Prevara

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

problemnatravunu

#26 Re: Prevara

Post by problemnatravunu »

Juče sjedim, čekam, klinika Atrijum, ulazi dedo, ono kao jedva hoda, drzi ruku drugom rukom, pozdravlja sa "dobar dan i selam alejk" :idea: ,( odma' mi bi sumLJiv) :lol: , poče priču...., gospođa do mene već poče preturat po tašni :D , kad dreknu med.sestra-"dedo, jesam ti govorila da vise ne dolaziš!!!", dedo, nalijevo krug i razguli bez priče :run: , a onda sestra ispriča kako je redovan u dolascima kod njih sa uvijek istom pričom, a provjereno je da nije fukara, nego si tako finansira alkohol :lol: :lol: :lol:
No-Name

#27 Re: Prevara

Post by No-Name »

Tako je
dadoka84

#28 Re: Prevara

Post by dadoka84 »

Moje uvjerenje je da se pare na ulici nikome ne daju, od kutija, slikovnica, onih sa potvrdama, proscima i ostalim. Jednostavno nema mi ko na sred ulice pare traziti, jedino da cigle prodaje :) Doduse dobio bi je nazad u vugla ko jedan pred tehničkom prije petnestak godina :)

Previše se prevaranata nakotilo, nestaje im benzina, kredita na mobitelu, brat i on su gladni, sudaraju se retrovizorima...
gtamoding

#29 Re: Prevara

Post by gtamoding »

problemnatravunu wrote:Juče sjedim, čekam, klinika Atrijum, ulazi dedo, ono kao jedva hoda, drzi ruku drugom rukom, pozdravlja sa "dobar dan i selam alejk" :idea: ,( odma' mi bi sumLJiv) :lol: , poče priču...., gospođa do mene već poče preturat po tašni :D , kad dreknu med.sestra-"dedo, jesam ti govorila da vise ne dolaziš!!!", dedo, nalijevo krug i razguli bez priče :run: , a onda sestra ispriča kako je redovan u dolascima kod njih sa uvijek istom pričom, a provjereno je da nije fukara, nego si tako finansira alkohol :lol: :lol: :lol:
Imam ja jednog takvog pred zgradom.
Pridje fino lik i pukne ti pricu: "Pratio sam ti auto ovdje kako stoji nekakva dvojica su se sunjala okolo i zagledala. Garant htjeli da ga obiju pa sam ja ih otjera. Ako oces da ti cuvam auto jer sam ja ovdje redovan ajd mi doniraj za dorucka makar marku.". Covjek pomisli fkt oce dorucak gladan penzor kad lik fino namigne i govori: "Da vidis dorucka." i otvori kaput kad ispod dvola sarajevska....ja ti dorucka u pm.
karanana

#30 Re: Prevara

Post by karanana »

cuo sam za slicnu prevaru kao kod postavljaca teme. isto veza amerika i rodbina u americi.

nije ovo bezveze niti ho ruk prevara. prevarant mora znati bar nekoliko poprilicno privatnih stvari da bi ovo odradio.
gtamoding

#31 Re: Prevara

Post by gtamoding »

karanana wrote:cuo sam za slicnu prevaru kao kod postavljaca teme. isto veza amerika i rodbina u americi.

nije ovo bezveze niti ho ruk prevara. prevarant mora znati bar nekoliko poprilicno privatnih stvari da bi ovo odradio.
Proseta komsilukom i sjedne pored nasih lokalnih CCTV kamera u HD rezoluciji (citaj: mahalske torokushe) i dobije citavu tvoju medicinsku historiju i sedam koljena unazad.
nepass1

#32 Re: Prevara

Post by nepass1 »

karanana wrote:cuo sam za slicnu prevaru kao kod postavljaca teme. isto veza amerika i rodbina u americi.

cuo sam i ja, na sipu se desilo. ugl izgleda lik je pratio penzice u parku i slusao sta pricaju. neka nana pricala o rodjaku/sinu iz usa, tako nekih detalja. i ovaj se predstavi kao prijatelj njegov opise nekih detalja, nana ga u kucu uvede. posudi mu pare, isto prica ima samo dolare ne moze razmjeniti, sutra vraca. na kroju joj uzme i ostatak para.
a za davanje na ulici to nikad ne radim, a opet neki dan pokuca zena na vrata, dijete operisalo karcinom, nema mu za hrane. nije ciganka, normalno obucena. i jbg dam joj para, sad je li laz, intuitivno sam reagovao.
TDK-90

#33 Re: Prevara

Post by TDK-90 »

Black swan wrote:nemam snage čitati

zanima me da li stariji ljudi na zapadu imaju isti patern ponašanja kao kod nas
da to pripišemo tranziciji i vjerovanju u sigurnost koji je nosi prošli sistem
Margita81 wrote:Nevjerovatno. Kako mozes imati 80g i biti naivan kao 10ogodisnjak? Opasno. Ne radis to.
Zao mi je starice zaista..dobro je jos i prosla.
Ovo je toliko uzelo maha u Njemackoj da su u policiji osnovali posebnu grupu za suzbijanje i prevenciju ovakvih prevara.

Jedan kapitalan slucaj su rijesili uz pomoc policije u Poljskoj. Naime neki pripiadnik romske populacije ( Bugrsko- Rumunjska veza) koji nije bas ni uracunjljiv , izgleda nema poslovnu sposobnost ( blento sto bi rekli) je takav sistem razvio da je cudo, milionska prevara penzionera.

"Glumci" sa totalno istocnoeurpskim akcentom su se bez problema starcima predstavljali kao direktni rodjaci,- ne neciji neko, nego bas tvoj rodjak :shock: kojeg dugo nisi vidio :-) .... a ovi bez ikakve sumnje im predavali kompletnu ustedjevinu.

Zbog stida kojeg su nakon prevare osjetili, puno staraca u dosta slucajeva nisu nikome o ovome govorili :sad: tako dÇ je razmjer ovakvih prevara jos uvijek nepoznat. :(
problemnatravunu

#34 Re: Prevara

Post by problemnatravunu »

mayab wrote:
ExNihilo wrote:Imam jednog prijatelja koji voli reći: čim osoba napuni 40 godina - macola u glavu.
Sjetih se svog pokojnog oca , samo je on govorio o 50 godina :lol: :lol: :lol: :lol:
Kad procitah ovo iznad , samo mogu da citiram dotične :lol: :lol: :lol: :? :-)
HAVANA

#35 Re: Prevara

Post by HAVANA »

Meni je moj govorio radi i stvaraj do 50,55 godina.Sto napravis do tada,napravio si.Onda laganini.Evo sjede na motor i ode na kafu na rivu.82 godine.27 godina u penziji.Skup im pravo. :D 47 g mi sad.Kako teku, sve ga vise kontam...
Tomahawk11
Globalni moderator

#36 Re: Prevara

Post by Tomahawk11 »

HAVANA wrote:Meni je moj govorio radi i stvaraj do 50,55 godina.Sto napravis do tada,napravio si.Onda laganini.Evo sjede na motor i ode na kafu na rivu.82 godine.27 godina u penziji.Skup im pravo. :D 47 g mi sad.Kako teku, sve ga vise kontam...
Zna čovjek :thumbup:
I moj dedo 83.
A ovo danas....odapeo u 40....
Post Reply