Presvlacenje folijom
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
zdruzdjo
#1 Presvlacenje folijom
Pozdrav.
Trazio sam ima li negdje tema pa ne nadjoh.
Pitam prvenstveno za motor. Na rezervoaru imam udubljenje. Tako kupljen motor. Ne previse veliko ali dovoljno da me nervira. Ne postoji nacin da se istisne iz unutrasnjosti rezervoara zbog same unutrasnje konstrukcije. Jedino da se na jednom mjestu napravi otvor na samom rezervoaru i da se odatle pridje i iskucka, a poslije ponovo zavari taj otvor. To mi se ne radi jer onda rezervoar bude podlozan hrdjanju u unutrasnjosti na tom mjestu daleko vise. Isao sam kod limara medjutim obzirom da je to fizicki malo a uzima puno vremena, imam osjecaj da svaki zaracunava boze sacuvaj, samo da me "skine" s neke stvari.
Znaci sada pitam strucnije ljude i one koji su to radili. Da li je moguce to udubljenje iskitovati, komplet rezervoar presmirglati(na par mjesta ima malih parnica) i prekriti onom folijom sto se prekrivaju auta. Koliko je to postojano obzirom da je ispod V-twin zrakom hladjena masina.
Trazio sam ima li negdje tema pa ne nadjoh.
Pitam prvenstveno za motor. Na rezervoaru imam udubljenje. Tako kupljen motor. Ne previse veliko ali dovoljno da me nervira. Ne postoji nacin da se istisne iz unutrasnjosti rezervoara zbog same unutrasnje konstrukcije. Jedino da se na jednom mjestu napravi otvor na samom rezervoaru i da se odatle pridje i iskucka, a poslije ponovo zavari taj otvor. To mi se ne radi jer onda rezervoar bude podlozan hrdjanju u unutrasnjosti na tom mjestu daleko vise. Isao sam kod limara medjutim obzirom da je to fizicki malo a uzima puno vremena, imam osjecaj da svaki zaracunava boze sacuvaj, samo da me "skine" s neke stvari.
Znaci sada pitam strucnije ljude i one koji su to radili. Da li je moguce to udubljenje iskitovati, komplet rezervoar presmirglati(na par mjesta ima malih parnica) i prekriti onom folijom sto se prekrivaju auta. Koliko je to postojano obzirom da je ispod V-twin zrakom hladjena masina.
- ZoomZoomKiwi
#2 Re: Presvlacenje folijom
Postoje izvlakači koji se zalijepe s vana, bez varenja, da se to makar malo ispegla pa onda ide kit i farbanje.
Ako se dobro uradi sa karbonskim kitom, ne bi trebalo pucati, osim naravno pri udaru nedajbože.
Ako ti nema ko uraditi, vidim ja sa svojim prijateljem Adijem da li bi to on uzeo, ako možeš baci sliku oštećenja.
Ako se dobro uradi sa karbonskim kitom, ne bi trebalo pucati, osim naravno pri udaru nedajbože.
Ako ti nema ko uraditi, vidim ja sa svojim prijateljem Adijem da li bi to on uzeo, ako možeš baci sliku oštećenja.
- Optimist
#3 Re: Presvlacenje folijom
Drug mi na motoru ima slicno blago udubljenje na rezervoaru koje i njega nervira.
Takvog ga je kupio, a udubljenje neka stoji protiv uroka.
Takvog ga je kupio, a udubljenje neka stoji protiv uroka.
-
zdruzdjo
-
zdruzdjo
#5 Re: Presvlacenje folijom
Ma znam za to samo je lim na rezervoaru motora bas debeo. Nije kao kod auta. Nema sanse da bi se moglo onim ljepljenjem. Moralo bi se ici na ono tackasto zavarivanje izvlakaca.ZoomZoomKiwi wrote: ↑18/11/2024 21:33 Postoje izvlakači koji se zalijepe s vana, bez varenja, da se to makar malo ispegla pa onda ide kit i farbanje.
Posaljem ti sliku.
-
preludezalude
#6 Re: Presvlacenje folijom
Zasto bi presvlacio folijom umjesto da ga ofarbas kako zelis?
-
zdruzdjo
#7 Re: Presvlacenje folijom
Buraz procitaj ponovo sve.preludezalude wrote: ↑18/11/2024 22:02 Zasto bi presvlacio folijom umjesto da ga ofarbas kako zelis?
Limari traze bijesne cifre. Malo je i potrosice ouno vremena, a isplatnije mu je da potrosi to vrijeme na neko auto.
Bas iz razloga sto je lim debeo i ne pali ono "ljepljenje" izvlakaca, nego mora se ici na tackasto zavarivanje izvlakaca. To o je nesto sto nema puno mjastora.
Druga varijanata je sjecenje rezervoara sa druge strane i iskuckivanje pa zavarivanje tog isjecenog djela. ali onda se skine zastita rezervoara iz unutrasnjosti i onda je taj dio podlozan hrdjanju puno vise. A obzirom da je taj dio cesce izlozen djelu bez benzina(gornji dio rezervoara), onda je to bas recept za prljanje filtera, karburatora....
Tako da imam varijantu kupovine rezervoara(330 eura), zazmiriti na cca 200 km za ruke limaru/lakireru plus farba, i ici na varijantu ovoga sto pitam ako je moguce.
-
preludezalude
#8 Re: Presvlacenje folijom
Sve sam ja procitao i razumio. Da bi zalijepio foliju i da to izgleda kako treba moras povrsinu dovesti u stanje kao da je treba farbati. I onda se namece pitanje pogotovo sto se radi o samo rezervoaru...zasto lijepiti foliju kad mozes i ofarbati?zdruzdjo wrote: ↑18/11/2024 22:20Buraz procitaj ponovo sve.preludezalude wrote: ↑18/11/2024 22:02 Zasto bi presvlacio folijom umjesto da ga ofarbas kako zelis?
