Preticanje
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Jimmy_The_Saint
#1 Preticanje
Ovo je ustvari više neko pitanje o BRZINI. Kao što je i mahnitom jasno, u preticanju se razvija veća brzina od vozila koje valja preteći, na kratko vrijeme, dok ne uletiš ispred preteknutog vozila.
E sad, murija lukavička na izlazu za Trnovo ima fintu: na onom jedinom ravnom dijelu, gdje je preticanje DOZVOLJENO jer je crta isprekidana, a uvijek se nađe neki truhlać ili šleper za preteć, oni snimaju radarom KONTRA-TRAKU, i pokušavaju iznuditi kaznu za "prekoračenje".
Ja sam im jednom izmak'o na trehu, ali mislim da nemaju pravu uzimati TU brzinu - ograničenje ne bi smjelo važiti za preticanje, a preticanje je kažnjivo na PUNOJ, tamo je isprekidana. Jel' neko zna konkretno, šta zakon o tome misli? Meni se čini da je u pitanju zloupotreba ovlasti.
E sad, murija lukavička na izlazu za Trnovo ima fintu: na onom jedinom ravnom dijelu, gdje je preticanje DOZVOLJENO jer je crta isprekidana, a uvijek se nađe neki truhlać ili šleper za preteć, oni snimaju radarom KONTRA-TRAKU, i pokušavaju iznuditi kaznu za "prekoračenje".
Ja sam im jednom izmak'o na trehu, ali mislim da nemaju pravu uzimati TU brzinu - ograničenje ne bi smjelo važiti za preticanje, a preticanje je kažnjivo na PUNOJ, tamo je isprekidana. Jel' neko zna konkretno, šta zakon o tome misli? Meni se čini da je u pitanju zloupotreba ovlasti.
- winnie
#2 Re: Preticanje
prekoracenje je prekoracenje, nije mi logicno da se vadis na preticanje
- Jimmy_The_Saint
#3 Re: Preticanje
Pa bolan, KAKO ćeš preteći bez prekoračenja? 
- jazzer
#4 Re: Preticanje
Pa ako je ogranicenje, lupam, 60 km/h a taj ispred tebe sleper ili sta vec ide toliko, onda ga i ne trebas preticati.Jimmy_The_Saint wrote:Pa bolan, KAKO ćeš preteći bez prekoračenja?
U suprotnom pravis prekrsaj.
- Better Man
#5 Re: Preticanje
Ako je ograničenje npr. 70 km/h i ako vozilo koje želiš preticati vozi 70 km/h, onda policija ima puno pravo da te zaustavi i naplati kaznu za prekoračenje brzine, jer si preticao auto koje vozi tačno koliko je propisano, a ti si da bi to uradio morao prekoračiti dozvoljenu brzinu. Drugo je zaobilaženje zaprežnih kola ili sličnih učesnika u saobraćaju, kao i vozila koja idu ispod ograničenja, ali takve učesnike u saobraćaju se može zaobići, da ne prekoračiš brzinu.
- Tranquilizer
#6 Re: Preticanje
Ma to rade i tamo iza Vojkovica u Istocnom Sarajevu, kada se krene na Bjelašnicu, mene su jednom uhvatili kako sa pretekao lika sa 63 km/h, a ogranicenje 60...presmješno ali je tako ne možeš im ništa...
ali malo sam ih naguravao pa su me pustili
ma uzimaju te na sve živo ne znam šta se cudiš...

-
Blobi
#7 Re: Preticanje
Ispade sad svi voze koliko je ogranicenje, nikad niko ni za 1km/h nije napravio prekoracenje i niko ne pretice...
-
joeaziz
#8 Re: Preticanje
pa lijepo. nisi na trkama. ako auto koje pretices vozi toliko brzo da moras prekoraciti brzinu da ga preteknes, onda nema razloga za preticanje.
-
joeaziz
#9 Re: Preticanje
ispade da se ne preticu auta koja voze onoliko koliko je ogranicenje.Blobi wrote:Ispade sad svi voze koliko je ogranicenje, nikad niko ni za 1km/h nije napravio prekoracenje i niko ne pretice...
