Prevara studenata!!!

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
port4l

#1 Prevara studenata!!!

Post by port4l »

Evo na lokalnoj nam tv stanici tacnije TVSA gledam emisiju i prica se o studentima i trenutno gorecem pitanju DIPLOMAMA za bolonjce?!?

Gosti u studiju su bili: Ispred kantonalnog ministarstva obrazovanja zamjenik ministra Masala(ime ne znam) ispred rekrotata je bio prorektor Samir Arnautović i ispred studenata je bila neka djevojka PR Studentskog parlamenta Amra Zvizdić.

Slusam i gledam i ne mogu da vjerujem, jednostavno ne mogu da vjerujem odnosom pomenutih prestavnika i vlasti i rektorata a i studenata prema studentima i njihovim roditeljima i porodicama, pogotovo ne mogu da vjerujem da se onako javno i bahato ponasaju prema ljudima koji su se javljali u program i postavljali im KONKRETNA I JASNA PITANJA, niko od gostiju nije dao odgovor nego su samo razglabali suplju i jedni o drugima pricali hvalispjeve...

Pitanja su bila sta ce biti nasa djeca kada zavrse sada fakultete po bolonji, kakve ce diplome dobiti, kako ce se one vrednovati na trzistu rada, sta one znace, sta one znace za poslodavca itd... a ovi su odgovarali tipa ... nismo razumjeli pitanje!!! :shock: :shock:

prvo ne mogu da shvatim nikako da se TEK sada raspravlja o diplomama studenata bolonjaca, ljudi su zavrsili fakultete a oni im jos uvjek raspravljaju o tome kakvu ce diplomu dobiti. :shock:

Valjda se dobija ona diploma za koju je student znao kada je upisivao fakultet da postoji, valjda su studenti radi diplome upisivali fakultete, valjda su potpisali i ispunili upisne papire i ostale dokumente na kojima je jasno pisalo kakvu ce diplomu dobiti kada zavrse studij?!? Valjda je
:? :?
I moram se osvrnuti na stav pomenute ''predstavnice studenata'' pa ta djevojka je izasla u javnost i ZAHVALJUJE SE rektoratu na odlicnom poslu :shock: :shock: :shock: razumijem ja stavove UNSA i rektora i prorektora i ministara ali nikako ne razumijem da SE PREDSTAVNIK STUDENATA ONAKO JAVNO I LJUGAVO ULIZUJE NJIMA pa zar smo mi toliko jadni :? :? Studenti gdje ste vi??? sta radite??? Pogledajte kako vas predstavljaju vasi predstavnici!!!!

Pa spas ove nase BIH trebao bi da bude u Vama STUDENTIMA, ali gledajuci ovu emisiju i ove vase predstavnike, izgleda da nama nema spasa... PROBUDITE SE STUDENTI!!!

Gledajuci onu trojku u savrsenoj kombinaciji za prevaru studenata Ministarstvo-rektorat-Predstavnik studenata dosla mi je muka :( :( :( :(

:bih: :sax: :bih:
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#2 Re: Prevara studenata!!!

Post by mIRCerka »

Tako im i treba. Tuzno, okrutno, ali istinito.
nisu se pokusali izboriti, samo su prijetili fol .... sam pao sam se ubio.
homar

#3 Re: Prevara studenata!!!

Post by homar »

Pa studenti čekaju da im se roditelji izbore za njihova prava, kao da se to ne tiče buduće egzistencije tih mladih ljudi. Diplome su samo jedan problem, tu je niz drugih problema: nejasni uslovi studiranja, broj ispitnih rokova; staromodni profesori; korupcija i kriminal; studentski standard; nejasna "bolonja"....neznam šta bi se reklo da valja. I u takvom sistemu "najprogresivnija masa" društva šuti. ne sjećam se da li su sarajevski studenti ili studenti nekog drugog univerziteta ikada podigli svoj glas ili organizovali proteste i riješili bilo koji problem. Roditeljima je dosta što iz petnih žila izdvajaju tu crkavicu da im djesa studiraju, a na djeci je da već jednom odrastu. Studenti bi da ih roditelji još vode za ruku.
veljaca

#4 Re: Prevara studenata!!!

