preticanja na punoj - oduzimanje vozacke

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Ateista

#1 preticanja na punoj - oduzimanje vozacke

Post by Ateista »

Pozdrav svima, treba mi savjet od onih koji poznaju zakon i rupe u zakonu, kako da se izvucem iz sljedece situacije:

Jutros na putu do posla, preteknem kamion na "punoj" liniji (nemam bas obicaj, ali ovaj me peglao 10 minuta a kasnio sam :D ), drotovi me skontali, isli u suprotnom smjeru, i naravno, 100KM kazne, oduzimanje na mjesec dana i slicno.

Posto mi je auto neophodan zbog udaljenosti posla, treba mi savjet kako da se pokusam izvuci, nije mi problem platiti kaznu ali ostati bez auta... :-)

Razmisljam o dvije opcije:

-Napisao sam "puna" pod navodnicima jer se linija skoro i ne vidi, a cini mi se da nema znaka zabrane, pa kontam da idem na sud (nisam nista potpisao, stici ce mi postom) i da se na to vadim?

-nekih 200m nakon tog pravca ima drugi pravac na kojoj je sigurno isprekidana, da probam da idem na to da sam tu preticao, dok dodje poziv sa suda i drotovi ce sigurno zaboraviti a vjerovatno nemaju tako precizno zapisanu lokaciju. Moja rijec protiv njihove, imam li sansi?

-Postoji li jos neka opcija?

Molio bih one koji ce se naci da pametuju kako sam sam kriv i koji ce nesto moralisati kako pokusavam da prevarim zakon, da se suzdrze od komentara.

Auto mi je stvarno neophodan i molio bih za konkretne savjete onih koji imaju iskustva i poznaju rupe u zakonu.

Hvala u naprijed. :D
Azamo

#2 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke

Post by Azamo »

Ateista wrote:Pozdrav svima, treba mi savjet od onih koji poznaju zakon i rupe u zakonu, kako da se izvucem iz sljedece situacije:

Jutros na putu do posla, preteknem kamion na "punoj" liniji (nemam bas obicaj, ali ovaj me peglao 10 minuta a kasnio sam :D ), drotovi me skontali, isli u suprotnom smjeru, i naravno, 100KM kazne, oduzimanje na mjesec dana i slicno.

Posto mi je auto neophodan zbog udaljenosti posla, treba mi savjet kako da se pokusam izvuci, nije mi problem platiti kaznu ali ostati bez auta... :-)

-Napisao sam "puna" pod navodnicima jer se linija skoro i ne vidi, a cini mi se da nema znaka zabrane, pa kontam da idem na sud (nisam nista potpisao, stici ce mi postom) i da se na to vadim?

-nekih 200m nakon tog pravca ima drugi pravac na kojoj je sigurno isprekidana, da probam da idem na to da sam tu preticao, dok dodje poziv sa suda i drotovi ce sigurno zaboraviti a vjerovatno nemaju tako precizno zapisanu lokaciju. Moja rijec protiv njihove, imam li sansi?

Molio bih one koji ce se naci da pametuju kako sam sam kriv i koji ce nesto moralisati kako pokusavam da prevarim zakon, da se suzdrze od komentara.

Auto mi je stvarno neophodan i molio bih za konkretne savjete onih koji imaju iskustva i poznaju rupe u zakonu.

Pa trebo si se dogovarati na licu mjesta,dati im 20,30KM na kahvu što se kaže,mislim da je sad kasno :( Ja sam neki dan bio u sličnoj situaciji,oduzeo sam prvenstvo prolaza,oni bili iza mene nisam ih skonto,kaže meni ovaj policajac,300kera kazne i 3 mjeseca vozačka.Ja im kažem bolje mi pucajte u glavu nego da mi uzmete vozačku,jer sam vozač po zanimanju.I tamo vamo udri,drži ne daj,uspijem ih premuntati da me puste uz 20kera na kahvu,ja te u potpunosti razumijem i želim ti puno sreće ali mislim da je stvar gotova.

P.S: Možda ima neko da zna više,ovo je moje iskustvo
Sajo---:

#3 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke

Post by Sajo---: »

Pa vozi bez vozacke, ako ces auto koristiti samo od posla do kuce i idi nekim zaobilaznim putevima (tako sam ja vozio mjesec dana, koliko god me sada kritikovali)!!! Samo nemoj praviti prekrsaje, i mogucnost zaustavljanja smanjena je na 5 odsto (posebno ako nemas neko upadljivo auto).
Sa druge strane, mislim da nikada, ali ama bas nikada nema sanse tvoja rijec protiv njihove. Jedino ako imas nekoliko svjedoka koji ce govoriti u tvoju korist!
davorf
Location: lost in thought and lost in time while the seeds of life and the seeds of change were planted...

