Preticanje
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
metronom
#76 Re: Preticanje
Zakon je vrlo jasan, znak ogranicenja brzine se odnosi na put, bilo kojom trakom da se vozite i da li preticete ili ne. Kao sto neko rece, zasto se niko ne zali kad ga kamera slika kad pretice?
Kad se krecete brzinom 60 km/h (prelazeci 16,6 metara u sekundi) i nailazite na vozilo koje se krece 50 km/h (koje prelazi 13,8 metara u sekundi). Pretpostavimo da vam za preticanje trebaju 3 duzine vozila, znaci recimo cca. 14 metara. Za taj manevar vam treba cca. 5 sekundi, sto je sasvim dovoljno za preticanje i nekrsenje zakona. Eh sad, sto nekima smeta sto neko vozi 59,9 km/h pa bi da ga preteknu, a onda zakon na neki njima znan nacin malo prilagode sebi, to je njihov problem. Ali za takve postoje kazne.
Kad se krecete brzinom 60 km/h (prelazeci 16,6 metara u sekundi) i nailazite na vozilo koje se krece 50 km/h (koje prelazi 13,8 metara u sekundi). Pretpostavimo da vam za preticanje trebaju 3 duzine vozila, znaci recimo cca. 14 metara. Za taj manevar vam treba cca. 5 sekundi, sto je sasvim dovoljno za preticanje i nekrsenje zakona. Eh sad, sto nekima smeta sto neko vozi 59,9 km/h pa bi da ga preteknu, a onda zakon na neki njima znan nacin malo prilagode sebi, to je njihov problem. Ali za takve postoje kazne.
- pametolog
#77 Re: Preticanje
Da li po zakonu mogu voziti preko ogranicenja ako, dok vozim, lijevom rukom kopam nos. Dakle, ne desnom nego lijevom rukom! Za desnu ruku mi je jasno iz Clana 176 stav 22 da ne smijem.
Hvala.
Hvala.
- valter.ba
#78 Re: Preticanje
Imam i ja pitanjA
Koliki je zaustavni put shlepera odnosu na putnicko vozilo srednje klase pri brzini od recimo 80 km/h pod uvjetom da obadva vozila imaju ABS
?
Drugo pitanje bi bilo recimo: imamo ogranicenje brzine 50 km/h koje vazi za sve ucesnike u saobracaju; sta mislite da li je to proracunato na bazi putnickog ili teretnog vozila tj autobusa
Drugo pitanje bi bilo recimo: imamo ogranicenje brzine 50 km/h koje vazi za sve ucesnike u saobracaju; sta mislite da li je to proracunato na bazi putnickog ili teretnog vozila tj autobusa
- Jimmy_The_Saint
#79 Re: Preticanje
Ja ti to ne umjem brez digitrona...

-
joeaziz
#80 Re: Preticanje
metronom wrote:Zakon je vrlo jasan, znak ogranicenja brzine se odnosi na put, bilo kojom trakom da se vozite i da li preticete ili ne. Kao sto neko rece, zasto se niko ne zali kad ga kamera slika kad pretice?
zakon je vrlo jasan, kao i tvoj post.
-
Blobi
#81 Re: Preticanje
Joj likova, kao da se radi o brzinama 150 i 160, a ne o 50...joeaziz wrote:metronom wrote:Zakon je vrlo jasan, znak ogranicenja brzine se odnosi na put, bilo kojom trakom da se vozite i da li preticete ili ne. Kao sto neko rece, zasto se niko ne zali kad ga kamera slika kad pretice?
-
joeaziz
#82 Re: Preticanje
Blobi wrote:Joj likova, kao da se radi o brzinama 150 i 160, a ne o 50...joeaziz wrote:metronom wrote:Zakon je vrlo jasan, znak ogranicenja brzine se odnosi na put, bilo kojom trakom da se vozite i da li preticete ili ne. Kao sto neko rece, zasto se niko ne zali kad ga kamera slika kad pretice?
zakon o saobracaju nije nauka o brzinama, nego skup pravila koja se moraju postovati da bi se zastitili svi ucesnici. djeca koja izlaze is skole ili idu po kiflu u granap, zaljubljeni komsija i njegova djevojka koji su krenuli na vikendicu, pas bez lijeve zadnje noge koji klipse preko pjesackog, meho taxista, ivan kamiondzija, ceh koji piči u metkoviči, dostavno vozilo, hitna pomoc, gradski prevoz... ma sve sto je na cesti.
a to 150 na sat... to je za kretene koji su pozelili bolnicku hranu ili zatvorski sex.
