Pretpristupni fondovi EU - kako do para?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Mafija

#1 Pretpristupni fondovi EU - kako do para?

Post by Mafija »

Ima li iko iskustva sa pravljenjem projekata koji su konkurisali za pretpristupne fondove EU (IPA fondove) ?
U medijama skoro nikakvih informacijama nema o ovoj (vrlo bitnoj) temi.

Bojim se da "aktivnostima" odgovornih u BiH za ove fondove nećemo uspjeti dobiti ni pola para koje su nam namjenjene.
A to je žalosno s obzirom da su u pitanju bespovratna sredstva.
loprilh

#2 Re: Pretpristupni fondovi EU - kako do para?

Post by loprilh »

pozz,
dobra tema! koliko mi je poznato, odmah po potpisivanju SPP bit cemo u mogucnosti koristiti nepovratna sredstva EU. samo treba imati dobru ideju i informaciju... navodno su u hrvatskoj propale i pokradene silne pare samo zato sto ljudi nisu znali kako da dodju do njih... najbolje bi bilo pitati one koji su kroz ovu tranziciju vec prosli... za sad ne znam nista vise, ako saznam javim...
hl123

#3 Re: Pretpristupni fondovi EU - kako do para?

Post by hl123 »

a dajte ljudi aktivirajte se malo u ovu temu ....mnogo vazna tema
Ne znam ,ja sam malo googlao...i vecina stranica su hrvatske i njihova iskustva i neiskustva...ali nigdje nema neka procedura
kako se tacno dolazi do para :D :D haha
upravnik

#4 Re: Pretpristupni fondovi EU - kako do para?

Post by upravnik »

hl123 wrote:kako se tacno dolazi do para :D :D haha
Na bankomatu. A možeš i na šalteru, ako ti se da čekati.
irrelevant

#5 Re: Pretpristupni fondovi EU - kako do para?

Post by irrelevant »

from general to specific

each area with its own general framework / cooperation programmes with applicable project information/requirements/templates
hl123

#6 Re: Pretpristupni fondovi EU - kako do para?

Post by hl123 »

upravnik wrote:
hl123 wrote:kako se tacno dolazi do para :D :D haha
Na bankomatu. A možeš i na šalteru, ako ti se da čekati.
eee dobro si.sta bi ja jarane da ti nisi tako pametan.sad sve ima smisla...
Dr.Cuddy

#7 Re: Pretpristupni fondovi EU - kako do para?

Post by Dr.Cuddy »

i mene ovo živo zanima. :bih:

ko može aplicirati, pojedinac ili udruženje, firma ili NVO?
kakvi se projekti odobravaju?
o kojim sumama pričamo?

pojavila se masa agencija za upravljanje fondovima EU u HR i MK, sve neki konsultanti koji za vas apliciraju i pripremaju aplikacije za ta sredstva...može li to neko pobliže ovjasniti?

:sax:
irrelevant

#8 Re: Pretpristupni fondovi EU - kako do para?

Post by irrelevant »

ako te živo zanima, čitaj... linkovi su ti gore :) general odnosno opšte informacije i specific odnosno posebni okvirni planovi za BiH... dalje ćete se sami snaći, valjda...
kurd

#9 Re: Pretpristupni fondovi EU - kako do para?

Post by kurd »

sacekacemo mi jos do stvarnog koristenja predpristupnih fondova.

Dok BiH ne postane kandidat moze korsititi samo dva dijela IPA programa>
1. tehnicku pomoc za razvoj institucija / preko 90% raspolozivnih sredstava
2 prekogranicnu saradnju / par miliona eura godisnje

kad postanemo kandidat za clansvo (nadati se za nekoliko godina) dostupna ce nam biti sredsva za>
3. ruralni razvoj
4. reginalni razvoj i infrastrukturu
5. razvoj ljudskih resursa

Trenutno novac implementira delegacija europske komisije u BiH, raspisuje tendere, unamjljuje konsultanskke firme da pomognu razvoj nasim institucija. Drzava treba uspostaviti tzv. DIS decentalizovani sistem implementacije tj. sistem koji ce garantaovati programsku, projektnu i finasijsku efikasnost i transparentnost. *(to se vec pokusava uspostaviti par godina, a nismo bas daleko odmakli). KAda budemo imali DIS i postanemo kandiadti onda ce drzava raspisivati tendere za programe iz ove druge tri komponente, koji ce biti pravi razvojni programi, tu ce vjerovatno moci aplicirati razni subjekti). Do tada, nista od para.

postoje doduse i razni tzv. community programi (obrazovanje, nauka, kultura, poduzetnistvo...), drzava moze aplicirati na njih, ali znate kako to sporo i seprtljavno ide kod nas, tako da cemo na korst od tih programa malo sacekati.

to je najkrace moguce o predpristupnim fondovima.
Mafija

#10 Re: Pretpristupni fondovi EU - kako do para?

