preteška đačka torba
-
medisa
#1 preteška đačka torba
Oprostite ako je već otvorena slična tema.
Jako me nervira svake godine iznova broj udžbenika koji se nameće našoj djeci i nama. Ove godine moje starije dijete ide u peti razred devetog. obraz. i broj udžbenika je 13+sve ostalo (teke, zadaćnice, teke za zadaću, pernica...). Drugo dijete polazi u treći razred i njemu treba 11 udžbenika+ostalo. Kupili smo teke sa što tanjim koricama da bude bar malo lakše za nositi.
Problem je što svake godine zbog nečije zarade izdaju drukčija izdanja.
Problem je što i kad su dijelili iste prošle godine ti udžbenici su bili jako loše kvalitete, pa sad vjerovatno neće biti puno njih za upotrebu. Najviše od svega me iritira to što iz nekih predmeta imaju po tri udžbenika. Evo godinam mi to smeta i stalno mislim da će se neko od naših intelektualaca koji odlučuju o ovome sjetiti konačno da sažmu gradivo u jedan udžbenik za jedan predmet.
I da ih ne mijenjaju svake godine.
Ali, očito nadležni imaju važnijh stvari od leđa naše djece i naših troškova. Meni nije problem kupiti te udžbenike, ali je problem što su oni za devet mjeseci neupotrebljivi.
Jako me nervira svake godine iznova broj udžbenika koji se nameće našoj djeci i nama. Ove godine moje starije dijete ide u peti razred devetog. obraz. i broj udžbenika je 13+sve ostalo (teke, zadaćnice, teke za zadaću, pernica...). Drugo dijete polazi u treći razred i njemu treba 11 udžbenika+ostalo. Kupili smo teke sa što tanjim koricama da bude bar malo lakše za nositi.
Problem je što svake godine zbog nečije zarade izdaju drukčija izdanja.
Problem je što i kad su dijelili iste prošle godine ti udžbenici su bili jako loše kvalitete, pa sad vjerovatno neće biti puno njih za upotrebu. Najviše od svega me iritira to što iz nekih predmeta imaju po tri udžbenika. Evo godinam mi to smeta i stalno mislim da će se neko od naših intelektualaca koji odlučuju o ovome sjetiti konačno da sažmu gradivo u jedan udžbenik za jedan predmet.
I da ih ne mijenjaju svake godine.
Ali, očito nadležni imaju važnijh stvari od leđa naše djece i naših troškova. Meni nije problem kupiti te udžbenike, ali je problem što su oni za devet mjeseci neupotrebljivi.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2 Re: preteška đačka torba
isto je mene mučilo 87.
tako da neke se stavri nikada ne mijenjaju
tako da neke se stavri nikada ne mijenjaju
- perfect_guy
#3 Re: preteška đačka torba
klasično besplatno obrazovanje na naš način
-
medisa
#4 Re: preteška đačka torba
Danas kupili udžbenike. Za peti razred oko 140 KM.perfect_guy wrote:klasično besplatno obrazovanje na naš način
- starii
#5 Re: preteška đačka torba
lijepi titin obrazovni sistem...osnovu i gimanziju sam zavrsio sa par rokovnika
a sad tolike knjige i opet veze školom nemaju, vec obijaju kola, ubiju i pljackaju....
- vjesticanametli
#6 Re: preteška đačka torba
Treba li mozda nekom roditelju za ĐŽetica koji ce od septembra u 3 razred knjiga engleskog? Radi se o knjizi happy house 2 uz koju doĐŽe i activity book 2. Knjige su dobro ocuvane pa ako nekom treba nek javi na pp.
sta reci ..............torbe preteske i djeca ko hamali
a nauce malo............na svakom roditeljskom govore pa zaboga raditeeeeeeeeeeeeeeeee s njima pa se zapitam sto sin uopste ide u skolu ako mogu i moram ja s njim da radim ............sta rade u toj skoli
sta reci ..............torbe preteske i djeca ko hamali
- bez_ideje
#7 Re: preteška đačka torba
Mene zanima,ko insistira na tolikim tekama ,radnim sveskama i sl.
jel ucitelji,nastavnici?