Post by veljaca »

mIRCerka wrote:Tako im i treba. Tuzno, okrutno, ali istinito.
Cijenim tvoje postove, ALI, dali je bas sve tako? Ovo se moglo desiti i tebi i meni. I da li bi i onda tako razmisljala. POENTA je, po meni, u sljedecem: Ovdje su studenti PREVARENI od Drzave ( od onih koji je predstavljaju ). I moja kcerka je zavrsila Ekonomiju po Bolonji. Kad se upisivala NIKO, NIKO joj nije rekao de NECE BITI DIPL.ECC . Znaci ako joj nisu rekli to - slijedom logike - TREBA BITI dipl. ecc. jer su generacije prije nje koju su zavrsavali ekonomiju dobijala ta zvanja.
Ja cak mislim da ce se ovo rijesiti BRZE nego sto pojedini misle. Jer, inace uslijedice TUZBE na sudu, sa velikim posljedicama po Ministre, Rektore i odgovorne za ovo.
Na kraju, POUKA za sve - ne treba biti pasivan i gledati samo sebe. Sutra ce neko drugi biti u pitanju, mozda i TI, a mozda i JA ( ne dao Bog .... )

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :sax:
mIRCerka

#5 Re: Prevara studenata!!!

Post by mIRCerka »

veljaca wrote:
Cijenim tvoje postove, ALI, dali je bas sve tako? Ovo se moglo desiti i tebi i meni.
Sve stoji, ali ovo se nije moglo desiti meni.
Zasto? Kako sam valjda lav ovan u horoskopu, ja sam na faxu prvo provjeravala svoja prava, pa onda duznosti. I borila se ko Kihot. Po zakonu imas 2 termina u jednom ispitnom roku. Pa sujeta profesora ne dozvoljava da izadjes na oba. A onda ti ne da oktobarski za one kojima je ostao samo usmeni za uslovni ispit. Pa pisi peticije, davi dekana, davi prodekana za nastavu, dizi raju (najjace mi je kad se prvi potpisnik peticije potpise kao osmi ko biva da ne bude prvi). Pa me profesor Leko 2 godine obarao. Jer, "ko si ti da ides protiv mene".
Pa mi na 3. godini kod Noreen polagali teoriju metodike, kad smo dosli na 4. godinu kod prof. Dzevahire, ona htjela da mi opet to polazemo, sad kod nje. Ja odbijem. I posvadjam se na sred predavanja sa njom objasnjavajuci da ja kao student nisam duzna da polazem jedan te isti ispit pet puta samo zato sto se promijenio profesor na tom predmetu. Ja se borim, vecina drugih sute ko ribe. Odrzim ja svoj ispitni cas, prof. Celigija bio odusevljen, a ja dobijem 7. Osveta, sta ces.
Ali, ja ne cekam, da prostis, da mi se otac il majka bore.

Niko tvojoj kcerki nije rekao da nece biti dipl.ecc., isto tako joj nije rekao ni da ce biti. A ona se nije raspitivala ni borila. Ne samo ona, mozda ona i jeste, ali hiljade drugih sute i trpe. I neka im se desava ovo. Mozda se probude
metastasio

#6 Re: Prevara studenata!!!

Post by metastasio »

I sam sam bio student Sarajevskog univerziteta, konkretnije Filozofskog fakulteta, i vrlo mi je poznato stanje duhova koji vladaju tamo, a koje opisuje mIRCerka. Glavna je krilatica, ne talasaj jer ces dobiti po nosu. I zato vecina studenata suti, sute jer se boje i znaju da niko nece stajati iza njih ukoliko se pobune. Sjecam se i nekakve studentske organizacije, osnovni zadatak im je bio ulagivanje profesorima pa su k'o fol pravili neke ankete o popularnosti. Na kraju najpopularniji je onaj profesor kod kojeg svi padaju i koji se izivljava. Valjda napravili anketu da mu/joj se dodvore. I sto je najtuznije u svemu, osvetoljubivi su oni profesori cija kompetencija je DEBELO upitna i koji su se docepali mjesta docenata, redovnih profesora itd., a da nisu objavili posten naucni rad. Zato su oni kvalitetniji vec davno odleprsali, ukoliko im nije uspjelo da se "uhljebe" u novoj strukturi. I kako sad cujem, citavo provodjenje Bolonje je na klimavim nogama jer se profesori bune i pruzaju otpor reformama. Kako i ne bi kad se ne bave naucnim radom i na maticnom univerzitetu provedu 10 % placenog radnog vremena. Ko bi se toga odrekao... Samo ne talasaj...
Fiore

#7 Re: Prevara studenata!!!

