da li neko od vas moze da mi kaze kako da dođem do porijekla prezimena? Za sve prijedloge replay, od srca sam zahvalan.
Prezime?
-
malbolges
#1 Prezime?
Zdravoo,
da li neko od vas moze da mi kaze kako da dođem do porijekla prezimena? Za sve prijedloge replay, od srca sam zahvalan.
- undefined007
#2 Re: Prezime?
Prezime, imam hvala Bogu.
Imas negdje na ovom forumu temu oko prezimena pa potrazi.
-
malbolges
#3 Re: Prezime?
Citao sam, smorise me s prezimenima, kontao sam da mi neko kaze direktno kako je on našao ili kako bi meni bilo najlakše da nađem, hvala.undefined007 wrote:Prezime, imam hvala Bogu.![]()
- sadie_forever
#4 Re: Prezime?
Tesko,kod nas to nije praceno.recimo crkve imaju citave arhive ali kod muslimana niko nije Vodio podatke...klasicno
- suad-sarajevo
- Horoskop: sarajevski seljak
#5 Re: Prezime?
Mi smo oduvijek bili poznati po svojoj lijenosti kao narod.
Sent from my LG-D802 using Tapatalk
Sent from my LG-D802 using Tapatalk
- zgiba
#6 Re: Prezime?
Pitanje je da li zelis da istrazis samo porijeklo nastanka prezimena ili bas da pravis porodicno stablo po imenima predaka?
Za porijeklo prezimena kreni istrazivati od clanova porodice da utvrdis kraj iz kojeg poticete, a onda vidi da li je neko od istrazivaca vec obradjivao taj kraj (za Hercegovinu imas knjige Hivzije Hasandedica, Gorazde - Rasim Zivojevic, Orasje - Galib Sljivo i sl.).
Za sacinjavanje porodicnog stabla kreni od najstarijeg poznatog pretka za kog moze naci izvod iz maticne knjige umrlih u njemu se nalaze imena roditelja i onda idi unazad. To isto mozes i sa zk. izvatkom sa istorijatom, ako imate neku porodicnu nekretninu ciji ste vlasnici dugo godina.
Nadam se da sam bar malo pomogla.
Za porijeklo prezimena kreni istrazivati od clanova porodice da utvrdis kraj iz kojeg poticete, a onda vidi da li je neko od istrazivaca vec obradjivao taj kraj (za Hercegovinu imas knjige Hivzije Hasandedica, Gorazde - Rasim Zivojevic, Orasje - Galib Sljivo i sl.).
Za sacinjavanje porodicnog stabla kreni od najstarijeg poznatog pretka za kog moze naci izvod iz maticne knjige umrlih u njemu se nalaze imena roditelja i onda idi unazad. To isto mozes i sa zk. izvatkom sa istorijatom, ako imate neku porodicnu nekretninu ciji ste vlasnici dugo godina.
Nadam se da sam bar malo pomogla.
- Krokodajl
#7 Re: Prezime?
Kreni preko planina,
Starom stazom djedova
Bosna ce ti reci sve,
odakle nam prezime

Starom stazom djedova
Bosna ce ti reci sve,
odakle nam prezime