zovite ih po ocevima njihovim" ( El-Ahzab, 4. ), dokinuo i zabranio bilo kakav vid pripisivanja djece osobama koje nisu njihovi pravi roditelji, npr. Zejd ibn el-Hariseta, kojeg je Poslanik, a.s., prisvojio prije poslanstva, zvali su Zejd sin Muhammedov.

Zabrana je potvrdjena i vjerodostojnim hadisima. Rekao je Poslanik, s.a.w.s:" Ko bude prizivao porijeklo plemenu koje nije njegovo, neka sebi pripremi mjesto u vatri." ( Hadis su zabiljezili imami Buharija i Muslim ) U drugoj predaji istog hadisa se kaze: "Allah prokleo onoga ko se zove po covjeku koji mu nije otac. "

Preuzeto iz knjige'' Dragulji iz riznica islamskog prava'', autora Semira Imamovica, dip. isl. pravnika.
venera888

Post by venera888 »

da vas Allah nagradi sinus i sahan.amin

znaci stav je da je bolje vratiti rodjeno prezime,ukoliko nece predstavljati previse problema :)
Prozor

Post by Prozor »

O ovome nisam imao pojma.
district-beg

Post by district-beg »

...za to sam da muslimani vise vode racuna o "ozbiljnijim" stvarima, tipa namaza, zekata, posta isl., izbjegavanjem harama( alkohol, droga, -kurvanje- :D , kamata...)! ove, sporedne stvari neka uslijede nakon zadovoljavanja glavnih isl. duznosti..dzaba nama prezime bilo kakvo, dzaba nam plakali ili ne plakali godinama itd. (teme o kojima se diskutovalo na sa-x) ako nijecemo gore navedene duznosti!
prema tome, vodimo racuna o glavnome, a sporedno ce doci samo po sebi!
HomeArt

Post by HomeArt »

district-beg wrote:...za to sam da muslimani vise vode racuna o "ozbiljnijim" stvarima, tipa namaza, zekata, posta isl., izbjegavanjem harama( alkohol, droga, -kurvanje- :D , kamata...)! ove, sporedne stvari neka uslijede nakon zadovoljavanja glavnih isl. duznosti..dzaba nama prezime bilo kakvo, dzaba nam plakali ili ne plakali godinama itd. (teme o kojima se diskutovalo na sa-x) ako nijecemo gore navedene duznosti!
Ja sam zato i napisao da je ovo islam 2.0 zato sto se brkaju prioriteti i forma gleda vise nego sustina ali ovo je bilo konkretno pitanje i venera je dobila konkretan odgovor. Osim toga otkud znas da ona nije sve ostalo vec sredila i sad je doslo prezime na red ;-)
sffovac

Post by sffovac »

district-beg wrote:...za to sam da muslimani vise vode racuna o "ozbiljnijim" stvarima, tipa namaza, zekata, posta isl., izbjegavanjem harama( alkohol, droga, -kurvanje- :D , kamata...)! ove, sporedne stvari neka uslijede nakon zadovoljavanja glavnih isl. duznosti..dzaba nama prezime bilo kakvo, dzaba nam plakali ili ne plakali godinama itd. (teme o kojima se diskutovalo na sa-x) ako nijecemo gore navedene duznosti!
mislim da si pogrijesio vrijeme i mjesto
covjek uci citav zivot i spoznaje koliko malo zna
district-beg

Post by district-beg »

sahan wrote:
Ja sam zato i napisao da je ovo islam 2.0 zato sto se brkaju prioriteti i forma gleda vise nego sustina ali ovo je bilo konkretno pitanje i venera je dobila konkretan odgovor. Osim toga otkud znas da ona nije sve ostalo vec sredila i sad je doslo prezime na red ;-)
pa dobro, mozda i jeste, drago mi je ako joj je ovo jedini problem- onda je hurija akobogda :D ...ali, sustina ono ga sto sam ja govorio je ustvari da je vrijeme da se svi pozabavimo glavnim duznostima prije svega, ovo nas odnese..mi Bosnjaci u svemu smo izgleda takvi- vazne stvari u stranu, de da mi raspravljamo o sitnicama:( ..
evo, sta ce pomisliti kad pogleda ove teme neko ko je na granici vjernika i nevjernika..svako bi se prepao i rekao da je islam pretezak...
district-beg

