ako vozilo A pretice vozilo B, logicno je da vozilo B malo uspori kretanje i dozvoli vozilu A da se vrati u svoju traku prije pune linije a ne da se *urci i dodaje gas... puna linija, krivina, auto dolazi u susret, svejedno, svako se treba vratiti u svoju traku, ali nazalost cesto ima delegata koji svoje frustracije ispoljavaju dodavanjem gasa...Better Man wrote:Ateista wrote:Ne mogu tvrditi, ali mislim da je zabranjeno i da se moras vratiti na isprekidanoj, inace bi znacilo da mozes zavrsiti preticanje i u krivini.sarayewo wrote:
Koliko ja znam nije zabranjeno zavrsiti preticanje na punoj, zabranjeno ga je samo poceti... Mozda grijesim, ali sam dva puta znajuci to izbjegao kaznu koju su mi htjeli naplatiti - jednom kod nas, jednom u Srbiji...
Moguce je da tu gledaju kroz prste jer je nekad tesko procijeniti hoces li stici prije pune, ali mislim da je svejedno zabranjeno.
Ali ako je osoba koja pretiće vozilo ispred sebe krenula da to radi dok je bila isprekidana, glupo mi je da se kažnjava, jer je preticanje završila na punoj liniji. Kreneš preticati vozilo i prošao si pola vozila i puna se javlja, logično je da završiš preticanje i onda se vratiš u svoju traku, jer je sigurnije nego kočiti i čekati da vozilo koje si preticao prođe i vratiti se u svoju traku.
preticanja na punoj - oduzimanje vozacke
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- holowey
#76 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke
-
sarayewo
#77 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke
Postoji mjesta na nasim cestama gdje postoji isprekidana linija koja je toliko kratka da je gotovo nemoguce obaviti kompletno preticanje na njoj (npr. na Karauli). U bilo kojem slucaju ako se preticanje obavlja po pravilima, tj. da nije preticanje kolone i zavrsi se na punoj, sanse za kaznu su male. KAo sto rekoh, mene je dva puta policija zaustavila zbog toga i oba puta su me pustili nakon sto sam rekao da jesam zavrsio preticanje na punoj ali sam ga poceo na isprekidanoj.Better Man wrote:Ateista wrote: Ne mogu tvrditi, ali mislim da je zabranjeno i da se moras vratiti na isprekidanoj, inace bi znacilo da mozes zavrsiti preticanje i u krivini.
Moguce je da tu gledaju kroz prste jer je nekad tesko procijeniti hoces li stici prije pune, ali mislim da je svejedno zabranjeno.
Ali ako je osoba koja pretiće vozilo ispred sebe krenula da to radi dok je bila isprekidana, glupo mi je da se kažnjava, jer je preticanje završila na punoj liniji. Kreneš preticati vozilo i prošao si pola vozila i puna se javlja, logično je da završiš preticanje i onda se vratiš u svoju traku, jer je sigurnije nego kočiti i čekati da vozilo koje si preticao prođe i vratiti se u svoju traku.
Kako @Ateista rece, nema logike da bi se vratio nakon 80% zavrsenog preticanja samo jer je pocela puna linija, jer je to puno opasnije nego ga zavrsiti.
Last edited by sarayewo on 22/07/2010 09:44, edited 2 times in total.
- JThomas
#78 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke
kjafire, najbolje ti je da odeš na sud i priznaš da si kriv. tvoja protiv drotove bez drugih svjedoka ne pije vode, a i to s linijom je slabo. priznaj da si kriv, ispričaj da nisi dosad kažnjavan i to, da ti treba za posao i vjerovatno će ti dati uslovnu ili novčanu bez oduzimanja vozačke.
- Ateista
#79 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke
Juce podignem kazne na posti i na moje veliko iznenadjenje na uplatnici pise samo 40KM, bez kaznenih bodova i oduzimanja vozacke.