Ja nisam tako davno zavrsila skolu(sad mi je 20 ) .....al se sjecam da sam nosila jednu teku za matematiku i jednu veliku svastaru za sve ostalo-ja to po slobodnom nahodjenju
,na opste zgrazanje i roditelja i nastavnika......al,nit sam sta slabije prolazila bez nosanja sveski nit ista
I u cemu je fazon sa onim ogromnim pernicama ,na 5 spratova.......ima 2 kile u njoj kad se napuni ....ukratko,izbacit sve nepotrebno
,odmah torba 3 kile laksa
Ja nisam tako davno zavrsila skolu(sad mi je 20 ) .....al se sjecam da sam nosila jednu teku za matematiku i jednu veliku svastaru za sve ostalo-ja to po slobodnom nahodjenju
I u cemu je fazon sa onim ogromnim pernicama ,na 5 spratova.......ima 2 kile u njoj kad se napuni ....ukratko,izbacit sve nepotrebno
-
elSaik
#8 Re: preteška đačka torba
Neka dijete pokuša ne donijeti pokoju knjigu. Ukoliko ne bude sankcije neka ne nosi ni ubuduće. To što mu neko od nastavnika govori da mora nije važno. Ili neka se dogovori s nekim iz drugog odjeljenja, pa nek on nosi matematiku, a onaj biologiju, i neka se mijenjaju na malim odmorima.
U potpunosti podupirem bezidejino mišljenje. Univerzalna sveska iz raja izašla.
U potpunosti podupirem bezidejino mišljenje. Univerzalna sveska iz raja izašla.
-
sigicalo
#9 Re: preteška đačka torba
Ja sam se juce duze od sat vremena raspravljala sa jednom mamom ciji ce djecak kod mene u 1. razred. Njoj nije jasno i ne zeli da razumije zasto pobogu ne dozvoljavam da njeno dijete nosi sveske debelih korica i zasto za septembar trazim jednu svesku "svastaru" koju ce djaci koristiti za sve predmete. Na kraju sam joj napunila torbu sveskama debelih korica i udzbenicima samo za jedan dan i to sve stavila na vagu, a onda stavila jednu svesku i udzbenike. Razlika u tezini je ogromna. Ona i dalje po svome. Vec je kupila velike sveska debelih korica za sve predmete i njen ce sin to sve nositi jer ima dovoljno kila i bavi se nogometom.Sta reci roditelju koji sam bespotrebno opterecuje svoje dijete?Samo mi je zao djeteta.
- HAVANA
#10 Re: preteška đačka torba
Jučer za prvačića sve kupio a ruksak
Ona sitna a ruksak...može komotno na godišnji odmor sa njim.
Sve veliko,teško a o starijoj koja je 6 razred da ne pričam.Teretana.
- Super Hik
#11 Re: preteška đačka torba
izgleda da si ti jedna od onih koja misli da je sasvim dovoljno što si ga rodila (i sve što je tome predhodilo), a da drugi treba da preuzmu brigu za odgoj i sve ostalo?vjesticanametli wrote:Treba li mozda nekom roditelju za ĐŽetica koji ce od septembra u 3 razred knjiga engleskog? Radi se o knjizi happy house 2 uz koju doĐŽe i activity book 2. Knjige su dobro ocuvane pa ako nekom treba nek javi na pp.![]()
sta reci ..............torbe preteske i djeca ko hamalia nauce malo............na svakom roditeljskom govore pa zaboga raditeeeeeeeeeeeeeeeee s njima pa se zapitam sto sin uopste ide u skolu ako mogu i moram ja s njim da radim ............sta rade u toj skoli
- Sunrise00
#12 Re: preteška đačka torba
Ja licno ne preporucujem te svastare, lakse je da dijete ima sve male sveske tankih korica, one su stvarno lagane. Kada nesto mora uciti, u svastarama se jako tesko snaci. Iz iskustva

-
modesti
#13 Re: preteška đačka torba
Mi smo za prvi razred uzeli 3 sveske tankih korica (učiteljica tako rekla, valjda za BJ i MAT), kakve debele korice
i ovo je teško, vas se osafunjo dok je prešao onih 20 metara do škole (a želio je sam da nosi ruksak). I meni je smiješno/žalosno kolišni su oni a koliki im je ruksak. Ali hajde, u moje vrijeme nisu bili ruksaci pri polasku u školu nego torbe. A one su isto bile teške, teže od ruksaka sada. Bilo bi lijepo da imaju ormariće ali jbg, nismo mi razvijena zemlja.
