Prevodjenje vozacke na hrvatski?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Klitemnestraaa

#1 Prevodjenje vozacke na hrvatski?

Post by Klitemnestraaa »

Zdravo. Imam bh vozacku i bh i hr drzavljanstvo. Buduci da imam prebivaliste u BiH, nemam pravo na vozacku RH. Fazon je u tome da bh vazi samo 6 mjeseci u inostranstvu i tragam za nacinom kako da dobijem vozacku koja trajno vazi u EU. Cula sam da se moze prevesti na hrvatski, ali u MUP-u RH mi vele da ne moze jer imam prebivaliste u BiH. Ima li iko ideju kako da dobijem vozacku s kojom mogu voziti u EU nakon prvih 6 mjeseci? Hvala.
ByDuric

#2 Re: RE: Prevodjenje vozacke na hrvatski?

Post by ByDuric »

Klitemnestraaa wrote:Zdravo. Imam bh vozacku i bh i hr drzavljanstvo. Buduci da imam prebivaliste u BiH, nemam pravo na vozacku RH. Fazon je u tome da bh vazi samo 6 mjeseci u inostranstvu i tragam za nacinom kako da dobijem vozacku koja trajno vazi u EU. Cula sam da se moze prevesti na hrvatski, ali u MUP-u RH mi vele da ne moze jer imam prebivaliste u BiH. Ima li iko ideju kako da dobijem vozacku s kojom mogu voziti u EU nakon prvih 6 mjeseci? Hvala.
Nedavno je bila vijest da BH vozacke dozvole važe u Njemackoj Italiji i jos nekim tim EU zemljama. Vjerovatno bi trebao samo da kada se prijavis (npr u Njemackoj) podneses zahtjev za zamjenu BH vozacke za njemacku vozacku dozvolu i to je to.
530i

#3 Re: Prevodjenje vozacke na hrvatski?

Post by 530i »

Stvar je prebivališta. BiH dozvola je između ostalog napisana i na hrvatskom jeziku, zajedno sa bosanskim i srpskim, nije tu stvar jezika nego prebivališta...Prijavi prebivalište u Hrvatskoj i oni te dalje upućuju u proceduru. Neke zemlje priznaju našu vozačku i samo ti izvrše zamjenu, negdje moraš polagati sve nanovo...
tempuser

#4 Re: RE: Prevodjenje vozacke na hrvatski?

Post by tempuser »

ByDuric wrote:
Klitemnestraaa wrote:Zdravo. Imam bh vozacku i bh i hr drzavljanstvo. Buduci da imam prebivaliste u BiH, nemam pravo na vozacku RH. Fazon je u tome da bh vazi samo 6 mjeseci u inostranstvu i tragam za nacinom kako da dobijem vozacku koja trajno vazi u EU. Cula sam da se moze prevesti na hrvatski, ali u MUP-u RH mi vele da ne moze jer imam prebivaliste u BiH. Ima li iko ideju kako da dobijem vozacku s kojom mogu voziti u EU nakon prvih 6 mjeseci? Hvala.
Nedavno je bila vijest da BH vozacke dozvole važe u Njemackoj Italiji i jos nekim tim EU zemljama. Vjerovatno bi trebao samo da kada se prijavis (npr u Njemackoj) podneses zahtjev za zamjenu BH vozacke za njemacku vozacku dozvolu i to je to.
Vjerujem da vozacka vazi u smislu da ne treba medjunarodna vozacka ukoliko nemas prebivaliste, ali ako imas prebivaliste svaka zemlja zahtjeva da imas vozacku dozvolu prema prebivalistu, neke priznaju nasu pa se radi zamjena (deponujes nasu da bi dio stranu), a negdje ne priznaju pa polazes ponovo.
Klitemnestraaa

#5 Re: Prevodjenje vozacke na hrvatski?

Post by Klitemnestraaa »

Hvala svima! :) Ja sam mislila da je fazon u jeziku, a ne u prebivalistu.

Nadam se da necu morati ponovo, joj kad se sjetim polaganja u Sarajevu muka mi dodje. :-) :run:
tempuser

#6 Re: Prevodjenje vozacke na hrvatski?

Post by tempuser »

Ako primjenis prebuvaliste u HR neces morati polagati, ali ces morati deponovati BH VD da bi dobila HR VD.
Tu ima caka, promjenom prebuvalista u HR gubis mogucnost da u HR vozis auto na BH tablama.
kB27

#7 Re: Prevodjenje vozacke na hrvatski?