Izgleda da oni drotovi ipak nisu bili supci, samo su se pravili i htjeli da me zaplase, dobro sam prosao.
U svakom slucaju, hvala puno svima na pomoci i korisnim savjetima koji mi na svu srecu ipak nece trebati.
Mozda nekom budu od koristi.
Izgleda da oni drotovi ipak nisu bili supci, samo su se pravili i htjeli da me zaplase, dobro sam prosao.
U svakom slucaju, hvala puno svima na pomoci i korisnim savjetima koji mi na svu srecu ipak nece trebati.
- GAU 8
#80 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke
Nisi izvuk'o pouku izgledaAteista wrote:Juce podignem kazne na posti i na moje veliko iznenadjenje na uplatnici pise samo 40KM, bez kaznenih bodova i oduzimanja vozacke.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Izgleda da oni drotovi ipak nisu bili supci, samo su se pravili i htjeli da me zaplase, dobro sam prosao.![]()
U svakom slucaju, hvala puno svima na pomoci i korisnim savjetima koji mi na svu srecu ipak nece trebati.![]()
- Ateista
#81 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke
A koja je pouka, da ne treba preticati na punoj?GAU 8 wrote:Nisi izvuk'o pouku izgledaAteista wrote:Juce podignem kazne na posti i na moje veliko iznenadjenje na uplatnici pise samo 40KM, bez kaznenih bodova i oduzimanja vozacke.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Izgleda da oni drotovi ipak nisu bili supci, samo su se pravili i htjeli da me zaplase, dobro sam prosao.![]()
U svakom slucaju, hvala puno svima na pomoci i korisnim savjetima koji mi na svu srecu ipak nece trebati.![]()
- citroen
#82 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke
Prijatelju,za sta su ti onda napisali ovi kaznu od 40KM??za pojas ili nesto drugoAteista wrote:A koja je pouka, da ne treba preticati na punoj?GAU 8 wrote:Nisi izvuk'o pouku izgledaAteista wrote:Juce podignem kazne na posti i na moje veliko iznenadjenje na uplatnici pise samo 40KM, bez kaznenih bodova i oduzimanja vozacke.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
-
maxell_sarajevo
#83 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke
Meni u prekrsajnom nalogu pise sljedece:"Prijavljeni je upravljao gore navedenim vozilom vl.XXX i kretao se iz pravca Tuzle, dolaskom u Novo naselje - Stupari, opcina Kladanj isti je izvrsio radnju preticanja na dijelu puta gdje je ta radnja zabranjena i regulisana saobracajnim znakom zabrane preticanja."
Kaznjen po clanu 130st.4 ZOBS-a, kaznjivo po clanu 238. st.1 tacka 36.
Kazna 40KM
Nije mi urucio na licu mjesta prekrsajni nalog nego je dosao postom, a obecao mi je da ce mi pisati pojas 30KM, mogao sam proci sa upozorenjem jer sam cca.20m prije isprekidane poceo preticanje
Kazna 40KM
Nije mi urucio na licu mjesta prekrsajni nalog nego je dosao postom, a obecao mi je da ce mi pisati pojas 30KM, mogao sam proci sa upozorenjem jer sam cca.20m prije isprekidane poceo preticanje
- Ateista
#84 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke
citroen wrote:
Prijatelju,za sta su ti onda napisali ovi kaznu od 40KM??za pojas ili nesto drugo![]()
![]()
Orprilike ovo sto je maxell napisao, znaci za preticanje tamo gdje isto nije dozvoljeno.maxell_sarajevo wrote:Meni u prekrsajnom nalogu pise sljedece:"Prijavljeni je upravljao gore navedenim vozilom vl.XXX i kretao se iz pravca Tuzle, dolaskom u Novo naselje - Stupari, opcina Kladanj isti je izvrsio radnju preticanja na dijelu puta gdje je ta radnja zabranjena i regulisana saobracajnim znakom zabrane preticanja."