#4 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke

Post by davorf »

Ateista wrote:Pozdrav svima, treba mi savjet od onih koji poznaju zakon i rupe u zakonu, kako da se izvucem iz sljedece situacije:

Mislim da stvarno nije uredu da pretices na punoj, a onda pokusavas da izbjegnes oduzimanje vozacke :skoljka: :skoljka:

Eh sad, ozbiljno, mislim da nema svrhe da ides na to tvoja rijec protiv njihove...sluzbeno lice je u tom slucaju upravu...barem tako sudije na to gledaju. Mozes da pokusas da se izvuces na to da se nije vidjela linija, a pored toga...koliko je taj kamion sporo isao...ako vozi ispod, mislim, 30 km/h...ne smatra se preticanjem, nego obilazenjem, tako da bi ti i to moglo pomoci...imas li ranije nekih takvih vecih prekrsaja...ako nemas, mislim da ti i sudija moze radi toga "oprostiti"...ako ti je prvi put da takvo nesto napravis. :mrgreen:

Edit: Iz licnog iskustva...nisu mi oduzeli vozacku za voznju pod utjecajem alkohola (doduse...bilo je 0,35), samo mi naplatili 50 KM kazne...sudija rekao...posto ti je prvi put...nisi bio ranije kaznjavan...da bude opomena...i tako to... :mrgreen:
SAAdnan

#5 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke

Post by SAAdnan »

Tvoja rijec protiv njhove ti ne pije puno vode....tako da sumnjam da mozes bilo sta. Jedino sto mozes je da ides na Sud za prekrsaje i da molis Boga da ti se oni ne pojave (meni se to desilo) jer onda sudija odgodi ...oni opet zaborave i gotovo....(ako znas ko su drotovi pa da ih nades i.... razbijes:) salim se naravno...da ih nades i zamolis da ne dođu.
maxell_sarajevo

#6 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke

Post by maxell_sarajevo »

Mene su kaznili za preticanje preko pune sa 40KM, mada nisam neki veliki prekrsaj napravio krenuo preticati 20metara prije znaka za dozvoljeno preticanje.Vidio seljak iz Kladnja da sam iz Sarajeva i odmah onaj blokic da pice kaznu.
svakako_lud

#7 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke

Post by svakako_lud »

Jedino ti preostaje kod sudije kukumavčiti da te pripazi i ne uzme ti dozvolu jer tvoja riječ protiv njihove čak i da si u pravu ne pije vode ...
A na kraju krajeva jbg vozi mjesec bez dozvole na blef, meni je to išlo od ruke godinu i po jer mi je mrsko bilo zamijeniti staru vozačku, prešao oko 60 000 a išao sam i preko grane u tom periodu barem 7,8 puta...
Samo drži cenera sa strane i priču da si zaboravio dokumenta moraš uvjerljivo ispričati :)
citroen

#8 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke

Post by citroen »

I ja sam u subotu imao jednu scenu,krenuo uz romaniju,ne znam kako se zove ono mjesto,mislim mokro i ima onaj pravac malo duzi poslije one ben pumpe,ispred mene bila dva slepera koji su vozili 28km/h i jos dva manja auta i ja krenuo da preticem kad su ovi ispred mene zavrsili preticanje i ja to uradim isto i kad sam sam malo bio ispred kamiona vidim drotove sa strane u zbunju,jedan nesto mase,ne znam sada kome mase,valjda su imali radar a ja nastavim dalje po gasu :D najveca brzina koju sam postigao bila je 82km/h pa kontam da me nije radar spenglo, a bila su jos dva automobila ispred mene koja su sigurno vozila jos brze,e sad kome su mahali meni ili nekom drugom :D tu je na cijelom pravcu isprekidana linija,i da prije tog pravca znak gdje prestaje ogranicenje od 60km/h.....jel mi moze nakaciti kakvu kaznu, a nisu me zaustavili,jedino ako su zapamtili broj tablica :?: do sad nisam imao slicnih problema.....malo sam otisao u off al nek ne zamjeri moderacija
sirocco

#9 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke

Post by sirocco »

odes fino i prijavis da si izgubio vozacku , onda predas policiji tu novu , a ti se vozas s onom "izgubljenom" , ja sam tako radio , doduse u tih mjesec dana me nisu ni zaustavljali , ali eto.

