PREVOZ ROBE

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

Post Reply
Trans75
Posts: 4
Joined: 05/05/2011 10:32

PREVOZ ROBE

Post by Trans75 » 05/05/2011 10:38

ko mi može reći kako mogu provjeriti firme? ima li neka crna lista za transport?
radim kao autoprevoznik i zanima me da li posotji neka crna lista od firmi koje ne plaćaju?
Last edited by Trans75 on 12/08/2011 08:26, edited 1 time in total.


User avatar
fetic
Posts: 967
Joined: 26/01/2011 19:21
Location: Zenica

Re: PREVOZ ROBE / Preveranti

Post by fetic » 05/05/2011 15:14

Ne postoji to jer da postoji crna lista neplatisa onda takve firme neplatise ne bi postojale jer niko ne bi htio s njima raditi!Slazem se da je danas tesko naci firmu koja ce placati bez nekih uslova i ucjena,kao npr odgoda od 3 mjeseca ili 2 mjeseca!To je cista ucjena,ja neznam ko to izmisli,kako ce jedan prijevoznik obezbjediti direktne troskove za ta tri mjeseca,mislim prvenstveno na gorivo,place vozaca i amortizaciju?Takode postoje i te koje nece nikako da plate,da im se nabijes na ...... oni ne daju!Ganjaj sudski da ti plate,a buduce partnere dobro provjeri!Tu ne postoji nikakva garancija jedino sudska,ali to moze trajati godinama!Jedino ako si jedini u svojoj vrsti posla,znaci bez konkurencije,pa da se zastitis avansnim uplatama ali to je poprilicno nemoguce!

Trans75
Posts: 4
Joined: 05/05/2011 10:32

Re: PREVOZ ROBE / Preveranti

Post by Trans75 » 05/05/2011 15:25

hvala ti na brzom odgovoru. čitao sam dosta na forumima da ima stavrno puno preveranata u trasnportu ili ti nece platiti ili te pošalju negdje i obiju ti kamion, katastrofa. ja sam početnik u tom poslu tako da ne poznajem baš puno firmi, radio sam kao vozač u jednoj firmi pa svašta čuješ.
čitao sam na forumu da postoje neke berze gdje možeš sebi naći utovar i da su to sve provjerene firme koje nude utovar. isprobaću pa vidjeti. poznaješ li ti neku dobru berzu utovara?

User avatar
JThomas
Posts: 63842
Joined: 24/05/2008 15:01
Location: vjerna ŽEKIPA
Been thanked: 53 times

Re: PREVOZ ROBE / Preveranti

Post by JThomas » 05/05/2011 15:25

nema te liste, tog registra, te knjige, tog doktora ekonomskih nauka...koji ti može sto posto odgovoriti na pitanje hoće li ti x platiti ili neće. uvijek je rizik. pošten posao je najveći rizik na svijetu, puno veći od 1, x i 2 na kladionici.

da li neko ima da plati, to se već ponešto može provjeriti. izvod o stanju računa firme košta 5 km u centralnoj banci i bude za dva dana gotov, ako su svi blokirani duže od par mjeseci, bježi k'o đavo od krsta jer taj ti ne može platiti sve da hoće. nadalje, raspituj se kod drugih, ovo je mala država i uvijek neko zna nekoga. uvijek traži od novog partnera izvod iz sudskog registra, pa ćeš naći bar nekoga ko zna ili nekog člana ili direktora. zovi registarske sudove i provjeravaj sam. prati službene novine ko ide u stečaj i likvidaciju. prati u običnim novinama kome se objavljuju tužbe na odgovor...u suštini, čim se nekome mora objaviti tužba na odgovor u novinama, on ili je gotov ili vrlo vješto izbjegava povjerioce, sa takvima - ni u ludilu.

ima tu još caka koliko hoćeš...

Trans75
Posts: 4
Joined: 05/05/2011 10:32

Re: PREVOZ ROBE

Post by Trans75 » 05/05/2011 15:59

našao sam sad preko nekog foruma neku berzu http://www.timocom.com pogledao sam saj i tamo piše da provjeravaju svakoga ko želi da koristi taj program. i piše da imaju advokata koji se brine za naplatu? da li je to moguće?
to bih bilo fantastično, vozio bih i za manje para samo da mi je to plaćeno. imam samo jedan kamion i ne mogu rizikovati da mi neko ne plati. i ovako je teško za nas prevoznike :(
Last edited by Trans75 on 12/08/2011 08:27, edited 1 time in total.

User avatar
poznanik
Posts: 6749
Joined: 12/05/2010 16:18
Location: Novo Sarajevo

Re: PREVOZ ROBE / Preveranti

Post by poznanik » 05/05/2011 18:10

Trans75 wrote:našao sam sad preko nekog foruma neku berzu http://www.timocom.com pogledao sam saj i tamo piše da provjeravaju svakoga ko želi da koristi taj program. i piše da imaju advokata koji se brine za naplatu? da li je to moguće?
to bih bilo fantastično, vozio bih i za manje para samo da mi je to plaćeno. imam samo jedan kamion i ne mogu rizikovati da mi neko ne plati. i ovako je teško za nas prevoznike :(
Usluge u prevozu posredstvom ovakvih berzi za naručioce prevoza mnogo su skuplje nego usluge ugovaranjem na neposredan način, iako prevoznicima pružaju kakvu-takvu sigurnost u naplati izvršenih usluga. Ovakvih berzi ima u našem širem okruženju već min. 15-tak godina, prednjače Slovenija i Hrvatska, odnedavno ovakvu uslugu ima i Srbija, čini mi se da sam negdje naišao i na BiH berzu, ali nisam potpuno siguran.

Ne znam kakav kamion imaš, ali svejedno - konkurencija u tvojoj branši je prejaka, tržište veoma usko i "rasprodano", a sigurnost u naplati jako nestabilna. Troškovi dostižu vrijednost zarade i s pesimizmom gledam na tvoj samostalni pokušaj da nađeš prostor među postojećim dugogodišnjim "vukovima", ne samo autoprevoznicima, već i naručiocima posla. Ti si već imao jedno negativno iskustvo, nek te dotakne još jedno-dva - i možeš definitivno ugasiti motor kamiona...

Ne možeš se valjano ni osigurati od neplaćanja. Šta vrijedi zaključenje ugovora, obezbjeđenje administrativnom dokumentacijom, "zaklinjanje u sve i svašta" da će sve biti plaćeno, kad ti komitent na kraju kaže - nisam ni ja naplatio, platiću... ili te u startu ucjenjuje odgodom u plaćanju za 2-3 mjeseca, i to još uz minimalnu cijenu. Ako uspiješ da dobiješ mjenice, kao instrument obezbjeđenja plaćanja, onda tek možeš biti donekle zadovoljan, ukoliko prethodno ta firma nije u blokadi. Avans ili dio avansa je najbolje osiguranje, ali opet - ko danas daje avans... :(

Kao početniku u ovom prevozničkom poslu ne dajem ti previše mogućnosti u uspjeh, mislim čak i da ćeš ubrzo biti u razmišljanju da prodaš kamion i iskoristiš novac u druge poslove, manje rizične i manje stresne, a iskreno - to bih ti i savjetovao.

Ili da s nekom velikom prevozničkom firmom pokušaš i ugovoriš pod-prevozničke usluge i da se na taj način kako-tako osiguraš za naplatu, a da vremenom stekneš više iskustva i upoznaš kvalitetne komitente, pa kad budeš potpuno spreman tek onda da kreneš u "samostalnost". U ovom poslu ugovaranje i naplatu vršila bi ta velika firma, a ti bi radio za minimalan isnos koji bi ti pokrivao sve troškove i donosio makar skromnu mjesečnu platu.

Ako je sve suprotno od ovog napisanog - onda ti čestitam i svakako želim puno sreće.

User avatar
zambaklija
Posts: 2737
Joined: 27/03/2008 14:56
Location: budžak

Re: PREVOZ ROBE / Preveranti

Post by zambaklija » 05/05/2011 18:17

u EZ (EU) postoji Elvis sistem za to što tražiš ali neznam dali pokrivaju i BiH inače pokrivaju cijelu EU i šire...

User avatar
PipiDugaDevetka
Posts: 19072
Joined: 25/12/2003 00:00
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Re: PREVOZ ROBE / Preveranti

Post by PipiDugaDevetka » 05/05/2011 19:17

:sax:

Trans75
Posts: 4
Joined: 05/05/2011 10:32

Re: PREVOZ ROBE / Preveranti

Post by Trans75 » 09/05/2011 15:17

počeo sam koristiti timocom i koliko mogu vidjeti ima dosta utovara, našao sam već jednu povratnu turu.
kontaktirao sam par firmi koje isto koriste taj program i oni su zadovoljni. jedna bitna stvar je da nijedna fimra ne može koristiti taj program ako neplaća. timocom takve firme izbacuje iz programa. to je dobro. nadam se da će sve biti ok.

Post Reply