Post by Fiore »

mIRCerka wrote:
veljaca wrote:
Cijenim tvoje postove, ALI, dali je bas sve tako? Ovo se moglo desiti i tebi i meni.
Sve stoji, ali ovo se nije moglo desiti meni.
Zasto? Kako sam valjda lav ovan u horoskopu, ja sam na faxu prvo provjeravala svoja prava, pa onda duznosti. I borila se ko Kihot. Po zakonu imas 2 termina u jednom ispitnom roku. Pa sujeta profesora ne dozvoljava da izadjes na oba. A onda ti ne da oktobarski za one kojima je ostao samo usmeni za uslovni ispit. Pa pisi peticije, davi dekana, davi prodekana za nastavu, dizi raju (najjace mi je kad se prvi potpisnik peticije potpise kao osmi ko biva da ne bude prvi). Pa me profesor Leko 2 godine obarao. Jer, "ko si ti da ides protiv mene".
Pa mi na 3. godini kod Noreen polagali teoriju metodike, kad smo dosli na 4. godinu kod prof. Dzevahire, ona htjela da mi opet to polazemo, sad kod nje. Ja odbijem. I posvadjam se na sred predavanja sa njom objasnjavajuci da ja kao student nisam duzna da polazem jedan te isti ispit pet puta samo zato sto se promijenio profesor na tom predmetu. Ja se borim, vecina drugih sute ko ribe. Odrzim ja svoj ispitni cas, prof. Celigija bio odusevljen, a ja dobijem 7. Osveta, sta ces.
Ali, ja ne cekam, da prostis, da mi se otac il majka bore.

Niko tvojoj kcerki nije rekao da nece biti dipl.ecc., isto tako joj nije rekao ni da ce biti. A ona se nije raspitivala ni borila. Ne samo ona, mozda ona i jeste, ali hiljade drugih sute i trpe. I neka im se desava ovo. Mozda se probude
Svaka cast MIrci na ovako iskrenom postu.. Znao sam da je nesto prezivjelo od starih zakletih pionira.. :thumbup:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8 Re: Prevara studenata!!!

Post by Truba »

Mirci ima energije ali nismo svi isti
ja popušim foru na faxu i razmiljam o ontološkim pitanjima o bitku o nepokrenutom pokretaču razmišljam o utopiji o budućem pravednom svijetu posvađam se s mamom i tatom i na kraju kao i drugi završim fax bez da sam se ikome usprotivio prava vodolija... rodjeni za neko buduće vrijeme... :D Star Treka :D

i danas me zna dosta profesora pozdraviti na ulici... pazi... govorimo o amfiteatru od 400 ljudi 5 odsjeka... i zašto su mene zapamtili a završio sam fax prije 5 godina :D a te neke predmete sada već davne 2000.

vjerujem da me po drobru znaju... kako je sadašnjim studentima...
ne znam... ali SVI ste to što jeste sad... niste dipl.
probajte dalje... ako ne može pokušajte s nekim tužbama ili konkurušite na neke poslove za sada ispod vaše struke dok se ne sredi situacija... pazite doće i vaše vrijeme... :)
mIRCerka

#9 Re: Prevara studenata!!!

Post by mIRCerka »

komi wrote:Mirci ima energije ali nismo svi isti
ja popušim foru na faxu i razmiljam o ontološkim pitanjima o bitku o nepokrenutom pokretaču razmišljam o utopiji o budućem pravednom svijetu posvađam se s mamom i tatom i na kraju kao i drugi završim fax bez da sam se ikome usprotivio prava vodolija... rodjeni za neko buduće vrijeme... :D Star Treka :D
a ja razmisljam o tome da ja to skolovanje placam, da je zakon/statut/pravilo tu da se postuje, a ne da se krsi, i da se bojim samo vise sile, niposto profesora :D
Nije sramota boriti se za sebe :D Meni je veci crnjak bio kad mi neke kolege kazu DE NE TALASAJ UZECE NAS NA ZUB....e moj komi, mene prof. Dizdar uvijek pozdravi, kao i prof. Leko...prof. Ridjanovic (koji me je vise puta obarao na usmenom) me izgrli i izljubi i jos me je "usvojio" pa ga sada zovem Babo :D Sto mene opet nije sprjecavalo da dramim po faksu :D i ne zalim :D jest da dva puta obnovih trecu radi prof. Leke, ali nisam ja ta koja obori pogled kad se sretnemo :D Cist racun duga ljubav bla bla..
Odo radit sta korisno :D
ibizza

#10 Re: Prevara studenata!!!

Post by ibizza »

Upisite privatni fakultet i necete imati brige... :-D :-D...www.fmt.ba...
_tulumba_

#11 Re: Prevara studenata!!!

Post by _tulumba_ »

Pitanja su bila sta ce biti nasa djeca kada zavrse sada fakultete po bolonji, kakve ce diplome dobiti, kako ce se one vrednovati na trzistu rada, sta one znace, sta one znace za poslodavca itd... a ovi su odgovarali tipa ... nismo razumjeli pitanje!!! :shock: :shock:
bez postdiplomskog ne znaci nista, zato su studenti u sustini primorani da idu postdiplomski, u neku ruku je i dobro, ali koliko sam ja cuo u Sa bi se godina trebala kretati oko 10000KM...sto je "malo" nehumano...
Mi u Ze idemo 4+1, pa ce diploma biti priznata, govorim za ekonomski fax...
Kod nas su ocigledno znali da kad bi se uvelo 3+2, tj. Bolonja da dosta studenata ne bi moglo da sebi priusti i 2 god postiplomskog....tako da, sarajevskim studentima ne preostaje nista nego da se bune i bore za sebe....
A ti predstavnici studenata, fuuuuujjjj, obicno su to oni koji se nadaju mjestu asistenta po zavrsetku studija, pa se uvlace u paksu, mi za neke kod nas kazemo, da su se toliko uvukli nekima da se vise cak ni ne nadziru....

