previše certificiranih računovođa u BiH?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

pukotina

#1 previše certificiranih računovođa u BiH?

Post by pukotina »

Pozdrav,

zna li neko koliko certificiranih računovođa imamo u BiH?

Ja kontam da li da polažem taj ispit, svi na sve strane govore kako se to isplati,,bla bla bla

moje mišljenje je da imamo već sada previše naštancanih certificiranih računovođa, i da je taj ispit bacanje para, kontam da ih već sada ima mnogo sa certifikatom, ali nemaju posla u toj struci,jer je struka prezasićena.

slično je bilo s farmaceutima prije 5-10 godina, gdje su ih puno tražili, davali visoke plate, a danas nažalost ih ima i na birou.

Bojim se da se to dešava i sa certifikatima za računovodju, jer jednostavno u našoj privredi ima ograničen broj firmi, i ne može svaka firma imati po dvojicu računovođa, kontam da već sada ima previše računovođa, na ovako malo firmi, jer svake godine nekoliko stotina ljudi položi ispit za računovodju.

Sve mi djeluje kao sa studentima, jednostavno u državi imamo hiljade studenata, ali nezaposlenih na birou, tržište zasićeno.

kakvo je vaše mišljenje?
L@BuD

#2 Re: previše certificiranih računovođa u BiH?

Post by L@BuD »

Ako na takav način posmatraš onda je sve bacanje para.Nema ništa na gotovo i preko noći,ako znaš raditi sigurno će ti taj certifikat pomoći.
Mada se slažem sa ocjenom da u BiH svi nešto studiraju,uče to se titule nabacuju a nigdje ni znanja ni posla.
pukotina

#3 Re: previše certificiranih računovođa u BiH?

Post by pukotina »

L@BuD wrote:Ako na takav način posmatraš onda je sve bacanje para.Nema ništa na gotovo i preko noći,ako znaš raditi sigurno će ti taj certifikat pomoći.
Mada se slažem sa ocjenom da u BiH svi nešto studiraju,uče to se titule nabacuju a nigdje ni znanja ni posla.

nije sve bacanje para, recimo biti NOTAr je jako unosno, i nema ih puno.

računovođa imaš na svakom koraku, žao mi one armije nezaposlenih ekonomista što daju pare na seminare, u nadi da će tako lakpe naći posao....tržište prezasićeno, gida završena...
_Reds_

#4 Re: previše certificiranih računovođa u BiH?

Post by _Reds_ »

pukotina wrote:
L@BuD wrote:Ako na takav način posmatraš onda je sve bacanje para.Nema ništa na gotovo i preko noći,ako znaš raditi sigurno će ti taj certifikat pomoći.

računovođa imaš na svakom koraku, žao mi one armije nezaposlenih ekonomista što daju pare na seminare, u nadi da će tako lakpe naći posao....tržište prezasićeno, gida završena...
Broj notara je ogranicen zakonom.
alphonse kauders

#5 Re: previše certificiranih računovođa u BiH?

Post by alphonse kauders »

pukotina wrote:Pozdrav,

zna li neko koliko certificiranih računovođa imamo u BiH?

Ja kontam da li da polažem taj ispit, svi na sve strane govore kako se to isplati,,bla bla bla

moje mišljenje je da imamo već sada previše naštancanih certificiranih računovođa, i da je taj ispit bacanje para, kontam da ih već sada ima mnogo sa certifikatom, ali nemaju posla u toj struci,jer je struka prezasićena.

slično je bilo s farmaceutima prije 5-10 godina, gdje su ih puno tražili, davali visoke plate, a danas nažalost ih ima i na birou.

Bojim se da se to dešava i sa certifikatima za računovodju, jer jednostavno u našoj privredi ima ograničen broj firmi, i ne može svaka firma imati po dvojicu računovođa, kontam da već sada ima previše računovođa, na ovako malo firmi, jer svake godine nekoliko stotina ljudi položi ispit za računovodju.

Sve mi djeluje kao sa studentima, jednostavno u državi imamo hiljade studenata, ali nezaposlenih na birou, tržište zasićeno.

kakvo je vaše mišljenje?
s 12.3.2012. u FBiH ima 5,089 CR. (LINK
kenzo

#6 Re: previše certificiranih računovođa u BiH?

Post by kenzo »

ima ih dosta ali je stvar u tome da, ukoliko dodje do razvoja priverde, otvaranja novih firmi..za njih nema zime :D
ja isto planiram prijavit nekad uskoro za taj certifikat pa vidjecemo...
ne zna se nikad..mozda nekad bude bolje vrijeme...
veljaca

#7 Re: previše certificiranih računovođa u BiH?