- vjesticanametli
#14 Re: preteška đačka torba
na tvoju zalost ne mislim tako ali mislim da je pretjerano stalno i za sve govoriti roditeljima to vi radite............pa sta rade u skoli........uostalom nije ni bitno sta sam mislila........ako imas koga da mu treba knjiga javi da ne kupuje ĐŽabaSuper Hik wrote:izgleda da si ti jedna od onih koja misli da je sasvim dovoljno što si ga rodila (i sve što je tome predhodilo), a da drugi treba da preuzmu brigu za odgoj i sve ostalo?vjesticanametli wrote:Treba li mozda nekom roditelju za ĐŽetica koji ce od septembra u 3 razred knjiga engleskog? Radi se o knjizi happy house 2 uz koju doĐŽe i activity book 2. Knjige su dobro ocuvane pa ako nekom treba nek javi na pp.![]()
sta reci ..............torbe preteske i djeca ko hamalia nauce malo............na svakom roditeljskom govore pa zaboga raditeeeeeeeeeeeeeeeee s njima pa se zapitam sto sin uopste ide u skolu ako mogu i moram ja s njim da radim ............sta rade u toj skoli
danas kupovala radne sveske i 13928482374832567382 ostalih stvari pu pu gluho bilo smajlistosedrzizaglavu
- HAVANA
#15 Re: preteška đačka torba
Torbe teške....al pazi sad nebuloze
Kupio knjigu istorije za 6 razred,uredno stajalo na spisku koja itd...
Jučer im rekli:Nevalja vam ta knjiga,kupite od drugog autora za 6 razred i kupite knjigu i za 7 razred
jer ćete i iz nje učiti...
Šta će onda u 7

Jučer im rekli:Nevalja vam ta knjiga,kupite od drugog autora za 6 razred i kupite knjigu i za 7 razred
Šta će onda u 7
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#16 Re: preteška đačka torba
Da. Ja recimo na faxu koristila na prvoj godini jedan rokovnik za sve, joj muka...Sunrise00 wrote:Ja licno ne preporucujem te svastare, lakse je da dijete ima sve male sveske tankih korica, one su stvarno lagane. Kada nesto mora uciti, u svastarama se jako tesko snaci. Iz iskustva![]()
![]()
Havana to ti je praksa jos dok sam ja isla u osnovnu. A tek u srednjoj...U 2. srednje smo npr. iz historije koristili knjigu za 4. a u 4. za 2. npr. i sve tako...ludilo.
- Super Hik
#17 Re: preteška đačka torba
pa onu za 8.HAVANA wrote:Torbe teške....al pazi sad nebuloze![]()
Jučer im rekli:Nevalja vam ta knjiga,kupite od drugog autora za 6 razred i kupite knjigu i za 7 razredjer ćete i iz nje učiti...
Šta će onda u 7![]()
- *miara*
#18 Re: preteška đačka torba
to je zato sto knjige nisu uskladjene sa katastrofalnim skolskim planom. npr., u prvom gimnazije, odmah na pocetku, radimo micele i bjelancevine, a to se tek na kraju drugog i cetvrtog radi iz hemije. rijetko ko i zeli udzbenik napisati. to je ogroman i uzaludan posao kad skontas da svake godine odlucuju koje su knjige validne i koje nisu. to samo kod nas ima.HAVANA wrote:Torbe teške....al pazi sad nebuloze![]()
Jučer im rekli:Nevalja vam ta knjiga,kupite od drugog autora za 6 razred i kupite knjigu i za 7 razredjer ćete i iz nje učiti...