-
(ne)forumas
#10 Re: Preticanje
nego ti cim naidjes na isprekidanu liniju daj lijevi zmigavac i po gasuJimmy_The_Saint wrote:ograničenje ne bi smjelo važiti za preticanje, a preticanje je kažnjivo na PUNOJ
- holowey
#11 Re: Preticanje
ako imas pravac sa isprekidanom linijom od recimo 100m, ogranicenje je 60km/h ali vozilo ispred tebe se krece 50km/h (usput npr. ostavlja oblak dima iza sebe, razlog vise za preticanje), da bi na tako kratkoj dionici uspio da bezbjedno izvrsis manevar preticanja MORAS se kretati brze od 60km/h... otherwise, preticanje bi trajalo minutu-dvije i sigurno bi zavrsilo nakon pocetka pune linije...joeaziz wrote:pa lijepo. nisi na trkama. ako auto koje pretices vozi toliko brzo da moras prekoraciti brzinu da ga preteknes, onda nema razloga za preticanje.
ako si razvio vecu brzinu zbog manevra preticanja ne znaci da ces se nastaviti kretati istom brzinom nego ces povratkom u svoju traku brzinu prilagoditi ogranicenju...
- Jimmy_The_Saint
#12 Re: Preticanje
joeaziz, ako auto koje pretičem ostavlja iza sebe oblak crnog dizel smrada, ja ću ubrzati koliko GOD treba da ga preteknem BEZ OBZIRA na njegovu brzinu a onda NASTAVITI NORMALNOM BRZINOM u ograničenju. Samo me zanima jel' zakonito - naime, sve upute za preticanje podrazumijevaju UBRZAVANJE da bi se što kraće zadržali u kontra traci. Konkretno, recimo, Španija ima toleranciju od 20 posto PREKO ograničenja ako si u kontra-traci - da ne mislite da je moj rezon jedinstven i naopak.
Da, holowey, to je upravo ta šema.
- vozač
#13 Re: Preticanje
pa ako prekoračiš brzinu imaju pravo da ti naplate kaznu, kakve veze ima to što pretičeš, po toj logici možeš voziti i 120 dok pretičeš pa te ne bi smjeli zaustaviti jer si tu brzinu postigao prilikom preticanjaJimmy_The_Saint wrote:Ovo je ustvari više neko pitanje o BRZINI. Kao što je i mahnitom jasno, u preticanju se razvija veća brzina od vozila koje valja preteći, na kratko vrijeme, dok ne uletiš ispred preteknutog vozila.
ili ti voziš 80 dok pretičeš, a neko vozi 62 bez preticanja i ti si sad, po tvojoj teoriji, korektniji vozač od njega
ako si prekoračio brzinu to je tako i gotovo, budi spreman na sankcije ako te zaustave
-
joeaziz
#14 Re: Preticanje
dzimi, sto se mene tice mozes preticat i letece podmornice u rikverc, ali ce te milicija oderati svaki put kad te u'fati. i neka ce.Jimmy_The_Saint wrote:joeaziz, ako auto koje pretičem ostavlja iza sebe oblak crnog dizel smrada, ja ću ubrzati koliko GOD treba da ga preteknem BEZ OBZIRA na njegovu brzinu a onda NASTAVITI NORMALNOM BRZINOM u ograničenju. Samo me zanima jel' zakonito - naime, sve upute za preticanje podrazumijevaju UBRZAVANJE da bi se što kraće zadržali u kontra traci. Konkretno, recimo, Španija ima toleranciju od 20 posto PREKO ograničenja ako si u kontra-traci - da ne mislite da je moj rezon jedinstven i naopak.
-
mrchinho
#15 Re: Preticanje
ogranicenje 50 - +20% = 60 km/h opet za godinu preteknesJimmy_The_Saint wrote:joeaziz, ako auto koje pretičem ostavlja iza sebe oblak crnog dizel smrada, ja ću ubrzati koliko GOD treba da ga preteknem BEZ OBZIRA na njegovu brzinu a onda NASTAVITI NORMALNOM BRZINOM u ograničenju. Samo me zanima jel' zakonito - naime, sve upute za preticanje podrazumijevaju UBRZAVANJE da bi se što kraće zadržali u kontra traci. Konkretno, recimo, Španija ima toleranciju od 20 posto PREKO ograničenja ako si u kontra-traci - da ne mislite da je moj rezon jedinstven i naopak.