Jucer mi prijatelj s prve godine prica, profesor im ponistio ispit, nakon sto su izisli rezultati na oglasnoj ploci....(nezvanicno polozio ih velik broj a to se ne smije desiti)
I sta sad da rade??Bune se, i one najvece galamdzije nastradaju a svi ostali sute i kasnije prođu...Tako ti je to, bunis se tek onda te nema nigdje...Jer profesori, dekani i ostala gamad, cuvaju ledja jedan drugom, djaba sto je profesor konjina!!!
:roll: :roll: :roll: Jedino da se svi studenti podignu i na masovne proteste, al jbga nismo mi kao hrvatski studenti, navikli smo da nas nesto smeta i zulja, ako je sve ok, onda sami sebi ubacimo kamencic u cipelu da nije sve potaman!!
misha

#12 Re: Prevara studenata!!!

Post by misha »

nimalo me ne cudi da se desava ovo sto se desava...
morala je jedna generacija da bude ona na kojoj ce se kola slomiti.
ja sam jos student, srecom ante bologna, ali sestra je prva generacija bologne i nema pojma sad u julu kad zavrsi ni koja joj je titula ni sta je ni ko je...
A cinjenica je da su studenti neaktivni i bas ih briga, ne daj Boze malo se pobunit, malo se izborit za svoja prava,..pa sjecam se kad su se organizovali protesti protiv prodaje campusa americkoj ambasadi, nije 100 ljudi bilo, i meni prijateljica s likovne akademije kaze, necu na proteste sta me briga za campus, moj fax je na obali, ja nemam veze s tim..sloznost nam je vazda bila jaca strana...
nek je Bog na pomoci ovim mladim ljudima kad se pocnu zaposljavat... :(
Fiore

#13 Re: Prevara studenata!!!

Post by Fiore »

misha wrote:nimalo me ne cudi da se desava ovo sto se desava...
morala je jedna generacija da bude ona na kojoj ce se kola slomiti.
ja sam jos student, srecom ante bologna, ali sestra je prva generacija bologne i nema pojma sad u julu kad zavrsi ni koja joj je titula ni sta je ni ko je...
A cinjenica je da su studenti neaktivni i bas ih briga, ne daj Boze malo se pobunit, malo se izborit za svoja prava,..pa sjecam se kad su se organizovali protesti protiv prodaje campusa americkoj ambasadi, nije 100 ljudi bilo, i meni prijateljica s likovne akademije kaze, necu na proteste sta me briga za campus, moj fax je na obali, ja nemam veze s tim..sloznost nam je vazda bila jaca strana...
nek je Bog na pomoci ovim mladim ljudima kad se pocnu zaposljavat... :(
Nje tacno da se kola na nekom moraju slomiti.. svake godine isti su problemi.. svak generacija svoje probleme nosi..
Gledah neki dan dokumnetarce Yu- proizvodnja., 70-neka.. govore mladi o teskoj poziciji., kako nisu shvaceni od starijih i ista prica koai sada..

Ja kazem., ovo je vjesto kontrolisani proces-PROJEKAT., da se ova zemlja zaglupi.,zatupi totalno i budemo kolonija susjednih zemalja i onih koji ce imati intersa u svemu tome.. Kada oduzmes pismenost., oduzeo si SVE :skoljka:
veljaca

#14 Re: Prevara studenata!!!

Post by veljaca »

mIRCerka wrote:
CUDNO, niko joj nije rakao da ce biti dipl. ecc kad zavrsi Ekonomiju. :-) :-) :-) :-) Zaista CUDNO RAZMISLJANJE. Sta njoj ima ko da govori sta ce biti - kad se to u SVIM NORMALNIM OKOLNOSTIMA podrazumjeva. TO je isto kao kad bih ja, poslije polozenog Vozackog ispita - cekao da mi neko KAZE : E sad si vozac i mozes voziti auto. NEKE STVARI SE PODRAZUMJEVAJU - u normalnim okolnostima i drzavama. ( Moze se diskutovati da li smo u normalnim okolnostima i u normalnoj drzavi ... ). Sta onda, svako jutro meni neko treba reci : E DANAS SI OPET ZIV !!!!. Ako mi to ne kaze - e onda nisam ziv. :lol: :lol: :lol: :lol:
NE TREBA SAV BIJES I NAPADE USMJERITI NA STUDENTE - VEC NA PRAVE KRIVCE Ministarstvo, Rektore i Dekane .... ONI SU JEDINI KRIVCI ZA SVE OVO. :x :x :x :x :x Nije krivac moj komsija Ramo, koji ima 70 godina i koji sjedi ispred granapa i ispija pive .....