Limari traze bijesne cifre. Malo je i potrosice ouno vremena, a isplatnije mu je da potrosi to vrijeme na neko auto.
Bas iz razloga sto je lim debeo i ne pali ono "ljepljenje" izvlakaca, nego mora se ici na tackasto zavarivanje izvlakaca. To o je nesto sto nema puno mjastora.
Druga varijanata je sjecenje rezervoara sa druge strane i iskuckivanje pa zavarivanje tog isjecenog djela. ali onda se skine zastita rezervoara iz unutrasnjosti i onda je taj dio podlozan hrdjanju puno vise. A obzirom da je taj dio cesce izlozen djelu bez benzina(gornji dio rezervoara), onda je to bas recept za prljanje filtera, karburatora....
Tako da imam varijantu kupovine rezervoara(330 eura), zazmiriti na cca 200 km za ruke limaru/lakireru plus farba, i ici na varijantu ovoga sto pitam ako je moguce.
- ZoomZoomKiwi
#9 Re: Presvlacenje folijom
Sutra na kafi pokažem svom drugu pa ti javim šta kaže. Ne obećavam ništa, vidjet ćemo.zdruzdjo wrote: ↑18/11/2024 22:00Ma znam za to samo je lim na rezervoaru motora bas debeo. Nije kao kod auta. Nema sanse da bi se moglo onim ljepljenjem. Moralo bi se ici na ono tackasto zavarivanje izvlakaca.ZoomZoomKiwi wrote: ↑18/11/2024 21:33 Postoje izvlakači koji se zalijepe s vana, bez varenja, da se to makar malo ispegla pa onda ide kit i farbanje.
Posaljem ti sliku.
- vjeshalica
#10 Re: Presvlacenje folijom
Ne znam koliko ti je to udubljenje i cime bi ga trebalo "popuniti" da se dovede "u ravan" sa ostatkom povrsine. Mozda postoji opcija da se sa necim prakticnim popuni i odozgo presvuce folijom da se ne primjeti. Sad koliko je to trajno i kako bi ispalo....pfff
-
zdruzdjo
#11 Re: Presvlacenje folijom
Pa debljina sloja kita bi tu bila malo problematicna za farbanje. Primilo bi se to ok, ali kasnije bi se mogle pojaviti pukotine u kitu, a samim tim i na laku.preludezalude wrote: ↑18/11/2024 22:43
Da bi zalijepio foliju i da to izgleda kako treba moras povrsinu dovesti u stanje kao da je treba farbati. I onda se namece pitanje pogotovo sto se radi o samo rezervoaru...zasto lijepiti foliju kad mozes i ofarbati?
-
preludezalude
#12 Re: Presvlacenje folijom
Svaka neravnina na povrsini ce se pokazati i na foliji. Nece puknuti kit ako se uradi kako treba, nema veze sto je debelo. Kako ljudi skarabudze auta sa kitom pa ispadne dobro...zdruzdjo wrote: ↑18/11/2024 23:20Pa debljina sloja kita bi tu bila malo problematicna za farbanje. Primilo bi se to ok, ali kasnije bi se mogle pojaviti pukotine u kitu, a samim tim i na laku.preludezalude wrote: ↑18/11/2024 22:43
Da bi zalijepio foliju i da to izgleda kako treba moras povrsinu dovesti u stanje kao da je treba farbati. I onda se namece pitanje pogotovo sto se radi o samo rezervoaru...zasto lijepiti foliju kad mozes i ofarbati?
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#13 Re: Presvlacenje folijom
Udari s cekicem i s druge strane nek bude isto, svi ce misliti da je tako dizajniran rezervoar.
Zapratite me za jos savjeta.
Zapratite me za jos savjeta.
- ZoomZoomKiwi
#14 Re: Presvlacenje folijom
Haha 100%
Šalu na stranu, treba očistiti rezervoar skroz, da nema isparenja nikakvih, napunit ga vodom i ubacit petardu.
Šalu na stranu, treba očistiti rezervoar skroz, da nema isparenja nikakvih, napunit ga vodom i ubacit petardu.
-
zdruzdjo
#15 Re: Presvlacenje folijom
@preludezalude Znam da se vidi.
Mora se uraditi priprema povrsine dosta dobro za foliju. Da bude bas bez neravnina. Ima tu i tamo par parnica po laku rezervoara, pa bi se i to moralo dobro iskitovati i presmirglati sve.
Ali dobro.
Jos je u fazi razrade.
@ZoomZoomKiwi
Vidio sam video klipove sa tim nacinom ispravljanja sa petardom. Ja kakav sam peh, gospodin marfi bi umjesao tu prste pa bih dobio rascvjetan rezervoar. A negativno je sto kasnije treba ocistiti ostatke petarde iz unutrasnjosti.

Mora se uraditi priprema povrsine dosta dobro za foliju. Da bude bas bez neravnina. Ima tu i tamo par parnica po laku rezervoara, pa bi se i to moralo dobro iskitovati i presmirglati sve.
Ali dobro.
Jos je u fazi razrade.
@ZoomZoomKiwi
Vidio sam video klipove sa tim nacinom ispravljanja sa petardom. Ja kakav sam peh, gospodin marfi bi umjesao tu prste pa bih dobio rascvjetan rezervoar. A negativno je sto kasnije treba ocistiti ostatke petarde iz unutrasnjosti.