Post by veljaca »

_Reds_ wrote:
pukotina wrote:

Broj notara je ogranicen zakonom.
Kada su tako izglasali .....
_Reds_

#8 Re: previše certificiranih računovođa u BiH?

Post by _Reds_ »

veljaca wrote:
Onda kada je usvojen zakon koji se tice notara. Notar dobija licencu neku, od drazve ili nekog organa vec. A broj tih licenci je ogranicen.
veljaca

#9 Re: previše certificiranih računovođa u BiH?

Post by veljaca »

_Reds_ wrote:
veljaca wrote:
Onda kada je usvojen zakon koji se tice notara. Notar dobija licencu neku, od drazve ili nekog organa vec. A broj tih licenci je ogranicen.
Pogresno si me shvatio. Mislio sam - moze tako kada su oni tako izglasali .... jer se to tice advokata - koji su itekako u vezi sa politicarima .... :D
_Reds_

#10 Re: previše certificiranih računovođa u BiH?

Post by _Reds_ »

veljaca wrote:
_Reds_ wrote:
veljaca wrote:
Pogresno si me shvatio. Mislio sam - moze tako kada su oni tako izglasali .... jer se to tice advokata - koji su itekako u vezi sa politicarima .... :D
Naravno, notar je trenutno najunosnija profesija u drzavi. Za dan mogu zaraditi i nekoliko hiljada maraka.
kenzo

#11 Re: previše certificiranih računovođa u BiH?

Post by kenzo »

ima puno certificiranih..a zna li neko odakle izvuci statisticki podatak o ukupnom broju privrednih subjekata u BiH?
forumaš2011

#12 Re: previše certificiranih računovođa u BiH?

Post by forumaš2011 »

malo je zanimanja kojih fali u Bosni, da li se isplati certifikat ili ne zavisi od osobe do osobe i šta planira u životu. Ja sam po završetku faxa počeo se bavit računovodstvom i ako želim se nastavit bavit time morao sam položit jer takvi su zahtjevi, s druge strane ako imaš certifikat u boljoj si poziciji od onih koji nemaju a imaju fax, al ti nemoj stat na tom certifikatu nego položi za revizora.
Ja na računovodstvo gledam kao na zanat ako si dobar obućar uvijek imaš posla tako i sa računovodstvom ako znaš uvijek se može naći poslić (bar se nadam), sudeći po oglasima ima posla (posao.ba).
forumaš2011

#13 Re: previše certificiranih računovođa u BiH?

Post by forumaš2011 »

kenzo wrote:ima puno certificiranih..a zna li neko odakle izvuci statisticki podatak o ukupnom broju privrednih subjekata u BiH?
pokušaj na http://www.fzs.ba/

ako radiš neke kalkulacije o broju certifikata i broju privrednih subjekata mislim da to nije relevantno jer veliki broj "malih" privrednih subjekata i obrtnika nema vlastito knjigovodstvo nego angažuju agenciju, a s druge strane "veća" preduzeća zapošljavaju više od jednog certificiranog računovođe.
convict

#14 Re: previše certificiranih računovođa u BiH?

Post by convict »

Ako se već baviš računovodstvom, bolje ti je imati certifikat nego nemati. Vrlo jednostavno.
pukotina

#15 Re: previše certificiranih računovođa u BiH?

Post by pukotina »

mi u BiH sa 12.03.2012 imamo 5000 računovođa, i oko 100 revizora (100 revizora mogu imaju posla za cijeu bisu drzavu). samo u Federaciji!

poređenja radi, u Švicarskoj ima 4.200 certificiranih računovođa...

mislim da smo mi prezasićeni, biće kao sa berzom u Sarajevu prije 4 godine, kad se svako počeo bavit ulaganjem, a danas ni muha da uđe u berzu, sve je popadalo....

tako će i za godinu dvije svi skontat da su uzalud bacali novac, jedini koji ovde u ovoj gužvi profitiraju su firme koje prave edukacije i savezi računovođa.
forumaš2011

#16 Re: previše certificiranih računovođa u BiH?

Post by forumaš2011 »

Ja imam certifikat i zahvaljujući njemu imam poso, nek svako sebe ukalkuliše.
kenzo

#17 Re: previše certificiranih računovođa u BiH?

Post by kenzo »

mozda ste u pravu po pitanju prezasicenosti..
ali ukoliko se desi neki rast privrede, pa dodje do otvaranja privrednih subjekata..bice posla za sve....
uglavnom ako imate broj registrovanih poslovnih subjekata..lako je izracunati koliko ih otapad ana jednog CR-
Ricken

#18 Re: previše certificiranih računovođa u BiH?