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :sax:
mIRCerka

#15 Re: Prevara studenata!!!

Post by mIRCerka »

veljaca wrote:
mIRCerka wrote:
CUDNO, niko joj nije rakao da ce biti dipl. ecc kad zavrsi Ekonomiju. :-) :-) :-) :-) Zaista CUDNO RAZMISLJANJE. Sta njoj ima ko da govori sta ce biti - kad se to u SVIM NORMALNIM OKOLNOSTIMA podrazumjeva. TO je isto kao kad bih ja, poslije polozenog Vozackog ispita - cekao da mi neko KAZE : E sad si vozac i mozes voziti auto. NEKE STVARI SE PODRAZUMJEVAJU - u normalnim okolnostima i drzavama. ( Moze se diskutovati da li smo u normalnim okolnostima i u normalnoj drzavi ... ). Sta onda, svako jutro meni neko treba reci : E DANAS SI OPET ZIV !!!!. Ako mi to ne kaze - e onda nisam ziv. :lol: :lol: :lol: :lol:
NE TREBA SAV BIJES I NAPADE USMJERITI NA STUDENTE - VEC NA PRAVE KRIVCE Ministarstvo, Rektore i Dekane .... ONI SU JEDINI KRIVCI ZA SVE OVO. :x :x :x :x :x Nije krivac moj komsija Ramo, koji ima 70 godina i koji sjedi ispred granapa i ispija pive .....

:lol: naravno da joj je neko trebao reci da nece imati istu diplomu nakon 3 godine bolonje ko onaj nakon 4 godine po starom rezimu.
Naravno da su studenti NAJVECI KRIVCI za stanje u kojem se nalaze, jer ni dekan ni rektor ni ministri ne bi bili u svojim foteljama da su studenti budni. Studenti sa 20 godina u guzi i dalje cekaju da im mama i tata pokazu kako se popunjava prijava za ispit i kako se ide na ispit.
Dokle god su studenti ovakvi, zasluzuju sve ovo sto ih snadje.
veljaca

#16 Re: Prevara studenata!!!

Post by veljaca »

mIRCerka wrote: Naravno da su studenti NAJVECI KRIVCI za stanje u kojem se nalaze, jer ni dekan ni rektor ni ministri ne bi bili u svojim foteljama da su studenti budni. Studenti sa 20 godina u guzi i dalje cekaju da im mama i tata pokazu kako se popunjava prijava za ispit i kako se ide na ispit.
Ne bih da ovo ispadne PRIVATNA prepirka. Nisam takva osoba. Po meni ( a svako ima pravo imati VLASTITO misljenje ) POGRESNO je cak i postaviti TEZU da su studenti NAJVECI krivci. Uzmi samo u razmatranje koje argumente imaju jedni ( studenti ) a koje ovi drugi ( izmedju ostalog i kornjace-specijalce - sjeti se protesta ispred N/F SBiH). Po takvom razmisljanju - KRIVAC JE COVJEK koga neko ubije a ne onaj KO GA UBIJE. Nigdje u svijetu i pravnim drzavama nije tako. Ako se podje od normalne pretpostavke - krivica studenata je 0 ( NULA ). PRAVI student je onaj koji ZAVRSI fakultet znanjem u ROKU. Takvi, na zalost, rade za male pare ( najcesce ) a ono koji studiraju vise vremena - nakon toga postaju POLITICARI ( jer su se usljed borbe na fakultetu na to naucili ). Nisam ni ja da se studenti "jashu i omalovazavaju". Znao sam i ja ITEKAKO braniti svoja prava.
Btw - u trci na 100 metara ( recimo ) prva nagrada je 100 KM - JAVNO NAPISANA - i da li svi trkaci trebaju zaustavit pocetak trke i traziti i pitati " hej maaaaajke ti je li nagrada 100 KM ili ce te nas prevariti" ....
B Btw - niko, niko od studenata ne bi upisao fakultet da im je neko rekao da ce ovo biti ovako i da oni nece biti dipl. ecc. A zna se ko im je to trebao reci - AKO JE TO TAKO.
B B Btw - Slažem se da se studenti trebaju boriti za svoja prava. Ne samo studenti i mladi ljudi uopste. Ali ne moze se poci od pretpostavke " DA SVI SU LOPOVI I DA SVI HOCE DA TE PREVARE ..."

mIRCerka

#17 Re: Prevara studenata!!!

