Imate li ikakvih iskustava kakvi ste bili kad ste pocinjali, prevod izgleda tesko kad npr imate govornika koji govori brzinom svjetlosti. Kako uspijete to sve prevesti... ?
Eti, iskustva, savjeti
Hvala unaprijed
Prevodjenje
- vjesticanametli
#2 Re: Prevodjenje
14 god. se bavim tim poslom i u pocetku je malo guravo ali s vremenom se skontas..........ja sam pri govoru nekom sebi koliko sam stizala zapisivala neke rijeci pa imas neki red (ako traje duze govor a ako imas ljude koji zastanu nakon svake recenice onda ne) ako se zbunis i saslusam do kraja pa pocnem a ljudi koji koriste usluge prevodenja obicno ne trce i ne melju vec sacekaju da zavrsis i obicno se pogledom sporazumijemo.........sto se tice pismenog prevodenja to ide ko u zahide........samo iskustvo
moj ti je savjet odaberi par podrucja i fokusiraj se na to a ne sada vidis da trazi neko prevodioca za neke medicinske dokumente i prijavis se a ti prevodio samo u oblasti elektrotehnike ili gradevinarstva ......ovo ti kazem ako si registrovan na neke stranice tipa elance, freelance i sl. da se ne ofiras jer ima i feedback pa ljudi kazu kakav si .......i da u svakom slucaju drzi se rokova i NE RADI ĐŽABA jer unistavas i sebe i druge (ako ti ne cijenis sebe i svoj trud i rad nece ni oni)......skontaj cijene po stranici, po rijeci, sa razmakom i bez njega, npr. ovisno od texta i slicno........kupi neki software npr. Trados (prodaje se kod nas na piku)
eto ne pada mi sad vise nista na pamet
moj ti je savjet odaberi par podrucja i fokusiraj se na to a ne sada vidis da trazi neko prevodioca za neke medicinske dokumente i prijavis se a ti prevodio samo u oblasti elektrotehnike ili gradevinarstva ......ovo ti kazem ako si registrovan na neke stranice tipa elance, freelance i sl. da se ne ofiras jer ima i feedback pa ljudi kazu kakav si .......i da u svakom slucaju drzi se rokova i NE RADI ĐŽABA jer unistavas i sebe i druge (ako ti ne cijenis sebe i svoj trud i rad nece ni oni)......skontaj cijene po stranici, po rijeci, sa razmakom i bez njega, npr. ovisno od texta i slicno........kupi neki software npr. Trados (prodaje se kod nas na piku)
eto ne pada mi sad vise nista na pamet
-
senainter
#3 Re: Prevodjenje
Za konsekutivno treba memorija i ono bas uspjeti dobro zapisati brojacane podatke i imena mjesta ako ih ima. Pretpostavljam da se ispocetka ne moze uhvatiti 100 posto sve.
A simultano prevodjenje kad je govornik super brz, ne znam kako sve pohvatati.
Praksa valjda pravi savrsenstvo.
Hvala na informaciji
A simultano prevodjenje kad je govornik super brz, ne znam kako sve pohvatati.
Praksa valjda pravi savrsenstvo.
Hvala na informaciji
-
nova_korisnica
#4 Re: Prevodjenje
ja sam uvijek imala srecu da se prethodno dogovorim sa goovrnikom i ukazem mu na to da treba malo vremena za prevod...stranici su obicno obazrivi sto se toga tice...medjutim, kod nasih ljudi je to malo tesko (ne zelim generalizirati!)...vecina ih nema kulturu dijaloga, pa mi se cesto desavalo da dvo-troje ljudi odjednom prica i ocekuje da se sve istovremeno prevodi
sto je naravno nemoguce
i dogovori uvijek prethodno da li simultano ili konsekutivno prevodis...i vjezba cini majstora ili kako se vec kaze
i dogovori uvijek prethodno da li simultano ili konsekutivno prevodis...i vjezba cini majstora ili kako se vec kaze
-
Jay Gatsby
#5 Re: Prevodjenje
U simultanom prijevodu, prosjek prevedenog "materijala" za BHS je nekih 75%. Prosjek.
Ostalo je već rečeno. Ganjaj praksu u par područja i (ako ti treba) savladaj kakvog prevodilačkog softvera. Svakako svi programi rade manje-više na isti kalup, a ako radiš književne prijevode vjerovatno ti neće toliko ni trebati. Što se tiče cijena, ako ćeš raditi za strance, zaboravi na broj znakova i slično - samo broj riječi i cijena po jednom satu. Kalkulator u ruke i računaj. Ako ti treba neka orijentacija - Vijeće Evrope plaća maks. 0.045 EUR po jednoj riječi.
I ne zaboravi... you're only as good as your last job
Ostalo je već rečeno. Ganjaj praksu u par područja i (ako ti treba) savladaj kakvog prevodilačkog softvera. Svakako svi programi rade manje-više na isti kalup, a ako radiš književne prijevode vjerovatno ti neće toliko ni trebati. Što se tiče cijena, ako ćeš raditi za strance, zaboravi na broj znakova i slično - samo broj riječi i cijena po jednom satu. Kalkulator u ruke i računaj. Ako ti treba neka orijentacija - Vijeće Evrope plaća maks. 0.045 EUR po jednoj riječi.
I ne zaboravi... you're only as good as your last job
- vjesticanametli
#6 Re: Prevodjenje
da da zato sam i spomenula software jer danas bez toga ne ide nista i nije mi bilo zao uloziti jer se isplatio do sada ......ugl. iskustvo je bitno a i preporuke ako imas, te neki traze da predocis i neki svoj uradak ........moze se uzeti novac ali nije bas svaki dan
moj zadnji rad je bio za agenciju u USA i uplata na paypal je iznosila 600 dolara a zbog zadatog roka sam kuckala 3 noci
-
Jay Gatsby
#7 Re: Prevodjenje
Imam ista iskustva. Ne mora ni biti svaki dan, dosta je i dva, tri u mjesecuvjesticanametli wrote:da da zato sam i spomenula software jer danas bez toga ne ide nista i nije mi bilo zao uloziti jer se isplatio do sada ......ugl. iskustvo je bitno a i preporuke ako imas, te neki traze da predocis i neki svoj uradak ........moze se uzeti novac ali nije bas svaki danmoj zadnji rad je bio za agenciju u USA i uplata na paypal je iznosila 600 dolara a zbog zadatog roka sam kuckala 3 noci
-
senainter
#8 Re: Prevodjenje
Ok, hvala vam svima jos uvijek se borim da simultano prevedem neke videe sa interneta. Imam osjecaj da ovo nikad necu savladati.... Tesko brate