prezime i udaja

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

PR80. wrote:
danas wrote:
PR80. wrote: ... a isto tako znamo i ko je :shock: vrtlar. :D :lol: :lol:
ne diraj vrtlara :D :D :D vidis da zna :D oko kupusa :D :D :D
valjace nam za oko kuce :lol:
Tek je zima pocela, treba se znati kako se :oops: gasi :shock: depresija. :D :lol: :lol: :lol: :lol:
Kad ga izvucemo na :? selamet nece ga ni interesovati cije nosi prezime. :D :lol:
samo ze vi zahebavajte sa mnom :x :D
ostace te bez hrane... :lol: :D
danas

Post by danas »

sanaman wrote:
U ovakvim stvarima sam samo gledala ono sto ja zelim i osjecam a ne kako bi to krug novih clanova prihvatio.
kada covjek ulazi u neku zajednicu, nije bitno gdje...potrebno je da se integrise ... jer je to dokaz da uistinu zeli biti dio te zajednice, a zajednica kao dokaz trazi da se nesto zrtvuje ... mozda prezime ...

:roll:
a ti -- u ime ove zajednice za koju se zalazes svim srcem -- zrtvujes sta tacno?!? :shock: :? :roll: :D
FortunaBela

Post by FortunaBela »

Vako, ja svoje zadržavam i tačka.... :)
PR80.

Post by PR80. »

sanaman wrote:
U ovakvim stvarima sam samo gledala ono sto ja zelim i osjecam a ne kako bi to krug novih clanova prihvatio.
kada covjek ulazi u neku zajednicu, nije bitno gdje...potrebno je da se integrise ... jer je to dokaz da uistinu zeli biti dio te zajednice, a zajednica kao dokaz trazi da se nesto zrtvuje ... mozda prezime ...

:roll:
Za takav krug se ne moze reci da uopste pokusavaju integrirati novog clana, vise mi to lici na asimilaciju.
manijak1

Post by manijak1 »

FortunaBela wrote:Vako, ja svoje zadržavam i tačka.... :)
..........sve do pravog trenutka :D odricanja :oops: :D
FortunaBela

Post by FortunaBela »

manijak1 wrote:
FortunaBela wrote:Vako, ja svoje zadržavam i tačka.... :)
..........sve do pravog trenutka :D odricanja :oops: :D
Jok Mane, drugo se može priheftati, a svoje nedam.... :)
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

drugovi moji muskarci...
ja koliko vidim mi izgubili ovu bitku :D
ali nismo RAT :x
vrijeme je za stratesko povlacenje... :D
bjezi kuci svojoj gdje jos uvijek mozes da komandujes 8-) :lol:
danas

Post by danas »

Vozdra_123 wrote: bjezi kuci svojoj gdje jos uvijek mozes da komandujes 8-) :lol:
kome ti komandujes :? :shock: :D kod kuce? :D :lol: 8)
sanaman

Post by sanaman »

a ti -- u ime ove zajednice za koju se zalazes svim srcem -- zrtvujes sta tacno?!?
ako se tako postavi pitanje, onda je odgovor vjerovatno jednostavan ... nista ... ali kao sto rekoh meni odgovara ova tradicija, ja je nebih mijenjao ... a ako se tvoj dragi sa tim slozi, onda svaka cast ... svako od nas ima pravo da bira sta i kako ...
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

danas wrote:
Vozdra_123 wrote: bjezi kuci svojoj gdje jos uvijek mozes da komandujes 8-) :lol:
kome ti komandujes :? :shock: :D kod kuce? :D :lol: 8)
sad za sad samom sebi :lol: :D
bolje ikom nego nikom :lol:
sanaman

Post by sanaman »

Za takav krug se ne moze reci da uopste pokusavaju
integrirati
novog clana, vise mi to lici na asimilaciju.
integrisati, znaci da se to moze ponovo i odvojiti

asimilirati, znaci da postaje sastavni dio i nemoguce je da se izdvoji vise

a koliko mi je poznato bracna zajednica se moze napustiti u svakom trenu ...
PR80.

Post by PR80. »

Vozdra_123 wrote:
danas wrote: kome ti komandujes :? :shock: :D kod kuce? :D :lol: 8)
sad za sad samom sebi :lol: :D
bolje ikom nego nikom :lol:
Dje si vrtlaru? :D Kako posao? :? :D :lol:
manijak1

Post by manijak1 »

Otkricu ti tajnu - možda bih u tvom slučaju razmislio da ......učiniš kako ti se sviđa :D :D :D :D
....A :oops: :D
danas

Post by danas »

sanaman wrote:a ako se tvoj dragi sa tim slozi, onda svaka cast ... svako od nas ima pravo da bira sta i kako ...
naravno da svako ima pravo da bira, i treba da bira opciju koja mu najbolje odgovara... :) problem nastaje kad se necije opcije i izbori ne poklapaju ... :-)
sanaman

Post by sanaman »

pisana situacija odlicno opisuje udaju seoske mlade, koju roditelji ispracaju, a ona odlazi u muzevljevu porodicu.

Otkricu ti tajnu to se ne pika vise
Mladic i djevojka uglavnom oboje rade, iznajme ili kupe stan i stvaraju novu, svoju porodicu. Mlada vise ne odlazi od kuce u tudjinu i ni u kakav klan ili pleme ne mora da se integrise.
da, vremena se mijenjaju, nisu vise te nekadasnje procedure udaje i zenidbe... ( hvala Bogu ) ALI ponavljam ... ne zivi taj bracni par sam ... covjek drustveno bice ... e sada da ti ne nabrajam praznike u kojima se odlazi OSTATKU PORODICE u posjetu ili OSTATAK PORODICE mladima dolazi u posjetu ... e vidis to ce se desiti samo onda ako je mlada ili mladozenja prihvacen u porodici ... a ako mislite da se moze bez ostatka porodice, ma naravno da moze ... ali da li to treba uistinu ... i sta mislite ko koga vise voli ... nije krv voda, a da prostite covjek ili zena moze biti bilo ko... a porodica bogami ne ...
PR80.