Post by mIRCerka »

veljaca wrote:
mIRCerka wrote: Naravno da su studenti NAJVECI KRIVCI za stanje u kojem se nalaze, jer ni dekan ni rektor ni ministri ne bi bili u svojim foteljama da su studenti budni. Studenti sa 20 godina u guzi i dalje cekaju da im mama i tata pokazu kako se popunjava prijava za ispit i kako se ide na ispit.
Ne bih da ovo ispadne PRIVATNA prepirka. Nisam takva osoba. Po meni ( a svako ima pravo imati VLASTITO misljenje ) POGRESNO je cak i postaviti TEZU da su studenti NAJVECI krivci. Uzmi samo u razmatranje koje argumente imaju jedni ( studenti ) a koje ovi drugi ( izmedju ostalog i kornjace-specijalce - sjeti se protesta ispred N/F SBiH). Po takvom razmisljanju - KRIVAC JE COVJEK koga neko ubije a ne onaj KO GA UBIJE. Nigdje u svijetu i pravnim drzavama nije tako. Ako se podje od normalne pretpostavke - krivica studenata je 0 ( NULA ). PRAVI student je onaj koji ZAVRSI fakultet znanjem u ROKU. Takvi, na zalost, rade za male pare ( najcesce ) a ono koji studiraju vise vremena - nakon toga postaju POLITICARI ( jer su se usljed borbe na fakultetu na to naucili ). Nisam ni ja da se studenti "jashu i omalovazavaju". Znao sam i ja ITEKAKO braniti svoja prava.
Btw - u trci na 100 metara ( recimo ) prva nagrada je 100 KM - JAVNO NAPISANA - i da li svi trkaci trebaju zaustavit pocetak trke i traziti i pitati " hej maaaaajke ti je li nagrada 100 KM ili ce te nas prevariti" ....
B Btw - niko, niko od studenata ne bi upisao fakultet da im je neko rekao da ce ovo biti ovako i da oni nece biti dipl. ecc. A zna se ko im je to trebao reci - AKO JE TO TAKO.
B B Btw - Slažem se da se studenti trebaju boriti za svoja prava. Ne samo studenti i mladi ljudi uopste. Ali ne moze se poci od pretpostavke " DA SVI SU LOPOVI I DA SVI HOCE DA TE PREVARE ..."

Radi boldiranog se iskreno nadam da ne studiras pravo, jer ti je analogija pogresna.

Pazi ovo, filozofski fakultet ima 5.000 studenata, sto redovnih sto vanrednih. I svi imaju problem JEDAN. I da njih recimo 3.000 dodju i blokiraju faks, ne bi ni Dekan ni prodekan ni Tito iz groba mogli reci NE. Rjesenje bi se moglo naci.
Koliko studenata ima u Sarajevu? Hajmo reci 20.000. Da njih 7.000 dodje i blokira REKTORAT, da odluce kampovati dok se neke stvari ne promijene, njima nece niko moci reci MRSH ODAVDE JA SAM OVDJE BOG I BATINA...
Kontas li sad?
Fiore

#18 Re: Prevara studenata!!!

Post by Fiore »

Mirci vidim lego novi avatar.. sve ovo stoji.. jos samo da preporucimo studentima povoljno sljemove.,zute i plave boje..
iskljucivoi radi sigurnosti na predavanjima od obrusavanja plafona i ostalih mogucih situacija.. :D

Cijena prava sitnica.,alu-profil..
veljaca

#19 Re: Prevara studenata!!!

Post by veljaca »

mIRCerka wrote:
veljaca wrote: Ne bih da ovo ispadne PRIVATNA prepirka. Nisam takva osoba. Po meni ( a svako ima pravo imati VLASTITO misljenje ) POGRESNO je cak i postaviti TEZU da su studenti NAJVECI krivci. Uzmi samo u razmatranje koje argumente imaju jedni ( studenti ) a koje ovi drugi ( izmedju ostalog i kornjace-specijalce - sjeti se protesta ispred N/F SBiH). Po takvom razmisljanju - KRIVAC JE COVJEK koga neko ubije a ne onaj KO GA UBIJE.
Radi boldiranog se iskreno nadam da ne studiras pravo, jer ti je analogija pogresna.