Kazna 40KM
I mene je iznenadilo, mislio sam da za to kazna ne moze biti ispod 100KM i mjesec dana vozacke, ali izgleda da ipak moze. Moguce je i da su provjerili da nisam imao nikakvih ozbiljnijih prekrsaja do sad (bar ne zvanicnih, uvijek sam se uspijevao dogovoriti
U svakom slucaju, imaju veliki raspon kazni za iste prekrsaje i sve je stvar njihove slobodne procjene, sto je sa jedne strane ok, nije isto sto sam ja pretekao kamion na pravcu na kojem je bila puna i nisam nikog ugrozio i kada neko pretice u krivini i ozbiljno nekog ugrozava. Isto tako, zna se da puno zavisi i od toga kako se vozaci odnose prema njima, ko je drzak napisace mu vecu kaznu i nesto ce mu naci, ko je ok uvijek ce mu napisati manju kaznu.
- Qler
#85 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke
Ma zajebali su sa ovim novim zakonom nesto. Znam 100% da te ne moze pisati ili da te pauk odnese ako si nepropisno parkiran, a nema znaka. Znaci mozes se ne sred ceste parkirati ako nema onog znaka zarana zaustavljanja i parkiranja nista ti ne mogu.
Isto tako nesto su zeznuli za preticanje sad ne znam jel na punoj ili preticanje kolone. Moze biti ovo 40KM za preticanje preko pune, sto je realno ozbiljan prekrsaj, a sad kazna smijesna....
Isto tako nesto su zeznuli za preticanje sad ne znam jel na punoj ili preticanje kolone. Moze biti ovo 40KM za preticanje preko pune, sto je realno ozbiljan prekrsaj, a sad kazna smijesna....
-
ado-šampion
#86 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke
Ma kazne su smiješne za sve prekršaje. Nekad koliko se sjećam preticanje preko pune je bilo oduzimanje vozačke, a sad smiješno 40 KM. Ove smiješne kazne su najveći uzrok čestih smrtnih slučajeva na našim cestama.Qler wrote:Ma zajebali su sa ovim novim zakonom nesto. Znam 100% da te ne moze pisati ili da te pauk odnese ako si nepropisno parkiran, a nema znaka. Znaci mozes se ne sred ceste parkirati ako nema onog znaka zarana zaustavljanja i parkiranja nista ti ne mogu.
Nedavno s jaranom izašao, zaustavila nas policija kod socijalnog, frajer naduvo 0,4 i kazna 50 KM i dan oduzimanja vozačke. Kaže 0,5 - 1 promil je 100 KM i mjesec vozačke. Zamisli sad frajer se napije ko guzica, naduva 1 promil i nakon mjesec dana opet za volan i opet isto. A voziće i taj mjesec bez vozačke jer je šansa da će ga neko zaustaviti ako ne napravi prekršaj vrlo mala.
Onda, isti jaran, napravio sudar, kriv 100%, razvalio frajera ko pi.ku, kazna 50 KM, platio samo uviđaj.
Fazon je što su takvi zakoni napravljeni da bi se ljudi stalno bili za volanom, pravili prekršaje, tako zarađuje policija, jer onaj ko pretiče preko pune i plati 40 KM, boli ga qrac (isto kao i Ateistu, njemu smiješno
- holowey
#87 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke
prije par mjeseci (prije izmjena zobsa), spustao se niz ivan iza nekog slepera koji se ocajno sporo kretao... nisam mogao vise izdrzati i preteknem ga... dok sam preticao vidim vozac kamiona mi mase rukom ali jbg vec uzeo zalet i preteknem ga...nisam odmakao par stotina metara kad me hnk policija zaustavlja... preticanje na punoj... jbg, druze, kriv sam, ali fakat nisam mogao vise iza kamiona... fino ja s njim, fino on samnom... pita sta cemo, da pise odmah ili da mi stigne postom... ja kontam ode vozacka, mozemo li se kako dogovoriti, kafa, caj, pecenje... kaze, ne dolazi u obzir da se dogovorimo jer ga hastra da cu ga odmah u konjicu prijaviti... nista, drug, pisi odmah prekrsajni... kaze on meni, vidim da si fin, kulturan, bla bla, kaze, pisacu ti preticanje preko pune, ali ima kaze neki olaksavajuci clan, u slucaju da je dobra preglednost, ovaj se sporo kretao pa se to kao moze smatrati obilazenjem bla bla, i na kraju bi prekrsajni i uplatnica sa 40km kazne...
a pretpostavljam da sam se *urcio da bi letila vozacka...