- Jimmy_The_Saint
#83 Re: Preticanje
Ako tebi nije jasno da je jedini način da NE UBIJEM Radomira koji silazi s Rogoja dok se penjem na Rogoj taj, da u kontra traci kojom Radomir dolazi boravim što kraće, onda živ bio idi slaži neke kockice, nemoj Lego nego one krupnije, i nastavi listati Auto-Magazine. Možda nekad i testove položiš.
Koliko sam shvatio, ima nas ovdje dvije grupe - mi koji NISMO BAŠ (BILI) SIGURNI da ograničenje važi i za preticanje, i vi koji ste eto SIGURNI da je "moj problem" u kojoj sam traci a ograničenje važi. Ono što nam je uglavnom svima zajedničko, jeste da SVI opalimo gas do dacke kad pretičemo, da to završimo što brže i sigurnije.
Pa dobro, sveci drveni, ako je vama rezonski - što ga VI kršite, može li to neko da mi kaže? Zato što, wow, nema okolo murije k'o na onom mom parčetu druma kod Vojkovića? Licemjerno.
Koliko sam shvatio, ima nas ovdje dvije grupe - mi koji NISMO BAŠ (BILI) SIGURNI da ograničenje važi i za preticanje, i vi koji ste eto SIGURNI da je "moj problem" u kojoj sam traci a ograničenje važi. Ono što nam je uglavnom svima zajedničko, jeste da SVI opalimo gas do dacke kad pretičemo, da to završimo što brže i sigurnije.
Pa dobro, sveci drveni, ako je vama rezonski - što ga VI kršite, može li to neko da mi kaže? Zato što, wow, nema okolo murije k'o na onom mom parčetu druma kod Vojkovića? Licemjerno.
-
ado-šampion
#84 Re: Preticanje
Ograničenje važi bez obzira na preticanje. Tu nema šta da bude nejasno.
Mene su tako nedavno uhvatili negdje kod Počitelja, ima jedan pravac prema Mostaru baš se ubio da se pređu 2-3 auta koja peglaju, ali fazon je što je na pola tog pravca oznaka naseljenog mjesta (mada do kraja pravca nema kuće na vidiku) i ja tu krenem preko dva auta, 110 sam išao kad sam se vratio u svoju traku (i došao na oznaku naseljenog mjesta) i uspijem spustit na 90 prije nego što su me snimili, tačnije na 91. Sreća bili su nagodni pa su mi pisali 91 van naseljenog, jer bi inače ostao bez vozačke (41 preko ograničenja).
Al eto, dobro je s vremena na vrijeme da se plati neka kazna, pređe čovjeku iz guzice u glavu...
Mene su tako nedavno uhvatili negdje kod Počitelja, ima jedan pravac prema Mostaru baš se ubio da se pređu 2-3 auta koja peglaju, ali fazon je što je na pola tog pravca oznaka naseljenog mjesta (mada do kraja pravca nema kuće na vidiku) i ja tu krenem preko dva auta, 110 sam išao kad sam se vratio u svoju traku (i došao na oznaku naseljenog mjesta) i uspijem spustit na 90 prije nego što su me snimili, tačnije na 91. Sreća bili su nagodni pa su mi pisali 91 van naseljenog, jer bi inače ostao bez vozačke (41 preko ograničenja).
Al eto, dobro je s vremena na vrijeme da se plati neka kazna, pređe čovjeku iz guzice u glavu...