Pazi ovo, filozofski fakultet ima 5.000 studenata, sto redovnih sto vanrednih. I svi imaju problem JEDAN. I da njih recimo 3.000 dodju i blokiraju faks, ne bi ni Dekan ni prodekan ni Tito iz groba mogli reci NE. Rjesenje bi se moglo naci.
Koliko studenata ima u Sarajevu? Hajmo reci 20.000. Da njih 7.000 dodje i blokira REKTORAT, da odluce kampovati dok se neke stvari ne promijene, njima nece niko moci reci MRSH ODAVDE JA SAM OVDJE BOG I BATINA...
Kontas li sad?
Kao prvo ovo boldirano - Ne studiram PRAVO niti bih ikad. Ja sam zavrsio tehnicki fakultet. Samo sam slijedio tvoju tezu i uzeo DRASTICAN primjer ( samo se time moze dokazati APSURD ) moja kcerka je ovdje u poziciji UBIJENOG ( naravno hipotetski ) a njen Dekan UBICA ( naravno opet hipotetski ). I onda je ona ( kao i ostali studenti - po tebi ) NAJVECI KRIVAC. Ne slazem se - NIKAKO.
Sada ti, naravno iznosis sljedecu TEZU, ( za koju bih se mogao DONEKLE i sloziti ) i tvrdis da 7.000 studenata blokira REKTORAT. JA ti kazem da bi za 5 minuta doslo 500 kornjaca i rijesilo to - po njihovom nacinu - za par minuta. Takvi su ti ovi na drugoj strani - vjeruj mi i ja sam Profesor.
Btw - Na Sa-x procitah da u Banja Luci studentima sa istim problemom se u radnu knjizicu vec upisuje da su dipl. ecc. Joj, pa neka neko onda kaze da smo mi u Federaciji BOLJI DIO BiH. Eto po prvi put - ( sada bih se i sam ubio )onaj tamo Dodik ispade pravi lik. Fuuuuuuuj.
B Btw - ne diraj mi Tita .... :D :D :D :D

kontas li sad ?????

Klodovik

#20 Re: Prevara studenata!!!

Post by Klodovik »

mIRCerka wrote:
veljaca wrote:

Kontas li sad?
Dekan FF-a (i ne samo on) je imao sastanke sa tim studentima i nije baš da niko ništa ne radi i ne poduzima. Rješenja iz šešira ne postoje, a pitanje je i koliko je od tih 20.000 studenata 'onih pravih', a koliko ih nosi indeks reda radi.

Možda je neko vidio u novinama... Mi imamo 15.000 studenata prava u zemlji, a četiri nastavnika (sa doktoratom i adekvatnim referencama) koji mogu izvoditi nastavu iz Rimskog prava (obaveznog predmeta za sve te studente). Mogu studenti kampovati gdje im je volja, ali tu činjenicu time preko noći ne mogu promijeniti. Ima rješenje i za to, ali ono košta. Problem je u kadrovima (o čemu je i prof. Lamija Tanović govorila nedavno na TV-u). FF je primio puno mladih ljudi nakon dolaska novog dekana, ali treba proći nekoliko godina da bi stasali novi nastavnici/profesori. U Zagrebu su primili više od 200 novih mladih ljudi da bi proces uopće mogao ići.
veljaca

#21 Re: Prevara studenata!!!

Post by veljaca »

Klodovik wrote: ... Mi imamo 15.000 studenata prava u zemlji, a četiri nastavnika (sa doktoratom i adekvatnim referencama) koji mogu izvoditi nastavu iz Rimskog prava (obaveznog predmeta za sve te studente). Mogu studenti kampovati gdje im je volja, ali tu činjenicu time preko noći ne mogu promijeniti. Ima rješenje i za to, ali ono košta. Problem je u kadrovima (o čemu je i prof. Lamija Tanović govorila nedavno na TV-u). FF je primio puno mladih ljudi nakon dolaska novog dekana, ali treba proći nekoliko godina da bi stasali novi nastavnici/profesori. U Zagrebu su primili više od 200 novih mladih ljudi da bi proces uopće mogao ići.
SVAKA CAST. Ovo je "pogodak u sridu". Jedan od zahtijeva Bolonje je : Kvalitetniji profesori i smanjenje boja studenata pod "kontrolom" asistenata i profesora ( da objasnim - POVECANJEM BROJA KVALITETNIH ASISTENATA I PROFESORA). Ali nista od toga. KO JE KRIV ZA TO. Da nisu opet NAJVECI KRIVCI STUDENTI :-) :-) :-) :-) :-)
TO je samo jedan od primjera ( a ima ih jos - itekako ) koji odredjuje KO JE GLAVNI KRIVAC.

mIRCerka

#22 Re: Prevara studenata!!!