Post by Mafija »

irrelevant wrote:from general to specific

each area with its own general framework / cooperation programmes with applicable project information/requirements/templates
:thumbup: dobri linkovi, može se naći dosta.

Bilo bi dobro kada bi se javio neko ko je radio/treba da radi konkretan projekat pa da prenese svoja iskustva, makar i uopštena : kakva je vrsta projekta, kako je formiran projektni tim, koja je vrijednost projekta itd...
hl123

#11 Re: Pretpristupni fondovi EU - kako do para?

Post by hl123 »

zar niko nista?
Serenity

#12 Re: Pretpristupni fondovi EU - kako do para?

Post by Serenity »

Od pomoći vam isto može biti BiH odjel za edukaciju za integraciju:
http://www.ieti-europa.eu
Dr.Cuddy

#13 Re: Pretpristupni fondovi EU - kako do para?

Post by Dr.Cuddy »

Dr.Cuddy wrote:i mene ovo živo zanima. :bih:

ko može aplicirati, pojedinac ili udruženje, firma ili NVO?
kakvi se projekti odobravaju?
o kojim sumama pričamo?

pojavila se masa agencija za upravljanje fondovima EU u HR i MK, sve neki konsultanti koji za vas apliciraju i pripremaju aplikacije za ta sredstva...može li to neko pobliže ovjasniti?

:sax:
Up.

Gdje ima para za 'community' programe? Koliko para je dostupno sitnoj buraniji za pokretanje projekata? Osim predpristupnih fondova, gdje još ima para? Ambasade, organizacije?
strong69

#14 Re: Pretpristupni fondovi EU - kako do para?

Post by strong69 »

kurd wrote:sacekacemo mi jos do stvarnog koristenja predpristupnih fondova.

kad postanemo kandidat za clansvo (nadati se za nekoliko godina) dostupna ce nam biti sredsva za>
3. ruralni razvoj

Trenutno novac implementira delegacija europske komisije u BiH, raspisuje tendere, unamjljuje konsultanskke firme da pomognu razvoj nasim institucija. Drzava treba uspostaviti tzv. DIS decentalizovani sistem implementacije tj. sistem koji ce garantaovati programsku, projektnu i finasijsku efikasnost i transparentnost. *(to se vec pokusava uspostaviti par godina, a nismo bas daleko odmakli). KAda budemo imali DIS i postanemo kandiadti onda ce drzava raspisivati tendere za programe iz ove druge tri komponente, koji ce biti pravi razvojni programi, tu ce vjerovatno moci aplicirati razni subjekti). Do tada, nista od para.

postoje doduse i razni tzv. community programi (obrazovanje, nauka, kultura, poduzetnistvo...), drzava moze aplicirati na njih, ali znate kako to sporo i seprtljavno ide kod nas, tako da cemo na korst od tih programa malo sacekati.

Covjek sve objasnio :thumbup:

Ja imam samo jedno pitanje a ono je da li je u sklopu ovog DIS-a i centralna agencija za placanje? EU trazi da ona bude na drzavnom nivou ali entiteti nece to da prihvate i dogovore se.
Dr.Cuddy

#15 Re: Pretpristupni fondovi EU - kako do para?

Post by Dr.Cuddy »

strong69 wrote:
kurd wrote:sacekacemo mi jos do stvarnog koristenja predpristupnih fondova.

3. ruralni razvoj

Covjek sve objasnio :thumbup:

Ja imam samo jedno pitanje a ono je da li je u sklopu ovog DIS-a i centralna agencija za placanje? EU trazi da ona bude na drzavnom nivou ali entiteti nece to da prihvate i dogovore se.
A ja sam pitala, osim PPF-a, gdje još ima para za konkretne projekte? To me zanima (jer 90% sredstava trenutno je tehnicka pomoc za razvoj institucija).
Eborg

#16 Re: Pretpristupni fondovi EU - kako do para?

Post by Eborg »

Trebalo bi biti za neke programe razvoja lokalne zajednice kroz nauku, kulturu i sport. Čini mi se da su u Hrvatskoj NVO i manje općine aplicirale sa dobrim projektima. Recimo integracija Roma, aplikacije za nacionalne spomenike ili tako nešto.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#17 Re: Pretpristupni fondovi EU - kako do para?

Post by Toto »

Dr.Cuddy wrote:

Gdje ima para za 'community' programe? Koliko para je dostupno sitnoj buraniji za pokretanje projekata? Osim predpristupnih fondova, gdje još ima para? Ambasade, organizacije?

http://www.bosniafarma.ba/
http://www.firmaproject.ba/ba/
sammo

#18 Re: Pretpristupni fondovi EU - kako do para?