- winnie
#85 Re: Preticanje
pitanje je bilo je li dozvoljeno prekoracenje brzine pri preticanju ili nije.
neko je postavio neki clan da nije dozvoljeno (na putu , pa samim tim i u svim trakama) i mislim da je s tim prica zavrsena
ja sam se naplacao kazni i sada vrlo dobro znam sta se smije a sta ne i gdje
uz rogoj vozim reli, jer do sada nikad nisam naisao na patrolu, al zato prije uspona na onom pravcu, gdje se jos uvijek racuna da je naseljeno mjesto a policija ceka tik prije znaka, vozim uljudnih i kulturnih 60, bar dok im ne ugledam ledja.
vecinom se zna gdje su patrole i na koje cake hvataju raju... bilo je i o tome tema i tema.
drzi se one iz "praznika u sarajevu".... tvoje je da me ganjas a moje da me ne uhvatis
neko je postavio neki clan da nije dozvoljeno (na putu , pa samim tim i u svim trakama) i mislim da je s tim prica zavrsena
ja sam se naplacao kazni i sada vrlo dobro znam sta se smije a sta ne i gdje
uz rogoj vozim reli, jer do sada nikad nisam naisao na patrolu, al zato prije uspona na onom pravcu, gdje se jos uvijek racuna da je naseljeno mjesto a policija ceka tik prije znaka, vozim uljudnih i kulturnih 60, bar dok im ne ugledam ledja.
vecinom se zna gdje su patrole i na koje cake hvataju raju... bilo je i o tome tema i tema.
drzi se one iz "praznika u sarajevu".... tvoje je da me ganjas a moje da me ne uhvatis
- Jimmy_The_Saint
#86 Re: Preticanje
Bravo šampion. "nema šta da bude nejasno" a napržio si 110 kroz (recimo) Čeljevo, gdje svako malo neki lokalni klinci tarlahaju po cesti, neke babe i nene prelaze u njivu, i tako općenito svašta, i još si eto manga pa kren'o oba u cugu da prestigneš - da je još bilo TREĆE da te oderu za preticanje kolone, dobro bi i bilo.
Haj svaka čast, uvjerili ste me da ograničenje važi, neću više nikad preticati na onom komadu Vojkovića đe ravno i iscrtkana linija, da me ne bi milicija olakšala za petobu, nego ću lijepo sačekati krivine na Rogoju, tu nikad nema murije a svaku znam naizvrat, i onda ću tamo da uzimam levate na punoj, a ako neko zalijepi u provaliju, zabolje me kurac - neću ja, on će.
E, a ti relista s Rogoja, čuvaj se Radomira. Ja sam se slup'o na Rogoju kad mi je Radomir uš'o u traku. Znaš zašto sam ovdje da ovo kucam? Zato što sam vozio 50 na sat, pa sam izbjeg'o Radomira, i samo naletio na ogradu bankine koja me zadržala. Da je bilo 80, ili bih se spljosko u Radomira ili bih se lansir'o u orbitu kroz ogradu.
Haj svaka čast, uvjerili ste me da ograničenje važi, neću više nikad preticati na onom komadu Vojkovića đe ravno i iscrtkana linija, da me ne bi milicija olakšala za petobu, nego ću lijepo sačekati krivine na Rogoju, tu nikad nema murije a svaku znam naizvrat, i onda ću tamo da uzimam levate na punoj, a ako neko zalijepi u provaliju, zabolje me kurac - neću ja, on će.
E, a ti relista s Rogoja, čuvaj se Radomira. Ja sam se slup'o na Rogoju kad mi je Radomir uš'o u traku. Znaš zašto sam ovdje da ovo kucam? Zato što sam vozio 50 na sat, pa sam izbjeg'o Radomira, i samo naletio na ogradu bankine koja me zadržala. Da je bilo 80, ili bih se spljosko u Radomira ili bih se lansir'o u orbitu kroz ogradu.
- winnie
#87 Re: Preticanje
zato drug sad strogo po ogranicenju i ne preko puneJimmy_The_Saint wrote:E, a ti relista s Rogoja, čuvaj se Radomira. Ja sam se slup'o na Rogoju kad mi je Radomir uš'o u traku. Znaš zašto sam ovdje da ovo kucam? Zato što sam vozio 50 na sat, pa sam izbjeg'o Radomira, i samo naletio na ogradu bankine koja me zadržala. Da je bilo 80, ili bih se spljosko u Radomira ili bih se lansir'o u orbitu kroz ogradu.
ja sto vise kilometara imam sve sporije vozim... imam tu par teorija/savjeta/iskustava: npr. na nasim putevima, ma koliko brzo vozio i preticao na punim linijama, na relaciji od 100km maksimalno ces vremenski skratiti 5 do 10 min.