- Drvosjeca iz Dejcica
#16 Re: Preticanje
Cuj "Bosnjaka" sto izmisljaju toplu vodu, zato i jesmo zadnja rupa na sviralu. Kod preticanja se ne smije prekoraciti ogranicena brzna, bez obzira na subjektivne razloge kojima pokusavate opravdati prekoracenje. Ja ne znam gdje ste vi polagali vozacki ali ocito niste nista naucili.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 30/08/2010 11:14, edited 1 time in total.
- vozač
#17 Re: Preticanje
e jarane, a još se nisu ni uključili legendarni "tumači zakona o boezbjednosti saobraćaja", da ih ne prozivamDrvosjeca iz Dejcica wrote:Cuj "Bosljaka" sto izmisljaju toplu vodu, zato i jesmo zadnja rupa na sviralu. Kod preticanja se ne smije prekoraciti ogranicena brzna, bez obzira na subjektivne razloge kojima pokusavate opravdati prekoracenje. Ja ne znam gdje ste vi polagali vozacki ali ocito niste nista naucili.
- Prolaznik
- Jimmy_The_Saint
#19 Re: Preticanje
Samo mi još objasnite, na M-17 uvijek vozim po dvadesetak preko ograničenja, i uvijek me barem 20 ljudi pretekne, ako niste vi, ko je onda?
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=NU-Iod_a ... re=related[/youtube]
Prolazniče, riječ je o komadu ceste između ničega i ničega, ne pričam uopšte o vožnji u naselju, tu ga i na 40 spustim ako vidim da je kakav vašar....
- Jimmy_The_Saint
#20 Re: Preticanje
Jimmy_The_Saint wrote:Nema potrebe za vrijeđanjem. Svakom svoje...
![]()
Samo mi još objasnite, na M-17 uvijek vozim po dvadesetak preko ograničenja, i uvijek me barem 20 ljudi pretekne, ako niste vi, ko je onda?
Prolazniče, riječ je o komadu ceste između ničega i ničega, ne pričam uopšte o vožnji u naselju, tu ga i na 40 spustim ako vidim da je kakav vašar....
- vozač
#21 Re: Preticanje
očito imaš para za bacanje, samo ti vozi po svom, jebo murijuJimmy_The_Saint wrote:Nema potrebe za vrijeđanjem. Svakom svoje...
![]()
- winnie
#22 Re: Preticanje
moze i preko ogranicenja al treba znat gdje i kad.. dok se naplacas kazni naucices 
svaka skola se placa
svaka skola se placa
- Drvosjeca iz Dejcica
#23 Re: Preticanje
Najbolji su mi oni koji mrtvo-hladno tvrde da se u gradu lijevom trakom vozi brze u odnosu na desnu, pa se ovaj u lijevoj traci mora skloniti vozilu iza njega ako on vozi brze - isto kao na autoputu.vozač wrote:e jarane, a još se nisu ni uključili legendarni "tumači zakona o boezbjednosti saobraćaja", da ih ne prozivamDrvosjeca iz Dejcica wrote:Cuj "Bosljaka" sto izmisljaju toplu vodu, zato i jesmo zadnja rupa na sviralu. Kod preticanja se ne smije prekoraciti ogranicena brzna, bez obzira na subjektivne razloge kojima pokusavate opravdati prekoracenje. Ja ne znam gdje ste vi polagali vozacki ali ocito niste nista naucili.
- Drvosjeca iz Dejcica
#24 Re: Preticanje
Jimmy_The_Saint wrote:Nema potrebe za vrijeđanjem. Svakom svoje...
![]()
Prekoracim i ja ogranicenu brzinu, nije u tome poenta, ne mozes tvrditi da je prekoracenje ogranicenja brzine nekaznjivo kod preticanja - u tome je cijela poenta. Da li znas da preticanje moras zavrsiti prije kraja isprekidane linije? Eto sada znas i to.
Pozdrav.
-
japo-
#25 Re: Preticanje
fora je ta jer milicija ima kote i to je to, a ti moš pjevat borbene o pravilima