:mrgreen: :dance:
Cholina_Lokica

#10 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke

Post by Cholina_Lokica »

dogovori se sa sudijom :) kad dodjes fino na sud, ako nisi prije kaznjavan, reci fino da ti je neophodno auto zbog posla, i sve to, i pitaj moze li uslovno, da ti ne uzima vozacku, ako ti je prvi put na sudu, da ti da par mjeseci ne smijes ni jedan prekrsaj napraviti, ako napravis odna ti uzimaju vozacku
johntra

#11 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke

Post by johntra »

izvadiš međunarodnu vozačku i voziš na njoj...tako sam ja radio dvaput, jednom u trajanju od dva mjeseca, a drugi put u trajanju od mjesec...ima drotova koje me nisu ni pitali što dajem međunarodnu kad me zaustave, dok oni koji su me pitali od mene su dobijali odgovor da sam predao pravu vozačku u BIHAMK, da vadim profi licencu za vozača...bitno je da imaš samo neki dokument da si vozač, kad si bez vozačke, nema veze što međunarodna ne važi u BiH...
Ateista

#12 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke

Post by Ateista »

Kao prvo, hvala svima na odgovorima. :thumbup:
Azamo wrote:
Pa trebo si se dogovarati na licu mjesta,dati im 20,30KM na kahvu što se kaže,mislim da je sad kasno :(
Probao sam, bar da mi daju manju kaznu, do sad mi je to uspijevalo, ovi nisu bas bili raspolozeni, valjda nervozni, ponedjeljak ujutru, 7 sati... :-)
SAAdnan wrote:Tvoja rijec protiv njhove ti ne pije puno vode....tako da sumnjam da mozes bilo sta. Jedino sto mozes je da ides na Sud za prekrsaje i da molis Boga da ti se oni ne pojave (meni se to desilo) jer onda sudija odgodi ...oni opet zaborave i gotovo....(ako znas ko su drotovi pa da ih nades i.... razbijes:) salim se naravno...da ih nades i zamolis da ne dođu.
Tesko i ovo, da su bili raspolozeni dali bi mi u startu manju kaznu. :D
Ateista

#13 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke

Post by Ateista »

davorf wrote:

Mislim da stvarno nije uredu da pretices na punoj, a onda pokusavas da izbjegnes oduzimanje vozacke :skoljka: :skoljka:

Eh sad, ozbiljno, mislim da nema svrhe da ides na to tvoja rijec protiv njihove...sluzbeno lice je u tom slucaju upravu...barem tako sudije na to gledaju. Mozes da pokusas da se izvuces na to da se nije vidjela linija, a pored toga...koliko je taj kamion sporo isao...ako vozi ispod, mislim, 30 km/h...ne smatra se preticanjem, nego obilazenjem, tako da bi ti i to moglo pomoci...imas li ranije nekih takvih vecih prekrsaja...ako nemas, mislim da ti i sudija moze radi toga "oprostiti"...ako ti je prvi put da takvo nesto napravis. :mrgreen:

Edit: Iz licnog iskustva...nisu mi oduzeli vozacku za voznju pod utjecajem alkohola (doduse...bilo je 0,35), samo mi naplatili 50 KM kazne...sudija rekao...posto ti je prvi put...nisi bio ranije kaznjavan...da bude opomena...i tako to... :mrgreen:
Dje si ti jebo te patak? :D :lol:

Ovo me pravo zanima, sta spada u preticanje a sta u obilazenje, ima li neko malo vise informacija?
Kamion je isao relativno sporo, 30-40 km/h, a s obzirom na to da je put los i da je ogranicenje 40, mogao bih reci da je isao ispod 30, ako imam sta od toga, niko ne moze dokazati ni koliko je on ni koliko sam ja isao. :D
krusty

#14 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke

Post by krusty »

odi na sud i trazi uslovno oduzimanje vozacke
Op3r4t0r

#15 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke

Post by Op3r4t0r »

E nek su ti dohakali, hajmo dalje :D
Ateista

#16 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke

Post by Ateista »

sirocco wrote:

odes fino i prijavis da si izgubio vozacku , onda predas policiji tu novu , a ti se vozas s onom "izgubljenom" , ja sam tako radio , doduse u tih mjesec dana me nisu ni zaustavljali , ali eto.