Post by kB27 »

Jel ti hrvatska VD treba da voziš po Hrvatskoj? Zbog toga što si spominjala EU ja shvatih da ćeš negdje malo dublje u EU? :)

Ako ćeš biti u HR, i ako je pravilo tipa 'bh. VD važi 6 mjeseci od ulaska u EU' možeš li tih 6 mjeseci 'resetovati' vraćanjem u BiH? Nije ti daleko, skokneš malo do granice da 'produžiš' vozačku. :mrgreen:
insomnia78

#8 Re: Prevodjenje vozacke na hrvatski?

Post by insomnia78 »

Pa nisu oni budale
Ako imas prebivaliste nema skakanja
tempuser

#9 Re: Prevodjenje vozacke na hrvatski?

Post by tempuser »

Ljudi malo mjesaju vazenje vozacke dozvole kad putujes kao turista i kad mijenjas prebivaliste. BiH ima EU format vozacke dozvole koji priznaju mnoge zemlje, ali ako si turista, odnosno ako nemas prebivaliste. Ako ne mislis mijenjati prebivaliste mozes voziti onoliko koliko ti bezvizni rezim dozvoljava da ostanes u zemlji.
Ako mislis mijenjati prebivaliste, nijedna drzava ti nece dozvoliti da u njoj imas prebivaliste, a vozis sa stranom vozackom dozvolom. Kad prijavis prebivaliste dace ti dok za zamjenu, nikakvo resetovanje.
kB27

#10 Re: Prevodjenje vozacke na hrvatski?

Post by kB27 »

Ja koliko vidim postavljač(ica) teme ne spominje 'prelazak na HR prebivalište' u smislu prijavljivanja tamo? Ili griješim?
tempuser

#11 Re: Prevodjenje vozacke na hrvatski?

Post by tempuser »

Nije napisala u kakvom statusu bi ona bila tih 6 mjeseci... Ona bi kao HR drzavljanin isla u zemlju clanicu EU "nako" ali joj treba vozacka koja vazi.
Klitemnestraaa

#12 Re: Prevodjenje vozacke na hrvatski?

Post by Klitemnestraaa »

Trajno bih promijenila prebivaliste i trenutno prikupljam informacije. Mislila sam da je fazon u jeziku i da se to u BiH radi pa mi je bilo logicno da sad to sredim, nego da nakon 6 mj. kad istekne zbog toga se vracam ovdje. Da, mislim dublje u EU, nego sam mislila kad vec imam hr drzavljanstvo da ima neka caka da dobijem hr vozacku jer sam mislila da je ona kao i pasos ili licna i da nije vezana s prebivalistem, nego da je fazon u jeziku.
Auta nemam, nego samo hocu da prikupim informacije za sve dokumente da znam kad, sta i kako da rjesavam. A vozacka mi svakako treba za razne poslove je traze.

Hvala svima na odgovorima, dakle shvatila sam, nakon sto promijenim prebivaliste u drzavi u kojoj planiram biti cu zamijeniti vozacku kada za to dodje vrijeme.
530i

#13 Re: Prevodjenje vozacke na hrvatski?

Post by 530i »

Vezana je vozačka za prebivalište jer ti vozačku, kao i sve druge slične dokumente sa izuzetkom pasoša, izdaje organ - mup, na čijem teritoriju imaš prijavljeno prebivalište.
Klitemnestraaa

#14 Re: Prevodjenje vozacke na hrvatski?

Post by Klitemnestraaa »

530i wrote:Vezana je vozačka za prebivalište jer ti vozačku, kao i sve druge slične dokumente sa izuzetkom pasoša, izdaje organ - mup, na čijem teritoriju imaš prijavljeno prebivalište.
Hrvatsku osobnu mi je izdao MUP Klc iako imam prebivaliste u Sa pa sam isla tom logikom.
shiny

#15 Re: Prevodjenje vozacke na hrvatski?

Post by shiny »

A šta je sa onom međunarodnom vozačkom koju BIHAMK izdaje, može li ona pomoći, navodno je na više jezika?
insomnia78

#16 Re: Prevodjenje vozacke na hrvatski?

Post by insomnia78 »

Nasa vozacka je svakako na vise jezika ali nije u tome fora nego u prebivalistu
Post Reply