zasto? zato sto od sarajeva do mostara mozes voziti brze i bolje od sumahera, ali kad u jablanici naidjes na traktor koji vozi ukradenu sumu prema janjecim stratistima svi oni koje si prestigao ubrzo su ti na par metara iza u retrovizoru.
medjutim, ni voznja po ogranicenju i znakovima nije bas preporucljiva
zasto? zato kad si na nasim putevima spor i kulturan, vrlo velika vjerovatnoca je da ces postati kolateralna steta nekog napusenog debila koji ima veci i jaci auto, pa ces ili biti izguran s ceste od nekog ko se uvaljuje u kolonun nakon pokusaja preticanja iste, ili ces biti broj u lancanom sudaru itd.
zato, savjetujem ko ona zije dizdarevica "majka".... nemoj po sredini a nemoj ni plaho uz kraj, nego onako... onako...
- Jimmy_The_Saint
#88 Re: Preticanje
Sve ja to kolega predobro znam, samo nisam znao a i pravo da ti kažem ne zanima me, da je protivzakonito ubrzati u kontra-traci. Al' neka malo i proeglenišemo, nije zor. 
-
ado-šampion
#89 Re: Preticanje
Pa nema šta da bude nejasno ograničenje važi u svim uslovima. Ako je 60 - 60 je, ne znam kakve preticanje ima veze s tim.Jimmy_The_Saint wrote:Bravo šampion. "nema šta da bude nejasno" a napržio si 110 kroz (recimo) Čeljevo, gdje svako malo neki lokalni klinci tarlahaju po cesti, neke babe i nene prelaze u njivu, i tako općenito svašta, i još si eto manga pa kren'o oba u cugu da prestigneš - da je još bilo TREĆE da te oderu za preticanje kolone, dobro bi i bilo.
Napržio sam 110, preticao dva auta koja su išla 65 gdje je ograničenje 80, nije baš bilo puno prostora zato sam i "napržio" na 110. Nisu bile nikakve njive, bio je neki kanjoj, i na ulazu u taj kanjon oni su se sakrili s radarom. Nisam vidio oznaku naseljenog mjesta prije nego što sam počeo preticat, jbg kad me uzme neko je.at 30 km jedva dočekam mjesto za preticanje, samo da nije puna.
- Ateista
#90 Re: Preticanje
Postao sam ovaj post na drugoj temi, ali mislim da ovdje najvise pripada pa cu ga kopirati.
Ateista wrote:To sam ja mislio vise figurativno druze djemindjicu.metronom wrote:Manje od 100 metara.Ateista wrote: ako neko vozi 50 treba ga znaci preticati sa 60, pa trebalo bi dva kilometra pravca da se prestigne tom brzinom.![]()
![]()
U pravu si, teoretski, u idealnim uslovima treba manje od 100 metara, ali treba misliti na iduce stvari:
-malo gdje imas 100 metara pravca
-i tamo gdje ima toliko pravca, rijetko se desava da na cijeloj duzini ne ide niko iz suprotnog smjera.
-ako je u pitanju magistralni put, moze neko ici 70 i treba ga preteci sa 80, to jos dodatno povecava potrebnu duzinu.
-Preticanje tom brzinom bi trajalo oko 5,2 sekunde, znas li koliko je to vremena koje treba provesti u suprotnoj traci?Cak i da je taj pravac od 100m potpuno cist u trenutku kada se pocne preticanje, koje su sanse da ce tako i osttati naredne 5,2 sekunde? Sta ako neko u medjuvremenu naleti iz suprotnog smjera, to bi jednostavno predugo trajalo i bilo bi puno opasnije nego nagaziti 80-90 i preteci auto za par sekundi.
-Sta kada treba preteci sleper, treba puno vise prostora i u idealnim uslovima, a da ne pricam o svemu ovome gore sto sam naveo?![]()
Poenta je da policija kaznjava prekoracenje brzine u slucajevima preticanja sto je besmisleno jer je puno sigurnije preticati vecim brzinama i obaviti to brzo i bezbolno, a ne preticati preko 5 sekundi sto je previse.