- Ateista
#88 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke
Nije kulturno komentarisati nekog a da se nisi ni udostojio da procitas par postova koje sam napisao...ado-šampion wrote:Ma kazne su smiješne za sve prekršaje. Nekad koliko se sjećam preticanje preko pune je bilo oduzimanje vozačke, a sad smiješno 40 KM. Ove smiješne kazne su najveći uzrok čestih smrtnih slučajeva na našim cestama.Qler wrote:Ma zajebali su sa ovim novim zakonom nesto. Znam 100% da te ne moze pisati ili da te pauk odnese ako si nepropisno parkiran, a nema znaka. Znaci mozes se ne sred ceste parkirati ako nema onog znaka zarana zaustavljanja i parkiranja nista ti ne mogu.
Nedavno s jaranom izašao, zaustavila nas policija kod socijalnog, frajer naduvo 0,4 i kazna 50 KM i dan oduzimanja vozačke. Kaže 0,5 - 1 promil je 100 KM i mjesec vozačke. Zamisli sad frajer se napije ko guzica, naduva 1 promil i nakon mjesec dana opet za volan i opet isto. A voziće i taj mjesec bez vozačke jer je šansa da će ga neko zaustaviti ako ne napravi prekršaj vrlo mala.
Onda, isti jaran, napravio sudar, kriv 100%, razvalio frajera ko pi.ku, kazna 50 KM, platio samo uviđaj.![]()
Fazon je što su takvi zakoni napravljeni da bi se ljudi stalno bili za volanom, pravili prekršaje, tako zarađuje policija, jer onaj ko pretiče preko pune i plati 40 KM, boli ga qrac (isto kao i Ateistu, njemu smiješno) i on će opet za 15 dana preticat preko pune i opet platiti 40 KM, šta je 40 KM. Ali kad bi se zbog preticanja preko pune uzimala vozačka na godinu dana, ista kazna za preko pola promil alkohola u krvi, svaki od njih bi razmislio dvaput prije nego što pretiče preko pune ili prije nego se zarakija a zna da vozi...
Jos u uvodnom postu sam napisao da iako imam obicaj puno preticati i brzo voziti, NE PRETICEM NA PUNOJ, samo u rijetkim situacijama.
Te kazne nisu uzrok smrtnih slucajeva, uzrok su nesposobni vozaci, moze neko preticati i na isprekidanoj ali ako je smotan i nesposoban ubice nekog. Ova konkretna situacija nije bila ni trunke opasna, pravac je apsolutno pregledan i nije bilo nikog, policija je izbila iz krivine tek kad sam ja zavrsavao preticanje i bio na ogromnoj udaljenosti da sam mogao bar jos jedan kamion preteci bez problema. Ima puno nepreglednijih i opasnijih mjeta gdje je preticanje dozvoljeno a ti mi nasao mi nasao pricati kako je ovo ozbiljan prekrsaj i da sam mogao uzrokovati nesrecu.
Po meni su najgori oni koji tako bukvalno prihvataju sve propise, ti su najopasniji u saobracaju.