:mrgreen: :dance:
Ovo zvuci kao zanimljiva opcija, ako nista kao rezervna varijanta, ako ne uspijem ista na sudu. :thumbup:

Dile wrote:dogovori se sa sudijom :) kad dodjes fino na sud, ako nisi prije kaznjavan, reci fino da ti je neophodno auto zbog posla, i sve to, i pitaj moze li uslovno, da ti ne uzima vozacku, ako ti je prvi put na sudu, da ti da par mjeseci ne smijes ni jedan prekrsaj napraviti, ako napravis odna ti uzimaju vozacku
Imao sam kazni, ali uglavnom neke manje, svjetla, pojas, parkiranje i slicno, bar zvanicno, vec par puta su mi mogli uzeti vozacku zbog prekoracenja brzine ali sam ih uspijevao premuntati da mi napisu manju kaznu ili ih castiti. :D

E sad, imam i jos jedan sudski proces, cekam poziv, uhvatila me kamera, isto i 100KM i mjesec dana vozacke, ali sam predao na sud da prebacim na djevojku, svakako ne vozi. Do tad ce se to zavrsiti i valjda se nece racunati posto kazna nece biti na meni. :D

Sutra cu ponijeti aparat, slikacu liniju da imam dokaz, kao i da nema nigdje znaka, a pokusacu i ovaj fol sa zaobilazenjem, pa cu ako nista drugo uspjeti izboriti to uslovno uzimanje. Ako ni to ne uspije, ostaje plan B sa drugom vozackom ili medjunarodnom. :D

Naravno, ako jos neko ima kakvih ideja, dobrodosle su. :D :D
Ateista

#17 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke

Post by Ateista »

Op3r4t0r wrote:
E nek su ti dohakali, hajmo dalje :D
Ma dohakacu i ja njima. :D :lol:

A sad fakat, neki dan vozim iza policije, lik ispred njih krenuo da pretice kolonu, uzeo bar 4-5 auta, na kraju je onaj iz suprotnog smjera morao skoro da izleti sa ceste da bi mu se sklonio, ja kontam sad ce oni rotaciju i za njim, ipak je lik pravo ugrozavao saobracaj, kad oni nista, nastavise lagano, a meni kaznu zbog kamiona koji je peglao gdje se linija ni ne vidi a cistina i niko mi se nije morao skloniti, bezobrazluk. :x :x
kurty

#18 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke

Post by kurty »

Jel stara cesta u pitanju....

Ako jeste, oni su onda, valjda po nekim naredjenjima mnogo stroziji, jer i policija tjera da se ide auto putem...

Rekoh ti davno da ces na onom dijelu ceste kad tad dobiti neku kaznu...
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#19 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke

Post by Bobi »

Jedno pitanje, iskreno da odgovorish, kako si ti uopste dobio vozachku dozvolu :D? Ovaj niz prekrshaja i prijava na sudu da se chovjek zamisli :-) .
BSn

#20 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke

Post by BSn »

nikad od vas ateista covjek. :D

nemoj da se vadis na liniju, jer oni gdje se haman nikako ne vidi linija (znaci vidis da je nekad nesto bilo, ali je li puna, ili isprekidana, to je toliko isprano da se ne vidi) snime nekakvom kamericom (mozda je i obicna kamera, sta ja znam, a dje da znam) i kazu bila je nacrtana puna, a to sto se ne vidi nije do njih (i fakat nije, ne crtaju ih oni).

nego, je si li ti uopce pogled'o kad si pretic'o - pa gdje ces na policiju drito?! :D

al' sto i ti imas kolekciju kazni...
Ateista

#21 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke

Post by Ateista »

kurty wrote:Jel stara cesta u pitanju....

Ako jeste, oni su onda, valjda po nekim naredjenjima mnogo stroziji, jer i policija tjera da se ide auto putem...

Rekoh ti davno da ces na onom dijelu ceste kad tad dobiti neku kaznu...
Ma ja, stara cesta, do sad sam imao dosta srece, al jutros jebi ga... :-)
kurty

#22 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke

Post by kurty »

Nemoj djaba slikati...
Ilijasani su pravo zafrkani... Onaj dio ceste, kroz Ilijas, gdje imaju tri trake, i gdje ej autobusna stanica... Bruku prekrsaja napravis kako god da prodjes... Ako nista na kraju, gdje su oni, nastavis svojom trakom, jer se srednja "gubi", i onda te kazne jer nisi dao zmigavac...

