Prevoj Ivan Sedlo

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#26 Re: Prevoj Ivan Sedlo

Post by Chmoljo »

Toto wrote:
jesi zaosto :D :D
ovo je vazilo dok Franjo Josif onom tunelcinom nije skino njufer Ivanu. :razz:
:lol: :lol: :lol:

ama bolan, mi u familiji imamo duge vratove :lol:
macan prvi

#27 Re: Prevoj Ivan Sedlo

Post by macan prvi »

moderator wrote:
neki wrote:
neretvanac wrote:Granica izmedju Hercegovine i Bosne :-D
Cini mi se da Ivan nije granica...sjecam se da sam bas na forumu zeljeznice.net nekad davno naisao na kartu uskotracne pruge sa-mo na kojoj je bila istaknuta i granica izmedju Hercegovine i Bosne onako kako ju je A-U uprava postavila. Granica je bila jako blizu Konjica i Jablanice, cak i Prozor prema toj mapi je duboko u Bosni
Misli se na prirodnu, klimatsku granicu.
Stvarno kad se prodje kroz tunel, kao da si usao u drugi svijet.
Voz treba minimalno dvanaest minuta da prodje kroz tunel ispod Ivana, ja mjerio prosle sedmice. :shock: Mozda se ne cini kao drugi svijet odmah u Konjicu (doduse, ljudi vec tamo imaju cudan akcent :lol: ), ali se primijeti cim pruga dodje uz Neretvu ili iza Jablanice kad vrijeme najednom postane suncano, makar u Sarajevu bili magla i kisa. :D
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#28 Re: Prevoj Ivan Sedlo

Post by Toto »

Chmoljo wrote:
Toto wrote:
jesi zaosto :D :D
ovo je vazilo dok Franjo Josif onom tunelcinom nije skino njufer Ivanu. :razz:
:lol: :lol: :lol:

ama bolan, mi u familiji imamo duge vratove :lol:
sta je ovo Tito dragi
nije zar da dugovrati i ovdje drmaju :mrgreen: :mrgreen: :run:
neretvanac

#29 Re: Prevoj Ivan Sedlo

Post by neretvanac »

iz dna duše wrote:Ja svaki puta bivam oduševljena kada prođem tunel...
Tačno su to dva svijeta, prije i poslije Ivan sedla (u pozitivnom smislu, uživam u raznolikostima BiH...)
Lijepa,sumovita,hladna,tmurna,kontinentalna Bosna i jos ljepsa, vruca, kamenita, mediteranska Hercegovina... Dva razlicita svijeta :D
Ali, to je samo klimatski. Meni Konjicani mentalitetom i naglaskom pomalo jos uvijek jako vuku na Bosnu... Tek se od Jablanice prema Mostaru osjeti prava pravcata Hercegovina i sve njene cari :-D
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#30 Re: Prevoj Ivan Sedlo

Post by Admir_1984 »

Znate li da je Nazif Gljiva rekao da treba probiti ogromnu rupu na Ivanu, pa da Sarajevo ima mediteransku klimu :D

Kako cu doci do tih borica? :?
Chmoljo

#31 Re: Prevoj Ivan Sedlo

Post by Chmoljo »

Admir_1984 wrote:Znate li da je Nazif Gljiva rekao da treba probiti ogromnu rupu na Ivanu, pa da Sarajevo ima mediteransku klimu :D

Kako cu doci do tih borica? :?
kad budeš došao u Raštelicu, dođeš do velike kuće koja je u sredini sela i skreneš desno. to je ustvari stari put preko Ivana. samo ideš tom cestom dok ne dođeš do spomenika :)

borove ćeš mislim lako primjetiti.

ili jednostavnije, kad dođeš u Raštelicu, pitaj kuda treba :)
chengaba

#32 Re: Prevoj Ivan Sedlo

Post by chengaba »

Bolje ne govoriti gdje su ti Titovi borovi, iscjepat će ih neko prvom prilikom... :D
Chmoljo

#33 Re: Prevoj Ivan Sedlo

Post by Chmoljo »

chengaba wrote:Bolje ne govoriti gdje su ti Titovi borovi, iscjepat će ih neko prvom prilikom... :D
ne bi me čudilo od idiota :roll:
fakat

#34 Re: Prevoj Ivan Sedlo

Post by fakat »

neretvanac wrote:
Tačno su to dva svijeta, prije i poslije Ivan sedla (u pozitivnom smislu, uživam u raznolikostima BiH...)
Lijepa,sumovita,hladna,tmurna,kontinentalna Bosna i jos ljepsa, vruca, kamenita, mediteranska Hercegovina... Dva razlicita svijeta :D
Ali, to je samo klimatski. Meni Konjicani mentalitetom i naglaskom pomalo jos uvijek jako vuku na Bosnu... Tek se od Jablanice prema Mostaru osjeti prava pravcata Hercegovina i sve njene cari :-D
Jasta. KOnjic je cudan spoj Hercegovine i Bosne, bas nekako na granici gdje se mijesaju i klima i govor i mentalitet. Iako je prakticno u Hercegovini, slazem se da tek iza Jablanice pocinje ona prava Hercegovina. Sjecam se da zime u Konicu znaju biti jake sa dosta snijega, a oko Konjica su bujne sume, nigdje kamenjara.
simpozijum delirijum

#35 Re: Prevoj Ivan Sedlo

Post by simpozijum delirijum »

na Ivan Sedlu jeste nekakva klimatska granica , koliko sam puta i zimi , proljece ili jesen profurao kroz tunel u Ivan Sedlu i doslovno iz maglustine i i prvoga tankoga snijega i zimoce odjednom iza tunela prema Konjicu (i obrnuto ); sunce ! vedro i toplo i ni traga snijeznom prekrivacu
meteroloski zavod bi trebao prouciti taj fenomen, to se rijetko vidja u nasim klimatskim podrucjima
(nesto poput nase olimpijske ljepotice, planine Bjelasnica koja je takodjer na razmedji srednjo-kontinentalne i mediteranske klimatske zone pa su zabiljezeni izuzetno surovi vremenski uslovi za taj dio Evrope (najjaci vjetar od 220 Km/h ! i zimske temperature od -40 Celzijusa i nize !)
ako ima neko ko je expert za meterologiju ? neka pojasni
jer Ivan Sedlo jeste prirodno cudo u nasoj zemlji :bih:
krajina90

#36 Re: Prevoj Ivan Sedlo

Post by krajina90 »

:-D
Last edited by krajina90 on 26/05/2012 22:21, edited 1 time in total.
Hadzi Lojo

#37 Re: Prevoj Ivan Sedlo

Post by Hadzi Lojo »

Gdje me nadje, mozda smo i zajedno putovali sa skolom u ono odmaraliste u blizini Herceg Novog zvano Zelenika odma na izlazu iz tunela u Zeleniki.

Na Ivanu se je bila tkz. zupcasta zeljeznica (izmedju sina je bila jedna sa zupcima, pa se voz kopcao na jos jednu lokomotivu sa zupcima itd. Joj kad se sjetim tih dana i iskikaknja trcanja pored voza, a sto kazes ono kroz Ppovo polje je bilo tek putovanje, dodjes na more crn ko djavo a miris sumpora ti u nosu jos nekoliko dana potraje.

Prije jedno 5 godina kada su bili ispraznili grabovicko jezero mogli su se vidjeti mnogi mostovi i onaj tunel sa lijeve strane iza Jablanice.

Izgledalo je ko zona sumraka onako sve oblozeno slojem mulja i nekih algi.
PipiDugaDevetka wrote:Kako su gradili tunel ispod Ivana 1927.godine kada sam ja 1960.g. putovao na more ćirom, pa su željezničari pri usponu na Ivan - sedlo morali dodavati neke zupčanike po sredini pruge i još jednu lokomotivu priključiti na kompoziciju da bi ćiro stigao do vrhunca?
Nije mi jasno da li sam ja to sanjao na drvenoj ležaljci namještenoj za kofere ili nisam?

Kasnije sam opet išao na more sa izvidjačima, te su stariji omladnci iskakali iz ćire, pa opet uskakali glumeći Džona Vejna ili kakvog pljačkaša voza iz kaubojskih filmova. Toliko je sporo ćiro išao uz Ivan,...

Editovano:
Izvinjavam se, mnogo se izvinjavam, imamo strarijeg svjedoka koji je potvrdio da te, 1960.g. JESTE POSTOJAO TUNEL, ODNOSNO, NAJMANJE 2 TUNELA, dakle sigurno su tuneli na željezničkoj pruzi ispod prevoja Ivan-sedlo gradjeni kako slika kaže, 1927.g.

Medjutim, nisam sanjao zupčanike po sredini pruge koji su tu ranije bili postavljani, a ne pred sam nailazak ćire.
Valjalo je ćiri provući kompoziciju i do tunela, uzbrdo,...pa su se lokomotive mijenjale u Bradini, odnosno, Konjicu. Spec. lokomotive koje su nalijegale, i na šine, i na zupčanike.

Putovanje SA-MO trajalo je 5-6 sati, a nezaboravno i dugo je trajao obilazak Popovog polja kada bi se putovalo prema Dubrovniku ili dalje, za Zeleniku kod H.Novog. Vila Kaboga-Dubrovnik, majka sarajevskih sirotana. Mora ne bi vidjeli da nije Crvenog krsta i te Vile Kaboga.
Image
PipiDugaDevetkina generacija u Vili Kaboga, na majici prve djevojčice se vidi Kalimero-ih kada je to bilo, u vrijeme seksualne revolucije i pojave mini suknjica, klik-klaka, upada Sovjeta u Čehu,... :(
Image
krajina90

#38 Re: Prevoj Ivan Sedlo

Post by krajina90 »

konjic je hercegovina :-D
Last edited by krajina90 on 31/12/2012 02:35, edited 2 times in total.
Hadzi Lojo

#39 Re: Prevoj Ivan Sedlo

Post by Hadzi Lojo »

Sjecam se onog Dzudza Majudina sto je odbranu predavao, kako je on ono po hercegovacki pricao, naprosto te bila sramota slusati . Ne znam iz kojeg je grada ili sela bio al slicno pricaju oni hrvatski granicari u Donjim Vinanjima.
zamolime

#40 Re: Prevoj Ivan Sedlo

Post by zamolime »

i9ma li ko kakav dobar video voza na relaciju sarajevo-mostar ? Dio gdje se uspinje i usporava, kao i kada se spusta?
krajina90

#41 Re: Prevoj Ivan Sedlo

Post by krajina90 »

neretvanac wrote:
konjicka opcina dodje prije jablanice juzni konjic borci i glavaticevo odma preko linije nevesinja i nema nikakve razlike izmedju covjeka iz jablanice i konjica ti gore ljudi su svi isti
Post Reply