Previse zeljeza u krvi
Moderator: anex
-
miki27A
#1 Previse zeljeza u krvi
Ima tema kako popraviti zeljezo u krvi, ali ja imam pitanje: je li iko imao visak zeljeza u krvi? Mladja sestra u zadnjih par godina uvijek ima visak zeljeza u krvi i to bas puno, pa me zanima kako se ovo rjesava jer koliko sam ja pretrazila previse zeljeza nije dobro imati, moze se dobiti ciroza jetre, steta na drugim organima(srce) i tako... Vidjela sam da je phlebotomija jedan od tretmana, ali ne znam radi li se to kod osoba mladjih od 18 godina? Da li se moze otici na transfuziologiju da dadne krv?
- Lalena
#2 Re: Previse zeljeza u krvi
Jedan djecak cije roditelje poznajem je imao slican problem, zeljezo mu je uvijek bilo visoko, i imao je nesvjestice, dr. su pretpostavljali da ima veze jedno s drugim...
Znam da su mu ogranicili unos voca (dijete inace voli voce), na npr. samo jednu malu vocku, dnevno, znam da je radio nalaze na pojedine bakterije u crijevima koje mogu imati uticaja na visinu zeljeza... isto tako izbjegava se "zeleno", tipa zelena salata ili brokula, posebno ako ima i visok, nisam sigurna vise kako se zove, u nalazu - cprm ili tako nesto (ima veze s gustocom krvi i trombovima)...
Mali nije vise imao problema... Svakako treba traziti savjet ljekara, to nije nimalo bezazlen problem koji se moze ignorisati, nadam se da je seka bolje
Znam da su mu ogranicili unos voca (dijete inace voli voce), na npr. samo jednu malu vocku, dnevno, znam da je radio nalaze na pojedine bakterije u crijevima koje mogu imati uticaja na visinu zeljeza... isto tako izbjegava se "zeleno", tipa zelena salata ili brokula, posebno ako ima i visok, nisam sigurna vise kako se zove, u nalazu - cprm ili tako nesto (ima veze s gustocom krvi i trombovima)...
Mali nije vise imao problema... Svakako treba traziti savjet ljekara, to nije nimalo bezazlen problem koji se moze ignorisati, nadam se da je seka bolje