Post by sammo »

Da, na zalost BIH moze koristiti samo IPA fondove. Moja firma je aplicirala za IPA sredstva...prekogranicna suradnja BIH-CG, imam iskustva u tome. Ima jos novca za BIH u nekim EU fondovima, ali necu reci u kojim, jer cemo i tamo aplicirati, a svaki novi aplikant znaci konkurencija i umanjuje sansu da dobijes novac. Najcesce trebas partnera u EU, nama to nije problem.
iSwagga

#19 Re: Pretpristupni fondovi EU - kako do para?

Post by iSwagga »

:thumbup:
moon_walker_90

#20 Re: Pretpristupni fondovi EU - kako do para?

Post by moon_walker_90 »

Pozdrav svima,da li može neko da kaže da li se može pojedinačno aplicirati za sredstva iz EU,i ako može,kako ide ta procedura,i koje firme rade projekte za takvo nešto? Konkretno projekat bi bio vezan za turizam. Lijep pozdrav.
Toto

#21 Re: Pretpristupni fondovi EU - kako do para?

Post by Toto »

Moze i pojedinacno ali ne u svakom slucaju.
U tenderima pise ko sve moze aplicirati.
Jedan od najvaznijih uslova, kod pojedinacnog apliciranja, je da moras imati reegistrovanu djelatnost.
Za pisanje projekata obrati se nekoj konalting agenciji. Izrada projekta se placa.
Cesto opcine ili drazva imaju svoje sluzbe kod kojih mozes dobiti osnovne info i neke uluge.
Dobar izvor savjeta i usluga mogu biti i regionalne razvojne agencije RRA.
Neka RRA organizuju kurseve za male poduzatnike za pisanje manjih projekta.

Ja bi ti savjetovao da pronadjes konsultanta i ugovoris sve sa njim prije nego izadju tenderi. Rokovi su cesto jako kratki tako da mnogi i ne stignu napisati projete i pribaviti svu dokumentaciju koja se tenderima trazi.
sandra01

#22 Re: Pretpristupni fondovi EU - kako do para?

Post by sandra01 »

samo da upratim temu
Toto

#23 Re: Pretpristupni fondovi EU - kako do para?

Post by Toto »

Odgovor na pitanje iz naslova je jednostavan: Znanjem.
Poziv za učešće na obuci “Stručnjak za EU fondove”
http://komorabih.ba/poziv-za-ucesce-na- ... u-fondove/
Dino79

#24 Re: Pretpristupni fondovi EU - kako do para?

Post by Dino79 »

Toto wrote:Odgovor na pitanje iz naslova je jednostavan: Znanjem.

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, u suradnji sa VCC fondacijom iz Poljske i firmom PlanB. d.o.o., organizira specijalistički program obuke na temu „Stručnjak za EU fondove“

Cijena pohađanja obuke po polazniku iznosi 1.999,00 KM (PDV uključen). U cijenu je uključeno: polaganje završnog ispita, knjiga, diploma i dodatak diplomi za Vaš Europass, te osvježenje u predviđenim pauzama.

Znaci das dvije milhe za diplomu i sokic a ovi iz ove privatne firme naplate sa svih strana od poljske fondacije od trgovinske komore i od polaznika

Ko je vlasnik ove firme Planb d.o.o ?
sandra01

#25 Re: Pretpristupni fondovi EU - kako do para?

Post by sandra01 »

Dino79 wrote:
Toto wrote:Odgovor na pitanje iz naslova je jednostavan: Znanjem.

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, u suradnji sa VCC fondacijom iz Poljske i firmom PlanB. d.o.o., organizira specijalistički program obuke na temu „Stručnjak za EU fondove“

Cijena pohađanja obuke po polazniku iznosi 1.999,00 KM (PDV uključen). U cijenu je uključeno: polaganje završnog ispita, knjiga, diploma i dodatak diplomi za Vaš Europass, te osvježenje u predviđenim pauzama.

Znaci das dvije milhe za diplomu i sokic a ovi iz ove privatne firme naplate sa svih strana od poljske fondacije od trgovinske komore i od polaznika

Ko je vlasnik ove firme Planb d.o.o ?
I ja htjedoh ovo boldirano da napisem, :-) . Evo ima i kod CPCD isti projekat samo je kod njih cijena 2.340 KM a rade se u suradnji sa smartedukacije.ba Ja sam vidjala ove seminare i besplatno ali za drzavne sluzbenike :twisted: .Zna li iko gdje ovu edukaciju mogu da dobiju ljudi koji zele da se bave ovim projektima a nisu imali tu srecu da ih drzava zaposli i ako je moguce da kao i oni tu edukaciju dobiju besplatno.
Post Reply