- Ateista
#89 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke
Onda je i kod mene vjerovatno iskoristen taj clan, jer je upravo tako bilo, pregledno, kretao se jako sporo, bar neka dobra stvar u tim zakonima, mislim fakat ne bi imalo smisla naplatiti istu kaznu za ovakve slucajeve i one kad budale preticu u krivinama i ne znaju hoce li im neko izletiti iz suprotnog smjera i napraviti frontalni.holowey wrote:prije par mjeseci (prije izmjena zobsa), spustao se niz ivan iza nekog slepera koji se ocajno sporo kretao... nisam mogao vise izdrzati i preteknem ga... dok sam preticao vidim vozac kamiona mi mase rukom ali jbg vec uzeo zalet i preteknem ga...nisam odmakao par stotina metara kad me hnk policija zaustavlja... preticanje na punoj... jbg, druze, kriv sam, ali fakat nisam mogao vise iza kamiona... fino ja s njim, fino on samnom... pita sta cemo, da pise odmah ili da mi stigne postom... ja kontam ode vozacka, mozemo li se kako dogovoriti, kafa, caj, pecenje... kaze, ne dolazi u obzir da se dogovorimo jer ga hastra da cu ga odmah u konjicu prijaviti... nista, drug, pisi odmah prekrsajni... kaze on meni, vidim da si fin, kulturan, bla bla, kaze, pisacu ti preticanje preko pune, ali ima kaze neki olaksavajuci clan, u slucaju da je dobra preglednost, ovaj se sporo kretao pa se to kao moze smatrati obilazenjem bla bla, i na kraju bi prekrsajni i uplatnica sa 40km kazne...
Tu je naravno problem sto ostavlja na slobodu policiji da odluce, ali ja moram priznati da su do sad svi na koje sam naletio bili korektni i uglavnom su mi pisali manje kazne od onih koje su mogli jer realno ni jednom nisam nikog ugrozio sto su i oni bili svjesni.
- Qler
#90 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke
Meni je puna zid. Jedino ako neko ide ono 10km/h onda ZAOBILAZIM. Nije ona tu dzaba.
- Ateista
#91 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke
Cinjenica je da su u oko 95% slucajeva puna i isprekidana na pravim mjestima, ali ima i onih u kojima nisu, kako puna tako i isprekidana.Qler wrote:Meni je puna zid. Jedino ako neko ide ono 10km/h onda ZAOBILAZIM. Nije ona tu dzaba.
Mislim da je razlog za punu nekad samo uzimanje para, vjerovatno i ovdje jer je potpuno sigurno, a i ovo je bilo na granici obilazenja jer je kamion vozio 20-40km/h, zavisi kako gdje. Eno davorf je govorio da je po nekom zakonu (mislim da nije kod nas) preticanje vozila koje se krece ispod 30km/h se smatra zaobilazenjem a ne preticanjem.
- Qler
#92 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke
mislim ispod 20km/h da je zaobilazenje. I na magistralnom putu ne smije voziti ispod. kao sto na autoputu mislim ne smije isto ispod neke brzine, mozda 50km/h.... tako nekako ima
- madner
#93 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke
60 na autoputu
- Ateista
#94 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke
Ja u nasem zakonu nisam uspio naci ni za jednu brzinu da spada u obilazenje, ali nema veze...Qler wrote:mislim ispod 20km/h da je zaobilazenje. I na magistralnom putu ne smije voziti ispod. kao sto na autoputu mislim ne smije isto ispod neke brzine, mozda 50km/h.... tako nekako ima
Ovo cini mi se spada u regionalni put, ne znam ima li tu nekih minimalnih brzina.
-
ado-šampion
#95 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke
Nr boj se, puna linija ne služi samo da bi se stavila u krivinama, nego n pr. i za mjesta gdje postoji mogućnost da se auto uključi sa sporedne ceste, vjerovatno nikad nisi naišao na situaciju da ti pretičeš čovjeka a neko se hladno uključuje u suprortni smjer sa sporedne ceste, vjeruj mi na riječ nije nimalo bezlazlen prizor. Vjerujem da znaš da u slučaju eventualnog sudara u takvnoj situaciji krivac si ti jer si preticao na punoj liniji. Postoji još mnogo razloga zašto je na nekom dijelu ceste puna linija, rijetko gdje je postavljena samo tako.Ateista wrote:
Nije kulturno komentarisati nekog a da se nisi ni udostojio da procitas par postova koje sam napisao...