Post by Ricken »

pukotina wrote:mi u BiH sa 12.03.2012 imamo 5000 računovođa, i oko 100 revizora (100 revizora mogu imaju posla za cijeu bisu drzavu). samo u Federaciji!

mislim da smo mi prezasićeni, biće kao sa berzom u Sarajevu prije 4 godine, kad se svako počeo bavit ulaganjem, a danas ni muha da uđe u berzu, sve je popadalo....

tako će i za godinu dvije svi skontat da su uzalud bacali novac, jedini koji ovde u ovoj gužvi profitiraju su firme koje prave edukacije i savezi računovođa.
Ovlaštenih revizora u FBiH sa licencom ima tačno 361. Od toga njih 155 je aktivno.

Podaci dostupni na stranici Ministarstva Finansija. Podaci o računovođama su dostupni stranici na stranici saveza. Ali to je samo za FBiH.
Od 5000 u FBiH ako je to tačan broj jer si za revizore totalno fulao mislim da se njih vrlo malo bavi tim poslom. Jako puno ljudi koji u bh društvima upravljaju finansijama pa čak i cijelim društvima imaju ove certifikate.
S druge strane na tim poslovima puno radi jako puno onih koji nemaju čage. Da li smo prezasićeni? Na tržištu kao BiH nije teško biti prezasićen, ali u ovom poslu o kojem pričamo je hronični nedostatak kvaliteta.
kenzo

#19 Re: previše certificiranih računovođa u BiH?

Post by kenzo »

Ricken wrote:
pukotina wrote:mi u BiH sa 12.03.2012 imamo 5000 računovođa, i oko 100 revizora (100 revizora mogu imaju posla za cijeu bisu drzavu). samo u Federaciji!

Ovlaštenih revizora u FBiH sa licencom ima tačno 361. Od toga njih 155 je aktivno.

Podaci dostupni na stranici Ministarstva Finansija. Podaci o računovođama su dostupni stranici na stranici saveza. Ali to je samo za FBiH.
Od 5000 u FBiH ako je to tačan broj jer si za revizore totalno fulao mislim da se njih vrlo malo bavi tim poslom. Jako puno ljudi koji u bh društvima upravljaju finansijama pa čak i cijelim društvima imaju ove certifikate.
S druge strane na tim poslovima puno radi jako puno onih koji nemaju čage. Da li smo prezasićeni? Na tržištu kao BiH nije teško biti prezasićen, ali u ovom poslu o kojem pričamo je hronični nedostatak kvaliteta.
upravo ..u drzavnim upravljaju racunovodstvom..a nemaju znanje osim tog sablonskog st osep onavlja stalno..pravi komunisticki sistem radi jednu stvar cijeli zivot...bez ucenja sire problematike..
tako da bas i sumnjam da je previse kadrova pogotovo kvalitetnih... :D
pijacarka

#20 Re: previše certificiranih računovođa u BiH?

Post by pijacarka »

Mene je certifikat spasioooo, ja sam dosla 4-ta u sluzbu racunovodstva, najmladza :) u hodu polozila ispite i dobila certifikat i ostala za stalno,(iako nisam bila planirana-mjenjala zenu na porodiljskom), to me spasilo, imam solidnu platu i ok je ....Ako neko planira raditi u racunovdstvu, po meni mora imati certifikat, da ne bi ovisio o nekome drugom,a i da bi mogao dalje napredovati, ( revizor) ...osim redovnog posla, imam i neki firzerski sa strane tako da sve u svemu ide dobro...zadovljna sam :) dobitna kombinacija u ovoj profesiji je da hoces da radis ali da usput moras i da ucisss :) jedno bez drugogo ne ide, sretno i pozzzzzzzzz
amko76

#21 Re: previše certificiranih računovođa u BiH?

Post by amko76 »

Hebem ti državu više i obrazovanje, em je polupismena em ne zna tipkati. I to nam je ovlašteni računovođa. Ccc...

Ovo je sve otišlo u kurac i ide svakim danom sve više.
pijacarka

#22 Re: previše certificiranih računovođa u BiH?

Post by pijacarka »

[quote="amko76"]Hebem ti državu više i obrazovanje, em je polupismena em ne zna tipkati. I to nam je ovlašteni računovođa. Ccc...

Ovo je sve otišlo u kurac i ide svakim danom sve više.[/quo
:*
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#23 Re: previše certificiranih računovođa u BiH?

Post by Truba »

a ne zna ni kvotati :D
anonimnaosoba

#24 Re: previše certificiranih računovođa u BiH?

Post by anonimnaosoba »

idealni forumaš-certificirani računovođa :lol:
pijacarka

#25 Re: previše certificiranih računovođa u BiH?

Post by pijacarka »

Black swan wrote:a ne zna ni kvotati :D
a ne znam ni izbrisati post :) strasnooooo :(
Post Reply