Šta će onda u 7![]()
ja sam u srednjoj u prvom razredu koristila biologiju za 3. razred, francuski smo kupovali onu vlado sucic i panoramu od 20 KM koju smo dva puta otvorili (naravno, i obje vjebanke koje nikad nismo ni otvorili. kad sam pitala profesoricu sto nikad nista iz vjezbanke nismo radili, napala me i rekla kako me nije stid, trebala sam kuci sama vjezbati), engleski uvijek po dvije knjige+rjecnik, bosanski dvije knjige itd. ( da napomenem, to su sve knjige od 200 i kusur stranica.)
pa dam sam bila srednjoskolac kako treba, ledja bi mi sad bila kriva ko upitnik. ja sam bila pametna pa sam fiziku nosila samo kad pita, zbirku iz matematike sam kad je pismena, hemiju samo kad je test itd.
- bez_ideje
#19 Re: preteška đačka torba
Ja koristim jedan rokovnik za sve...i imam ispisano jedva 8 stranica.......ladyblue18 wrote:Da. Ja recimo na faxu koristila na prvoj godini jedan rokovnik za sve, joj muka...Sunrise00 wrote:Ja licno ne preporucujem te svastare, lakse je da dijete ima sve male sveske tankih korica, one su stvarno lagane. Kada nesto mora uciti, u svastarama se jako tesko snaci. Iz iskustva![]()
![]()
Havana to ti je praksa jos dok sam ja isla u osnovnu. A tek u srednjoj...U 2. srednje smo npr. iz historije koristili knjigu za 4. a u 4. za 2. npr. i sve tako...ludilo.
- ladyblue18
#20 Re: preteška đačka torba
Ja koristim jedan rokovnik za sve...i imam ispisano jedva 8 stranica.......bez_ideje wrote:green:
Ma nema sanse da ja to mogu. Prosle godine ekonomija, rim, dpr, soc. u jednom rokovniku nista ni sa cim. Nisam znala kako se zovem na kraju.
Ove godine sam uzela sveskicu za svaki i polako...ljepota.
- bez_ideje
#21 Re: preteška đačka torba
A ja to po principu,sto cu pisati kad se uvijek nadje neki "streber" od koga svi kopiramo teku

- ladyblue18
#22 Re: preteška đačka torba
Mah vecinu predmeta se uopste ne isplati ici slusati a kamoli pisati, ali vidjet ces sada na drugoj da bogami ako mislis poloziti moras i dolaziti na predavanja i pisati.bez_ideje wrote:A ja to po principu,sto cu pisati kad se uvijek nadje neki "streber" od koga svi kopiramo teku![]()
![]()
A streberi...ja nikada ne skontam sta pisu.
- Sunrise00
#23 Re: preteška đačka torba
dok uganjas takve..bez_ideje wrote:A ja to po principu,sto cu pisati kad se uvijek nadje neki "streber" od koga svi kopiramo teku![]()
![]()
-
istocnjak
#24 Re: preteška đačka torba
Mislim da bi se svi roditelji trebali dici i pobuniti protiv ovakvog tupavog sistema obrazovanja. Ludost je slati dijete u skolu prije 7 godina. Pitanje je zbog cega treba da ide ranije? Sta ce i kada zavrsi skolu i fakultet opet ce cekati na posao par godina. Nebulozama nikad kraja. Ne znam kako se pokrece peticija na internetu ali ovome se treba stati u kraj da popuste vise ovu djecu. Hajmo peticiju da otkace vise od djece ...HAVANA wrote:Jučer za prvačića sve kupio a ruksakOna sitna a ruksak...može komotno na godišnji odmor sa njim.
-
Ublehas
#25 Re: preteška đačka torba
Jutros kad sam krenuo na posao gledam grupu djaka kako vuku ruksake na tockicima, znate onaj princip za putne torbe i kofere, izvuces rucku a dole ima tockice i teglis. Prvo sta mi je palo na pamet je bilo "gledaj danasnje djece, mrsko im nositi rusake koje smo mi nosali citavo skolovanje,ccc
" medjutim kad procitah ovu temu onda skontah da jadna djeca valjda i moraju tako inace bi se isteglili nosajuci tolike knjizurine i teret. Valjda jos nemam direktnog dodira s nasim skolstvom, mene to ceka za koju godinu tek