Post by district-beg »

sffovac wrote:
mislim da si pogrijesio vrijeme i mjesto
covjek uci citav zivot i spoznaje koliko malo zna
a jel :?
HomeArt

Post by HomeArt »

district-beg wrote:
sahan wrote:
pa dobro, mozda i jeste, drago mi je ako joj je ovo jedini problem- onda je hurija akobogda :D ...ali, sustina ono ga sto sam ja govorio je ustvari da je vrijeme da se svi pozabavimo glavnim duznostima prije svega, ovo nas odnese..mi Bosnjaci u svemu smo izgleda takvi- vazne stvari u stranu, de da mi raspravljamo o sitnicama:( ..
evo, sta ce pomisliti kad pogleda ove teme neko ko je na granici vjernika i nevjernika..svako bi se prepao i rekao da je islam pretezak...
Ma nece se prepasti niko bolan vidi se iz aviona na ovakvim raspravama koji je motiv onih sto se prepucavaju.
Dragi moj citava IZ je pred nekom vrstom reforme. Imas utjecaje i izazove sa svih strana i normalno je da ima raznih "talasanja" treba nam svima mudrosti da stanemo malo na loptu i sve ce doci na svoje ako Bog da. Ja bih najvise volio da se prvo dogovorimo: ko kosi a ko vodu nosi.
sffovac

Post by sffovac »

district-beg wrote:
sahan wrote:
kako bolan pretezak
pa zar se i iz ovoga, ako je tacno, ne vidi pojednostavljenost
pa zar nije lakse, iz administrativnih razloga, da zena zadrzi svoje prezime
a te koje spominjes, da su na granici, zar nije vecina takva, cak i oni koji ne dizu glavu sa sedzade, zar i oni nekad ne dodju u dvojbu, zar to nije bit vjere, da bude preispitana
onda mislim da je bolje da se sto vise zna, nego da mi sami pripisujemo sta je farz, a sta sunet
ako su rekli da je ZBRANJENO, od kud ti onda pravo da kazes da je manje vazno
ti isto ko da bjezis od znanja
district-beg

Post by district-beg »

sffovac wrote:
district-beg wrote:
sahan wrote: Ja sam zato i napisao da je ovo islam 2.0 zato sto se brkaju prioriteti i forma gleda vise nego sustina ali ovo je bilo konkretno pitanje i venera je dobila konkretan odgovor. Osim toga otkud znas da ona nije sve ostalo vec sredila i sad je doslo prezime na red ;-)
kako bolan pretezak
pa zar se i iz ovoga, ako je tacno, ne vidi pojednostavljenost
pa zar nije lakse, iz administrativnih razloga, da zena zadrzi svoje prezime
a te koje spominjes, da su na granici, zar nije vecina takva, cak i oni koji ne dizu glavu sa sedzade, zar i oni nekad ne dodju u dvojbu, zar to nije bit vjere, da bude preispitana
onda mislim da je bolje da se sto vise zna, nego da mi sami pripisujemo sta je farz, a sta sunet
ako su rekli da je ZBRANJENO, od kud ti onda pravo da kazes da je manje vazno
ti isto ko da bjezis od znanja
slozices se samnom da danas u BiH manje od 20% onih koji su duzni klanjati- ne klanjaju...drzim da je mnogo mnogo mnogo mnogo vaznije govoriti o namazu, vaznosti, koristima itd. nego o prezimenu..ipak je "zabranjenije" ne klanjati nego mjenjati ili ne mjenjati prezime!
naravno da sam za znanje, spoznaju, saznanja itd, ali- p o s t o j e p r i o r i t e t i
Post Reply