Post by PR80. »

sanaman wrote:
Za takav krug se ne moze reci da uopste pokusavaju
integrirati
novog clana, vise mi to lici na asimilaciju.
integrisati, znaci da se to moze ponovo i odvojiti

asimilirati, znaci da postaje sastavni dio i nemoguce je da se izdvoji vise

a koliko mi je poznato bracna zajednica se moze napustiti u svakom trenu ...
Ne slazem se.
Asimilacija znaci, u ovom kontekstu, da taj uzi krug hoce silom da natjera djevojku na nesto sto ona uopste ne zeli (tj prihvacanje samo njegovog/ njihovog prezimena).
A ja se kao novi clan u tom novog krugu mogu integrisati bez obzira da li sam prihvatila samo njegovo prezime ili ne, sve do one granice dok vidim da se moja odluka postuje.
Niko se nije rodio na ovoj planeti da mene ili bilo koga moze asimilirati. Nije se rodio niko lud da prihvati sve tudje a digne ruke od svoga.
sanaman

Post by sanaman »

A ja se kao novi clan u tom novog krugu mogu integrisati bez obzira da li sam prihvatila samo njegovo prezime ili ne, sve do one granice dok vidim da se moja odluka postuje.
Niko se nije rodio na ovoj planeti da mene ili bilo koga moze asimilirati. Nije se rodio niko lud da prihvati sve tudje a digne ruke od svoga.
ipak zanemarujes cinjenicu i moc ostatka porodice...ja sam si obecao akobogda kada se jednog dana ozenim sto dalje od moje i njene porodice i svi ce nas vise voljeti, zasto onda u da okreces nekog protiv sebe ...
danas

Post by danas »

sanaman wrote:nije krv voda, a da prostite covjek ili zena moze biti bilo ko... a porodica bogami ne ...
svasta ti nesto naprica :D :D :D
ma, ko da branis ove argumente :D :D :D neka meni moga porodicnog prezimena :D :D ako se nedajboze razvedem :D :D :D jer cojek mi moze biti bilo ko :D a mater i otac su mi jedni :D :wink:

zapetljo si se ko pile u kucine :-)
Last edited by danas on 16/11/2005 19:59, edited 1 time in total.
PR80.

Post by PR80. »

sanaman wrote:a ako mislite da se moze bez ostatka porodice, ma naravno da moze ... ali da li to treba uistinu ... i sta mislite ko koga vise voli ... nije krv voda, a da prostite covjek ili zena moze biti bilo ko... a porodica bogami ne ...
Za mene moze najbolji prijatelj/ prijateljica biti uzi clan porodice.
Porodicu postujem a isto tako ocekujem da i oni postuju mene i moje odluke, a ako je vec doslo da mene kao osobu procjenjuju samo zbog jedne takve "bagatele" onda ne vjerujem da je to jedini problem sto me nece prihvatiti onakvu kakva jesam.
sanaman

Post by sanaman »

eka meni moga porodicnog prezimena ako se nedajboze razvedem
pa ispade da se nisi ni udala ako imas svoje staro prezime ... :D :D :D
danas

Post by danas »

sanaman wrote:
neka meni moga porodicnog prezimena ako se nedajboze razvedem
pa ispade da se nisi ni udala ako imas svoje staro prezime ... :D :D :D
imam oba :wink:

a vec sam ti rekla da se nisam udala, vec da sam "got married" :lol:
pa jos cetiri puta tako :D :D :D
PR80.

Post by PR80. »

sanaman wrote:
ipak zanemarujes cinjenicu i moc ostatka porodice...ja sam si obecao akobogda kada se jednog dana ozenim sto dalje od moje i njene porodice i svi ce nas vise voljeti, zasto onda u da okreces nekog protiv sebe ...
Ne okrecem, nego oni sami sebe okrecu protiv mene/ nas (u navedenom primjeru).
Mi zivimo daleko od nasih ali opet se ne slazem sa tobom da ja moram prihvatiti sve njegovo i od njegove familije a da zanemarim kao prvo sebe i svoje interese. Ne dolazi u obzir.
U tom slucaju bi znacilo da sam ja za njih jedan predmet, robot, kojeg oni kontrolisu preko daljinskog.
Klik i evo ga PeRka kaze da voli vise njih od svojih. :D
sanaman

Post by sanaman »

e slazem sa tobom da ja moram prihvatiti sve njegovo i od njegove familije a da zanemarim kao prvo sebe i svoje interese. Ne dolazi u obzir.
U tom slucaju bi znacilo da sam ja za njih jedan predmet, robot, kojeg oni kontrolisu preko daljinskog.
nije sve njegovo, samo prezime .... :D :D :D
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

sanaman wrote:
e slazem sa tobom da ja moram prihvatiti sve njegovo i od njegove familije a da zanemarim kao prvo sebe i svoje interese. Ne dolazi u obzir.
nije sve njegovo, samo prezime .... :D :D :D
jarane ne slusas sta govorim
izgubili smo bitku
povlacenje :D
ove dvije de odrase zivog :D
danas

Post by danas »

Vozdra_123 wrote:jarane ne slusas sta govorim
izgubili smo bitku
povlacenje :D
ove dvije de odrase zivog :D
ma on :D :D :D ne zna sa kim ima posla :D