Jos u uvodnom postu sam napisao da iako imam obicaj puno preticati i brzo voziti, NE PRETICEM NA PUNOJ, samo u rijetkim situacijama.
Te kazne nisu uzrok smrtnih slucajeva, uzrok su nesposobni vozaci, moze neko preticati i na isprekidanoj ali ako je smotan i nesposoban ubice nekog. Ova konkretna situacija nije bila ni trunke opasna, pravac je apsolutno pregledan i nije bilo nikog, policija je izbila iz krivine tek kad sam ja zavrsavao preticanje i bio na ogromnoj udaljenosti da sam mogao bar jos jedan kamion preteci bez problema. Ima puno nepreglednijih i opasnijih mjeta gdje je preticanje dozvoljeno a ti mi nasao mi nasao pricati kako je ovo ozbiljan prekrsaj i da sam mogao uzrokovati nesrecu.
Po meni su najgori oni koji tako bukvalno prihvataju sve propise, ti su najopasniji u saobracaju.
A što se tiče nesposobnih vozača, znam ja za tebe i takve, ti si sposoban da pretičeš gdje bilo, al polako sve do jednom. Vidio bih te sljedeći put da si sad izgubio vozačku na godinu dana.
Last edited by ado-šampion on 30/07/2010 14:22, edited 1 time in total.
-
ado-šampion
#96 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke
Upravo.Qler wrote:Meni je puna zid. Jedino ako neko ide ono 10km/h onda ZAOBILAZIM. Nije ona tu dzaba.
- Ateista
#97 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke
Znam dobro jer sam imao upravo jednu takvu situaciju, ali je bila isprekidana linija zbog cega je bio kriv onaj koji se ukljucivao. Znaci, ima takvih situacija i sa isprekidanim linijama, kuce okolo, sporedni putevi se ukljucuju.ado-šampion wrote:Nr boj se, puna linija ne služi samo da bi se stavila u krivinama, nego n pr. i za mjesta gdje postoji mogućnost da se auto uključi sa sporedne ceste, vjerovatno nikad nisi naišao na situaciju da ti pretičeš čovjeka a neko se hladno uključuje u suprortni smjer sa sporedne ceste, vjeruj mi na riječ nije nimalo bezlazlen prizor. Vjerujem da znaš da u slučaju eventualnog sudara u takvnoj situaciji krivac si ti jer si preticao na punoj liniji. Postoji još mnogo razloga zašto je na nekom dijelu ceste puna linija, rijetko gdje je postavljena samo tako.Ateista wrote:
Nije kulturno komentarisati nekog a da se nisi ni udostojio da procitas par postova koje sam napisao...
A što se tiče nesposobnih vozača, znam ja za tebe i takve, ti si sposoban da pretičeš gdje bilo, al polako sve do jednom. Vidio bih te sljedeći put da si sad izgubio vozačku na godinu dana.
Ne kazem da negdje mozda nema neki drugi razlog, ali ja isto tako ne mislim da sam "sposoban da preticem bilo gdje" kao sto kazem, samo sam sposoban da procijenim rizik i da ga svedemna minimum. Ako mislis da sam jedan od onih trkaca - grijesis. Volim voziti brzo ali jako dobro znam procijeniti gdje i koliko brzo se moze voziti.
Kada i preteknem na punoj, to radim sa daleko vecom opreznoscu upravo zbog tih mogucih razloga kao i zbog toga sto znam da bih bio donji da u toj situaciji napravim udes. Isto tako, to radim samo kada su u pitanju kamioni koji se jedva krecu, traktori, oni cistaci ulica koji voze oko 20 i slicno.
Na svu srecu, ima korektnih policajaca koji znaju procijeniti da neki sitni prekrsaji nisu mogli nikog ugroziti.