Post by mIRCerka »

veljaca wrote:
Klodovik wrote: ... Mi imamo 15.000 studenata prava u zemlji, a četiri nastavnika (sa doktoratom i adekvatnim referencama) koji mogu izvoditi nastavu iz Rimskog prava (obaveznog predmeta za sve te studente). Mogu studenti kampovati gdje im je volja, ali tu činjenicu time preko noći ne mogu promijeniti. Ima rješenje i za to, ali ono košta. Problem je u kadrovima (o čemu je i prof. Lamija Tanović govorila nedavno na TV-u). FF je primio puno mladih ljudi nakon dolaska novog dekana, ali treba proći nekoliko godina da bi stasali novi nastavnici/profesori. U Zagrebu su primili više od 200 novih mladih ljudi da bi proces uopće mogao ići.
SVAKA CAST. Ovo je "pogodak u sridu". Jedan od zahtijeva Bolonje je : Kvalitetniji profesori i smanjenje boja studenata pod "kontrolom" asistenata i profesora ( da objasnim - POVECANJEM BROJA KVALITETNIH ASISTENATA I PROFESORA). Ali nista od toga. KO JE KRIV ZA TO. Da nisu opet NAJVECI KRIVCI STUDENTI :-) :-) :-) :-) :-)
TO je samo jedan od primjera ( a ima ih jos - itekako ) koji odredjuje KO JE GLAVNI KRIVAC.

Samo vi i dalje sjedite na rucicama i cekajte da s neba padnu asistenti i profesori :D nemojte slucajno da biste vrsili pritisak :D

Divni ste studenti dragi, divni :D

PS Ima jedna izreka, ne znam ko je autor...kaze TI SAM BIO JA CES BITI...
veljaca

#23 Re: Prevara studenata!!!

Post by veljaca »

mIRCerka wrote:
Samo vi i dalje sjedite na rucicama i cekajte da s neba padnu asistenti i profesori :D nemojte slucajno da biste vrsili pritisak :D

Stvarno bih te volio licno upoznati. :D Zao mi je sto 1993 nisi bila sa mnom ( ili neko slican tebi ) kad smo se borili sa cetnicima na Igmanu. Falilo nam je pravih BORACA. Svaka ti cast. :thumbup:
Ali moras priznati - GLAVNI KRIVCI ZA OVO STANJE su Ministarstvo obrazovanja, nauke i sporta, Rektor i Dekani fakulteta. Ne kazem da se studenti ne trebaju BORITI za svoja prava, ali nisu NAJVECI KRIVAC.

Btw - ne valja sjediti na rucicama - poslije UTRNU ... :lol: :lol: :lol: :lol:

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :sax:
mIRCerka

#24 Re: Prevara studenata!!!

Post by mIRCerka »

veljaca wrote:
mIRCerka wrote:

Stvarno bih te volio licno upoznati. :D Zao mi je sto 1993 nisi bila sa mnom ( ili neko slican tebi ) kad smo se borili sa cetnicima na Igmanu. Falilo nam je pravih BORACA. Svaka ti cast. :thumbup:
izvini sto sam tad imala 13 godina i sto sam mogla biti samo pripadnik umjetnicke cete sarajevskog korpusa :D i ja i melb26 :D
veljaca wrote: Ali moras priznati - GLAVNI KRIVCI ZA OVO STANJE su Ministarstvo obrazovanja, nauke i sporta, Rektor i Dekani fakulteta. Ne kazem da se studenti ne trebaju BORITI za svoja prava, ali nisu NAJVECI KRIVAC.
Kriv je prvenstveno Parlament, VM i svi ostali koji donose zakone a pojma nemaju sta rade.

Ali meni studenti snose najvecu krivicu, sute trpe i cekaju da im mirci i veljaca to srede. E evo im ga prst do kaziprsta a nije palac!
veljaca wrote: Btw - ne valja sjediti na rucicama - poslije UTRNU ...
A onda isto ko da nije tvoja :D
Klodovik

#25 Re: Prevara studenata!!!

Post by Klodovik »

veljaca wrote:

Pa, ako je samo bitno ko je kriv, onda je problem lako riješiti. Ne možeš za kratko vrijeme povećati broj kvalitetnih asistenata i profesora. Ljude trebaš privući da uopće rade na fakultetima i otvoriti im određene mogućnosti (što vrijedi za svaki posao, zar ne?), te sačekati barem pet do deset godina da dobiješ ljude spremne za samostalno obavljanje kvalitetnog posla. Do prije nekoliko godina su plate asistenata na fakultetima bile gotovo pa smiješno male. Nego... hoćeš li ti raditi na nekom našem fakultetu kad završiš studij, posvetiti se akademskoj karijeri i postati najbolji/najbolja u svom profesorskom pozivu? Zašto ti ne bio/bila taj kvalitetni asistent ili profesor za nekoliko godina?

A zahtjeva Bolonje ima još puno, kako za nastavni kadar, tako i za studente.
Post Reply