A tamo, posebno na mostu onom gdje svi malo stisnu da skoce na onom skoku... Jedva cekaju da zaustave... Al zaustavlajju na sred trake... nema da te skloni s puta pa da ostali normalno prolaze... Na sred trake te zaustavi i pise...

Ako se sjecas kad sam ti rekao imas dvije opcije odlaska na posao :
1 - da placas putarinu
2- da ides starom cestom, pa ce ti kad tad naci neku manu i kaznu pisati...
svakako_lud

#23 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke

Post by svakako_lud »

Ateista wrote:
Imao sam kazni, ali uglavnom neke manje, svjetla, pojas, parkiranje i slicno, bar zvanicno, vec par puta su mi mogli uzeti vozacku zbog prekoracenja brzine ali sam ih uspijevao premuntati da mi napisu manju kaznu ili ih castiti. :D

E sad, imam i jos jedan sudski proces, cekam poziv, uhvatila me kamera, isto i 100KM i mjesec dana vozacke, ali sam predao na sud da prebacim na djevojku, svakako ne vozi. Do tad ce se to zavrsiti i valjda se nece racunati posto kazna nece biti na meni. :D

Sutra cu ponijeti aparat, slikacu liniju da imam dokaz, kao i da nema nigdje znaka, a pokusacu i ovaj fol sa zaobilazenjem, pa cu ako nista drugo uspjeti izboriti to uslovno uzimanje. Ako ni to ne uspije, ostaje plan B sa drugom vozackom ili medjunarodnom. :D

Naravno, ako jos neko ima kakvih ideja, dobrodosle su. :D :D
Ma to je zato što si ateista pa te onaj rego ne čuva :D
Jedino ti ostaje da se doooobro raskukaš sudiji sa onom tužnom facom odmah sa vrata da ti dozvolu ne uzme.
i uvijek imaj cenera ili cvaju u džepu odvojenog za ne daj ti bože ovakve situacije, ako šarm ne upali da možeš podmazati malo :D
Ateista

#24 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke

Post by Ateista »

BSn wrote:nikad od vas ateista covjek. :D

nemoj da se vadis na liniju, jer oni gdje se haman nikako ne vidi linija (znaci vidis da je nekad nesto bilo, ali je li puna, ili isprekidana, to je toliko isprano da se ne vidi) snime nekakvom kamericom (mozda je i obicna kamera, sta ja znam, a dje da znam) i kazu bila je nacrtana puna, a to sto se ne vidi nije do njih (i fakat nije, ne crtaju ih oni).

nego, je si li ti uopce pogled'o kad si pretic'o - pa gdje ces na policiju drito?! :D
Naravno da sam gledao, bilo sito, mozda da se pojavljivao jedan auto iza okuke ali dovoljno daleko da sam mogao dva onakva preteci bez problema. :D Medjutim, u trenutku dok sam se vracao vidim da se pojavljuju i drotovi, i kontam jesu li vidjeli kad ono fakat jesu jebo ih patak, da sam samo sekundu prije ne bi me vidjeli. :D

al' sto i ti imas kolekciju kazni...
Bobi wrote:Jedno pitanje, iskreno da odgovorish, kako si ti uopste dobio vozachku dozvolu :D? Ovaj niz prekrshaja i prijava na sudu da se chovjek zamisli :-) .
Pa i nije to tako puno kazni uopste, nije to u mjesec dana vec u vise od 4 godine, a vozim puno, pogotovo u zadnje vrijeme znam preci i preko 2000 km mjesecno, jos sam i dobro prosao. :D :-)
Dust

#25 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke

Post by Dust »

Ma znas sta, ljudski je grijesiti. Ides na sud i odmah u startu priznas krivicu, izvines se policajcima sudiji, prije nogo pocne sudac uzimati tvoje licne podatke te se sa njim dogovoris (zamoli ga ljudski) neka ti da uslov i minimalnu kaznu bez zabrane, i nema frke bice to u redu. osim ako nemas deblji registar kazni ili vec neki uslov onda neka ti je Bog na pomoci.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Don't sikirli be hairli.
A ima i ona i Gras je za ljude.
Last edited by Dust on 19/07/2010 14:24, edited 1 time in total.
Post Reply