walk_M-A-N wrote:Postoji oportunitetni trošak, on je tu uštedu ostvario preko lokalne poznanice, ona onda preko ovih što odgovaraju, ništa nije besplatno.
Možda me više od tih koji štede nerviraju domaći pametnjakovići koji osiguravaju besplatne usluge turistima, od nekakvog free WiFi, što je baš blesavo, do toga da im pokazuju okolo. A turizam je kao fol prihodovna grana i jedna od perspektiva našeg Kantona. Da se znači voze u Gras-u i tamo plate kartu, heh.
I nije u redu postove okretati na ličnu ravan i nipodaštavanje sa ovim "ti" niti na ovo pežorativno i besmisleno "Bošnjo".
Jedan od osnovnih razloga sto turisti nakon posjete BiH preporucuju posjetu nasoj zemlji i nasem gradu je upravo gostoprimstvo i osjecaj da su dobrodosli. Taj osjecaj dobiju upravo zbog divnih ljudi koji im sa ponosom pokazuju svoj grad, povedu ih kad negdje krenu, ponude im opcije, pocaste kafom i sl. Fildzan viska mentalitet i srdacnost naseg naroda i jeste atrakcija i drago mi je sto nas vecina ovdje jos uvijek pripada kategoriji "domacih pametnjakovica" kako nas ti nazivas kojima je bitnije biti covjek, nekome nesto pruziti a ne gledati kako da sto vise iskoristimo i ogulimo svakog ko se pojavi. Drzava ne zaradjuje na naplacivanju wifi ili placanja agencijama, vec zaradi kada ti stranci nesto potrose ovdje , pa se vrate kuci punih usta o divno mentalitetu i ljudima koji su ih docekali. To se inace po svijetu zove service minded, od tih sitnih zaradjenih para na wifi i cifutskom mentalitetu nikad niko nista zaradio nije, osim osobe koja renta stan u tom trenutku.
Ako te nerviraju ljudi koji stede, pa te potom nerviraju ljudi koji vole ljude i zele ostaviti lijep ustisak svoje zemlje i svoj grada, ipak mislim da se ti trebas preispitati. Ljubaznost i veliko srce nikad nece biti mane, a ti ako ih smatras manama, ponavljam, preispitaj sebe i svoj karakter. I da dodam, mozda ti koji nekog ko poznaniku zeli uciniti uslugu nazivas "domacim pametnjakovicem" nisi prava osoba da pricas o okretanju na licnu ravan.
Imas pravo na svoje misljenje - ujedno se iskreno radujem cinjenici da si u manjini i nadam se da nemas previse kontakta sa turistima. Sretno u zivotu, vjeruj da bi ti zivot bio puno laksi i ljepsi da ljude posmatras manje cinicno i ne gledas kakvu licnu korist mozes imati od njih. I ne,ne mislim TE persirati, kao ni nikog drugog na forumu.