- Ateista
#91 Re: Preticanje
Mislim da to sa zakonom uopste nije upitno, ali druga je stvar jeli to u redu ili nije, u postu gore sam objasnio zasto je skoro nemoguce na nasim cestama preticati a ne prekoraciti brzinu, cak sta vise, moze biti jos opasnije jer se tako duze zadrzavas u suprotnoj traci i riikujes da ti neko izleti dok si na pola preticanja.Jimmy_The_Saint wrote:Sve ja to kolega predobro znam, samo nisam znao a i pravo da ti kažem ne zanima me, da je protivzakonito ubrzati u kontra-traci. Al' neka malo i proeglenišemo, nije zor.
To se pogotovo odnosi na slepere i autobuse, oni su puno duzi i treba puno vise prostora i vremena, a nedak znaju pravo peglati i po 10-20 ispod ogranicenja, da ne govorim o tome sto oni uglavnom uspore u nekim krivinama i voze dosta ispod ogranicenja, a kad dodje pravac i isprekidana ubrzaju, ako ces po propisima, mozes zaboraviti na preticanje.
Ne kazem ja ni da to treba definisati zakonom, ali bi bar drotovi trebali biti tolerantniji prema brzini pri preticanju, stvarno je bezobrazluk recimo postaviti kameru u Binjezevu gdje je isprekidana linija, mogli su onda komotno staviti i punu jer tu nicemu ne sluzi, osim kao mamac za uzimanje para.
-
sLLayer
#92 Re: Preticanje
To je ok za preticanje, al mene nervira sto se npr ne ukine ako je puna linija a ti ne smijes preteci traktor koji ide 10km/h ?
- debelimedo
#93 Re: Preticanje
ako nema drota da te zapise onda nije prekrsaj 
- van Basten
#94 Re: Preticanje
koliko znam , vozilo koje vozi sporije od 30km/h može se obići i na punoj liniji, upravo jer se to ne tretira kao preticanje nego kao obilaženje. Možda da su to izmijenili novim zakonom?sLLayer wrote:To je ok za preticanje, al mene nervira sto se npr ne ukine ako je puna linija a ti ne smijes preteci traktor koji ide 10km/h ?
- psiho
#95 Re: Preticanje
ja sam imao 3 havarije, sve zbog budalasanja i preticanja i drugih zajebancija, svaki put bez žrtava, jedino ova zadnja, tu sam malo najebo,tako da dok ne dođe iz guzice u glavu treba malo vremena i kilometara
kad te drot zaustavi nema tu puno priče, istina je šta god da kaže, nego gledaj da mu uvališ 20 km da pusti bez pisanja...
da vidite sad kako fino polako vozim
kad te drot zaustavi nema tu puno priče, istina je šta god da kaže, nego gledaj da mu uvališ 20 km da pusti bez pisanja...
da vidite sad kako fino polako vozim
-
ado-šampion
#96 Re: Preticanje
Koliko znam, a mislim da sam u pravu, u Zakonu nije definisano da je preko pune linije zabranjeno preticanje, nego je zabranjeno PRELAŽENJE preko pune linije. Dakle, bez obzira radi li se o preticanju ili zaobilaženju, zabranjeno je.van Basten wrote:koliko znam , vozilo koje vozi sporije od 30km/h može se obići i na punoj liniji, upravo jer se to ne tretira kao preticanje nego kao obilaženje. Možda da su to izmijenili novim zakonom?sLLayer wrote:To je ok za preticanje, al mene nervira sto se npr ne ukine ako je puna linija a ti ne smijes preteci traktor koji ide 10km/h ?
- kockica_kockica
#97 Re: Preticanje
Imam jedno pitanje za ove sto vole da preticu:
Neki dan vozim cestom i ogranicenje je bilo 40
Ja vozim 60 ( +20 preko ogranicenja)
Iza mene ide mercedes A klase vjerovatno i blica mi ....
Sta znaci to blicanje ?????
- Tranquilizer
#98 Re: Preticanje
Pa najvjerovatnije da je nervozni majmun za volanom

- holowey
#99 Re: Preticanje
takvim likovima onda spustis na brzinu i vozis strogo po ogranicenju...kockica_kockica wrote:Imam jedno pitanje za ove sto vole da preticu:
- kockica_kockica
#100 Re: Preticanje
Jako me iritiralo to blicanje ... a jos vise me nerviralo to sto mi se zalijepi na pola metra / metar od mene...holowey wrote:takvim likovima onda spustis na brzinu i vozis strogo po ogranicenju...kockica_kockica wrote:Imam jedno pitanje za ove sto vole da preticu: